ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΛΟΣ
Τιμούν πρωτοπόρους της ταξικής αναμέτρησης

Εκδήλωση της ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ

Εκδήλωση για να τιμήσει τα μέλη της Κομματικής Οργάνωσης Βόλου του ΚΚΕ, τα οποία τη δεκαετία 1940 - 1950 συμμετείχαν στα ένοπλα τμήματα του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, οργανώνει η ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ, τη Δευτέρα 27 Οκτώβρη, στις 7 το βράδυ, στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Ν. Ιωνίας (Ελικοδρόμιο).

Γι' αυτή τη σημαντική και πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση, που έχει τίτλο «Με φωτιά και με μαχαίρι πάντα ο κόσμος προχωρεί», ο Γραμματέας της ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ, Βασ. Μεταξάς, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ανάμεσα στα άλλα, σημείωσε: «Νιώθουμε περηφάνια για τους συντρόφους μας, που βρίσκονται στις Οργανώσεις της ΤΟ Βόλου του ΚΚΕ, οι οποίοι πήραν μέρος στην ένοπλη πάλη και θα τους τιμήσουμε στην εκδήλωσή μας. Είναι σύντροφοι που την περίοδο 1940 - 1950 ήταν νέοι 17, 18, 20 χρόνων, τώρα, όπως μπορείτε να καταλάβετε, είναι υπερήλικες, αλλά συζητώντας μαζί τους, παρά τα προβλήματα υγείας και της ηλικίας, είναι πιο νέοι από άλλους ανθρώπους της ηλικίας τους, όσους τους επιτρέπει η κατάστασή τους είναι ενεργοί, συνεχίζουν ακούραστα τη μάχη, με τον πιο νεανικό τρόπο».

Στη συνέντευξη Τύπου μίλησε και η Φαίδρα Αλλοδιανάκη, μέλος της θεατρικής και μουσικής ομάδας της ΚΝΕ, η οποία αναφέρθηκε στη μουσικοθεατρική παράσταση την οποία θα παρουσιάσει η ομάδα, με θεατροποιημένες ιστορίες από τη ζωή στο βουνό των μελών της ΤΟ Βόλου του ΚΚΕ που τη δεκαετία 1940 - 1950 πήραν μέρος στον ένοπλο αγώνα, οι οποίες βασίζονται στις αφηγήσεις των ίδιων των συντρόφων.

ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΕΡΓΩΝ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
«Επνιξαν» για άλλη μια φορά Δυτική Αθήνα και Πειραιά

Η έλλειψη έργων υποδομής για την προστασία του λαού είναι η αιτία που μια δυνατή βροχή δύο ωρών προκάλεσε τεράστια προβλήματα και έθεσε σε κίνδυνο ακόμα και ανθρώπινες ζωές.

Δρόμοι χείμαρροι στο Καματερό
Δρόμοι χείμαρροι στο Καματερό
Μεγάλες περιοχές των δήμων της Δυτικής Αττικής πλημμύρισαν χτες από τη δίωρη απογευματινή καταιγίδα. Από το Μενίδι και το Καματερό μέχρι τον Πειραιά, δρόμοι έγιναν χείμαρροι, σπίτια, σχολεία και καταστήματα πλημμύρισαν, οδηγοί εγκλωβίστηκαν στα οχήματά τους. Οι ελλείψεις σε υποδομές και αντιπλημμυρικά έργα οδήγησε σε «ναυάγιο» πολλά λαϊκά νοικοκυριά.

Μέχρι αργά χτες το απόγευμα ήταν σε εξέλιξη έρευνα σε υπόγειο ενός σουπερμάρκετ στο Ιλιον για να διαπιστωθεί αν υπήρχαν εγκλωβισμένα άτομα.

Στο Καματερό είχε πλημμυρίσει η περιοχή του Γεροβουνού, ενώ οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης (Καματερού, Φυλής, Λαμπράκη, Αλεξάνδρας) είχαν μετατραπεί σε κανάλια που μετέφεραν φερτά και αδρανή υλικά. Στην περιοχή, και συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Φυλής και Καματερού, βρέθηκε από την πρώτη στιγμή αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος της ΚΕ του Κόμματος.

Στο Περιστέρι έγιναν μεγάλες ζημιές στο βασικό οδικό δίκτυο, (Θηβών, Πελασγίας, Παναγή Τσαλδάρη), στην περιοχή Ρουπάκη στο Μπουρνάζι πλημμύρισαν σπίτια και μαγαζιά. Σε Κηπούπολη, Χρυσούπολη, Νέα Ζωή, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά, ενώ πλημμύρισαν υπόγεια, φτωχόσπιτα. Στο κτίριο του Συνδικάτου Οικοδόμων το νερό έφτασε το ένα μέτρο.

Σε ορμητικά ποτάμια μετατράπηκαν οι δρόμοι στον Πειραιά

Eurokinissi

Σε ορμητικά ποτάμια μετατράπηκαν οι δρόμοι στον Πειραιά
Σοβαρά προβλήματα σημειώθηκαν και σε περιοχές του Πειραιά, του Κερατσινίου, της Νίκαιας, του Περάματος, της Δραπετσώνας, του Αιγάλεω, των Αγ. Ανάργυρων, του Ιλιου, του Μενιδίου. Μόνο το απόγευμα η Πυροσβεστική είχε δεχτεί πάνω από 500 κλήσεις για παροχές βοήθειας, κοπές δέντρων, αφαιρέσεις αντικειμένων και αντλήσεις νερών.

Στο Μενίδι έπεσε ο τοίχος του στρατοπέδου Παπαστάθη στην οδό Φιλαδελφείας. Εξαιτίας βραχυκυκλώματος τέθηκαν εκτός λειτουργίας οι μπάρες στη διάβαση του σιδηροδρομικού σταθμού του Μενιδίου, με αποτέλεσμα να ανεβοκατεβαίνουν διαρκώς.

Στο Χαϊδάρι πλημμύρισε η περιοχή της Αφαίας, ο Αγ. Γιώργης και οι δρόμοι Ρίμινι και Κορυτσάς.

Ακόμα, σοβαρή καραμπόλα 15 αυτοκινήτων που παρασύρθηκαν από τα νερά της βροχής σημειώθηκε το απόγευμα στην οδό Κονδύλη, στην παλιά Κοκκινιά. Στο σημείο μετέβη αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, οπότε και διαπιστώθηκαν σοβαρές καταστροφές και στα μαγαζιά του δρόμου. Θυμίζουμε ότι ανάλογες ζημιές είχαν σημειωθεί σε πλημμύρες πριν από εννιά χρόνια, διάστημα στο οποίο δεν έγινε κανένα έργο, δεν πάρθηκε κανένα απολύτως μέτρο. «Είναι σα να μη πέρασε μια μέρα», σχολίασε η Ελ.Παντελάκη, δημοτική σύμβουλος Πειραιά και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, που βρέθηκε με αντιπροσωπεία του Κόμματος στην περιοχή. Η ίδια έκανε παρέμβαση στο δήμο ζητώντας να ξεκινήσει άμεσα η καταγραφή των ζημιών και να αποζημιωθούν οι πληγέντες. Σύμφωνα με τον δήμο, η καταγραφή θα ξεκινήσει σήμερα.

Εικόνα από τη λεωφόρο Αθηνών χτες το απόγευμα

Eurokinissi

Εικόνα από τη λεωφόρο Αθηνών χτες το απόγευμα
Πολλοί δρόμοι πλημμύρισαν και στη Νίκαια. Στην οδό Μπελογιάννη φρεάτια ξεχείλισαν. Πλημμύρισαν και οι εργατικές πολυκατοικίες στην Αγία Αννα στου Ρέντη, περιοχή ανοχύρωτη εντελώς καθώς απουσιάζουν τα αντιπλημμυρικά έργα.

Πλημμυρισμένοι ήταν πολλοί δρόμοι και στον δήμο Πειραιά, με την είσοδο στο λιμάνι να είναι εξαιρετικά δύσκολη, εξαιτίας και των έργων που γίνονται εκεί. Η πόλη αναδείχθηκε ανοχύρωτη, καθώς ο δήμος δεν είχε μέσα για απάντληση υδάτων.

Προβλήματα δημιουργήθηκαν και στο ΤΕΙ Αθήνας όπου γέμισε με νερά.

Μποτιλιαρίσματα χιλιομέτρων δημιουργήθηκαν σε αρκετούς δρόμους της Αθήνας. Κυκλοφοριακά προβλήματα σημειώθηκαν στις λεωφόρους Κηφισίας, Αλεξάνδρας, Μεσογείων, παραλιακή, Κηφισό και Συγγρού. Επίσης, στην παραλιακή στο ρεύμα προς Πειραιά από το αεροδρόμιο έως και τον Φλοίσβο, ενώ στο ρεύμα προς Γλυφάδα από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας έως και τον Φλοίσβο. Στην κάθοδο του Κηφισού από τη Λυκόβρυση έως και τα ΚΤΕΛ αλλά και στην άνοδο από το ύψος του Ρέντη έως και την Αχαρνών. Τέλος, με χαμηλές ταχύτητες κινήθηκαν τα οχήματα στην άνοδο της Συγγρού μετά την οδό Λαγουμιτζή.

Προβλήματα σε όλη τη χώρα

Και σε άλλες πόλεις της χώρας τα προβλήματα ήταν μεγάλα από την κακοκαιρία. Αρκετές υλικές ζημιές άφησε στο πέρασμά του ανεμοστρόβιλος στο Καλαμάκι Ζακύνθου, τις πρώτες πρωινές ώρες. Ο ανεμοστρόβιλος ξερίζωσε ελαιόδεντρα, ξήλωσε σκεπές από στάβλους και κατέστρεψε μπαλκόνια. Οι σκεπές από τους στάβλους βρέθηκαν χιλιόμετρα μακριά.

Κοκκινιά. Ενα κουβάρι τα αυτοκίνητα....

Eurokinissi

Κοκκινιά. Ενα κουβάρι τα αυτοκίνητα....
Προβλήματα προκάλεσε ανεμοστρόβιλος στην τοπική κοινότητα Μελέτης του δήμου Κομοτηνής. Από τον ισχυρό άνεμο παρασύρθηκαν κεραμίδια και λαμαρίνες από σπίτια και αγροτικές αποθήκες, ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε αυλές. Κόπηκαν, επίσης, καλώδια της ΔΕΗ, προξενώντας προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

Προβλήματα παρατηρήθηκαν στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω των ισχυρών ανέμων που έφταναν τοπικά τα 7 με 8 μποφόρ. Σύμφωνα με το Λιμενικό, δεν εκτελέστηκαν τα δρομολόγια των υδροπτερύγων και των καταμαράν από τον Πειραιά για τον Αργοσαρωνικό. Τα δρομολόγια για τα νησιά του Αργοσαρωνικού γίνονταν μόνο με πλοία κλειστού τύπου.

Αλλάζει η ώρα

Αλλάζει η ώρα από αύριο. Στις 4.00 το πρωί οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω και να δείχνουν 3.00, καθώς λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας.

«Χάθηκε» κάτω από το τραμ

Μία 75χρονη γυναίκα έχασε χτες, με τραγικό τρόπο, τη ζωή της, όταν παρασύρθηκε από συρμό του τραμ στο Φλοίσβο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στις 7.30 το πρωί η άτυχη γυναίκα προσπάθησε να διασχίσει τις γραμμές χωρίς να αντιληφθεί το συρμό που ερχόταν. Ο οδηγός προσπάθησε να σταματήσει το βαρύ όχημα χωρίς όμως να καταφέρει να αποφύγει και το θανάσιμο τραυματισμό της ηλικιωμένης.

Στο σημείο έφτασαν τέσσερα οχήματα της Πυροσβεστικής με 12 άνδρες, που χρειάστηκαν περίπου τρεις ώρες ώστε να ανασύρουν τη γυναίκα. Και για να γίνει κάτι τέτοιο επιστρατεύτηκε γερανός που σήκωσε τα βαγόνια.

Κηδεύτηκε χτες ο δημοσιογράφος Τρ. Δραβαλιάρης

Πέθανε και κηδεύτηκε, χτες το μεσημέρι, από το Α' Νεκροταφείο της Αθήνας, ο δημοσιογράφος Τριαντάφυλλος Δραβαλιάρης, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 59 ετών, μετά από σκληρή μάχη τριών χρόνων με τον καρκίνο. Γεννημένος στο Κιλκίς, ήταν πατέρας τριών παιδιών και μέχρι λίγο πριν το τέλος της ζωής του ήταν διευθυντής σύνταξης στην εφημερίδα «Ημερησία».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία χωρίς άλλη καθυστέρηση

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τα σοβαρά προβλήματα που προκλήθηκαν από τη νεροποντή:

«Τα σοβαρά προβλήματα που προκλήθηκαν από τη νεροποντή αποδεικνύουν ότι ο κρατικός μηχανισμός και οι τοπικές αρχές βρέθηκαν απροετοίμαστοι, καθώς τα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας στους δήμους και τις περιφέρειες λαμβάνονται αποσπασματικά. Χωρίς καμία καθυστέρηση, η κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές πρέπει να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας.

Παρέμβαση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έκαναν βουλευτές του Κόμματος, όπως και περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ στην Περιφέρεια Αττικής, απαιτώντας να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές και να παρθούν άμεσα μέτρα αποκατάστασης και αποζημίωσης των πληγέντων».

Οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ είχαν θέσει το θέμα στην Περιφέρεια

Μερικούς μήνες πριν, στις αρχές Δεκέμβρη του 2013, οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ στο Περιφερειακό Συμβούλιο έφεραν το θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Αττικής, ζητώντας να παρθούν άμεσα μέτρα.

Ορισμένα από τα στοιχεία που είχαν καταθέσει είναι:

- Στην Αττική 550 χιλιόμετρα ρεμάτων είναι μπαζωμένα.

- 70 από τα 700 ρέματα που προϋπήρχαν δεν μπορούν πια ούτε να εντοπιστούν.

- Τα ανοιχτά ρέματα έχουν μειωθεί από το 1945 κατά 66% (από 1.280 χιλιόμετρα σε 434 χιλιόμετρα).

- Δασοκτόνα νομοσχέδια οπλίζουν τα χέρια των εμπρηστών, καταστρέφουν τα δάση.

- Ταυτόχρονα, εξαιρούνται από τις αναδασώσεις τεράστιες καμένες περιοχές, γεγονός που εντείνει τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ είχαν ζητήσει να αναλάβει η Περιφέρεια Αττικής την ευθύνη που έχει για το συνολικό σχεδιασμό αντιπλημμυρικής προστασίας. Επιπλέον, σε επόμενη συνεδρίαση οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ ζήτησαν να γίνει χαρτογράφηση των σημείων που υπάρχουν τα προβλήματα για να είναι ακριβέστατη η κοστολόγηση των αναγκαίων έργων και τα χρήματα αυτά να τα διεκδικήσει η Περιφέρεια για να καρπωθεί ο λαός τα έργα. Ο τότε περιφερειάρχης, Γ. Σγουρός, είχε απαντήσει, μεταξύ άλλων, πως δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής και πως η Περιφέρεια πρέπει να συνεχίσει να πορεύεται με τα κουτσουρεμένα κονδύλια που παίρνει από τον κρατικό προϋπολογισμό για την υλοποίηση έργων!



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ