ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Οχτώβρη 2003
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
ΜΑΤ κατά απεργών

Με εντολή ΠΑΣΟΚ και στήριξη ΝΔ

ΜΑΤ, βία, τρομοκρατία! Αυτό είναι το τρίπτυχο της άθλιας αντεργατικής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που με τη στήριξη των δημάρχων της και των δημάρχων της ΝΔ, έστειλαν χτες τα ΜΑΤ, για να χτυπήσουν τους απεργούς στη χωματερή των Ανω Λιοσίων, να χτυπήσουν το δικαίωμά τους στην αξιοπρεπή ζωή.

Νωρίς χτες το απόγευμα, οι απεργοί που περιφρουρούν το χώρο της χωματερής (πολλοί από αυτούς 30 και 40 ώρες στο πόδι) μαθαίνουν ότι έρχονται απορριμματοφόρα από τον σε μόνιμη λειτουργία απεργοσπαστικό μηχανισμό του Δήμου Αθηναίων, συνοδεία τεσσάρων διμοιριών ΜΑΤ. Λίγες ώρες νωρίτερα το δικαστήριο έχει βγάλει την απόφαση που είχε ήδη προαναγγείλει ο υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης: Η απεργία είναι παράνομη και καταχρηστική. Στοιχεία για τη στήριξη της απόφασης: Κανένα. Απαιτούνταν μόνο η εντολή της κυβέρνησης.

«Παράνομη για τα σκουπίδια είναι η πολιτική σας. Ο αγώνας συνεχίζεται. Η εργατική τάξη θα νικήσει», είναι η απάντηση που δίνει στο πανό του, το οποίο κρέμεται στο χώρο της χωματερής το Συντονιστικό των Σωματείων ΟΤΑ.

Στις 7 το απόγευμα εμφανίζονται τα ΜΑΤ και πίσω τους ακολουθεί μια τεράστια ουρά απορριμματοφόρων. Ο ταξίαρχος Δυτικής Αττικής, κ. Μπαλάτσος, ισχυρίζεται ότι ο αριθμός των απορριμματοφόρων είναι καμιά 15αριά και ζητά από τους απεργούς να αφήσουν ελεύθερη την είσοδο, για να περάσουν. Είπε, μάλιστα, ότι μαζί του είναι ο αντιδήμαρχος Αθηναίων (ΝΔ). Παράλληλα, και ενώ χτες με απόφασή του ο ΕΣΔΚΝΑ δήλωσε ότι θα περιμένει τη συνεδρίαση (σημερινή) του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ - ΟΤΑ, ο ταξίαρχος κ. Μπαλάτσος αποκάλυπτε στους απεργούς ότι είχε συνεννοηθεί με τον κ. Μαστοράκο, πρόεδρο του ΕΣΔΚΝΑ (ΠΑΣΟΚ) και δήμαρχο Ν. Ηρακλείου, να διαθέσει προσωπικό για την αποκομιδή των απορριμμάτων!

Οι απεργοί αντιδρούν και τα ΜΑΤ αναλαμβάνουν δράση, για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της κυβέρνησης και της Ντόρας. Αρχίζουν να χτυπούν και να απωθούν τους απεργούς, προκειμένου να επιτύχουν το άνοιγμα της εισόδου της χωματερής. Τα συνθήματα πέφτουν βροχή: «Με ρόπαλα και ΜΑΤ χτυπάτε τους εργάτες και στα αφεντικά σας κάνετε τις πλάτες», «ΜΑΤ, βία αυταρχισμός αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός».

Ο γραμματέας της ΠΟΕ ΟΤΑ Μπ. Βορτελίνος ζητά από τα ΜΑΤ να φύγουν, λέγοντάς τους ότι η παρουσία τους εδώ είναι παράνομη. Στη συνέχεια ενημερώνει τους απεργούς ότι έχει απαιτηθεί από τον ταξίαρχο να αποχωρήσουν οι δυνάμεις καταστολής. Οπως όμως δήλωσε ο δεύτερος υπάρχει «άνωθεν εντολή». «Καταγγέλλουμε - συνέχισε - αυτήν την πολιτική του αυταρχισμού και της κυβέρνησης, καθώς και των δημάρχων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Η υγεία του λαού κινδυνεύει από την πολιτική τους και όχι από τα σκουπίδια. Καλούμε τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα να συμπαρασταθούν στον αγώνα μας».

Και όσο η ώρα περνάει οι συνδικαλιστές διαπιστώνουν ότι στο χώρο όπου είναι συγκεντρωμένοι οι απεργοί έχουν εισχωρήσει «ασφαλίτες» με πολιτικά. Οι απεργοί καλούνται από τους συνδικαλιστές να τους απομονώσουν. Ταυτόχρονα, στο χώρο καταφτάνουν συνεχώς απεργοί, αλλά και εργαζόμενοι και συνδικαλιστές, άλλων κλάδων, για να εκδηλώσουν την αλληλεγγύη και συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων στους ΟΤΑ. Στο χώρο από πολύ νωρίς έχει φτάσει το μήνυμα συμπαράστασης του ΠΑΜΕ.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι αρκετοί οδηγοί που έφταναν με τα απορριμματοφόρα στο χώρο, στο κάλεσμα των απεργών: «Εργάτη πολέμα σού πίνουνε το αίμα», γύριζαν τα φορτηγά πίσω και έφευγαν.

Στη χωματερή βρίσκεται από νωρίς και ο Σπ. Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. «Χαιρετίζω την αγωνιστική σας στάση σας και μεταφέρω τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα σας. Οσους μηχανισμούς και αν χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, οι υποτακτικοί της δήμαρχοι, νομάρχες και ο κ. περιφερειάρχης δεν είναι ικανοί να κάμψουν τον αγώνα σας. Τον αγώνα σας για τα δικαιώματά σας, για μια Αθήνα καθαρή από τα "σκουπίδια" της πολιτικής που απειλούν τη ζωή σας».

Να υπογραμμιστεί ότι την ώρα που τα ΜΑΤ επιτίθονταν στους απεργούς, παραπλεύρως της χωματερής είχε πιάσει φωτιά στα σκουπίδια που μέρες τώρα η Ντόρα Μπακογιάννη έστελνε στο γκαράζ του Δήμου Αθηναίων!

Ο Σπ. Χαλβατζής, επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που κατέφθασε επίσης στο χώρο της χωματερής, μιλώντας στους απεργούς σημείωσε: «Η δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη είπε σήμερα ότι οι κυρίαρχες δυνάμεις δε θα επιτρέψουν να γίνει η Αθήνα ζούγκλα. Και ζούγκλα εννοούν τους αγώνες των εργαζομένων. Οταν, όμως, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ καταργούσαν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, τότε δεν ήταν ζούγκλα, γιατί αυτό ήταν επιλογή της αστικής τάξης. Εμείς η "Συμπαράταξη για την Αθήνα" στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και τον αγώνα τους». Ενημέρωσε τους απεργούς ότι η «Συμπαράταξη» κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας να συμπαρασταθεί στον αγώνα των εργαζομένων, αντ' αυτού η Μπακογιάννη και ο Παπουτσής απάντησαν με ένα κατάπτυστο κείμενο. Και κατέληξε: «Εμείς συνεχίζουμε να στηρίζουμε τον αγώνα σας και θέλω να σημειώσω ότι το σύνθημα "νόμος είναι το δίκιο του εργάτη" αρχίζει να κατανοείται από ευρύτερες δυνάμεις».

Ο Στέλιος Μπενετάτος, δήμαρχος της Νίκαιας, ο οποίος επίσης βρέθηκε στο πλευρό των απεργών, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Είμαστε εδώ για να συμπαρασταθούμε στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων. Θα ήθελα κατ' αρχάς να πω ότι δεν είναι δυνατόν κάθε απεργία των εργαζομένων να κρίνεται, με δικαστικές σκοπιμότητες και με κυβερνητικές παρεμβάσεις, παράνομη και καταχρηστική. Οι εργαζόμενοι πρέπει να συνεχίσουν και να συντονίσουν τους αγώνες τους για τα προβλήματά τους. Είναι ανάγκη να δουν μακρύτερα από την καθημερινότητα για την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού».

ΚΚΕ
Συντονίστε, περιφρουρήστε τον αγώνα σας!

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει σχετικά με την απεργία των εργαζομένων στους ΟΤΑ:

«Η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, να κηρύξει παράνομη και καταχρηστική την απεργία των εργαζομένων στους ΟΤΑ, είναι απόφαση αντεργατική. Αγνοεί τα δίκαια αιτήματα των απεργών, καθώς και την αδιαλλαξία της κυβέρνησης, που έχει και όλη την ευθύνη για τη συσσώρευση των σκουπιδιών. Ηρθε η ώρα να βγουν συμπεράσματα από τον εντεινόμενο κυβερνητικό αυταρχισμό, από την εχθρική προς τους εργαζόμενους στάση της ΚΕΔΚΕ και της ΤΕΔΚΝΑ, που έχουν συμπλεύσει με όλες τις αποφάσεις της κυβέρνησης, δίνοντας άψογες εξετάσεις ως όργανα αντιλαϊκά.

Το ΚΚΕ συμπαραστέκεται στους εργαζόμενους. Τους καλεί να συντονίσουν τον αγώνα τους με τους υπόλοιπους αγωνιζόμενους, να τον περιφρουρήσουν, να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα. Να δημιουργήσουν κλοιό στην αντιλαϊκή πολιτική και γύρω από τους δημάρχους και τους νομάρχες που δε στέκονται αγωνιστικά και επί της ουσίας στο πλευρό τους.

Ο αυταρχισμός δε θα περάσει!».

Η ΚΟΑ του ΚΚΕ

Με ανακοίνωσή της η ΚΟ Αθήνας του ΚΚΕ «καταγγέλλει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την αναβίωση των πιο μαύρων ημερών στην αντιμετώπιση των αγώνων των εργαζομένων. Η κυβέρνηση καταφεύγει στη μέθοδο της καταστολής, χρησιμοποιώντας τα ΜΑΤ για να σπάσει την απεργία, χτυπώντας την απεργιακή φρουρά στο ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων. Η κυβέρνηση όμως δεν είναι μόνη της στην επίθεση αυτή. Εχει φτιαχτεί ένα μαύρο μέτωπο κυβέρνησης-ΝΔ-ΤΕΔΚΝΑ-Δήμου Αθηναίων με σκοπό να δημιουργήσουν ένα ασφυκτικό κλίμα πίεσης στους απεργούς, με μηνύσεις, απειλές για επιστράτευση και άλλες μεθοδεύσεις για να σπάσει η απεργία. Καταγγέλλουμε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης που διά στόματος γραμματέα του δηλώνει προκλητικά ότι τα ΜΑΤ θα φύγουν από τη χωματερή όταν θα σταματήσει η απεργία. Εχει βαριές ευθύνες η ηγεσία του ΣΥΝ γιατί το στέλεχός του που είναι πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ τάχτηκε ενάντια στην απεργία και συμπορεύεται με την κυβέρνηση. Η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ καλεί σε μαζική συμπαράσταση στον αγώνα των απεργών που είναι αγώνας όλων των εργαζομένων για να ανατραπεί η αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης».

Σήμερα στο κέντρο της Αθήνας

Στις 11 το πρωί από την πλατεία Ομονοίας

Πικετοφορία στο κέντρο της Αθήνας θα κάνουν σήμερα στις 11 το πρωί οι απεργοί στους ΟΤΑ. Το ραντεβού είναι στην πλατεία Ομονοίας. Η απόφαση πάρθηκε επί τόπου αργά χτες το βράδυ από τους απεργούς στο χώρο της περιφρούρησης στη χωματερή των Ανω Λιοσίων.

Οι απεργοί διεκδικούν: Μόνιμη, σταθερή δουλιά για όλους, Κατώτερος μισθός στα 1.100 ευρώ και ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων στο βασικό μισθό, αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων, κλείσιμο των δημοτικών επιχειρήσεων που το αντικείμενό τους είναι δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα και μεταφορά του στο δήμο, κατάργηση της μερικής απασχόλησης, Βαρέα και Ανθυγιεινά στους ΟΤΑ με βάση τις διατάξεις του ΙΚΑ με μειωμένα όρια ηλικίας, μονιμοποίηση των συμβασιούχων κ.ά.

Με ανακοίνωσή της η γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση αλληλεγγύης επίσης σήμερα στις 11 το πρωί στην Ομόνοια.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ