ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Γενάρη 2023
Σελ. /28
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Προχωρούν οι ΝΑΤΟικές «ζυμώσεις» για την αποστολή σύγχρονων αρμάτων μάχης

Στο τραπέζι των ΝΑΤΟικών «ζυμώσεων» βρίσκονται τα αμερικανικά άρματα μάχης «Μ1 Abrams» (φωτ.) και τα γερμανικά «Leopard 2»
Στο τραπέζι των ΝΑΤΟικών «ζυμώσεων» βρίσκονται τα αμερικανικά άρματα μάχης «Μ1 Abrams» (φωτ.) και τα γερμανικά «Leopard 2»
Στην τελική ευθεία φάνηκε να μπαίνουν χθες οι «ζυμώσεις» εντός του ΝΑΤΟ γύρω από την αποστολή σύγχρονων δυτικών αρμάτων μάχης στην Ουκρανία, στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης του ευρωατλαντικού μπλοκ με τη Ρωσία.

Μετά από διαβουλεύσεις πολλών ημερών μεταξύ ΗΠΑ, Γερμανίας, Πολωνίας και άλλων χωρών του ΝΑΤΟ, η χθεσινή μέρα ήταν πυκνή σε εξελίξεις και «διαρροές», σύμφωνα με τις οποίες ανοίγει ο δρόμος για αποστολή στο Κίεβο γερμανικών αρμάτων μάχης «Leopard 2», αλλά και αμερικανικών αρμάτων «M1 Abrams».

Οπως έγινε χθες γνωστό, η Πολωνία υπέβαλε επίσημο αίτημα στη Γερμανία για να εγκρίνει την επενεξαγωγή γερμανικών αρμάτων «Leopard 2» στην Ουκρανία.

Αργότερα την ίδια μέρα, δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Wall Street Journal» ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα άρουν τις αντιρρήσεις τους για την αποστολή αρμάτων «M1 Abrams» στην Ουκρανία, και μια ανακοίνωση για το θέμα αυτό μπορεί να γίνει ακόμα και εντός της βδομάδας.

Σύμφωνα με την πηγή την οποία επικαλείται το ίδιο δημοσίευμα, η ανακοίνωση θα αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης διπλωματικής συνεννόησης με τη Γερμανία, με βάση την οποία το Βερολίνο θα συμφωνήσει να στείλει μικρότερο αριθμό των δικών του αρμάτων «Leopard 2», αλλά και να εγκρίνει την επανεξαγωγή τους από την Πολωνία και άλλες χώρες προς την Ουκρανία.

Σχεδόν ταυτόχρονα, δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» ανέφερε ότι ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς αποφάσισε να εγκρίνει την παράδοση αρμάτων «Leopard 2» στην Ουκρανία, επιτρέποντας παράλληλα σε άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η απόφαση αφορά την παράδοση τουλάχιστον μίας ίλης αρμάτων «Leopard 2 A6». Αντίστοιχες πληροφορίες αναπαρήγαγε και χθεσινό δημοσίευμα του «Bloomberg».

Επισήμως, πάντως, μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν υπήρχε δημόσια επιβεβαίωση των παραπάνω, ούτε από την Ουάσιγκτον ούτε από το Βερολίνο.

Από την πλευρά της Πολωνίας, η οποία ανέλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο στις εν λόγω «διαβουλεύσεις», ο υπουργός Αμυνας Μ. Μπαλζάκ κάλεσε το Βερολίνο να ενταχθεί «στον συνασπισμό των χωρών που στηρίζουν την Ουκρανία με "Leopard 2"», συμπληρώνοντας πως «πρόκειται για έναν κοινό μας στόχο, διότι διακυβεύεται η ασφάλεια όλης της Ευρώπης». Η Βαρσοβία βρίσκεται σε συζήτηση με περίπου 15 χώρες για το θέμα αυτό.

Η Πολωνία θα ζητήσει αποζημίωση από την ΕΕ για όποια άρματα μάχης «Leopard» στείλει στην Ουκρανία, δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Μ. Μοραβιέτσκι, επισημαίνοντας ότι το αίτημα θα είναι «μία ακόμα δοκιμασία της καλής θέλησης της ΕΕ».

Η Ουκρανία ζητάει εδώ και καιρό βαρέα άρματα μάχης, με διακηρυγμένο στόχο να σπάσει τις γραμμές των ρωσικών δυνάμεων και να ανακαταλάβει περιοχές στα ανατολικά και στα νότια, ή και να απωθήσει μια νέα ρωσική επίθεση την άνοιξη.

«Την απόφαση φυσικά θα τη λάβει η καγκελαρία, με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης», σχολίασε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ η ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι υποστηρίζει την αποστολή αρμάτων «Leopard 2» στην Ουκρανία. Σύμφωνα με την ίδια, το Βερολίνο δεν θα εμποδίσει τις χώρες που επιθυμούν να προσφέρουν άρματα «Leopard 2» στο Κίεβο.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) είναι πιο επιφυλακτικό στο να σταλούν «Leopard» από τη Γερμανία χωρίς συντονισμό με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και άλλες δυνάμεις του ΝΑΤΟ, επειδή θέλει να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για μελλοντικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. Οι άλλοι δυο εταίροι της γερμανικής κυβέρνησης, οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι (FDP), εμφανίζονται να πιέζουν για άμεσες παραδόσεις από την κυβέρνηση προς το Κίεβο.

«Rheinmetall»: 29 «Leopard» θα είναι διαθέσιμα τον Μάη

Η γερμανική πολεμική βιομηχανία «Rheinmetall» θα έχει έτοιμα 29 άρματα μάχης τύπου «Leopard 2» έως τον Μάη, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου ενδέχεται να παραδώσει συνολικά έως και 139 άρματα στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον επικεφαλής της γερμανικής εταιρείας, Αρμιν Πάπεργκερ.

Τα 29 άρματα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα «κυκλικής ανταλλαγής» στρατιωτικού εξοπλισμού και προορίζονται για την Τσεχία και τη Σλοβακία, οι οποίες έχουν ήδη παραδώσει σοβιετικού τύπου εξοπλισμό στις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις.

«Ανήκουν στη γερμανική κυβέρνηση και μετά μπορεί να τα κάνει ό,τι θέλει», δήλωσε ο Πάπεργκερ στο περιοδικό «Stern».

Επιπλέον, η «Rheinmetall» διαθέτει άλλα 22 «Leopard 2», τα οποία μπορεί να είναι έτοιμα μέχρι το τέλος του έτους, ενώ υπάρχουν διαθέσιμα και 88 «Leopard 1», δηλαδή συνολικά θα μπορούσε μέχρι τις αρχές του 2024 να παραδώσει 139 άρματα.

Ο γερμανικός στρατός έχει στην κατοχή του 320 άρματα μάχης «Leopard 2», αλλά δεν έχει αποκαλύψει πόσα είναι έτοιμα για μάχη, δήλωσε στο CNN εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας.

Η έγκριση από το Βερολίνο για τις παραδόσεις αρμάτων «Leopard 2» στην Ουκρανία θα επηρεάσει αναπόφευκτα τις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας, οι οποίες βρίσκονται ήδη σε «αρκετά χαμηλό σημείο», ξεκαθάρισε χθες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ.

Αυτήν τη στιγμή «δεν υπάρχει ουσιαστικός διάλογος με τη Γερμανία ή με άλλες χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ», συμπλήρωσε ο Πεσκόφ.

Το ΝΑΤΟ σύντομα «θα βρει λύσεις» για παράδοση αρμάτων μάχης

Για το ίδιο θέμα συνεχίζονται οι «ζυμώσεις» εντός του ΝΑΤΟ, με φόντο τη μέχρι τώρα άρνηση των ΗΠΑ να στείλουν τα βαρέα άρματα μάχης «Abrams», επικαλούμενες δυσκολίες στην εκπαίδευση και στη συντήρησή τους, όπως και τη μη απόφαση για την αποστολή «Leopard», στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ και «συμμάχων» του, την περασμένη Παρασκευή στο Ραμστάιν.

Πεπεισμένος ότι το ΝΑΤΟ «θα βρει σύντομα λύσεις» για την παράδοση αρμάτων μάχης στην Ουκρανία δήλωσε χθες ο Γ. Στόλτενμπεργκ, μετά από συνάντηση που είχε με τον Γερμανό υπουργό Αμυνας Μπ. Πιστόριους.

«Σε αυτήν την καμπή στον πόλεμο, πρέπει να παράσχουμε βαρύτερα και πιο εξελιγμένα συστήματα στην Ουκρανία και πρέπει να το κάνουμε ταχύτερα», επεσήμανε ο γγ του ΝΑΤΟ.

Ο δε Πιστόριους ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει έλλειψη ενότητας μεταξύ των «συμμάχων» για το ζήτημα των αρμάτων μάχης στην Ουκρανία. Πρόσθεσε ότι η Γερμανία θα ανακοινώσει άμεσα την απόφασή της στην Πολωνία και, σε περίπτωση που αυτή είναι θετική, θα κινηθεί ταχύτατα για την αποστολή των αρμάτων «Leopard».

Η Γερμανία δεν θα στεκόταν εμπόδιο στην απόφαση άλλων κρατών να αρχίσουν να εκπαιδεύουν Ουκρανούς στρατιώτες σε άρματα μάχης «Leopard» στην Πολωνία, πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός Αμυνας.

Συμπλήρωσε πάντως ότι είναι σημαντικό το NATO να μην καταστεί εμπόλεμο μέρος στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία έχει προτείνει στη Λευκορωσία συμφωνία μη επίθεσης

Η Ουκρανία προτείνει στη Λευκορωσία να υπογράψουν ένα σύμφωνο μη επίθεσης, ενώ ταυτόχρονα εκπαιδεύει μαχητές που αποτελούν «πιθανή απειλή» για την εθνική ασφάλεια της Λευκορωσίας, ισχυρίστηκε χθες ο Λευκορώσος Πρόεδρος Αλ. Λουκασένκο, όπως μετέδωσε το λευκορωσικό πρακτορείο «Belta».

Ο Λουκασένκο φέρεται να αποκάλυψε τη συγκεκριμένη πρόταση εκ μέρους του Κιέβου σε σύσκεψη κυβερνητικών και στρατιωτικών - αστυνομικών στελεχών στο Μινσκ.

«Δεν ξέρω γιατί το χρειάζονται αυτό οι Ουκρανοί. Από τη μια μας ζητούν να μην πολεμήσουμε την Ουκρανία, να μη μετακινήσουμε τις δυνάμεις μας εκεί. Μας προτείνουν να υπογράψουμε σύμφωνο μη επίθεσης. Από την άλλη, μαγειρεύουν αυτό το εκρηκτικό μείγμα και οπλίζουν» μαχητές στην Ουκρανία οι οποίοι αργότερα θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στο εσωτερικό της Λευκορωσίας, ανέφερε.

Ο Λουκασένκο αναφερόταν σε Λευκορώσους αντικαθεστωτικούς που πολεμούν στο πλευρό του ουκρανικού στρατού ενάντια στις ρωσικές δυνάμεις.

Ταυτόχρονα, η Λευκορωσία προωθεί την αμυντική - στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία, και ρωσικές και λευκορωσικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί και εκπαιδεύονται στη Λευκορωσία.

Στο νέο σχέδιο αλλαγών στις ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις αναφέρθηκε ο επικεφαλής του ρωσικού Γενικού Επιτελείου Β. Γκερασίμοφ, λέγοντας ότι λαμβάνει υπόψη του πιθανή επέκταση του ΝΑΤΟ αλλά και πιθανή χρησιμοποίηση της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσίας.

«Το σχέδιο εγκρίνεται από τον Πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν και μπορεί να προσαρμοστεί όταν αλλάξουν υπάρχουσες και νέες απειλές για τη στρατιωτική ασφάλεια της Ρωσίας», δήλωσε.

«Σήμερα τέτοιες απειλές περιλαμβάνουν τις φιλοδοξίες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας να επεκταθεί στη Φινλανδία και στη Σουηδία, καθώς και τη χρήση της Ουκρανίας ως εργαλείου για τη διεξαγωγή ενός υβριδικού πολέμου εναντίον της χώρας μας», εξήγησε.

Στο μεταξύ οι ρωσικές και ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν τις σφοδρές μάχες γύρω από τις πόλεις Αρτιόμοφσκ (Μπαχμούτ) και Αβντίβκα στο Ντονέτσκ. Σύμφωνα με το Κίεβο, ρωσικές επιθέσεις αποκρούστηκαν και ο ρωσικός στρατός είχε βαριές απώλειες.

Από την άλλη, ο ρωσικός στρατός έκανε λόγο για κλιμάκωση των μαχών στην περιφέρεια Ζαπορίζια. Μετά την προέλαση ρωσικών μονάδων τις τελευταίες μέρες παρατηρείται ανασύνταξη και αναδιάταξη ουκρανικών μονάδων, μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμ. Μεντβέντεφ, δήλωσε χθες, κατά την επίσκεψή του σε εργοστάσιο παραγωγής καλάσνικοφ, ότι η Ρωσία διαθέτει αρκετά όπλα όλων των τύπων, ενώ δίνει έμφαση στην παραγωγή των πιο βασικών όπλων, όπως των drones, «που έχουν μεγάλη ζήτηση στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

«Παραιτήσεις» Ουκρανών αξιωματούχων εν μέσω «σκανδάλων»

Στο μεταξύ, 5 κυβερνήτες περιφερειών της Ουκρανίας και 4 υφυπουργοί της ουκρανικής κυβέρνησης απαλλάχθηκαν από τα καθήκοντά τους με εντολή του Προέδρου, Β. Ζελένσκι, εν μέσω «σκανδάλου διαφθοράς» στον στρατό.

Συγκεκριμένα, απομακρύνονται από τις θέσεις τους οι κυβερνήτες των περιφερειών του Ντνιπροπετρόφσκ, του Κιέβου, του Σούμι, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας, οι υφυπουργοί Κοινωνικής Πολιτικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης, ενώ παραιτήθηκε ο αναπληρωτής προσωπάρχης του Ζελένσκι.

Ταυτόχρονα, η Γενική Εισαγγελία ανακοίνωσε την απομάκρυνση, από τη θέση του αναπληρωτή γενικού εισαγγελέα, του Ολέξι Σιμονένκο.

Οι απομακρύνσεις και οι παραιτήσεις αυτές έρχονται μετά από αποκαλύψεις του Τύπου για «φουσκωμένες» τιμές σε συμβόλαιο προμήθειας τροφίμων του ουκρανικού στρατού.

ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ
Η Ρωσία συνεχίζει να εργάζεται με την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν

Η Ρωσία συνεχίζει να εργάζεται σχολαστικά στις συνομιλίες της με την Αρμενία και με το Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, υπενθυμίζοντας τις τριμερείς συμφωνίες που υπογράφηκαν μετά τον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και σχολιάζοντας την έκκληση του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, προς τον Αζέρο Πρόεδρο, Ιλχ. Αλίεφ, να ανοίξει ο διάδρομος Λατσίν.

Στο μεταξύ, ο Αρμένιος ΥΠΕΞ, Αραράτ Μιρζογιάν, ξεκίνησε προχτές επαφές στις Βρυξέλλες, με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζ. Μπορέλ, και τον Βέλγο ομόλογό του.

Ο Μιρζογιάν επρόκειτο να μιλήσει στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, για ζητήματα «σταθερότητας και ασφάλειας» στον Νότιο Καύκασο, για την «ανθρωπιστική κρίση» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ως αποτέλεσμα του αποκλεισμού του διαδρόμου του Λατσίν, για τη διαδικασία «εξομάλυνσης των σχέσεων» Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν και την αλληλεπίδραση Αρμενίας - ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, σε μια κίνηση που οξύνει την αντιπαράθεση με τη Ρωσία, αποφάσισε να στείλει μια «μη στρατιωτική» αποστολή της ΕΕ που θα «περιπολεί» στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ και θα εδρεύει στην Αρμενία (EUMA).

Η κίνηση ΕΕ και Αρμενίας έρχεται σε μια περίοδο που το Γερεβάν εκφράζει όλο και πιο έντονη δυσαρέσκεια για τον ρόλο των «ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων» που έχουν αναπτυχθεί στον διάδρομο Λατσίν, ο οποίος παραμένει αποκλεισμένος από Αζέρους «ακτιβιστές».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ