ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Οχτώβρη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ
Υπέρ της άρσης των ταξιδιωτικών περιορισμών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τελικά, αυτό που πριν από λίγο καιρό φάνταζε ως απίθανη περίπτωση, έγινε, και η αμερικανική Γερουσία, υπερψήφισε την άρση του ταξιδιωτικού εμπάργκο... και μάλιστα με ψήφους 59 υπέρ και 36 κατά. Η υπερψήφιση της άρσης των 40χρονων ταξιδιωτικών περιορισμών προς την Κούβα, σημαίνει κατά τους Αμερικανούς νομοθέτες και τον τερματισμό της χρηματοδότησης εκ μέρους των ομοσπονδιακών κονδυλίων των κυβερνητικών προγραμμάτων που επιβάλλουν τους περιορισμούς και όχι μόνο...

Η υπερψήφιση της άρσης του ταξιδιωτικού εμπάργκο ακολουθεί την αντίστοιχη υπερψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Για τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ήταν η τέταρτη συνεχόμενη φορά που ψήφιζε υπέρ της άρσης, αλλά μέχρι χτες τα νομοσχέδια αυτά συνήθως σταματούσαν στην αίθουσα της Γερουσίας.

Εντούτοις, κάτι φαίνεται να προκαλεί αυτή την αλλαγή πλεύσης, δεδομένης της προειδοποίησης του προέδρου Μπους -αμέσως μετά την ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων- ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση θα προβάλει βέτο, όχι μόνο σε αυτά τα μέτρα, αλλά σε οποιοδήποτε νομοθεσία επιχειρεί να χαλαρώσει το εμπάργκο έναντι της Κούβας και μάλιστα θα συνεχίσει να θέτει σε εφαρμογή τα σχέδιά του αναφορικά με την Κούβα... δηλαδή τη σκλήρυνση του εμπάργκο, αλλά και την ένταση της υπονόμευσης που ανακοίνωσε πρόσφατα από το Λευκό Οίκο, παρουσία του Κόλιν Πάουελ, ο οποίος θα ηγηθεί της Επιτροπής για τη Μετάβαση...

Ουσιαστικά, το μήνυμα έχει παραλήπτες τη διακομματική Ομάδα Εργασίας για την Κούβα, που δουλεύει για την άρση του εμπάργκο, υπό το σκεπτικό και μόνο να στηρίξουν τις εμπορικές ανταλλαγές με το Νησί της Επανάστασης και κυρίως να «διευκολύνουν» τους ψηφοφόρους τους αγρότες, που συνεχίζουν να μην μπορούν να βρουν αγορές για τα προϊόντα τους. Επίσης, παραλήπτες είναι και ο τομέας του τουρισμού που πιστεύει ότι θα ωφεληθεί και θα προσποριστεί τα κέρδη του ανοίγματος της αγοράς της Κούβας, ειδικά μετά την 11η Σεπτεμβρίου, που εξαιτίας των μέτρων της αμερικανικής κυβέρνησης κλυδωνίζεται επικίνδυνα, ενώ ουκ ολίγες αεροπορικές εταιρίες έχουν δηλώσει πτώχευση...

Πάντως, ένα ακόμη μήνυμα της υπερψήφισης του νομοσχεδίου, αποκαλύπτει το διχασμό ή και εσωτερικό σπαραγμό των κέντρων εξουσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά εάν κάποιος αναλογιστεί ότι και τα δύο Σώματα του Κογκρέσου ελέγχονται από το κόμμα του Τζ. Μπους, το Ρεπουμπλικανικό.

Κατά το βρετανικό BBC, η υπερψήφιση του νομοσχεδίου στη Γερουσία αποτελεί «συντριπτικό πλήγμα» στην εξουσία του Λευκού Οίκου, εξαναγκάζοντας τον πρόεδρο Μπους να έρθει σε σύγκρουση και δημοσίως με μερικά από τα πιο σημαντικά στελέχη εντός του κόμματος και μάλιστα σε εκλογικό φόντο και με τις ψήφους της κουβανοαμερικανικής κοινότητας της Φλώριδας να είναι κρίσιμες για την επανεκλογή του.

«Η κυβέρνηση πιστεύει ότι είναι σημαντικό να παραμείνουν ως έχουν οι κυρώσεις και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, προκειμένου να μην υπάρξουν οι οικονομικές πηγές που θα στηρίξουν το βάρβαρο καθεστώς Κάστρο», αναφέρει χτεσινή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Και η απάντηση από τον υπουργό Εξωτερικών της Κούβας, Φελίπε Πέρες Ρόκε: «Πρόκειται για ένα ακόμη στοιχείο ότι και τα δύο Σώματα του Κογκρέσου, αλλά και η πλειοψηφία του αμερικανικού λαού, τάσσονται υπέρ της άρσης των ταξιδιωτικών περιορισμών... Αναρωτιέμαι ποιο κόλπο ακόμη θα σκαρφιστεί η Ουάσιγκτον προκειμένου να σταματήσει το νομοσχέδιο»...

ΡΩΣΙΑ
Ο καπιταλισμός «χτυπά» τα παιδιά

Συγκλονιστικά στοιχεία για τις επιπτώσεις της καπιταλιστικής παλινόρθωσης στην υγεία των παιδιών σχολικής ηλικίας

Η πλειοψηφία των παιδιών των ρωσικών σχολείων όταν πλέον αποφοιτά από αυτά έχει αποκτήσει ένα σωρό παθήσεις, τόσο ψυχικές, όσο και σωματικές. Αυτό αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων «Τοβάρις», αναδημοσιεύοντας στατιστικά στοιχεία της Κρατικής Υγειονομικής Επιτροπής της Ρωσίας (ΚΥΕΡ). Σύμφωνα με τα στοιχεία, στη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία το 60-63% των παιδιών μετά την αποφοίτηση από το 10τάξιο υποχρεωτικό σχολείο έχει αυξημένη πίεση, το 78-85% παρουσιάζει διάφορες νευρώσεις, ενώ τα ποσοστά των παιδιών με μυωπία, κατά τη διάρκεια της σχολικής ζωής, τριπλασιάζονται.

Ενταση κι ανταγωνισμός

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του συγκεκριμένου πρακτορείου, τα παραπάνω οφείλονται στο ότι μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού έχει αυξηθεί η πίεση πάνω στα παιδιά, που εκφράζεται με τα εντατικά προγράμματα σπουδών, τα οποία επιλέγουν πλέον αυτόνομα οι διευθύνσεις των σχολείων. Ηδη το 40% των σχολείων της Ρωσίας δουλεύει με εντατικά προγράμματα σπουδών.

Εκτός αυτού η πλειοψηφία των σχολείων της χώρας έχει περάσει στην πενθήμερη εκπαιδευτική βδομάδα, τη στιγμή που τα εκπαιδευτικά προγράμματα και η διδακτική ύλη εξακολουθούν να είναι σχεδιασμένα για εξαήμερη εκπαιδευτική βδομάδα. Τα παραπάνω οδηγούν στην αύξηση της καθημερινής πίεσης που ασκείται στα παιδιά, αφού τόσο για τους γονείς, όσο και για τα παιδιά στις συνθήκες του καπιταλισμού έχει χαθεί η «σιγουριά της επόμενης μέρας». Τα εκπαιδευτικά πρότυπα όλο και περισσότερο προσανατολίζονται και προωθούν τον ανταγωνισμό ανάμεσα στα παιδιά για την κατάκτηση των θέσεων στα ΑΕΙ, με στόχο βέβαια στη συνέχεια την επαγγελματική αποκατάσταση. Ετσι ανατρέπεται η αρχή της αλληλοβοήθειας, του κολεκτιβισμού που κυριαρχούσε στο σοσιαλιστικό σχολείο.

Είναι χαρακτηριστικό πως σ' αυτήν την κατεύθυνση, όπως μεταδίδει το πρακτορείο «Βρέμια», τη νέα σχολική χρονιά, μόνο στη Μόσχα ξεκίνησαν να λειτουργούν 219 σχολεία, το πρόγραμμα των οποίων είναι 12ωρο! Η πρωτοβουλία αυτή παίρνεται, σύμφωνα με τις αρχές της Μόσχας, για να περιοριστεί η αρνητική επίδραση του «δρόμου» και της τηλεόρασης στα παιδιά. Οπως όμως σημειώνουν όσοι διαφωνούν με το νέο «πείραμα», η μετατροπή των σχολείων σε κάτι μεταξύ ξενοδοχείου και φυλακής κάθε άλλο παρά θα βοηθήσει την υγεία των παιδιών, αλλά και την ψυχική τους υγεία, την ίδια τη διαπαιδαγώγηση του παιδιού από τους γονείς, κι αυτό γιατί το παιδί θα είναι με την οικογένεια μόνο μετά τις 9 το βράδυ και τις αργίες.

Λειψή χρηματοδότηση

Την ίδια ώρα η ΚΥΕΡ σημειώνει στην έκθεσή της πως πλέον σε πολλές περιοχές της Ρωσίας, όπως στο Ορενμπουργκ, στο Κέμεροβο, στην Τιβά, στη Χακάσια και αλλού, μεγάλο μέρος των σχολείων δουλεύει σε 2 και 3 βάρδιες! Ελάχιστα είναι τα νέα σχολικά κτίρια. Εδώ οι ρωσικές αρχές στηρίζονται στο ότι αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς η υπογεννητικότητα. Οπως γράφει το «Lenta», μέσα στα επόμενα 3 χρόνια ο πληθυσμός της Ρωσίας αναμένεται να μειωθεί κατά 4 εκατομμύρια, κι από 145 εκατομμύρια που είναι σήμερα, να πέσει στα 141 εκατομμύρια. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι σήμερα γράφονται στην Α΄ Δημοτικού τα μισά περίπου παιδιά από αυτά που αποφοιτούν! Η κατάσταση αυτή αποτελεί μια συνολική πρόφαση για τη μείωση των δαπανών για την Παιδεία. Οι πολλές πυρκαγιές σχολικών κτιρίων που έγιναν την περσινή σχολική χρονιά στη Ρωσία και στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες παιδιά, δείχνουν ότι η χρηματοδότηση δε φτάνει ούτε για τις ανάγκες συντήρησης των σημερινών σχολικών κτιρίων.

Επίσης, με βάση τα στοιχεία της ΚΥΕΡ, πλέον μόλις το 23% των παιδιών έχει δυνατότητα να τρώει κανονικό φαγητό 3 φορές τη μέρα. Το 30% των παιδιών δεν έχει πλέον την οικονομική δυνατότητα να τρώει πρωινό ή γεύμα στο εστιατόριο του σχολείου. Οι τοπικές αρχές σε όλη σχεδόν τη Ρωσία έχουν καταργήσει ή περιορίσει κατά πολύ τις επιδοτήσεις στα σχολικά εστιατόρια, με αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών των τροφίμων στα σχολικά εστιατόρια, κάτι που κάνει αδύνατη τη σωστή σίτιση όλων των παιδιών. Κι αυτό συμβαίνει τη στιγμή που 36 εκατομμύρια άνθρωποι στη σημερινή Ρωσία ζούνε με εισόδημα μικρότερο από 2 ευρώ τη μέρα, ενώ περίπου το 30% των παιδιών μεγαλώνει σε οικογένειες με έναν γονέα, είτε χωρίς γονείς.

Μέρα με νύχτα η σύγκριση με το σοσιαλισμό

Η σημερινή κατάσταση που επικρατεί στα ρωσικά σχολεία, ως αποτέλεσμα της καπιταλιστικής παλινόρθωσης, δεν μπορεί να συγκριθεί σε καμία περίπτωση με αυτή της σοσιαλιστικής περιόδου. Οπως σημειώνει η «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα», σήμερα «που το 40-60% του πληθυσμού της χώρας βρίσκεται σε μη ικανοποιητική κοινωνικοοικονομική κατάσταση, η υγεία των παιδιών της Ρωσίας είναι κάθε άλλο παρά καθησυχαστική». Με βάση τα στοιχεία της «Ροσίσκαγια Γκαζέτα», «τα τελευταία 10 χρόνια τα νοσήματα στα παιδιά έως 15 χρόνων αυξήθηκαν κατά 43,8%, ενώ στα παιδιά 15-17 χρόνων υπάρχει αύξηση των παθήσεων και νοσημάτων κατά μιάμιση φορά. Και πλέον δεν πρόκειται απλώς για παιδικές αρρώστιες, αλλά και για τέτοιες που πριν θεωρούνταν ασθένειες των ηλικιωμένων όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, κακοήθεις όγκοι, ενδοκρινικές παθήσεις, ψυχικές παθήσεις». Ο καπιταλισμός βλάπτει σοβαρά και τα παιδιά!

Φοιτητική αλληλεγγύη στην Κούβα

Την αλληλεγγύη τους στη σοσιαλιστική Κούβα εκφράζουν, με αποφάσεις των διοικητικών τους συμβουλίων, το Τμήμα Φυσικής και το Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων.

Στα ψηφίσματά τους υπογραμμίζεται πως το Νησί της Επανάστασης και ο ηρωικός λαός του εδώ και χρόνια, παρά το ασφυχτικό εμπάργκο, τις οργανωμένες προσπάθειες δυσφήμισης του σοσιαλισμού και τις οργανωμένες αντεπαναστατικές κινήσεις (βλ. CIA) κρατάει ψηλά τη σημαία του αγώνα και της αξιοπρέπειας. Είναι χρέος κάθε προοδευτικού ανθρώπου, τονίζεται, να σταθεί στο πλευρό της Κούβας και να καταδικάσει κάθε προσπάθεια του ιμπεριαλισμού να επεμβαίνει στα εσωτερικά των χωρών με το «έτσι θέλω». Οι δύο φοιτητικοί σύλλογοι καλούν τους άλλους φοιτητικούς συλλόγους και κάθε φοιτητή ξεχωριστά να σταθεί στο πλάι του κουβανικού λαού και να καταδικάσει αυτούς που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο δίνουν χέρι βοήθειας στους Αμερικανούς και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές να επιτίθενται κατά της σοσιαλιστικής Κούβας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ