ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
1942: Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου

Η γέφυρα του Γοργοπόταμου φωτογραφημένη αμέσως μετά την καταστροφή της από την επιχείρηση της 25ης Νοέμβρη 1942
Η γέφυρα του Γοργοπόταμου φωτογραφημένη αμέσως μετά την καταστροφή της από την επιχείρηση της 25ης Νοέμβρη 1942
Τη νύχτα της 25ης προς 26η Νοέμβρη 1942, 150 αντάρτες του ΕΛΑΣ, με επικεφαλής τον Αρη Βελουχιώτη, 60 αντάρτες του ΕΔΕΣ, με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Ζέρβα, και 12 Αγγλοι σαμποτέρ επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά κατά της ιταλικής φρουράς της μεγάλης σιδηροδρομικής γέφυρας του Γοργοπόταμου κοντά στη Λαμία, εξουδετέρωσαν την εχθρική δύναμη και ανατίναξαν τη γέφυρα.

Σύμφωνα με το σχέδιο επιχείρησης, τμήμα του ΕΛΑΣ με 65 άνδρες ανέλαβε να εξουδετερώσει το νότιο βάθρο της γέφυρας, που φρουρούνταν από 80 Ιταλούς και ήταν αμυντικά οργανωμένο με συρματοπλέγματα, χαρακώματα και πολυβολεία από μπετόν αρμέ. Τμήμα του ΕΔΕΣ με 45 άνδρες ανέλαβε να εξουδετερώσει το βόρειο βάθρο, που φρουρούνταν από 30 άνδρες, χωρίς σημαντική αμυντική οργάνωση (η οργάνωση αυτή είχε μόλις αρχίσει). Δύο τμήματα του ΕΛΑΣ με 15 άνδρες το καθένα και με έναν Βρετανό σαμποτέρ ανέλαβαν να καταλάβουν θέσεις στη σιδηροδρομική γραμμή, σε απόσταση ενός περίπου χιλιομέτρου από τη νότια και βόρεια πλευρά της γέφυρας, για να εμποδίσουν την προσέγγιση εχθρικών ενισχύσεων.

Ενα τμήμα του ΕΛΑΣ από 30 άνδρες παρέμεινε ως εφεδρεία, ένα άλλο με 15 άνδρες είχε προορισμό να καταλάβει την ξύλινη οδική γέφυρα του Σπερχειού στη θέση Φραντζή και, τέλος, ένα τμήμα σαμποτέρ από 4-5 Αγγλους, 8 άνδρες του ΕΛΑΣ και 4 του ΕΔΕΣ ανέλαβε την ανατίναξη της γέφυρας. Η επιχείρηση άρχισε στις 23.05 τη νύχτα.

Με την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου διακόπηκε για έξι βδομάδες η μοναδική σιδηροδρομική αρτηρία προς το λιμάνι του Πειραιά, μέσω της οποίας το χιτλερικό επιτελείο εφοδίαζε τα στρατεύματα του Ρόμελ στη Βόρεια Αφρική. Αυτός ήταν άλλωστε και ο σκοπός της επιχείρησης. Δόθηκε έτσι πολύτιμη βοήθεια στα αγγλικά στρατεύματα, που διεξήγαν επιθετικές επιχειρήσεις εναντίον των χιτλερικών και ιταλικών στρατευμάτων στην Αφρική.

Το λαμπρό αυτό κατόρθωμα, που συνέπεσε χρονικά με τη μεγαλειώδη αντεπίθεση των σοβιετικών στρατευμάτων στο Στάλινγκραντ, είχε σοβαρή απήχηση στον ελληνικό λαό, ανέβασε το αγωνιστικό του φρόνημα και συντέλεσε στην παραπέρα γοργή ανάπτυξη της ένοπλης αντίστασής του.

Αλλά οι σκοτεινές δυνάμεις της ελληνικής και ξένης αντίδρασης είχαν ήδη αρχίσει να σπέρνουν το σπόρο της διαίρεσης. Ο διχασμός των δυνάμεων της αντίστασης, που έθεσαν ως σκοπό τους οι Αγγλοι ιμπεριαλιστές, βάθαινε ακόμη περισσότερο μετά την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου.

Καιρός

Στη Δυτική Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα είναι έντονες. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα επεκταθούν έως τη νύχτα σε όλη τη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι, νοτιοανατολικοί, στο Ιόνιο θυελλώδεις, στα ανατολικά μέχρι ισχυροί και αργότερα πολύ ισχυροί και στο Αιγαίο θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 10-17, στα δυτικά από 14-17, στην υπόλοιπη χώρα από 11-19 και στη Θεσσαλονίκη από 13-26 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται νεφώσεις με ασθενείς βροχές. Από το μεσημέρι οι βροχές θα ενταθούν και θα σημειωθούν καταιγίδες που κατά τόπους θα είναι ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί μέτριοι και αργότερα μέχρι πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14-17 βαθμούς.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1896 Γεννιέται ο Κλέμεντ Γκόντβαλντ. Ηγέτης του τσεχοσλοβακικού και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, πολιτικός και κρατικός ηγέτης της Τσεχοσλοβακίας. Γιος μικροκτηματία αγρότη, άρχισε να εργάζεται σε ηλικία 12 χρόνων. Εντάχθηκε στο σοσιαλιστικό κίνημα το 1916 και ήταν από τους ιδρυτές του Κομμουνιστικού Κόμματος Τσεχοσλοβακίας. Στο 5ο Συνέδριο του κόμματος το 1929 εκλέχτηκε Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής. Το 1928 έγινε μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Διεθνούς και στο διάστημα 1931- 1943 ήταν Γραμματέας της Επιτροπής. Ο Γκόντβαλντ συμμετείχε, ως αντιπρόεδρος, στην πρώτη κυβέρνηση του Εθνικού Μετώπου μετά την απελευθέρωση της Τσεχοσλοβακίας από το σοβιετικό στρατό. Το 1946 έγινε πρόεδρος της κυβέρνησης συνασπισμού και από τις 14 Ιούνη 1948 έγινε Πρόεδρος της Τσεχοσλοβακικής Δημοκρατίας.

ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ είναι οι ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για το φιάσκο που οδηγηθήκαμε στο θέμα τη λεγόμενης βασιλικής περιουσίας (σελίδα 6)

Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ που κατατέθηκε και με όσα προβλέπει για τον τομέα της Υγείας, δίνει το σήμα της υποβάθμισής της και δείχνει τις πραγματικές διαθέσεις της «αναδιάρθρωσης του ΕΣΥ» που εξήγγειλε ο υπουργός Υγείας, τόνισε ο Π. Κοσιώνης, σε παρέμβασή του στη Βουλή (σελίδα 16)

ΟΠΛΙΣΜΕΝΗ με τα αισιόδοξα μηνύματα που έρχονται από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Μηχανικών», φτάνει στο νήμα των εκλογών που διεξάγονται αύριο για την ανάδειξη νέων Διοικητικών οργάνων στο ΤΕΕ (σελίδα 23)

ΕΝΤΕΙΝΟΝΤΑΙ οι προετοιμασίες για την επιτυχία του αγροτικού συλλαλητηρίου που θα γίνει στα Φάρσαλα την Τρίτη, καθώς κλιμάκια της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας περιοδεύουν καθημερινά στα χωριά της επαρχίας (σελίδα 24)

ΧΡΩΣΤΗΡΑΣ και σμίλη ενώνουν τις δυνάμεις τους στη Θεσσαλονίκη. Στις 5 του Δεκέμβρη (8.30μμ) εγκαινιάζεται στην αίθουσα τέχνης «Relics» (Μορκεντάου 6), έκθεση ζωγραφικής της Ελσας Μεϊμάρογλου και μικρογλυπτικής του Χάρη Γύρα (σελίδα 30)

ΤΑ «ΜΑΥΡΑ μαντάτα» και τις ανησυχίες των αρχαιολόγων - και όχι μόνο - για την τύχη της πολιτιστικής κληρονομιάς, επιβεβαίωσε χτες στο 4ο Συνέδριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων ο υπουργός Πολιτισμού Ε. Βενιζέλος (σελίδα 31)

ΑΘΩΟΥΣ έκρινε ομόφωνα χτες το Τριμελές Εφετείο Αθηνών τους 63 κατοίκους του Δήμου Αυλώνα που κατηγορούνταν για παρακώλυση συγκοινωνιών, ύστερα από μήνυση των εκπροσώπων του ΟΣΕ (σελίδα 32)

ΤΗΝ ΙΔΙΑ στιγμή που εκπρόσωποι 160 χωρών του πλανήτη συζητούν για τις κλιματικές αλλαγές και το φαινόμενο του θερμοκηπίου, στην Ευρώπη η κοινή γνώμη είναι στραμμένη και πάλι στη νόσο των τρελών αγελάδων, με αφορμή τα όσα διαδραματίστηκαν αυτή τη φορά στη Γαλλία (σελίδα 33)

ΜΕ ΤΟΝ αέρα του πρωτοπόρου και μέχρι στιγμής αήττητου στο πρωτάθλημα της Α1 ανδρών, ο Ολυμπιακός βρίσκεται σήμερα στην Ορεστιάδα, όπου καλείται να ριχτεί στο μεγάλο ντέρμπι της 9ης αγωνιστικής με αντίπαλο την ομώνυμη ακριτική ομάδα (σελίδα 38)

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 25 ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ

1935 Ο βασιλιάς Γεώργιος ο Β' επιστρέφει στην Αθήνα. Η επάνοδός του έγινε μετά τη διενέργεια του νόθου δημοψηφίσματος (3 του Νοέμβρη). Η παλινόρθωση της μοναρχίας ήρθε μετά το πραξικόπημα υπό το στρατηγό Κονδύλη στις 10 Οκτώβρη 1935

1936 Υπογράφεται το αντικομμουνιστικό σύμφωνο μεταξύ της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ιαπωνίας. Το σύμφωνο ονομάστηκε «Αντικομιντέρν» και στρεφόταν ευθέως κατά της Σοβιετικής Ενωσης. Εγινε δεκτό ευνοϊκά από τις κυβερνήσεις της Αγγλίας και της Γαλλίας, οι οποίες πίστευαν ότι ο «άξονας» θα στραφεί κυρίως κατά της ΕΣΣΔ.

1969 Ο Τζον Λένον επιστρέφει στη βασίλισσα Ελισάβετ το βραβείο που του είχε απονείμει, όπως και στα άλλα μέλη του συγκροτήματος των «Μπιτλς». Ο Λένον επέστρεψε το βραβείο, διαμαρτυρόμενος για την υποστήριξη της Αγγλίας στον πόλεμο του Βιετνάμ.

1973 Με πραξικόπημα, ο Ιωαννίδης, ένας από τους πρωτεργάτες της χούντας, ανατρέπει τον Παπαδόπουλο. Αυτή η «εσωτερική» αλλαγή στο δικτατορικό καθεστώς σήμανε και την αντίστροφη μέτρηση για το έγκλημα της Κύπρου.

1992 Η κυβέρνηση της Τσεχοσλοβακίας εγκρίνει τη διαίρεση της χώρας στις δημοκρατίες της Τσεχίας και της Σλοβακίας. Είχε αποφασιστεί το προηγούμενο καλοκαίρι και εφαρμόστηκε από την 1η Ιανουαρίου του 1993.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org