Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Οχτώβρη 2009 - αριθ. φύλλου: 10511

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Η ταξική
πάλη
δε σταμάτησε ποτέ

Με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτώβρη

«Σύγχρονοι» αστοί μελετητές της Ιστορίας επιδιώκουν να αφαιρέσουν το ταξικό στοιχείο από την αντιφασιστική πάλη, προκειμένου να πείσουν τις λαϊκές μάζες πως δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από τη διαιώνιση του καπιταλισμού. Αποσιωπούν το γεγονός ότι στην απελευθερωτική πάλη κατά του Αξονα, σε διάφορες χώρες, η αστική τάξη δεν πήρε μέρος, τουλάχιστον, το μεγαλύτερο μέρος της, ενώ ταυτόχρονα πάσχιζε εν μέσω πολέμου να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις διατήρησης της εξουσίας της μετά το τέλος του. Αυτή η στρατηγική της επιδίωξη καθόρισε τη συγκεκριμένη στάση της στον πόλεμο. Το παράδειγμα της Ελλάδας είναι χαρακτηριστικό. Το λαϊκό κίνημα βρέθηκε πρωταγωνιστής των εξελίξεων και η πάλη του συνδέεται με μια από τις πιο σημαντικές, ένδοξες και ηρωικές εποχές της λαϊκοδημοκρατικής και επαναστατικής δράσης. Ενώ η άρχουσα τάξη συμβιβαζόταν με την πραγματικότητα της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας, ακόμη και με τη μορφή του φασισμού και του ναζισμού, «της τότε νέας τάξης πραγμάτων». Η ταξική πάλη ανάμεσα στην άρχουσα τάξη της Ελλάδας, από τη μια πλευρά, και στην εργατική τάξη και τ' άλλα λαϊκά στρώματα από την άλλη, διεξαγόταν, όχι βεβαίως ανοιχτά, αλλά διεξαγόταν και σ' αυτήν την περίοδο.


ΣΕΛ.  11   -   14


ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
Επιχειρηματικά... «υγιές»

Με ένα κράμα «οπαδικής» ψυχολογίας και «γιάπικου» οργανωτισμού επιχειρήθηκε να καλυφθεί ο αγοραίος προσανατολισμός της κυβέρνησης στον πολιτισμό.


ΣΕΛ.  3
ΜΟΥΣΙΚΗ
Συζήτηση με τον Λάκη Χαλκιά και τον Βαγγέλη Κορακάκη

Καλλιτέχνες που ο καθένας έχει γράψει τη δική του ιστορία στο λαϊκό τραγούδι, ο Λάκης Χαλκιάς και ο Βαγγέλης Κορακάκης συμπράττουν για πρώτη φορά στη δισκογραφία. Μια συνεργασία που αποτυπώνει την αγάπη και τη γνώση τους για το λαϊκό τραγούδι, τις κοινωνικές ευαισθησίες και τις ανησυχίες τους.


ΣΕΛ.  4   -   5
ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ ΗΛΕΙΑΣ
Κυβερνητική «ανασυγκρότηση» στα μέτρα των επιχειρηματικών ομίλων

Την εφαρμογή ενός «νέου παραγωγικού προτύπου» κομμένου και ραμμένου στα μέτρα του μεγάλου κεφαλαίου και των κατευθύνσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής - τις τραγικές συνέπειες της οποίας ζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες - είναι έτοιμη να εφαρμόσει η κυβέρνηση.


ΣΕΛ.  24
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Η μεμβράνη του αβγού, που κατάργησε το αβγό!

ΣΕΛ.  7
Καθ' οδόν: Με τον Δημήτρη

Μια «διαδρομή» στην ιστορία ενός από τα πιο κοινά ελληνικά ονόματα, που ξεκινά από την αρχαιότητα.


ΣΕΛ.  16   -   17

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ