ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Νοέμβρη 2012
Σελ. /32
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Επιστολή πανεπιστημιακών για τη Χρυσή Αυγή

Με αφορμή το γνωστό περιστατικό στο Νυδρί της Λευκάδας, όπου μετά από καταγγελία την οποία σιγοντάρισε η Χρυσή Αυγή ξεκίνησε μια απαράδεκτη δίωξη σε βάρος εκπαιδευτικών, τριακόσιοι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι υπογράφουν και στέλνουν επιστολή στον υπουργό Παιδείας, καταδικάζοντας τη δίωξη των εκπαιδευτικών.

«Θεωρούμε ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι τα αρμόδια θεσμικά πρόσωπα υποχώρησαν μπροστά σε αυτές τις απειλές και ενήργησαν εν θερμώ», τονίζουν μεταξύ άλλων οι πανεπιστημιακοί, και προσθέτουν: «Προπάντων, όμως, μας ανησυχεί που η Χρυσή Αυγή επιχειρεί να εισχωρήσει και στο χώρο της θεσμοθετημένης εκπαίδευσης, γεγονός απέναντι στο οποίο δεν πρέπει να υπάρξει καμιά ανοχή. Η πολιτεία οφείλει να κλείνει δυναμικά και συστηματικά το δρόμο σε κάθε αντιδημοκρατικό εγχείρημα».

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοιου είδους λογικές και πρακτικές και καλούμε τους υπεύθυνους φορείς της εκπαίδευσης, και προπάντων το υπουργείο Παιδείας, τους γονείς και εν γένει τις εκπαιδευτικές κοινότητες να προστατέψουν και να διαφυλάξουν το δημοκρατικό χαρακτήρα του ελληνικού σχολείου», καταλήγουν οι πανεπιστημιακοί.

ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟΙ ΑΠΘ
Τους οδηγούν σε αδιέξοδο...

Μεθοδευμένα, σε αδιέξοδο οδηγούν τον αγώνα των εργολαβικών εργαζομένων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), η εργοδοτική πλειοψηφία του ΔΣ του σωματείου τους και η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΚΕ).

Μετά από 65 μέρες απεργίας, οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τους εκβιασμούς κυβέρνησης - πρυτανείας και εργολαβικών εταιρειών, με την πλειοψηφία τους να έχουν ήδη πάρει τις απολύσεις στα χέρια καθώς έληξαν οι συμβάσεις με τους εργολάβους.

Η εργοδοτική πλειοψηφία του ΔΣ του σωματείου τους και η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΘ, που επιδίωξαν με κάθε μέσω να χειραγωγήσουν αυτόν τον αγώνα, έχουν ευθύνη για το αδιέξοδο, καθώς δεν υιοθέτησαν και δεν πάλεψαν για την εφαρμογή της μοναδικής πρότασης που θα έδινε λύση στο πρόβλημα, αυτή που κατέθεσε το Κλαδικό σωματείο Εργολαβικών και το ΠΑΜΕ και αφορά την εφαρμογή του νόμου 3863/10, με βάση τον οποίο πρέπει να κηρυχθούν έκπτωτοι οι εργολάβοι και να απασχοληθούν απευθείας από το ΑΠΘ οι εργαζόμενοι.

Αντίθετα μάλιστα, η εργοδοτική πλειοψηφία του Σωματείου και το ΕΚΘ, ενώ δημόσια πρόβαλαν υποκριτικά το αίτημα να φύγουν οι εργολάβοι από το πανεπιστήμιο και να προσληφθούν οι εργαζόμενοι απευθείας από το ΑΠΘ, την ίδια ώρα προσπαθούσαν να πείσουν τους εργαζόμενους ότι θα πρέπει να αρχίσουν να συζητούν την πρόταση της Πρυτανείας να συνεχίσουν να δουλεύουν μέσω των εργολάβων και να υπογράψουν τις νέες συμβάσεις με βάση τις οποίες πλέον θα απασχολούνται με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση, δηλαδή με μειωμένους μισθούς.

Στη διάρκεια της ΓΣ που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, φάνηκε ολοκάθαρα το αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγήσει τους εργαζόμενους και μπήκε καθαρά το θέμα της λήξης της κατάληψης και της απεργίας. Από τη ΓΣ αποχώρησαν 3 από τα 5 μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου. Η πλειοψηφία της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης αποφάσισε την κατάθεση πρότασης μομφής κατά του ΔΣ και την πραγματοποίηση νέας Γενικής Συνέλευσης την Δευτέρα 26 Νοέμβρη.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ κατήγγειλαν την πλειοψηφία του ΔΣ του Σωματείου που προσχηματικά μόνο δείχνει να παλεύει για την κατάργηση της εργασιακής ομηρίας. Και κάλεσαν τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τον αγώνα απαιτώντας από την πρυτανεία να εφαρμόσει το νόμο. Συγκεκριμένα, να προχωρήσει σε καταγγελία των συμβάσεων και έκπτωση των εργολάβων καθαριότητας και φύλαξης βάσει του άρθρου 68 παρ. 6 του Ν.3863/10. Απευθείας πληρωμή των εργαζομένων από το πανεπιστήμιο βάσει του άρθρου 68 παρ. 4 του Ν.3863/10.

ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
Πανελλαδική κινητοποίηση την Τετάρτη

Στις 11 το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών

Πανελλαδική - παναναπηρική κινητοποίηση θα γίνει την Τετάρτη, 28 Νοέμβρη στις 11 π.μ. στο υπουργείο Οικονομικών (οδός Νίκης) ενάντια στις περικοπές σε μισθούς συντάξεις και επιδόματα, στις πληρωμές στα φάρμακα και στις θεραπείες, ενάντια στην εμπορευματοποίηση της υγείας, της πρόνοιας, της ειδικής αγωγής.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων καλεί όλους τους ανάπηρους, τους χρόνια πάσχοντες και τις οικογένειές τους να διαδηλώσουν μαζικά και να αντιπαλέψουν με κάθε τρόπο τόσο τα βάρβαρα μέτρα της συγκυβέρνησης, της τρόικας και της ΕΕ και να τιμήσουν «αγωνιστικά τα θύματα του πογκρόμ κατά των αναπήρων που έγινε από τα τάγματα ασφαλείας και τους ναζί στις 30 του Νοέμβρη του '43 με δεκάδες εκτελεσμένους και χιλιάδες βασανισμένους».

Παράλληλα αποκαλύπτει τον επικίνδυνο ρόλο των συνδικαλιστικών ηγεσιών της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γονέων - Κηδεμόνων ΑμεΑ, που «ήξεραν από καιρό τα σχέδια για το πετσόκομμα των επιδομάτων, ότι ήταν στο πακέτο των μέτρων» και δεν έλεγαν τίποτα, αντίθετα καθησύχαζαν πως θα υπάρχουν εξαιρέσεις.


ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ

Δημήτρης Φέτσης
Δημήτρης Φέτσης
ΦΩΤ.

Σήμερα, Κυριακή 25 Νοέμβρη, κλείνουν επτά χρόνια από τη μαύρη εκείνη μέρα που συνοδεύσαμε στον Ταξιάρχη του Δρυμώνα Λευκάδας τον εκλεκτό φίλο, κομμουνιστή, οικογενειάρχη, επαγγελματία ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΕΤΣΗ.

Στη μνήμη του προσφέρω 20 ευρώ για την ενίσχυση του «Ριζοσπάστη».

Γιάννης Κ. Φέτσης

***

Στη μνήμη του ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΑΤΡΑΤΖΕΜΗ, μέλους του ΚΚΕ από τα Τρίκαλα, που έφυγε πριν λίγες μέρες από τη ζωή, προσφέρουν για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ:

-- Ο Γιάννης Κουντεντάκης και η Φανή Μπαλαμώτη 70 ευρώ, μέσω ΝΕ Τρικάλων.

-- Ο Θανάσης Μπαλαμώτης 30 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ Βουλγάρικων Τρικάλων.

***

φωτο

Ολοι μαζεμένοι για τη γιορτή... η μάνα τα έχει υπολογίσει όπως πάντα όλα... γέλια, φωνές, αναμνήσεις, πολιτική ανάλυση... η απουσία σου πλημμυρίζει το δωμάτιο... κι όμως είσαι εδώ, μαζί μας... μας συντροφεύεις, ματιά πάντα αισιόδοξη... Πορεία μπροστά, για τα ιδανικά που μας δίδαξες!

Ο Αλέκος Καρκάνας και η Λιάνα Καραβασίλη, στη μνήμη του πατέρα τους ΣΤΕΛΙΟΥ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ, προσφέρουν στο ΚΚΕ για την Οικονομική Εξόρμηση 300 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Λιβαδειάς.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ
ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ

Προσφορές

Ο σ. Γιώργος Σωτηρίου από το Καστράκι Καλαμπάκας προσφέρει, ως δεύτερη δόση, για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ το ποσό των 5.000 ευρώ, μέσω ΚΟ Τρικάλων.

Η σ. Αβα Βαγγελάτου, υποψήφια βουλευτής του Κόμματος στο Ν. Ηλείας, προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Πύργου, το ποσό των 2.850 ευρώ.

O Τριαντάφυλλος Γεροζήσης προσφέρει στο ΚΚΕ 1.000 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟ Λάρισας.

Ο αγωνιστής Κώστας Λέκκας, από τη Νέα Υόρκη, προσφέρει, ως πρώτη δόση, το ποσό των 1.000 δολαρίων ΗΠΑ για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ.

Τιμούν τον Τάκη Αδάμο

Λογοτεχνική βραδιά με θέμα «Το έργο και η προσφορά του Τάκη Αδάμου» θα πραγματοποιηθεί στην Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών (Ακαδημίας και Γενναδίου 8, 7ος όροφος) στις 28/11 (6.30 μ.μ.). Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Παύλος Ναθαναήλ (πρόεδρος της ΕΕΛ). Για το έργο του κομμουνιστή αγωνιστή της ΕΑΜικής Αντίστασης, δημοσιογράφου, συγγραφέα Τάκη Αδάμου - ο οποίος διατέλεσε και πρόεδρος της ΕΕΛ - θα μιλήσουν η Αννεκε Ιωαννάτου (φιλόλογος) και η Μάνια Στεφανάκη (δικηγόρος). Παρεμβάσεις θα κάνουν οι Σοφοκλής Οικονομίδης (αρχιτέκτονας) και Αννα Μπουρατζή - Παπαοικονόμου (ταμίας του σωματείου). Συντονιστής ο Γιάννης Παπαοικονόμου (μέλος του ΔΣ).

ΔΣ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Στις 2 Δεκέμβρη στο Γοργοπόταμο

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) θα τιμήσει, την άλλη Κυριακή 2 Δεκέμβρη 2012 και ώρα 11 πμ, στο Γοργοπόταμο, την 70ή επέτειο της Ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοπόταμου. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο σ. Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και θα χαιρετίσει ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Χρήστος Τσιντζιλώνης, ενώ θα χαιρετίσει και εκπρόσωπος της ΚΝΕ.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν, εκτός των παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ σε όλη τη χώρα, και η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων Αναπήρων και Θυμάτων Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΣΑΘΕΑ) που βάζει πούλμαν (τηλ: 210.3249.037).

Συνεστίαση της ΕΔΥΕΘ

Την ετήσια συνεστίασή της, πραγματοποιεί σήμερα Κυριακή η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, στις 12.30 το μεσημέρι στο κέντρο διασκέδασης JANNI, στο δρόμο Χαριλάου - Θέρμης (στάση «Αστυνομία» του αστικού λεωφορείου 66).

ΟΒΣΑ
Διαμαρτυρία για τα δημοτικά τέλη

Παράσταση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) την Τρίτη 27 Νοέμβρη 2012, στις 10 το πρωί, στο Δημαρχείο Αλίμου, μαζί με σωματεία και επιτροπές επαγγελματοβιοτεχνών της περιοχής.

Σκοπός της κινητοποίησης είναι να γίνει συνάντηση με το δήμαρχο, για «να συζητηθεί το θέμα της μείωσης των υπέρογκων δημοτικών τελών της περιοχής, που πλήττουν τους επαγγελματοβιοτέχνες», όπως σημειώνει η ΟΒΣΑ σε επιστολή που έστειλε προς το δημοτικό συμβούλιο και τη δημοτική αρχή.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org