ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Γενάρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
Συνεχίζουν πιο δυναμικά την απεργία
  • Αυξήθηκε χτες η συμμετοχή, ξεπερνώντας το 80%. Πρωτοφανής, για τα τελευταία χρόνια, και η συμμετοχή στις γενικές συνελεύσεις των ΕΛΜΕ. Μεγαλύτερο ήταν και το συλλαλητήριο χτες στην Αθήνα
  • Σήμερα η ολομέλεια των προέδρων. Οι 83 από τις 84 ΕΛΜΕ αποφάσισαν συνέχιση της απεργίας

Με αύξηση του ποσοστού συμμετοχής στην απεργία (ξεπέρασε χτες το 80%), με μαζικότερες γενικές συνελεύσεις και ένα συλλαλητήριο στην Αθήνα, που ήταν από τα μεγαλύτερα των τελευταίων χρόνων, οι καθηγητές έδωσαν δυναμική απάντηση στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης απέναντι στα αιτήματά τους.

Οι καθηγητές συγκεντρώθηκαν στις 12 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Παιδείας, γεμίζοντας ασφυκτικά με τον όγκο, τη δύναμη και τον παλμό των συνθημάτων τους την οδό Μητροπόλεως, δηλώνοντας την απόφασή τους να γυρίσουν στα σχολεία μόνο αν δικαιωθούν τα αιτήματά τους για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς τους, αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 15%, μαζικούς διορισμούς καθηγητών, υπεράσπιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

Οι χιλιάδες συγκεντρωμένοι - πολύ περισσότεροι από αυτούς του προηγούμενου συλλαλητηρίου της Τρίτης - υποδέχονταν, με έντονο ενθουσιασμό, τα αγωνιστικά μηνύματα που έρχονταν από τις ΕΛΜΕ όλης της χώρας και μεταδίδονταν από τη μικροφωνική εγκατάσταση που είχε στήσει η ΟΛΜΕ έξω από το ΥΠΕΠΘ. Οι 83 στις 84 ΕΛΜΕ της χώρας, που χαρακτηρίστηκαν από πρωτοφανή μαζικότητα, με σχεδόν ομόφωνα αποτελέσματα ψήφισαν υπέρ της συνέχισης της απεργίας.

Μιλώντας ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Ν. Τσούλιας, αναφέρθηκε στα "απαιτητικά" - όπως είπε - αποτελέσματα των γενικών συνελεύσεων και σημείωσε: "Η υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας είναι το πρώτο ζητούμενο. Λέμε, φτάνει πια, δεν είναι πολλά τα χρήματα που ζητάμε. Πολλά είναι τα χρόνια της λιτότητας που επιβάλλει η σύγκλιση των οικονομιών. Λέμε "όχι", σε μια τέτοια σύγκλιση που θέλει εξαθλιωμένους εργαζόμενους".

Στη συνέχεια οι καθηγητές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Αθήνας και κατέληξαν στη Βουλή, όπου επέδωσαν ψήφισμα. Στη συνέχεια επέστρεψανστη Μητροπόλεως, όπου και έκαναν ολιγόωρη καθιστική διαμαρτυρία. Αύριο πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας η ολομέλεια των προέδρων των ΕΛΜΕ και αναμένεται να αποφασιστεί συνέχιση της απεργίας. Τη Δευτέρα το ΔΣ της ΟΛΜΕ θα έχει νέα συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας και οι καθηγητές θα πραγματοποιήσουν νέα συγκέντρωση έξω από το υπουργείο. Στην αυριανή ολομέλεια των προέδρων των ΕΛΜΕ θα καθοριστεί η ημερομηνία για την πραγματοποίηση πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου.

Στη Θεσσαλονίκη

Στα ύψη εκτινάχτηκε χτες το ποσοστό συμμετοχής των καθηγητών της Θεσσαλονίκης στην απεργία του κλάδου. Ενώ την προηγούμενη μέρα διαφάνηκε μια πτωτική τάση και το ποσοστό έπεσε κάτω από το 50%, χτες μετά και την πραγματοποίηση ιδιαίτερα μαζικών γενικών συνελεύσεων, το ποσοστό έφτασε το 70% και αναμένεται να αυξηθεί τη Δευτέρα.

Χτες το μεσημέρι περισσότεροι από 200 καθηγητές πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη του σχολικού συγκροτήματος "Ευκλείδη", όπου συνολικά εργάζονται πάνω από 200 καθηγητές, και ολιγόλεπτο αποκλεισμό της οδού Παπαναστασίου. Την ώρα που τα ΔΣ των πέντε ΕΛΜΕ συζητούσαν με τους 80 καθηγητές της πρωινής βάρδιας, απ' έξω οι συνάδελφοί τους φώναζαν "όλοι μαζί στην απεργία κανένας μέσα στα σχολεία", "καθηγητές στην πείνα, μαθητές φυτά, όχι άλλα μέτρα εκσυγχρονιστικά". Λίγο αργότερα βγήκαν όλοι στο δρόμο ενωμένοι. Προηγουμένως είχαν κλείσει 7 σχολεία της Α ΕΛΜΕ, όπου μέχρι και προχτές υπήρχε το μικρότερο ποσοστό συμμετοχής. Ανάλογο ήταν το κλίμα και στα σχολεία των άλλων περιοχών.

Εξω από τον "Ευκλείδη", ο πρόεδρος της Γ ΕΛΜΕ κάλεσε τους καθηγητές να πάρουν μαζικά μέρος στη συγκέντρωση και πορεία που θα γίνει τη Δευτέρα και θα ξεκινήσει στις 10.30 το πρωί από την Καμάρα, την ώρα της νέας συνάντησης της ΟΛΜΕ με τον υπουργό Παιδείας. "Να μη λείψει κανείς", είπε ο Τ. Μυταφίδης.Κάλεσε, επίσης, τους μαθητές και τους γονείς να πάρουν κι αυτοί ενεργά μέρος στην κινητοποίηση της Δευτέρας, που θα έχει ως αίτημα τη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία.

Οι ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης προγραμματίζουν μεγάλη συναυλία την Τετάρτη 29 του μήνα, όπου θα παίξουν και θα τραγουδήσουν συνάδελφοί τους. Θα συμμετάσχει και το χορευτικό συγκρότημα του 6ου Λυκείου Καλαμαριάς.

Σήμερα αποφασίζουν οι δάσκαλοι

Με άδεια χέρια έφυγαν χτες το πρωί από το υπουργείο Παιδείας οι εκπρόσωποι της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ),μετά τη συνάντησή τους με τον υπουργό Παιδείας, Γερ. Αρσένη,ο οποίος, απαντώντας στο αίτημα για πραγματικές αυξήσεις, τόνισε ρητά ότι "ο προϋπολογισμός είναι νόμος".

Σήμερα συνεδριάζουν οι πρόεδροι των Συλλόγων Δασκάλων και Νηπιαγωγών όλης της χώρας σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Οι αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων, που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, ζητούν αποφασιστικές απεργιακές κινητοποιήσεις που να συμπίπτουν με αυτές των καθηγητών.

Το σημαντικότερο, πάντως, μήνυμα που έστειλαν οι γενικές συνελεύσεις προς την πλειοψηφία της συνδικαλιστικής τους ηγεσίας ήταν η απόρριψη του "απεργιακού" προγράμματος που είχε προτείνει η πλειοψηφία του ΔΣ της ΔΟΕ, για τριήμερη απεργία, όταν θα ψηφιζόταν το νομοσχέδιο για το νέο μισθολόγιο στη Βουλή. Ενδεικτικά αποτελέσματα γενικών συνελεύσεων για τον αγωνιστικό αναβρασμό που επικρατεί στη βάση, είναι οι αποφάσεις Συλλόγων - όπως Περιστερίου, Κερατσινίου, Περάματος, Χαϊδαρίου, Θήβας, Αιγάλεω κ.ά. - που πρότειναν τριήμερες ή και πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες, που να συμπίπτουν με τις κινητοποιήσεις των καθηγητών.

Ενας από τους παράγοντες που θα παίξουν ρόλο για την τελική απόφαση στη σημερινή Ολομέλεια των προέδρων θα είναι οι σύλλογοι εκείνοι, στους οποίους δεν έγιναν γενικές συνελεύσεις. Χτες το ΔΣ της ΔΟΕ αποφάσισε ότι οι σύλλογοι αυτοί, ανεξάρτητα από τον αριθμό των μελών τους, δικαιούνται μόνο μία ψήφο στην Ολομέλεια των προέδρων.

Σχολιάζοντας στο "Ρ" τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον υπουργό Παιδείας, ο Θανάσης Γκεσούλης,μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ και στέλεχος της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Εκπαιδευτικών",δήλωσε: "Ο υπουργός Παιδείας δεν απάντησε θετικά σε κανένα από τα αιτήματά μας. Πραγματικές αυξήσεις δε φαίνεται διατεθειμένη να δώσει η κυβέρνηση και η θέσπιση της "αξιολόγησης" του εκπαιδευτικού έργου, που επιχειρεί να μπάσει από το παράθυρο μέσω του ενιαίου μισθολογίου, δεν καταργείται. Την απάντηση στην αδιαλλαξία της κυβέρνησης πρέπει να τη δώσουν οι αποφασιστικές απεργιακές κινητοποιήσεις της βάσης του κλάδου".

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο χτες στον Πειραιά

Με πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην πλατεία Κοραή κλιμάκωσε χτες τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις της η ΕΛΜΕ Πειραιά,με τη συμπαράσταση του Μετώπου Παιδείας Πειραιά,που συγκροτούν, εκτός από τους καθηγητές, η Ομοσπονδία Γονέων, οι έξι Σύλλογοι Δασκάλων και Νηπιαγωγών της Νομαρχίας, εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς.

"Ο αγώνας μας συνδέεται άρρηκτα με το ζήτημα της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Διεκδικούμε να ζούμε από τον μισθό μας με αξιοπρέπεια και υπερασπιζόμαστε το μέλλον του εκπαιδευτικού και του παιδαγωγικού μας ρόλου", τόνισε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά Δ. Γκίνης.Ενώ η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων, Κ. Κυριακοπούλου, υπογράμμισε ότι γονείς, εκπαιδευτικοί, μαθητές και εργαζόμενοι πρέπει συντονισμένα να συνεχίσουν να διεκδικούν, να αγωνίζονται και να αντιστέκονται υπέρ της δημόσιας δωρεάν παιδείας.

Στη συγκέντρωση, χαιρέτισε ακόμη, εκ μέρους των εργαζομένων, ο γραμματέας της ΠΕΜΕΝ Σ. Τσιμπόγλου,ευχαριστώντας τους συγκεντρωμένους για τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των ναυτεργατών και τονίζοντας ότι ίδια συμπαράσταση πρέπει να εκφραστεί και στους εκπαιδευτικούς. Παραβρέθηκε ο Γ. Μανουσογιαννάκης γγ του ΕΚΠ, εκπρόσωποι πολλών εργατικών σωματείων, οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της ΝΑΣ Ε. Παντελάκη και Γ. Λαγωνίκας,δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι μαζικών φορέων.

Στο τέλος της συγκέντρωσης, διαβάστηκαν δεκάδες ψηφίσματα συμπαράστασης. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους του Πειραιά.

Σύνοδος πρυτάνεων

Αρχίζουν σήμερα στις 9 π.μ. στους Δελφούς οι εργασίες της Συνόδου των πρυτάνεων των πανεπιστημίων, στις οποίες παραβρίσκεται και ο υπουργός Παιδείας, Γερ. Αρσένης. Κατά τη Σύνοδο θα τεθούν από τον υπουργό και θα συζητηθούν οι βασικές γραμμές των μεταρρυθμίσεων στην παιδεία, που εξαγγέλθηκαν ως στρατηγική κατεύθυνση από τον Γερ. Αρσένη μετά το τέλος του πρόσφατου Υπουργικού Συμβουλίου.

28η Σύνοδος του ΚΣ της ΚΝΕ

Σήμερα και αύριο συνεδριάζει το ΚΣ της ΚΝΕ για να καταλήξει το τελικό κείμενο των θέσεων του 7ου Συνεδρίου, να συζητήσει για την προσυνεδριακή δουλιά της ΚΝΕ και να διαμορφώσει τους στόχους της οργάνωσης στο κίνημα της νεολαίας, μέχρι το συνέδριο.

Το θέμα της παιδείας φέρνει το ΚΚΕ στη Βουλή

Προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση ζητάει η Αλ. Παπαρήγα, με επιστολή της προς τον Απ. Κακλαμάνη

Προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για το ζήτημα της παιδείας ζητά η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,με επιστολή που έστειλε χτες στον πρόεδρο της Βουλής. Ολόκληρη η επιστολή της Αλ. Παπαρήγα έχει ως εξής:"Κύριε πρόεδρε,

Η συνεχής υποβάθμιση όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, όσον αφορά το προσωπικό, την υλικοτεχνική υποδομή, τον προσανατολισμό και εκσυγχρονισμό του περιεχομένου των σπουδών, και η συνεχής διολίσθηση σε βάρος του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας, προς όφελος της ιδιωτικής και των επιχειρηματικών συγκροτημάτων, βάζουν "επί τάπητος" το συνολικό πρόβλημα της παιδείας.

Πρόβλημα που παίρνει νέες, μεγαλύτερες διαστάσεις, όπως φαίνεται και από τις συνεχείς κινητοποιήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και τις επερχόμενες αρνητικές εξελίξεις με την ταχύρυθμη προώθηση των επιταγών της "Λευκής" και "Πράσινης Βίβλου" της ΕΕ.

Οι αρνητικές εξελίξεις στον τομέα της παιδείας δεν αφορούν μόνο τους εκπαιδευτικούς, τους σπουδαστές, τους μαθητές και τους γονείς. Αφορούν το σύνολο του λαού, την ανάπτυξη και το μέλλον της χώρας.

Θεωρώντας το ζήτημα της παιδείας ως ένα από τα σοβαρότερα που θα έπρεπε να απασχολήσουν το Κοινοβούλιο, προτείνουμε προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση, σύμφωνα με το άρθρο 143 του κανονισμού της Βουλής".

Ενα από τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια των τελευταίων χρόνων, πραγματοποίησαν χτες οι καθηγητές στο κέντρο της Αθήνας



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ