ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Νοέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΒΕΛΓΙΟ
Συνέχεια ανθρωποκυνηγητού και «έκτακτων» μέτρων

Διαδοχικές συναντήσεις Ολάντ με τους ηγέτες Γερμανίας, Ρωσίας, Ιταλίας, Κίνας, Καναδά, αλλά και τον γγ του ΟΗΕ, τις επόμενες μέρες

Στρατοκρατούμενη πόλη εξακολουθούν να είναι οι Βρυξέλλες εδώ και μια βδομάδα
Στρατοκρατούμενη πόλη εξακολουθούν να είναι οι Βρυξέλλες εδώ και μια βδομάδα
ΠΑΡΙΣΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι αστυνομικές επιχειρήσεις για τον εντοπισμό υπόπτων που συνδέονται με το μακελειό που, στις 13 Νοέμβρη, κόστισε τη ζωή σε 129 ανθρώπους, στο Παρίσι. Εξίσου εντατικά συνεχίζεται και η επιχείρηση «τρομολαγνείας» που εξαπλώνεται σε Γαλλία, Βέλγιο και αλλού, με μια σειρά «έκτακτων μέτρων» για την «ασφάλεια» να προωθούνται στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας».

Στη Γαλλία, μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς (την περασμένη βδομάδα) ότι οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» «ίσως σε κάποιο σημείο χρησιμοποιήσουν χημικά ή βιολογικά όπλα», τις προηγούμενες μέρες είχαν δοθεί εντολές σε στρατιωτικά φαρμακεία να εξασφαλίσουν αντίδοτο για χημικά όπλα στις πολιτικές υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών, ενόψει μάλιστα της Παγκόσμιας Διάσκεψης για το Κλίμα που ξεκινά στο Παρίσι στα τέλη του μήνα. Πάντως, ο υπουργός Αμυνας Ζαν Υβ Λε Ντριάν εμφανίστηκε δηλώνοντας ότι «όλα τα μέτρα προφύλαξης έχουν ληφθεί για να αποφευχθεί αυτού του είδους ο κίνδυνος (σ.σ. μια επίθεση με χημικά όπλα».

Χτες, ανακοινώθηκε πως ένα «γιλέκο» φορτωμένο εκρηκτικά, ίδιο με αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στις 13 Νοέμβρη, εντοπίστηκε στη περιοχή Μονρούζ, ενώ νωρίς το μεσημέρι αναστάτωση επικράτησε μετά από διακοπή της λειτουργίας του μετρό στις γραμμές 3, 5, 8, 9 και 11, αλλά και του σταθμού στην πλατεία της Δημοκρατίας, όπως αποφάσισε η αστυνομία για «λόγους ασφαλείας».

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε προχτές το βράδυ ταξιδιωτική οδηγία, εφιστώντας την προσοχή σε όσους σχεδίαζαν να ταξιδέψουν, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν «πληροφορίες που μας αφήνουν να πιστεύουμε ότι το «Ισλαμικό Κράτος», η «Αλ Κάιντα», η «Μπόκο Χαράμ» και άλλες τρομοκρατικές ομάδες συνεχίζουν να σχεδιάζουν τρομοκρατικές επιθέσεις σε διάφορες περιοχές».

Στο Βέλγιο, έγινε γνωστό ότι το καθεστώς «συναγερμού» θα διατηρηθεί στο υψηλότερο επίπεδο (τουλάχιστον) για μια ολόκληρη βδομάδα, ενώ τα μέσα μαζικής μεταφοράς υπολειτουργούν όπως και πολλές δημόσιες υπηρεσίες. Επίσης, αύριο ανακοινώθηκε ότι στα σχολεία των Βρυξελλών θα αναπτυχθεί δύναμη 300 αστυνομικών, ενώ άλλοι 200 θα αναπτυχθούν στο μετρό. «Εχουν γίνει τα πάντα για να επιστρέψουμε όσο γίνεται στην κανονική ζωή», δήλωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ, προσπαθώντας να καθησυχάσει τους πολίτες. «Παραμένουμε στο ανώτατο όριο συναγερμού 4, αλλά παίρνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας», πρόσθεσε ο υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου, Γιαν Χάμον.

Για το άνοιγμα των σχολείων σήμερα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από τη βελγική εφημερίδα «Le Soir» - συμβάλλοντας με τον τρόπο της στο γενικότερο κλίμα τρομοφοβίας - υπάρχει διχογνωμία, με το 52% των ερωτηθέντων να φέρεται να είναι υπέρ και το 48% κατά.

Επικεφαλής ... «συνασπισμού για τη ζωή»

Την ίδια στιγμή, μετά τη χτεσινή του συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, θα έχει σήμερα «δείπνο εργασίας» με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του Παρισιού για ενίσχυση του «αντι-τρομοκρατικού αγώνα». Αύριο το πρωί, ο Ολάντ θα υποδεχτεί στο Παρίσι τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, ενώ αργά το απόγευμα θα μεταβεί στη Μόσχα για να συναντήσει τον Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Την επόμενη Κυριακή, ο Γάλλος ηγέτης θα έχει συνάντηση με τον γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, αλλά και τον πρωθυπουργό του Καναδά, Τζάστιν Τρίντο.

Σε συνέντευξη που έδωσε ενόψει και της Διάσκεψης για το Κλίμα, ο Ολάντ έκανε λόγο για το «μεγαλύτερο συνασπισμό για τη ζωή», στον οποίο η Γαλλία θα «τεθεί επικεφαλής». Ο ίδιος εξήγησε ότι η μάχη «κατά της τρομοκρατίας» και η μάχη «κατά της κλιματικής αλλαγής» συνδέονται, υποστηρίζοντας ότι «είναι η ίδια μάχη», αφού «αφορά από τη μία πλευρά την προστασία της ανθρωπότητας από τις ενέργειες θανάτου του «Ισλαμικού Κράτους» και από την άλλη «την προστασία του πλανήτη από τις ίδιες τις ασυνείδητες πράξεις μας που ενδέχεται αύριο να είναι πηγές συγκρούσεων και πολέμου».

Η διπλή αυτή μάχη έχει στόχο «το φανατισμό που σκοτώνει σήμερα και την αδιαφορία που καταστρέφει τον πλανήτη μας», υπογράμμισε ο Ολάντ. Σε αυτά τα δύο μέτωπα «η Γαλλία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μετώπου και μπορεί να τεθεί επικεφαλής του μεγαλύτερου συνασπισμού για τη ζωή», επισήμανε, αναδεικνύοντας και έτσι ότι η γαλλική πλουτοκρατία αναζητά τρόπους ενίσχυσης του ρόλου της διεθνώς, διεκδικώντας πρωταγωνιστικό ρόλο σε πεδία όπου ήδη βαθαίνουν οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις.

ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ
Η ελληνική κυβέρνηση «παραπέμπει» στη γαλλική

Στις γαλλικές αρχές «παρέπεμψε» χτες ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Τόσκας, για τις εξελίξεις σχετικά με τις κινήσεις των τζιχαντιστών που πήραν μέρος στις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, σπεύδοντας να επισημάνει ότι οι σχέσεις μεταξύ ελληνικών και γαλλικών αρχών είναι πάρα πολύ καλές.

Ο υπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο περιθώριο υπογραφής πρωτοκόλλου επανεισδοχής με το Βόσνιο ομόλογό του, Ντράγκαν Μέκτιτς, ανέφερε ότι: «Είμαστε σε συνεχή συνεργασία με τις γαλλικές και τις ευρωπαϊκές αρχές. Ανταλλάσσουμε στοιχεία, τους απαντούμε σε ερωτήσεις που έχουν σχέση με τις έρευνές τους και οι μέχρι τώρα ταυτοποιήσεις έχουν δείξει ότι δύο άτομα έχουν περάσει - τα δύο άτομα που ξέρετε - τα οποία ενεπλάκησαν στις ενέργειες τις τρομοκρατικές στο Παρίσι, τα οποία έχουν ανακοινώσει οι γαλλικές αρχές και τα οποία επιβεβαιώσαμε κι εμείς. Οι έρευνες, όπως καταλαβαίνετε, έχουν γίνει από τις γαλλικές αρχές, εμείς τους δίνουμε τα απαραίτητα στοιχεία και αυτοί ανακοινώνουν ό,τι αποτελέσματα έχουν βρει».

Σε ό,τι αφορά δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία από το γενετικό υλικό διαπιστώθηκε πως ο «εγκέφαλος» των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, είχε περάσει από την Ελλάδα και έμενε σε διαμέρισμα στο Παγκράτι, καθώς και ότι ο καταζητούμενος Σαλάχ Αμπντεσλάμ είχε περάσει επίσης από την Ελλάδα τον περασμένο Αύγουστο και συγκεκριμένα είχε πραγματοποιήσει ταξίδι από το Μπάρι στην Πάτρα και από την Πάτρα στο Μπάρι, απάντησε ότι δεν επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει πληροφορίες που αφορούν στην έρευνα, την οποία κάνουν οι γαλλικές αρχές.

Η «Corriere della Sera» υποστηρίζει ότι την 1η Αυγούστου έκανε το δρομολόγιο Μπάρι - Πάτρα και «και από εκεί εξαφανίστηκε για πέντε μέρες, φτάνοντας, ίσως, στη Συρία». Κατά το δημοσίευμα, ο Αμπντεσλάμ έκανε το αντίστροφο δρομολόγιο για να επιστρέψει στο Βέλγιο.

Κοινές ασκήσεις Ρωσίας - Ινδίας

ΜΟΣΧΑ.--

Στο ινδικό λιμάνι Βισακχαπάτναμ (της νοτιοανατολικής πολιτείας Αντρα Πραντές) αναμένεται τις επόμενες μέρες να φτάσουν μεταξύ άλλων ένα ρωσικό καταδρομικό πολεμικό πλοίο, ένα αντιτορπιλικό, ένα δεξαμενόπλοιο και ένα ρυμουλκό καθώς από 7 έως 12 Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθεί το θαλάσσιο σκέλος των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων Ρωσίας - Ινδίας. Μέσα στο Νοέμβρη έχουν ήδη ολοκληρωθεί τα κοινά γυμνάσια με τη συμμετοχή συνολικά 500 ανδρών από χερσαίες δυνάμεις των δύο πλευρών, ως μέρος της κοινής άσκησης «Indra» («Ιντρα»). Η συγκεκριμένη άσκηση πραγματοποιείται από το 2003.

Επικαλούμενο πηγή από το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, το ρωσικό πρακτορείο «Ιτάρ Τας» μετέδωσε ότι οι ασκήσεις θα εστιάσουν σε ανθυποβρυχιακή άμυνα των πλοίων, σενάρια αντιμετώπισης «αντιτρομοκρατικών» επιθέσεων, όπως μια ενδεχόμενη κατάληψη πλοίου από «τρομοκράτες» κ.τ.λ.

Σε δηλώσεις του ο Ινδός υπουργός Αμυνας, Μανοχάρ Παρικάρ, στη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής του στη Μόσχα, χαρακτήριζε τη Ρωσία «έναν φίλο "παντός καιρού" για την Ινδία» και εμφάνιζε ως σημαντική πλευρά της διμερούς στρατιωτικής και οικονομικής συνεργασίας τα σχέδια για «κοινές παραγωγές» οπλικών συστημάτων, όπως τα ελικόπτερα «Kamov Ka-226».

Στις αρχές του Δεκέμβρη, επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία αναμένεται να πραγματοποιήσει και ο ίδιος ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Επτά νεκροί από επιθέσεις τζιχαντιστών στο βόρειο Σινά

KAΪΡΟ.--

Διπλή βομβιστική επίθεση στο ξενοδοχείο «Swiss Inn Hotel» της πόλης Αλ Αρίς στο βόρειο Σινά της Αιγύπτου πραγματοποίησαν χτες το πρωί τζιχαντιστές, για λογαριασμό της οργάνωσης «Ανσάρ Μπέιτ αλ Μακντίτς» που συνδέονται με εκείνους του «Ισλαμικού Κράτους», με αποτέλεσμα το θάνατο επτά ατόμων, μεταξύ των οποίων ένας δικαστής, ένας εισαγγελέας, τέσσερις αστυνομικοί και ένας πολίτης και τον τραυματισμό άλλων 10.

Αρχικά, αυτόχειρας βομβιστής της οργάνωσης επιχείρησε να εισβάλει στο ξενοδοχείο, οδηγώντας προς το κτίριο αυτοκίνητο που είχε παγιδεύσει με εκρηκτικά. Οι αστυνομικοί κατάλαβαν τις προθέσεις του και τον πυροβόλησαν θανάσιμα, πυροδοτώντας ωστόσο ταυτόχρονα και τα εκρηκτικά στο ΙΧ, με αποτέλεσμα έκρηξη που προκάλεσε το θάνατο τεσσάρων αστυνομικών. Αλλος τζιχαντιστής, λίγα λεπτά αργότερα, που είχε ζωστεί με εκρηκτικά, εισήλθε στην κουζίνα του ξενοδοχείου, στη συνέχεια κατάφερε να εισέλθει σε δωμάτιο ξενοδοχείου όπου βρίσκονταν δικαστές για τις ανάγκες του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών και τα πυροδότησε, προκαλώντας νέα θύματα.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Δικαιοσύνης, Αχμεντ ελ Ζεντ, ανακοίνωσε ότι θα δοθεί αποζημίωση από ένα εκατομμύριο αιγυπτιακές λίρες (περίπου 127.000 δολάρια) στις οικογένειες του δικαστή και του εισαγγελέα που σκοτώθηκαν στις χτεσινές επιθέσεις.

Λίγη ώρα μετά τη νέα επίθεση τζιχαντιστών στο βόρειο Σινά, δύο βρετανικές αεροπορικές εταιρείες ανακοίνωσαν διακοπή των πτήσεων προς το αιγυπτιακό τουριστικό θέρετρο Σαρμ ελ Σέικχ. Πρόκειται για την «British Airways», που ανακοίνωσε ότι σταματά τις πτήσεις στο Σαρμ ελ Σέικχ μέχρι τις 16 Γενάρη 2016 και την «EasyJet», που σταματά τις πτήσεις στην περιοχή ως τις 6 Γενάρη 2016.

ΤΥΝΗΣΙΑ - ΛΙΒΥΗ
Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μετά από τρομοκρατική επίθεση

ΤΥΝΙΔΑ.--

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε όλη την Τυνησία και απαγόρευση κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα Τύνιδα κήρυξαν αργά χτες βράδυ ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της χώρας μετά την εξαπόλυση τρομοκρατικού, όπως σημείωσαν, χτυπήματος σε λεωφορείο της προεδρικής φρουράς σε κεντρική λεωφόρο της πρωτεύουσας με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 14 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 11.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Τυνησίας, η επίθεση έγινε χτες το απόγευμα στην κεντρική λεωφόρο «Μοχάμεντ Ε» της Τύνιδας.

Ο πρόεδρος της χώρας, Μπέτζι Εσέμπσι ζήτησε τη βοήθεια της "διεθνούς κοινότητας" στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και διεθνή συνεργασία στην πάταξη "εξτρεμιστών".

Στο παρελθόν, ανάλογες επιθέσεις κατά των τυνησιακών δυνάμεων ασφαλείας έχουν πραγματοποιήσει τζιχαντιστές οργανώσεων - παρακλάδια της «Αλ Κάιντα» και του «Ισλαμικού Κράτους».

  • Και στη Λιβύη, αξιωματούχοι της παράλληλης κυβέρνησης που έχουν συγκροτήσει οι ισλαμιστές ανακοίνωσαν χτες βράδυ την εξαπόλυση επίθεσης αυτοκτονίας με ΙΧ αυτοκίνητο σε φυλάκιο έξω στην νοτιοανατολική πόλη Μσαλάτα (κοντά στην Τρίπολη), με αποτέλεσμα το θάνατο πέντε ισλαμιστών και τον τραυματισμό άλλων 17, εκ των οποίων οι 10 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ