ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Γενάρη 2013
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
43o ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΣΤΟ ΝΤΑΒΟΣ
Πιέσεις για περαιτέρω φτωχοποίηση των λαών

ΒΕΡΝΗ - NTABOΣ.--

Οι ομιλίες της Γερμανίδας Καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ και του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, κυριάρχησαν χτες στο 43ο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, όπου συγκεντρώνονται πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου και επιχειρηματίες.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Α. Μέρκελ επέμενε, ως αναμενόταν, στη συνέχιση των «οδυνηρών μεταρρυθμίσεων» προς όφελος του διεθνούς μεγάλου κεφαλαίου, γιατί όπως παραδέχθηκε «είναι ευκολότερες να περάσουν σε περιόδους κρίσης»... Σε άλλο σημείο υποστήριξε ότι η ΕΕ θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί, να προωθήσει την ανταγωνιστικότητα και να προωθήσει σήμερα δομικές μεταρρυθμίσεις «για να μπορέσουμε να ζήσουμε καλύτερα αύριο». Αναφερόμενη στα προβλήματα της ευρωζώνης, ισχυρίστηκε ότι δεν απαιτούνται έκτακτες θεραπείες αλλά μακροπρόθεσμα σχέδια.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντ. Κάμερον εξέφρασε την αντίθεσή του σε σχέδια για τις «Ενωμένες Πολιτείες Ευρώπης» χαρακτηρίζοντας «μείζον σφάλμα» την πολιτική ένωση εντός της ΕΕ. Ισχυρίστηκε ότι έχει ως «εφικτό όραμα» μία αλλαγμένη Ευρώπη υπό τους όρους της Βρετανίας. Προεξόφλησε ως απίθανη οποτεδήποτε την ένταξη της Βρετανίας στην Ευρωζώνη, υπεραμύνθηκε της πρότασής του για δημοψήφισμα και πρότεινε η Ομάδα των Οκτώ πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (την προεδρία της οποίας έχει η Βρετανία) να επικεντρωθεί στην «καταπολέμηση της φοροαποφυγής» των επιχειρήσεων και στη «διαφάνεια». Υποστήριξε την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την επίτευξη συμφωνίας ζώνης «ελεύθερου εμπορίου» μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ λέγοντας ότι αυτό θα πρόσθετε στην ευρωπαϊκή οικονομία 50 δισ. στερλίνες.

Νωρίτερα, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε μιλώντας σε τραπέζι συζήτησης με άλλους Ευρωπαίους ομολόγους του, ερωτηθείς για την Ελλάδα, είπε ότι θα έπρεπε να είναι δυνατό μια χώρα να μπορεί να εγκαταλείπει την Ευρωζώνη, σημειώνοντας ωστόσο ότι σκοπός θα πρέπει να είναι «η άθικτη διατήρηση ολόκληρης της Ευρωζώνης».

Σε παρέμβασή του ο Χένρι Κίσιντζερ, πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και τακτικός «θαμώνας» των Φόρουμ του Νταβός εδώ και χρόνια, αναφέρθηκε στην επέμβαση στη Συρία λέγοντας ότι θα μπορούσε να λυθεί εάν υπήρχε συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας. Για τη Μέση Ανατολή είπε ότι πολλά προβλήματα προκύπτουν από τη τεχνητή δημιουργία χωρών μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Αναφορικά με το Ιράν υποστήριξε ότι είναι «πολύ επικίνδυνη» η προσπάθειά του να εξαγοράσει χρόνο με τις συνομιλίες για να ολοκληρώσει το πυρηνικό του πρόγραμμα. Σε άλλο σημείο προέβλεψε κλιμάκωση του ανταγωνισμού ΗΠΑ - Κίνας, ενώ για το μέλλον της ΕΕ είπε ότι η συνοχή της θα εξαρτηθεί από το πόσες θυσίες είναι διατεθειμένοι να κάνουν οι λαοί της.

Αργά προχτές βράδυ η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, είχε υποστηρίξει σε ομιλία της ότι το 2013 θα είναι μία κρίσιμη χρονιά είτε διάλυσης, είτε επίλυσης των προβλημάτων της διεθνούς οικονομίας θεωρώντας ότι η μεγαλύτερη πρόκληση θα είναι «η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων». Επιπλέον, υποστήριξε ότι βρισκόμαστε στον «προθάλαμο μίας νέας παγκόσμιας οικονομίας που στιγματίζεται από ραγδαία μεταβαλλόμενες συνθήκες και νέα μοντέλα σκέψης».

  • Στο περιθώριο του Φόρουμ στο Νταβός η πετρελαϊκή «SHELL» και ο τραπεζικός κολοσσός «JP MORGAN» μοιράστηκαν το «Βραβείο Ντροπής 2013» από μη κυβερνητικές οργανώσεις (μια κίνηση εντυπωσιασμού που δε θίγει βέβαια στο ελάχιστο την ουσία του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης). Η πρώτη λόγω κακών πρακτικών που μεταξύ άλλων οδηγούν στη μείωση των πάγων στην Αρκτική και η δεύτερη ως «υπεύθυνη για τις μεγάλες ανισότητες στο κόσμο».
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συνεχίζεται η απεργία στην «Κόκα Κόλα»

Από την απεργία των εργατών της «Κόκα Κόλα» στη Βαυαρία
Από την απεργία των εργατών της «Κόκα Κόλα» στη Βαυαρία
Συνεχίζεται έως την ερχόμενη Τρίτη η απεργία των εργαζομένων στα 50 εργοστάσια της «Κόκα Κόλα» στη Γερμανία, διεκδικώντας Συλλογική Σύμβαση με αυξήσεις 6% στους μισθούς για 12 μήνες. Οι περίπου 10.000 εργαζόμενοι είχαν αποδεχτεί το 2006 και το 2010 περικοπές μισθών, για να μην γίνουν απολύσεις, πράγμα που αποδείχτηκε αυταπάτη, καθώς το μονοπώλιο προγραμματίζει απολύσεις, την ανάθεση δραστηριοτήτων σε άλλες εταιρείες και την παραπέρα ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας. Την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται συνάντηση της διοίκησης με εκπροσώπους των απεργών για παραπέρα συζητήσεις, ενώ η επιχείρηση έχει προτείνει μια αύξηση κατά 2,5% στους μισθούς φέτος και 2% για του χρόνου.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η «Κόκα Κόλα» είχε καταθέσει προς διαβούλευση μια νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, όμως την ίδια στιγμή θεωρεί αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση ένα ελαστικότερο ωράριο εργασίας. Εξάλλου, ήδη εκατοντάδες εργαζόμενοι δουλεύουν με το σύστημα «stand by», δηλαδή περιμένουν πότε θα τους καλέσουν για βάρδια, ανάλογα με τις παραγωγικές ανάγκες της επιχείρησης.

  • Εως και 6.000 θέσεις εργασίας - πάνω από το 10% του προσωπικού της - σχεδιάζει να περικόψει έως το 2016 η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, «Commerzbank», υποστηρίζοντας πως έχει εκτεθεί στις συνέπειες της κρίσης στην Ευρωζώνη. Επιπρόσθετα, απεργιακή κινητοποίηση ξεκίνησε χτες το προσωπικό ασφαλείας στα δύο γερμανικά αεροδρόμια - το Ντίσελντορφ και Κολωνίας - Βόννης - απαιτώντας αυξήσεις στους μισθούς τους καθώς το 70-80% των εργαζομένων στην ασφάλεια λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό που φτάνει μόλις 8 ευρώ την ώρα. Οι απεργοί απαιτούν να αυξηθεί σε 16 ευρώ την ώρα και δηλώνουν έτοιμοι να συνεχίσουν και σήμερα την απεργία τους.
ΙΤΑΛΙΑ
Αποκαλύπτεται η απάτη της «εθελούσιας εξόδου»

ΡΩΜΗ.--

Χωρίς σύνταξη κινδυνεύουν να μείνουν επιπλέον 150.000 Ιταλοί εργαζόμενοι που δέχτηκαν την «εθελούσια έξοδο» και εγκατέλειψαν τη δουλειά τους. Και αυτό, λόγω των μεταρρυθμίσεων και της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, ενέργειες που εγκρίθηκαν δύο μήνες μετά την πρόταση για «εθελούσια έξοδο», με αποτέλεσμα αρκετοί να πρέπει να περιμένουν επτά ακόμα και δέκα χρόνια πριν βγουν στη σύνταξη - ενώ πέρσι πίστευαν ότι η αναμονή δε θα υπερέβαινε τη διετία. Αυτό είναι άλλη μια απόδειξη ότι η στρατηγική του κεφαλαίου είναι κοινή σε όλες τις χώρες και όσο οι εργαζόμενοι δεν οργανώνουν τον ταξικό αγώνα, τόσο θα υφίστανται τις συνέπειες.

Τα παραπάνω δημοσίευσε η εφημερίδα της Ρώμης «Ιλ Μεσατζέρο» του ομίλου του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί την οργή και την αγανάκτηση αυτών των εργαζομένων για προεκλογικούς σκοπούς.

Σημειώνεται, πάντως, πως μέχρι το τέλος του 2012, η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι, ύστερα από διαφορετικές προβλέψεις και εκτιμήσεις σχετικά με τον πραγματικό αριθμό των «esodati» (εργαζομένων που έφυγαν από τη δουλειά τους αλλά χωρίς να πάρουν σύνταξη), διέθεσε 9 δισεκατομμύρια ευρώ για την κάλυψη των αναγκών 140.000 πολιτών. Ωστόσο, ο αριθμός των «esodati» είναι πολύ μεγαλύτερος. Αρχικά, πέρσι, η κυβέρνηση έκανε λόγο για 65.000 ανθρώπους, ενώ η Κρατική Υπηρεσία Συντάξεων είχε ανακοινώσει πως τελικά πρόκειται για 390.000 που κυριολεκτικά βρίσκονται χωρίς δουλειά και χωρίς σύνταξη. Η υπουργός Εργασίας Ελσα Φορνέρο, πάντως, δηλώνει απλά πως δεν έχει λάβει «νέα στοιχεία από τους αρμόδιους ασφαλιστικούς οργανισμούς».

ΙΣΠΑΝΙΑ
Νέα αύξηση της ανεργίας

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Νέα αύξηση της ανεργίας σημειώθηκε στην Ισπανία όπου κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2012 έφθασε στο 26,02%, καθώς άλλοι 187.300 άνθρωποι έμειναν χωρίς δουλειά, με το συνολικό αριθμό να φτάνει τα 5,7 εκατομμύρια, ανακοίνωσε χτες η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Στη διάρκεια του χρόνου, πάνω από 691.700 άνθρωποι έμειναν χωρίς δουλειά, ενώ υπάρχουν 1,8 εκατομμύρια νοικοκυριά όπου όλα τα μέλη σε εργάσιμη ηλικία είναι άνεργα. Επιπλέον, η ανεργία ανάμεσα στους νέους 16 έως 24 ετών έφτασε το 55,13% από το 52,34% που ήταν στο τρίτο τρίμηνο του 2012.

Το πραγματικό ποσοστό ανεργίας, ωστόσο, είναι πολύ μεγαλύτερο αν υπολογίσει κανείς την αυξημένη μερική απασχόληση και την εργασία έστω και μίας ημέρας, που με βάση την αστική στατιστική σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο δεν υπολογίζεται ως ανεργία.

ΠΑΜΕ - ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Αλληλεγγύη στους απεργούς

Μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους απεργούς εργάτες των εργοστασίων της «COCA COLA» στη Γερμανία έστειλε η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, το οποίο και υπογράφουν η Ομοσπονδία Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εμφιαλωμένων Ποτών. Στο μήνυμα υπογραμμίζεται:

«Το ΠΑΜΕ που εκπροσωπεί το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της Ελλάδας, εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργάτες των εργοστασίων της COCA COLA στη Γερμανία που βρίσκονται σε απεργία απαιτώντας ΣΣΕ με καλύτερους μισθούς. Το παράδειγμα των εργαζομένων της COCA COLA αποδεικνύει ότι οι εργαζόμενοι της Γερμανίας βιώνουν τις ίδιες αντεργατικές απαιτήσεις των εργοδοτών, όπως συμβαίνει και στην Ελλάδα. Η COCA COLA επέβαλλε μειώσεις μισθών κάτω από την απειλή ότι εναλλακτικά θα προχωρούσε σε απολύσεις και σήμερα απαιτεί ακόμα μεγαλύτερη ελαστικότητα στις εργασιακές σχέσεις. Η ίδια η ζωή έχει αποδείξει ότι η υποταγή στις απαιτήσεις των καπιταλιστών, έχει αποτέλεσμα την αποδυνάμωση των εργαζομένων ενάντια στις επόμενες απαιτήσεις. Ο μόνος δρόμος που έχουν οι εργαζόμενοι, από όλο τον κόσμο, είναι να μη δεχτούν να κάνουν καμία θυσία για τα κέρδη των μονοπωλίων. Πρέπει να δυναμώσουμε τα συνδικάτα μας με μαχητικό, ταξικό προσανατολισμό. Πρέπει να παλέψουμε για αυτό που έχουμε ανάγκη σήμερα, πλήρη και σταθερή δουλειά.

Σε αυτόν τον αγώνα, οι απεργοί των εργοστασίων της COCA COLA στη Γερμανία πρέπει να ξέρουν ότι το ταξικό κίνημα της Ελλάδας θα είναι δίπλα τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ