ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ολες οι δυνάμεις για το πανελλαδικό συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη

844 οργανώσεις απ' όλη τη χώρα καλούν στη διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας

Με το βλέμμα στραμμένο στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του επόμενου Σαββάτου, εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικοί φορείς κορυφώνουν τη δράση και το μαζικό τους άνοιγμα για την επιτυχία του. Στις 844 έφτασαν χτες οι αποφάσεις των οργανώσεων που καλούν για την 1η Νοέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, να πλημμυρίσει από διαδηλωτές το Σύνταγμα. Σωματεία, ομοσπονδίες, σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων, σπουδαστών και γυναικών διαδίδουν σε εργαζόμενους και ανέργους, απλήρωτους και ανασφάλιστους το κάλεσμα πως τώρα είναι η ώρα «να ακουστεί η δική μας φωνή». Καλούν κάθε χώρο δουλειάς να δώσει το «παρών», προβάλλοντας τα ιδιαίτερα αιτήματα και τις διεκδικήσεις του: Την καταβολή δεδουλευμένων, την υπογραφή σύμβασης, τη λήψη μέτρων για την προστασία των ανέργων. Παράλληλα, λαμβάνουν κάθε μέτρο για την καλύτερη οργάνωση του συλλαλητηρίου και την υποδοχή των χιλιάδων διαδηλωτών που θα φτάσουν από κάθε άκρη της χώρας.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του πανελλαδικού συλλαλητηρίου, η Λαϊκή Επιτροπή 5ου - 6ου Διαμερίσματος Αθήνας οργανώνει πικετοφορία την Πέμπτη 30/10, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Κυψέλης. Επίσης, το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο διοργανώνει εκδήλωση για την ανεργία, με συναυλία και λαϊκό γλέντι από τα μέλη του Σωματείου Μουσικών Λέσβου, τη Δευτέρα 27/10, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του Παλιού Εργατικού Κέντρου (Κομνηνάκη 43).

Σε Γενική Συνέλευση προχωρά αύριο, στις 11 π.μ., στα γραφεία του (Αγ. Φιλοθέης 5Β, πλ. Μητροπόλεως), ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Εχει ήδη αποφασίσει 4ωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) για την 1η Νοέμβρη και καλεί τα επιχειρησιακά σωματεία, τις σωματειακές επιτροπές, τις επιτροπές αγώνα, την επιτροπή ανέργων να διαδηλώσουν με τα πανό και τα αιτήματά τους.

ΠΑΜΕ
Κλιμακώνουμε με την πανελλαδική - πανεργατική απεργία στις 27 Νοέμβρη

Να δώσουν όλες τις δυνάμεις τους για την οργάνωση και επιτυχία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στις 27 Νοέμβρη, κλιμακώνοντας την πάλη τους, αμέσως μετά το συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη, καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο.

Σε ανακοίνωσή του, για την πανεργατική απεργία, που ορίστηκε χτες στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«To ΠΑΜΕ καλεί όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα σωματεία, τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα να συνεχίσουν πιο αποφασιστικά τη δράση τους, να προχωρήσουν με εμπιστοσύνη στους εργαζόμενους τη συζήτηση για την οργάνωση της ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ - ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ, στις 27 του Νοέμβρη, κλιμακώνοντας τον αγώνα μας.

Ο δρόμος που έχει ανοίξει η προετοιμασία για το συλλαλητήριο της 1ης του Νοέμβρη στις 12 μ. στο Σύνταγμα, στην οργάνωση της εργατικής τάξης, στο συντονισμό δυνάμεων, να συνεχιστεί με νέα δυναμική, πανελλαδικά, κατά κλάδο, κατά περιοχή, σε κάθε τόπο δουλειάς.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, επέμεναν ότι προϋπόθεση για την οργάνωση και μαχητικοποίηση της εργατικής τάξης είναι το πλαίσιο των αιτημάτων που πρέπει να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, των ανέργων, της νεολαίας, των γυναικών, για αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, για την ανακούφιση των ανέργων, κόντρα στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για νέες ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση. Η αποκάλυψη της αιτίας που γεννά τα βάσανα της εργατικής τάξης, η κατεύθυνση και ο προσανατολισμός του κινήματος σε γραμμή σύγκρουσης με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, την ΕΕ και τις κυβερνήσεις τους.

Στον αντίποδα, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ παραμένει προσηλωμένη σε αιτήματα προσαρμοσμένα στις αντοχές της οικονομίας, στις ανάγκες των επιχειρηματιών, στη γραμμή που υπονομεύει το κίνημα και δημιουργεί προϋποθέσεις αναμονής, αυταπατών και τελικά υποταγής.

Καλούμε κάθε συνδικαλιστή που έχει ειλικρινείς αγωνίες και προβληματισμούς, κάθε σωματείο που ενδιαφέρεται για την πορεία του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, που μάχεται ενάντια στην πολιτική που εξαθλιώνει το λαό να πάρει όλα τα μέτρα για την οργάνωση και την επιτυχία της.

Από τη δράση μας, τους αγώνες μας, τις διεκδικήσεις εξαρτάται η «σωτηρία» μας, η αξιοπρεπής ζωή, η μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

Με πίστη στο δίκιο και τη δύναμή μας η απεργιακή κινητοποίηση να είναι ακόμα ένα πιο ηχηρό μήνυμα αντίστασης και διεκδίκησης.

Δεν ανεχόμαστε τις συνθήκες της σύγχρονης εξαθλίωσης.

Δε συμβιβαζόμαστε με τα ψίχουλα.

Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει».

Απαντάμε με την πράξη και τη δράση μας

Η δίμηνη καμπάνια, με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ, που κορυφώνεται με το πανελλαδικό συλλαλητήριο την 1η Νοέμβρη, ήρθε να απαντήσει σε δύο κύρια και αποφασιστικής σημασίας ζητήματα. Από τη μια, στις εντεινόμενες προσπάθειες της συγκυβέρνησης, κεφαλαίου, ΕΕ να πειστούν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα να αποδεχτούν τα μέτρα και να περιορίσουν τις απαιτήσεις και τις ανάγκες τους, αποδεχόμενοι να ζουν με ψίχουλα ως κάτι μοιραίο και φυσιολογικό. Από την άλλη, να αναδειχτεί ότι δεν παραιτούμαστε από τα δικαιώματά μας, ότι μπορούμε, ανασυντάσσοντας τις δυνάμεις μας, να ανακόψουμε την επίθεση, να έχουμε κατακτήσεις. Διαμορφώνοντας ένα πλαίσιο αιτημάτων που απαντά στις άμεσες ανάγκες ανακούφισης αλλά και γενικότερα που αφορούν όλους, συγκροτώντας ένα μεγάλο ενωτικό αγωνιστικό μέτωπο, ικανό να επαναφέρει στο προσκήνιο, σε πρωταγωνιστικό ρόλο τις εργατικές και λαϊκές ανάγκες και διεκδικήσεις. Παράλληλα, η ενιαία δράση στον ίδιο χρόνο με κοινό πλαίσιο, ισχυροποιεί την παρέμβαση των συνδικάτων και των λαϊκών φορέων, συμβάλλει στη λύση προβλημάτων, στη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα της δράσης τους.

Η μεγάλη απήχηση της πρωτοβουλίας του ΠΑΜΕ έχει ανησυχήσει τις ηγεσίες του νέου και παλιού κυβερνητικού, εργοδοτικού συνδικαλισμού, που βαφτίζουν το συλλαλητήριο «κομματικό». Αγνοούν τάχα οι κλακαδόροι της υποταγής και της ενσωμάτωσης, που με τις θέσεις και τη στάση τους θέλουν να μετατρέψουν τους εργαζόμενους σε οπαδούς της ΜΕΤΑ-θάνατο δικαίωσης, ότι 745 συνδικάτα και λαϊκοί φορείς έχουν ενώσει τη φωνή και τη δράση τους για την επιτυχία του συλλαλητηρίου, έτσι αντιλαμβάνονται την αυτοτέλεια της λειτουργίας των συνδικάτων και κρίνουν εξ' ιδίων τα αλλότρια; Εμείς απαντάμε με την πράξη και τη δράση μας. Τα αιτήματα που ενώνουν τους εργαζόμενους ανοίγουν προοπτική στην πάλη μας για ανατροπή της αντιλαϊκής αντεργατικής πολιτικής. Τώρα, με μεγαλύτερη ωριμότητα και αποφασιστικότητα ανεβάζουμε στροφές, κλιμακώνουμε την πάλη μας και είναι αυτή η προοπτική της πρωτοβουλίας μας. Σ' αυτήν τη μάχη χωράνε όλοι και αφορά όλους.

Είναι ώρα ατομικής αλλά και συλλογικής ευθύνης. Καλούμε τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά, μαχητικά, αποφασιστικά μέρος στο πανελλαδικό συλλαλητήριο το Σάββατο 1η Νοέμβρη στις 12 μ. στο Σύνταγμα, συμβάλλοντας με τη δράση και τη συμμετοχή τους να αποτελέσει το συλλογικό και αποφασιστικό βήμα στη διεκδίκηση ζωής με δικαιώματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας.


Γιώργος ΜΠΟΥΛΟΥΓΑΡΗΣ
Μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, πρόεδρος Εργαζομένων στους Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς, μέλος του ΔΣ του ΕΚΑ

Πάνω από 100 αποφάσεις από οργανώσεις αυτοαπασχολούμενων

Τις 105 έχουν, μέχρι στιγμής, φτάσει οι αποφάσεις συμμετοχής στο πανελλαδικό συλλαλητήριο από οργανώσεις αυτοαπασχολούμενων. Στις αποφάσεις αυτές περιλαμβάνονται 7 Ομοσπονδίες, 56 Σωματεία και Ενώσεις (33 της Αττικής και 23 της περιφέρειας) και 42 Σωματεία Συνταξιούχων ΟΑΕΕ.

Οι προσυγκεντρώσεις

Από την οργανωτική επιτροπή του πανελλαδικού συλλαλητηρίου καθορίστηκαν οι 9 προσυγκεντρώσεις που θα γίνουν στις 11 π.μ. της 1ης Νοέμβρη.

Οι προσυγκεντρώσεις είναι οι παρακάτω:

  • Ομόνοια: Οι εργαζόμενοι στο Μέταλλο, στο Φάρμακο, στον Τύπο - Χαρτί, στη Χημική Βιομηχανία, στην Ενέργεια, στο Χρηματοπιστωτικό, στις Τηλεπικοινωνίες, στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στα Τρόφιμα - Ποτά, εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς από τη Στερεά Ελλάδα.
  • Κάνιγγος: Οι εργαζόμενοι στις Κατασκευές, οι Λογιστές, οι Ιδιωτικοί Υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο, στις Υπηρεσίες, στις Μεταφορές.
  • Προπύλαια: Οι Σύλλογοι Φοιτητών και Σπουδαστών, οι Σύλλογοι των Εκπαιδευτικών, οι εργαζόμενοι στα ΑΕΙ - ΤΕΙ, οι Καλλιτέχνες, η ΟΓΕ με τους γυναικείους συλλόγους της.
  • Μοναστηράκι: Οι εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς από τον Πειραιά, την Κρήτη, το Αιγαίο.
  • Στύλοι Ολυμπίου Διός: Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό, τον Τουρισμό, το Δημόσιο, η Λαϊκή Επιτροπή Νότιου Τομέα της Αττικής.
  • «Ευαγγελισμός»: Συνδικάτα από τον χώρο της Υγείας, μαζικοί φορείς του Βόρειου Τομέα, των Μεσογείων και των Ανατολικών Συνοικιών της Αττικής.
  • Πλ. Καραϊσκάκη: Λαϊκή Επιτροπή Δυτικού Τομέα Αττικής, εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς από το Θριάσιο, την Πελοπόννησο, τη Βορειοδυτική Ελλάδα.
  • Πλ. Κοτζιά (Εθνικής Αντίστασης): Συνταξιούχοι.
  • Πεδίον Αρεως: Συνδικάτα και μαζικοί φορείς από την Κεντρική Μακεδονία, την Αν. Μακεδονία - Θράκη, τη Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και η Λαϊκή Επιτροπή του Κεντρικού Τομέα της Αττικής.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ