ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Ζητούν σκληρότερα μέτρα, ακόμη πιο γρήγορα

Οι «κόκκινες γραμμές» ...βλάπτουν τους εργαζόμενους, δηλώνει ο ΣΕΒ και ζητά «ελληνικό μνημόνιο» με ακόμη περισσότερες «διαρθρωτικές» αλλαγές

Οταν συνειδητοποιηθεί ότι «χωρίς εργάτη γρανάζι δε γυρνά», τότε οι μεγαλοβιομήχανοι θα πάψουν να απαιτούν και να αξιώνουν Καιάδες για τους εργαζόμενους
Οταν συνειδητοποιηθεί ότι «χωρίς εργάτη γρανάζι δε γυρνά», τότε οι μεγαλοβιομήχανοι θα πάψουν να απαιτούν και να αξιώνουν Καιάδες για τους εργαζόμενους
Επίσπευση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, ένα νέο ...«ελληνικό μνημόνιο», που θα ξεπερνά κι αυτό της τρόικας, κατάργηση κάθε «κόκκινης γραμμής» στα εργασιακά με απόλυτη υποταγή των εργαζομένων, «δομικές μεταρρυθμίσεις» και «θεσμικές αλλαγές» που θα συντελούν στη «ριζοσπαστική αλλαγή του τόπου», είναι μερικές από τις αξιώσεις που έθεσε με έμφαση χτες ο ΣΕΒ, επιβεβαιώνοντας με τον πλέον πανηγυρικό και επίσημο τρόπο ότι το ντόπιο μεγάλο κεφάλαιο είναι πιο αδίστακτο ακόμη και από την τρόικα, απέναντι στους εργαζόμενους, προκειμένου να πετύχει να πάρει μια καλή «θέση εκκίνησης» στη νέα κατάσταση που θέλουν να διαμορφώσουν η τρόικα, η συγκυβέρνηση και εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις που ταυτίζουν τις προοπτικές του λαού με το ευρώ.

«Η εκταμίευση των δόσεων έπρεπε να εξαρτηθεί από την πορεία και μόνο των διαρθρωτικών αλλαγών», σημείωσε χτες ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου, εκφράζοντας ουσιαστικά τη δυσφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών επειδή οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις αποτελούν αντικείμενο μιας - έστω και προσχηματικής - διαπραγμάτευσης, αντί να θεωρούνται δεδομένες. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ερώτηση για τις «Ειδικές Οικονομικές Ζώνες», εκφράστηκε η απόλυτη διαφωνία του ΣΕΒ στη δημιουργία τους. Κι αυτό επειδή οι μεγαλοεπιχειρηματίες δε θέλουν ευνοϊκότερο επιχειρηματικό περιβάλλον για μερικούς «τυχερούς» που θα τους ανταγωνίζονται άνισα. Προτιμούν η εργασιακή «κόλαση» και ο επιχειρηματικός «παράδεισος» των ειδικών ζωνών να αποτελέσει ένα καθεστώς που θα ισχύει σε ολόκληρη τη χώρα!

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Δ. Δασκαλόπουλος απέφυγε με επιμονή να τοποθετηθεί ξεκάθαρα για τη θέση του ΣΕΒ γύρω από το θέμα των αποζημιώσεων, για να φτάσει κάποια στιγμή να πει ότι το συγκεκριμένο θέμα «δεν απασχολεί τις επιχειρήσεις». Απασχολεί, βεβαίως, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, ωστόσο ο πρόεδρος του ΣΕΒ υποστήριξε ότι πρέπει «να φύγουν τα σκουλαρίκια και τα χαϊμαλιά» από τις αμοιβές και να γίνει «με ηρεμία η μετάβαση στο καθεστώς που ισχύει στην Ευρώπη», καθώς έχει διαμορφωθεί περίπλοκο και βαρύ εργασιακό καθεστώς που «δεν το σηκώνει η αγορά».

Και σε αυτή την περίπτωση - όπως και στο θέμα των μεταρρυθμίσεων - ο ΣΕΒ θα προτιμούσε να λύσει το θέμα συναινετικά, μαζί με τους «κοινωνικούς εταίρους», πριν οι παρεμβάσεις στα εργασιακά εμφανιστούν ως προϊόν εκβιασμού για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. «Με θλίβει το γεγονός ότι οι κοινωνικοί εταίροι έχουμε βγει από το παιχνίδι. Σήμερα άλλοι κανονίζουν για μας, χωρίς εμάς. Καταφέραμε να αυτοκαταργηθούμε, επειδή δεν καταφέραμε να συνεννοηθούμε», είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, για να καταλήξει ότι «τις "κόκκινες γραμμές" τις πληρώνουν στο τέλος οι εργαζόμενοι, ιδιαίτερα του ιδιωτικού τομέα». Παρότι επανέλαβε πως ο ΣΕΒ δε θέλει άλλη μείωση του κατώτατου μισθού και επέμβαση στα δώρα, εκτίμησε ότι «εδώ που φτάσαμε» μπορεί να είναι καλύτερη και η διαπραγμάτευση «ανά τομέα, που ξέρουν καλύτερα τα ζητήματα και άτομο με άτομο», δίνοντας άλλη μια σπρωξιά προς τον γκρεμό στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Ο ΣΕΒ αδημονεί όμως και για την πρόοδο των «μεταρρυθμίσεων», παρότι δέχεται πως έχουν γίνει πολλά. «Εγκαλεί», όμως, την τρόικα επειδή «συμμετέχει στο θέατρο σκιών ενός πολιτικού συστήματος, που επιδίδεται σε δημοσιονομικές ασκήσεις για να μην αλλάξει τίποτα επί της ουσίας». Γι' αυτό επαναλαμβάνει ότι το μνημόνιο πρέπει να ξεπεραστεί. «Ηρθε η ώρα να σταματήσουμε να πορευόμαστε με βάση τις λογιστικές επιταγές ενός μνημονίου γραμμένου στα αγγλικά και να το ξαναγράψουμε με το δικό μας χέρι στα ελληνικά. Ηρθε η ώρα να εκπονήσουμε ένα μνημόνιο που θα γράφει "Ελλάδα" στην ούγια», είπε ο Δ. Δασκαλόπουλος, ελπίζοντας ίσως ότι οι όροι του θα είναι καλύτεροι για το ντόπιο κεφάλαιο και ότι θα επιβληθεί πιο εύκολα στους εργαζόμενους.

Η πυραμίδα του ανταγωνισμού

Για θεαματικά αποτελέσματα στην εξέλιξη της λεγόμενης ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, κάνει λόγο η κυβέρνηση, σχολιάζοντας τη σχετική έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, σύμφωνα με την οποία σε σύνολο 185 χωρών, η Ελλάδα από την 100ή θέση πέρσι, κατέλαβε την 78η. «Εχουμε ένα πρώτο θετικό νέο για την ελληνική οικονομία», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, συμπληρώνοντας πως «είναι ένα μήνυμα που θα μεταδοθεί παγκοσμίως», «ελπίζω ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα μηνύματα» και άλλα παρόμοια. Για να γίνει καλύτερα αντιληπτός ο λόγος για τον οποίο πανηγυρίζει ο κ. υπουργός, να σημειώσουμε ότι η ...«βελτίωση» της θέσης που κατέχει η χώρα στην πυραμίδα της διεθνούς ανταγωνιστικότητας είναι το αντίτιμο που εισπράττουν η τρόικα και οι κυβερνώντες για τον πόλεμο που έχουν εξαπολύσει και κλιμακώνουν ενάντια στα λαϊκά στρώματα, είναι τα εύσημα που τους αποδίδουν για το μέτωπο που έχουν ανοίξει προκειμένου να ανατραπούν, να ακυρωθούν οριστικά και οι τελευταίες κατακτήσεις που μπορεί να έχουν απομείνει από τις προηγούμενες δεκαετίες.

Κάθε βόλι που χτυπάει στο σώμα της εργατικής τάξης, κάθε μέτρο που τσακίζει τον εργαζόμενο, κάθε απόφαση στήριξης του κεφαλαίου αντιστοιχεί σε κάποιες θέσης βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας. Τα πανηγύρια λοιπόν της κυβέρνησης για την έκθεση αντιστοιχούν στο γλέντι που έχουν στήσει οι πλουτοκράτες για την πολιτική λεηλασίας των μισθών και συντάξεων, την επιβολή πρόσθετων φόρων και χαρατσιών, την ολοκληρωτική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την άλωση του συστήματος Δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας, την τακτική υπονόμευσης της λειτουργίας των εκατοντάδων χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, τη διευκόλυνση της γιγάντωσης των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων της δημόσιας περιουσίας κ.ο.κ. Η ανταγωνιστικότητα στηρίζεται σε πολιτικές στήριξης της δράσης του κεφαλαίου και μέτρα που οδηγούν στην οικονομική ανέχεια και τη χρεοκοπία εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά.

Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας βαθμολογεί, επίσης, με ιδιαίτερα υψηλό βαθμό τη χώρα - και κατ΄επέκταση τους Χατζηδάκηδες - για το «βαθμό της προόδου», όπως λένε, που σημειώθηκε μέσα στο χρόνο. Πόσες μεταρρυθμίσεις ψηφίστηκαν, πόσο πιο ευέλικτες έγιναν οι σχέσεις εργασίας, πόσο εύκολο είναι να ανοίξει μια επιχείρηση, πόσο οι εργαζόμενοι πληρώνουν τους φόρους ώστε να ισορροπεί το καθεστώς των φοροαπαλλαγών για τις επιχειρήσεις κ.ά. Η Ελλάδα, λοιπόν, φιγουράρει στην 8η θέση έχοντας ...κατατροπώσει χώρες όπως το Καζακστάν και η Μογγολία, μας ξεπέρασαν όμως η Κόστα Ρίκα, το Μπουρουντί και η Σρι Λάνκα.

Αυτά δείχνει η έκθεση, για τέτοια αποτελέσματα πανηγυρίζουν τρόικα και κυβερνώντες, αυτό είναι το μέλλον που επιφυλάσσουν για τους εργαζόμενους της χώρας η συγκυβέρνηση και η οικονομική ολιγαρχία. Τελικά, τέτοια δεδομένα αξιώνει να εξασφαλίσει το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο για να κάνουν, λέει, επενδύσεις. Δικό τους το πρόβλημα. Γιατί όσο αυτοί πασχίζουν να γυρίσουν ακόμα πιο πίσω τις συνθήκες ζωής της εργατικής τάξης, τόσο πιο ορμητικός θα γίνεται ο χείμαρρος της λαϊκής οργής. Κι όσο οι εργαζόμενοι, ο λαός, θα συνειδητοποιούν ότι αυτοί κινούν τα γρανάζια, θα στείλουν στα αρχεία της Ιστορίας και ανταγωνιστικότητα και οικονομική ολιγαρχία.


Κ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Θρασύτατοι οι μεγαλοεπιχειρηματίες

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του Κόμματος, με αφορμή τη συνέντευξη του προέδρου του ΣΕΒ, τονίζεται:

«Περισσεύει το θράσος του εκπροσώπου των μεγάλων επιχειρηματιών. Ενώ πρωτοστάτησαν και στήριξαν με όλα τα μέσα που διαθέτουν τα βάρβαρα μνημόνια και τις κυβερνήσεις που τα προώθησαν, ενώ απαιτούσαν και απαιτούν την πλήρη εφαρμογή τους, τώρα ζητάνε και τα ρέστα: Απαιτούν "ελληνικό μνημόνιο", δηλαδή να μη χρειάζεται η παρέμβαση της ΕΕ και του ΔΝΤ, αλλά τα εξοντωτικά μέτρα να τα συνδιαμορφώνουν οι μεγαλοβιομήχανοι μόνοι τους με τις βολικές γι' αυτούς συνδικαλιστικές ηγεσίες που μεταξύ τους αποκαλούνται "κοινωνικοί εταίροι"! Δεν αρκεί στους καπιταλιστές η επιβολή των άγριων θυσιών που επιβάλουν στους εργαζόμενους με τρομοκρατικά διλήμματα, ψέματα και καταστολή, απαιτούν κοινωνική συναίνεση, δηλαδή οι εργαζόμενοι να αυτοκτονούν και να θυσιάζουν τα παιδιά τους για τα κέρδη του αφεντικού τους».

ΕΒΕΑ
Ζητάει ενιαίο φορολογικό σύστημα

Ενιαίο ευρωπαϊκό φορολογικό σύστημα και ενιαίες ρυθμίσεις για την αγορά εργασίας αξίωσε για λογαριασμό του εμποροβιομηχανικού κεφαλαίου που εκπροσωπεί ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) Κ. Μίχαλος και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ) από το βήμα του συνεδρίου του Ευρωεπιμελητηρίου στις Βρυξέλλες. «Οι μεγάλες διαφορές των φορολογικών συντελεστών που ισχύουν στα κράτη - μέλη της ΕΕ αποτελούν τροχοπέδη για τη βιωσιμότητα του συστήματος και δημιουργούν ανισορροπίες», είπε μεταξύ άλλων. Ζήτησε την ενεργοποίηση του ΕSM και την αγορά από την ΕΚΤ ομολόγων των χωρών που πλήττονται από την κρίση, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. «Απαιτείται», είπε ακόμα, η προώθηση μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο «που θα εναρμονίσουν το εργασιακό καθεστώς, ώστε να αποφευχθούν οι τεράστιες ανισότητες που παρατηρούνται σήμερα στους κόλπους της ΕΕ».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ