ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Γενάρη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Με αίμα βάφτηκε η διαδήλωση

Από την προχτεσινή μεγαλειώδη διαδήλωση

Associated Press

Από την προχτεσινή μεγαλειώδη διαδήλωση
ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Εκατοντάδες χιλιάδες πλημμύρισαν την Πέμπτη τους δρόμους του Καράκας, για να υπερασπίσουν τη «διαδικασία της Μπολιβαριανής Επανάστασης», όμως η διαδήλωση βάφτηκε με αίμα, από έκρηξη που σημειώθηκε στα σπλάχνα της συγκέντρωσης.

Ο 44χρονος, Γουίλμερ Χοσέ Κάμπος Πέρες έχασε τη ζωή του και ακόμη 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν εξερράγη μηχανισμός σε κάδο απορριμμάτων. «Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, πρόκειται για εκρηκτικό μηχανισμό. Δυστυχώς έχασε τη ζωή του τουλάχιστον ένα άτομο», δήλωσε στο ραδιοσταθμό του Καράκας ο αρχηγός της πυροσβεστικής Ροντόλφο Μπριτσένο. Πιστεύεται ότι ο ατυχής Γουίλμερ Κάμπος, σήκωσε τον εκρηκτικό μηχανισμό και τότε εξερράγη.

Ο Μπριτσένο δήλωσε επίσης ότι η έκρηξη, σημειώθηκε στην Αβενίδα δε Μέχικο, έξω από την Τράπεζα BIV, κοντά στο σταθμό «Bellas Artes» και πρόσθεσε με σημασία ότι σημειώθηκε μόλις λίγα τετράγωνα από το σημείο της διαδήλωσης, στην οποία παραβρισκόταν και ο Πρόεδρος Ούγκο Τσάβες Φρίας τη στιγμή που χαιρετούσε τους διαδηλωτές. Οσο για τους τραυματίες σύμφωνα με το πρακτορείο «Βένπρες» (Venpress), μεταφέρθηκαν όλοι στο νοσοκομείο «Βάργκας» και ουδείς είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Πάντως, ούτε αυτή η έκρηξη, μπόρεσε να ανακόψει το πάθος και τη μαχητικότητα των μυριάδων που πραγματοποιούσαν τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της «απεργίας» και των προσπαθειών της αντιπολίτευσης να προκαλέσει χάος, ώστε να ανατραπεί η κυβέρνηση. Η πανεθνική κινητοποίηση έγινε στην επέτειο συμπλήρωσης 45 ετών από την πτώση του δικτατορικού καθεστώτος του Μάρκος Πέρες Χιμένες, στις 23 Γενάρη του 1958.

Πρεμιέρα για την «Ομάδα Φίλων»

Στο μεταξύ, χτες πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών που συνιστούν την «Ομάδα των φίλων της Βενεζουέλας», δηλαδή των ΗΠΑ, του Μεξικού, της Βραζιλίας, της Χιλής, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Κύριος σκοπός της ομάδας αυτής είναι η στήριξη των διαμεσολαβητικών προσπαθειών για την εξεύρεση διεξόδου στην πολιτική και οικονομική κρίση της Βενεζουέλας, όπως τονίζουν οι ίδιοι.

Ως προανάκρουσμα της πρώτης αυτής συνάντησης έρχονται οι δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων, ότι στηρίζουν την πρόταση που έκανε ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, σύμφωνα με την οποία διατυπώνονται δύο πιθανές διέξοδοι: είτε μία τροπολογία του Συντάγματος που θα επιτρέπει τη διενέργεια πρόωρου δημοψηφίσματος, που σύμφωνα με το Σύνταγμα δεν πρέπει να γίνει πριν τις 27 Αυγούστου, όπου και το μέσο της θητείας του Προέδρου, είτε ένα ανακλητό δημοψήφισμα που θα διενεργηθεί τον Αύγουστο, όπως προβλέπει το Σύνταγμα.

«Αυτές οι επιλογές προσφέρουν και στα δύο μέρη μία εξαιρετική βάση για να εξευρεθεί μία λύση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ και πρόσθεσε ότι «τόσο η κυβέρνηση, όσο και η αντιπολίτευση πρέπει να εξετάσουν πολύ προσεκτικά αυτές τις προτάσεις».

Συνεπώς, θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η πρόταση θα τεθεί επί τάπητος, στην Ουάσιγκτον, πόλη που φιλοξενεί και όχι τυχαία την πρώτη αυτή συνάντηση της «Ομάδας των Φίλων». Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος Τσάβες, έχει συμφωνήσει καταρχήν με τη σύσταση της «Ομάδας των Φίλων», την έχει θεωρήσει όμως προκαταρκτική, αφού τονίζει ότι πρέπει να εμπλουτιστεί στη σύνθεση με τη συμμετοχή των Αλγερίας, Γαλλίας, Ρωσίας και Κίνας. Τέλος, ο Φιντέλ Κάστρο έχει χαρακτηρίσει την παρούσα σύνθεση «εχθρική για τη διαδικασία της Μπολιβαριανής Επανάστασης».

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Εκτακτη συνεδρίαση ΙΑΕΑ και ένταση διπλωματικών πιέσεων...

BIENNH - ΣΕΟΥΛ - ΤΟΚΙΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Ο κλοιός των αμερικανικών πιέσεων για βραχυπρόθεσμη έκθεση του «βορειοκορεατικού πυρηνικού ζητήματος» στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ φάνηκε χτες να βρίσκει πρόσφορο έδαφος... Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ (ΙΑΕΑ) αποφάσισε να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση στις 3 Φλεβάρη στη Βιέννη για να αποφασίσει εάν θα υποβάλλει ή όχι σχετική αναφορά για το πυρηνικό πρόγραμμα της ΛΔ Κορέας στα Ηνωμένα Εθνη...

Εντούτοις, εάν το διοικητικό συμβούλιο της ΙΑΕΑ αποφασίσει να υποβάλλει δυσμενή για τη ΛΔ Κορέας έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αυτό δε σημαίνει αυτόματα πως επισείεται η «δαμόκλειος σπάθη» επιβολής οικονομικών, διπλωματικών ή πολιτικών κυρώσεων σε βάρος της Πιόνγιανγκ. Ακόμη και ο «εκρηκτικός» στις δηλώσεις του αναπληρωτής υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, που ολοκληρώνει σήμερα στο Τόκιο τις επαφές του με την κυβέρνηση του Ιιάπωνα πρωθυπουργού Κοϊζούμι, φάνηκε να αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο - τουλάχιστον επί του παρόντος! Οπως είπε ο Μπόλτον, η Ουάσιγκτον δεν «προτίθεται να ζητήσει άμεσα την άσκηση κυρώσεων» έναντι της ΛΔ Κορέας γιατί... ο «Πρόεδρος Τζ. Ου. Μπους δεν προτίθεται να εισβάλλει στη ΛΔ Κορέας, μιας που είναι αφοσιωμένος στην καταβολή διπλωματικών προσπαθειών»... Εάν, επομένως, η Ουάσιγκτον δεν προωθεί την υποβολή αναφοράς έναντι της ΛΔ Κορέας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να ασκηθούν κυρώσεις, τότε ποιος είναι ο σκοπός μίας τέτοιας κίνησης; Σύμφωνα με στελέχη του Στέιτ Ντιπάρμεντ, που επικαλείται χτεσινό δημοσίευμα της «Ουάσιγκτον Ποστ», σ' αυτό το στάδιο στόχος των ΗΠΑ είναι «η έκδοση μιας ανακοίνωσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία, να εκφράζει την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας αφ' ενός για τα βορειοκορεατικά οπλικά προγράμματα, αφ' ετέρου για την πρόσφατη αποχώρηση της ΛΔ Κορέας από τη διεθνή Συνθήκη Μη-διάδοσης των Πυρηνικών Οπλων»... Κάτι διόλου απίθανο, μιας που η ΛΔ Κορέας έχει εγκαίρως προειδοποιήσει πως θα δεχτεί την επιβολή οιωνδήποτε κυρώσεων εναντίον της ως «πράξη κήρυξης πολέμου». Αυτό άλλωστε το επισήμανε και ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Λοσιουκόφ χτες στη Μόσχα.

Ο Λοσιουκόφ, που προ ημερών πραγματοποίησε τριήμερη επίσκεψη στην Πιόνγιανγκ συναντώντας και το Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιουνγκ, υπογράμμισε πως η πιθανότητα κυρώσεων σε βάρος της ΛΔ Κορέας θα τροφοδοτούσε περαιτέρω την ένταση. Γι' αυτό και ο ίδιος πρότεινε την άμεση πραγματοποίηση αμερικανο-βορειοκορεατικών συνομιλιών για την επίλυση της κρίσης...

Αποστολή προεδρικού απεσταλμένου....

Πάντως, το περιθώριο της μίας βδομάδας, που απομένει μέχρι την έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΙΑΕΑ της 3ης Φλεβάρη, φαίνεται πως θα αξιοποιηθεί (κυρίως από τη Σεούλ), προκειμένου να υπάρξει κάποια ενθαρρυντική εξέλιξη που να απομακρύνει την πιθανότητα περαιτέρω έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο. Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Ρο Μου-χγιουν αποστέλνει την ερχόμενη Δευτέρα ειδικό απεσταλμένο (Λιμ Ντονγκ-γουόν) στην πρωτεύουσα της ΛΔ Κορέας, Πιόνγιανγκ, προκειμένου να βολιδοσκοπήσει την κατάσταση προς την κατεύθυνση εξεύρεσης πολιτικής λύσης...

Ο νεοεκλεγείς Νοτιοκορεάτης πρόεδρος, μάλιστα, χτες, επανέλαβε την επιθυμία του να συναντηθεί άμεσα (σίγουρα μετά τις 25 Φλεβάρη, οπότε ορκίζεται) με το Βορειοκορεάτη ομόλογό του στο πλαίσιο περαιτέρω ενδυνάμωσης των διμερών σχέσεων, αλλά και προκειμένου να απομακρυνθεί η ένταση από την Κορεατική Χερσόνησο.

Νωρίτερα, στη Σεούλ, εκδόθηκε κοινή ανακοίνωση μετά την ολοκλήρωση των υπουργικού επιπέδου συνομιλιών μεταξύ ΛΔ Κορέας και Ν. Κορέας. Στην ανακοίνωση, οι δύο πλευρές «συμφώνησαν να συνεργαστούν με στόχο την ειρηνική επίλυση της κρίσης» (που προκαλούν οι αμερικανικές αιτιάσεις) και να πραγματοποιήσουν νέες, υπουργικού επιπέδου, συνομιλίες από τις 7 έως 10 Απρίλη στην Πιόνγιανγκ και οικονομικού περιεχομένου συνομιλίες από τις 11 έως τις 14 Φλεβάρη στη Σεούλ.

ΙΤΑΛΙΑ
Νεκρός ο Ανιέλι

ΡΩΜΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Ο Τζιοβάνι Ανιέλι, επίτιμος πρόεδρος του άλλοτε κραταιού και νυν παραπαίοντος βιομηχανικού ομίλου «Fiat», πέθανε χτες σε ηλικία 81 χρόνων. Ο εκλιπών, που ο γνωστός και μη εξαιρετέος Χένρι Κίσινγκερ - -προσωπικός του φίλος - χαρακτήρισε «μεγάλο φίλο της Αμερικής», έπασχε από καρκίνο και είχε πρόσφατα μεταβεί στις ΗΠΑ για θεραπεία, η οποία όμως δεν απέφερε αποτέλεσμα.

Η εφημερίδα «Financial Times» σχολίασε πως ο Ανιέλι έφυγε «τη στιγμή που κρίνεται το μέλλον» της βιομηχανίας - σήματος κατατεθέν της ιταλικής άρχουσας τάξης. Ο βιομήχανος θεωρούνταν «πατριάρχης» της οικονομικής ζωής και καθοριστικός ρυθμιστής των πολιτικών ισορροπιών στην Ιταλία: ως γερουσιαστής εφ' όρου ζωής, αλλά και ιδιοκτήτης των εφημερίδων «Στάμπα» και «Κοριέρε ντελα Σέρα», ήταν ο άνθρωπος που ανεβοκατέβαζε πρωθυπουργούς (με τελευταίο τον Μπερλουσκόνι).

Δεν είναι τυχαίο πως συμμετείχε σε ομάδες «διαμόρφωσης γνώμης», όπως η Τριμερής Επιτροπή, κι ο συμβουλευτικός οίκος Μπουζ, Αλεν και Χάμιλτον. Ο θάνατός του, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, «ανοίγει το δρόμο» για την εξαγορά του ομίλου από την αμερικανική «General Motors».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ