ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Οχτώβρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ «STAGE»
Χιλιάδες στην ανεργία, ακόμη περισσότεροι σε καθεστώς γαλέρας

Με τη μέθοδο του διαίρει και βασίλευε και στο όνομα της ισοτιμίας, δήθεν για να μην αδικηθούν οι εργαζόμενοι με
Με τη μέθοδο του διαίρει και βασίλευε και στο όνομα της ισοτιμίας, δήθεν για να μην αδικηθούν οι εργαζόμενοι με "stage" στον ιδιωτικό τομέα, η κυβέρνηση προχωρεί στην απόλυση χιλιάδων εργαζομένων, που εδώ και καιρό τους υπερεκμεταλλεύτηκαν με "stage"
Τελικά η «αξιοκρατία» και η «ισονομία» που πρεσβεύει η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μεταφράστηκε σε ανεργία στην οποία καταδικάστηκαν δεκάδες χιλιάδες νέοι εργαζόμενοι, που είχαν την τύχη να εργαστούν σε καθεστώς γαλέρας για δύο, τρία και τέσσερα χρόνια, με αμοιβή 350 και 400 ευρώ, ανασφάλιστοι, χωρίς άδειες, επιδόματα και όλα τα άλλα δικαιώματα. Αυτή ήταν η «σοσιαλιστική» απάντηση που έδωσε στο ζήτημα των «stage» η κυβέρνηση, όπως διαμορφώθηκε τελικά στην προχτεσινή διυπουργική επιτροπή και ανακοινώθηκε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο. Την ίδια στιγμή όμως που η κυβέρνηση κατάργησε τα «stage» στο Δημόσιο, τα διατήρησε περήφανα και αξιοκρατικά στον ιδιωτικό τομέα ως φθηνή εργατική δύναμη, στα οποία θα δώσει νέα ώθηση μέσα από την ανάπτυξη των προγραμμάτων «μαθητείας». Ταυτόχρονα όλες οι μορφές «απασχολησιμότητας» παραμένουν ατόφιες στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της προχτεσινής διυπουργικής, η κυβέρνηση ορίζει:

-- «Καταργούνται και απαγορεύονται τα «stages» στο δημόσιο, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στους ΟΤΑ». Δηλαδή 23.000 περίπου εργαζόμενοι, όμηροι τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ πετιούνται στο δρόμο, αφού καταργούνται τα «stage», αλλά δεν μονιμοποιούνται οι εργαζόμενοι.

-- «Στον ιδιωτικό τομέα τέτοιες σχέσεις εφ' όσον ισχύουν όλες οι απαραίτητες εγγυήσεις (ασφαλιστικές κ.ά.) και χρηματοδοτούνται κυρίως από κοινοτικά κονδύλια, είναι δυνατό να λειτουργήσουν ως μαθητεία». Πάλι δηλαδή δίνουν φτηνά χέρια στους επιχειρηματίες και τάζουν προσωρινή απασχόληση στους ανέργους. Την ίδια στιγμή, η μαθητεία δε θα λειτουργεί σαν απόκτηση εμπειρίας, αλλά όπως επιθυμεί ο εργοδότης για την κάλυψη κενών. Το ότι αυτή η μαθητεία θα γίνει μια νέα φάμπρικα σκληρής εκμετάλλευσης για νέους ανθρώπους, το βεβαιώνει άλλωστε και το ίδιο το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει την αγορά εργασίας «ζούγκλα»!

Ας δούμε τι είναι η «μαθητεία» που επιβάλλεται ως προσφορά σχεδόν τσάμπα δουλειάς στους επιχειρηματίες μετά από συναπόφαση των κυβερνήσεων των κρατών μελών της ΕΕ. Είναι στυγνή εκμετάλλευση χιλιάδων νέων παιδιών που δουλεύουν για μισό μεροκάματο ή ένα άθλιο επίδομα, μισό, ακόμα και χωρίς ένσημο! Εκτός και αν το πληρώνουν οι κυβερνήσεις προσφέροντας μεγαλύτερη ενίσχυση στους εργοδότες. Γιατί και το άθλιο μεροκάματο της «μαθητείας» αποδίδει μεγαλύτερα κέρδη Οι μαθητές - σπουδαστές - καταρτιζόμενοι μόλις περάσουν το κατώφλι των επιχειρήσεων σταματούν να είναι μαθητές και γίνονται σκληρά εργαζόμενοι. Οι εργοδότες κερδίζουν διπλά, αφού και τη δουλειά τους βγάζουν και χρήματα γλυτώνουν.

-- Η τιμωρία των θυμάτων της γαλαζοπράσινης ομηρίας από τη σημερινή κυβέρνηση διαφαίνεται και από το ότι... «τα "stages" που συνήφθησαν μετά την αναγγελία της ημερομηνίας των εκλογών είναι παράνομα», όσοι έχουν προσληφθεί τότε δε θα πληρωθούν, επειδή «έγιναν για προφανείς ψηφοθηρικούς σκοπούς».

-- Η κυβέρνηση θα προχωρήσει για την κάλυψη των άμεσων πραγματικών αναγκών στο Δημόσιο και στους ΟΤΑ με εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Δηλαδή, διατηρούνται οι ελαστικές μορφές εργασίας, με ημερομηνία λήξης. Το μόνιμο προσωπικό θα προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αφήνει πλήρως ξεκρέμαστους αυτούς που μέχρι να εκλεγεί τους ονόμαζε «ομήρους», επιμένοντας στη μη μοριοδότησή τους στις διαδικασίες του ΑΣΕΠ με το πρόσχημα - εμπαιγμό της... ισοτιμίας.

ΚΚΕ: Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους

Το παιχνίδι που παίχτηκε στις πλάτες χιλιάδων νέων απασχολήσιμων στα «stage» είχε διαφανεί από την περασμένη Πέμπτη μετά από τις ανακοινώσεις του υπουργού Εσωτερικών Γ. Ραγκούση. Την ίδια μέρα, διαβλέποντας τους πραγματικούς στόχους της κυβέρνησης, με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωνε με έμφαση:

«Με τη μέθοδο του διαίρει και βασίλευε και στο όνομα της ισοτιμίας, δήθεν για να μην αδικηθούν οι εργαζόμενοι με "stage" στον ιδιωτικό τομέα, η κυβέρνηση προχωρεί στην απόλυση χιλιάδων εργαζομένων, που εδώ και καιρό τους υπερεκμεταλλεύτηκαν με "stage" και άλλες μορφές ελαστικής - προσωρινής και ανασφάλιστης εργασίας στο δημόσιο τομέα. Εμπαίζει! Αν ενδιαφερόταν η κυβέρνηση για το δίκιο και για τους εργαζόμενους στα "stage" του ιδιωτικού τομέα θα εξασφάλιζε σε όλους μόνιμη και σταθερή εργασία.

Είναι απαράδεκτο, οι ένοχοι για τα "stage", την ίδια στιγμή που εξαγγέλλουν τη συνέχιση και τη διεύρυνσή τους στον ιδιωτικό τομέα, να τιμωρούν και να καθυβρίζουν τα θύματα της πολιτικής τους.

Υπεύθυνες για τις άθλιες εργασιακές σχέσεις και την ανεργία είναι οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, όμως βαριές ευθύνες είχε και έχει η εργατική αριστοκρατία, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στη ΓΣΕΕ και στην ΑΔΕΔΥ, που ενώ πρωτοστάτησαν ή ανέχθηκαν τη θεσμοθέτηση και τη λειτουργία των προγραμμάτων, τώρα συνηγορούν στην απόλυση των εργαζομένων και πρωτοστατούν στην πολυδιάσπασή τους με βάση το χρόνο και τη μορφή απασχόλησης.

Οι εργαζόμενοι στα "stage" και στις άλλες μορφές ελαστικής εργασίας πρέπει να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα. Η λογική του ατομικού βολέματος όχι μόνο δε δίνει λύση, αλλά και αξιοποιείται από αυτούς που τους οδήγησαν στην ομηρία και στην ανασφάλιστη και απλήρωτη εργασία.

Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα της δήθεν αξιοκρατίας, διαφάνειας, ισοτιμίας και των τάχα καλών "stage" που προβάλλουν η κυβέρνηση, η ΝΔ και φορείς της μεγαλοεργοδοσίας για να οδηγήσουν στην ανεργία τους σημερινούς εργαζόμενους στα "stage", για να τους αντικαταστήσουν με άλλους. Πρέπει να αγανακτήσουν με αυτήν την πολιτική, και με την πάλη τους να βάλουν ένα τέλος.

Το ΚΚΕ με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο δηλώνει τη θέση - απαίτηση να καταργηθούν όλα τα "stage" και οι άλλες ελαστικές μορφές εργασίας, να μονιμοποιηθούν όσοι εργάζονται σε αυτά. Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη. Ταξική συσπείρωση, ανασύνταξη του εργατικού κινήματος τώρα. Να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί - αντιασφαλιστικοί νόμοι ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΕΕ».

Οι επισημάνσεις αυτές του Κόμματος είναι επίκαιρες και μετά τον εμπαιγμό και την κοροϊδία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ο αγώνας για κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης και το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους είναι η μοναδική διέξοδος για όλους και ιδιαίτερα για τη νέα γενιά.


Γ. Ζ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ