ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Αυγούστου 2002
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αμερικανοί και Βρετανοί πιέζουν για υποβολή νέων προτάσεων

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία ασκούν πιέσεις προς τα Ηνωμένα Εθνη να προχωρήσουν στην κατάθεση εγγράφων ή ακόμη και συνολικού πλαισίου λύσης του Κυπριακού, καθώς εξαντλούνται τα χρονικά περιθώρια μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως οι ΗΠΑ και η Βρετανία ακολουθούν την τακτική αυτή, καθώς εκτιμούν πως δεν υπάρχουν πολλές επιλογές και ότι η υποβολή προτάσεων θα δημιουργήσει νέα δεδομένα. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν πως τυχόν απόρριψη των προτάσεων θα αποτελέσει οπισθοδρόμηση για τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

Η επίσκεψη στην περιοχή του Αμερικανού Συντονιστή για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον και του Βρετανού απεσταλμένου, λόρδου Ντέιβιτ Χάνεϊ, έχουν ακριβώς στόχο να προετοιμάσουν το έδαφος ενόψει της υποβολής των προτάσεων αυτών, που, χρονικά, τοποθετείται τον Οκτώβρη.

Εικάζεται δε, ότι οι δυο απεσταλμένοι θα ενεργήσουν ως προπομποί των όσων προτίθεται να ανακοινώσει ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αναν, στους Κληρίδη και Ντενκτάς, κατά τις συναντήσεις του μαζί τους στις 6 του Σεπτέμβρη στο Παρίσι. Οι δύο απεσταλμένοι αναμένεται να καταγράψουν με τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αλβαρο ντε Σότο, τις αντιδράσεις των δυο πλευρών στο ενδεχόμενο υποβολής εγγράφων ή προτάσεων.

Πάντως, Ο Ραούφ Ντενκτάς έχει ήδη εκφράσει έντονη αντίθεση προς ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δηλώνοντας πως «ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δε θα ήθελε να διακυβεύσει το κύρος του στην περίπτωση, που η μια ή η άλλη πλευρά απορρίψουν τις προτάσεις του».

Από την πλευρά της, η κυπριακή κυβέρνηση τηρεί «ουδέτερη» στάση στο θέμα της υποβολής προτάσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, έχει δηλώσει ότι «ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα πρέπει να λάβει υπόψη παράγοντες, που, ενδεχομένως, να υποσκάψουν το έργο του», αναφέροντας, ενδεικτικά, το πολιτικό κενό στην Αγκυρα ενόψει της διεξαγωγής των εκλογών, τον ερχόμενο Νοέμβρη.

Επίσης κακίζει τη στάση του Ραούφ Ντενκτάς που δεν επιτρέπει στα Ηνωμένα Εθνη να αναπτύξουν ενεργότερο ρόλο, ενώ παράλληλα υποδεικνύει ότι οποιεσδήποτε προτάσεις ενδεχομένως υποβληθούν θα πρέπει να κινούνται στο πλαίσιο των αποφάσεων και ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό.

Δε μεταβάλλεται η βρετανική θέση

Η Βρετανία υποστηρίζει την ύπαρξη ενός κυρίαρχου κράτους στην Κύπρο και την ένταξη μιας επανενωμένης Νήσου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Είπε ακόμη ότι η βρετανική πλευρά πιστεύει πως, παρά τις όποιες δυσκολίες, είναι εφικτή η εξεύρεση πολιτικής λύσης του Κυπριακού και πρόσθεσε ότι η χώρα του θα εργαστεί σκληρά προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο εκπρόσωπος του Φόρεϊν Οφις απέρριψε την ερμηνεία ότι η πολυσυζητημένη συνέντευξη του Λόρδου Χάνεϊ στο τουρκικό CNN άφηνε υπονοούμενα για λύση δύο κρατών. Ο εκπρόσωπος μίλησε στον ανταποκριτή του ΡΙΚ στο Λονδίνο ενόψει της επίσκεψης στη Λευκωσία του Βρετανού απεσταλμένου για το Κυπριακό.

Ο Λόρδος Χάνεϊ φθάνει στην Κύπρο στις 30 Αυγούστου και, σύμφωνα με το Φόρεϊν Οφις, βασική επιδίωξή του θα είναι η υποβοήθηση της προσπάθειας, ώστε η συνάντηση της έκτης Σεπτεμβρίου στο Παρίσι μεταξύ του Κόφι Αναν, του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Επικρίνουν τον Ντενκτάς

Η συνομοσπονδία των τουρκοκυπριακών συνδικαλιστικών οργανώσεων κάλεσε τον Ραούφ Ντενκτάς να χρησιμοποιήσει τη λογική και όχι τα συναισθήματα και να κάμει εκείνα τα βήματα που απαιτούνται για το συμφέρον των Τουρκοκυπρίων. Η συνομοσπονδία απαντούσε σε επικρίσεις που διατύπωσε ο κατοχικός ηγέτης εναντίον των 86 μη κυβερνητικών οργανώσεων που υπέγραψαν τη διακήρυξη για «Κοινό Οραμα» και στην οποία αναφέρεται ότι το Κυπριακό πρέπει να επιλυθεί πριν από το τέλος του 2002, διαφορετικά τη μεγαλύτερη ζημιά από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα την υποστούν οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία. Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο η συνομοσπονδία κατηγόρησε τον Ραούφ Ντενκτάς για επιθετική συμπεριφορά εναντίον των 86 μη κυβερνητικών οργανώσεων.

«Ανάβει» στην Κύπρο η εκλογική αντιπαράθεση

Αντικείμενο έντονων διαξιφισμών έχει καταστεί το θέμα της πολιτικής διαφήμισης από τα τηλεοπτικά κανάλια, καθώς και η διεξαγωγή ψηφοφορίας στις χώρες όπου διαμένουν ομογενείς, κατά τις προσεχείς προεδρικές εκλογές.

Ο υποψήφιος Πρόεδρος Τάσος Παπαδόπουλος δήλωσε πως σε ό,τι αφορά το θέμα της πολιτικής διαφήμισης είναι άτοπη και αβάσιμη η σύγκριση μεταξύ εντύπων μέσων και τηλεόρασης, διότι το έντυπο, κατά την άποψή του, το αγοράζει ο αναγνώστης με δική του απόφαση, ενώ η τηλεόραση απρόσκλητα μπαίνει στο σπίτι του τηλεθεατή. Σε ό,τι αφορά το θέμα των καταγγελιών του ΑΚΕΛ για τους εκλογικούς καταλόγους και την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους Κυπρίους του Εξωτερικού, ο κύριος Παπαδόπουλος είπε ότι το ΔΗΚΟ έχει βάσιμες επιφυλάξεις.

Πρόσθεσε όμως ότι ως θέμα αρχής δεν μπορεί κανείς να έχει ένσταση, για όσους διαμένουν προσωρινά στο εξωτερικό, όπως είναι οι φοιτητές.

Δεν είναι λογικό πρόσθεσε, οι Κύπριοι που είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού και δεν υπόκεινται στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των Κυπρίων πολιτών και δεν πληρώνουν φόρους, να αποφασίζουν και να έχουν μάλιστα αποφασιστικό ρόλο και λόγο για το πώς θα διοικείται ο τόπος.

Εθεσε, επίσης, θέμα συνταγματικό που αφορά την ισότιμη μεταχείριση όλων των πολιτών.

Υπό την αίρεση ότι το ΔΗΚΟ θα δει το θέμα ξανά, ο κύριος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι δε γνωρίζει αν κάποιο δικαστήριο δε θα αποφασίσει ότι με το να εγκαθιδρυθούν εκλογικά κέντρα σε κάποια κέντρα της ομογένειας, αυτό δεν αποτελεί δυσμενή διάκριση σε βάρος άλλων ψηφοφόρων σε άλλες περιοχές όπου δε θα στηθούν κέντρα. Σε ό,τι αφορά τους εκλογικούς καταλόγους και το δικαίωμα ψήφου, ο κύριος Παπαδόπουλος είπε ότι όντως υπάρχουν παράνομες εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους και ότι το δικαίωμα ψήφου το έχουν όσοι είναι νόμιμα εγγεγραμμένοι. Εθεσε, μάλιστα, θέμα «χτενίσματος» των εκλογικών καταλόγων, ώστε τα αποτελέσματα των εκλογών να είναι έγκυρα, αλλά όπως πρόσθεσε, η Υπηρεσία Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών επιμένει ότι δεν μπορεί λόγω ελλείψεως χρόνου να γίνει κάτι τέτοιο.

Εξ άλλου, το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών τάσσεται υπέρ της πολιτικής διαφήμισης, ώστε να ανοίξει νέα σελίδα σε ό,τι αφορά το ήθος και το ύφος του πολιτικού λόγου στην Κύπρο.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Κούλλης Μαυρονικόλας, μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, υπέδειξε ότι ολόκληρη η Ευρώπη θεωρεί την πολιτική διαφήμιση μέθοδο πολιτικής επικοινωνίας και ενημέρωσης του κοινού. Ο κύριος Μαυρονικόλας παραδέχτηκε πάντως πως τα μικρά κόμματα με τις περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες που έχουν, δε διαθέτουν τους μηχανισμούς των μεγάλων κομμάτων και εισηγήθηκε τον ορισμό ανωτάτου ορίου στις δαπάνες, που να καθοριστεί σε διάλογο με τα υπόλοιπα κόμματα.

Ο Αντώνης Κουταλιανός, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΙΣΟΣ, σχολιάζοντας τις καταγγελίες περί παράνομων εγγραφών ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους, είπε ότι οι καταγγελίες πρέπει να διερευνώνται και ότι κάθε πολίτης δικαιούται να υποβάλει ένσταση.

  • Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ χαρακτήρισε τρανό παράδειγμα διακωμώδησης του Δώρου Λοΐζου, αγγελία στην εφημερίδα "Χαραυγή", για το μνημόσυνο του ήρωα, στην οποία αναγράφεται ότι δε βρέθηκε ομιλητής και ότι στο μνημόσυνο θα παρευρεθεί ο Νίκος Αναστασιάδης φρουρούμενος από τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, στέλεχος της ΕΟΚΑ Β΄.
ΠΤΩΣΗ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΦΡΟΥΡΑΣ
Πυρκαγιά στην άτρακτο η αιτία

Σε πυρκαγιά, η οποία εκδηλώθηκε στην περιοχή της ατράκτου, φαίνεται να είναι η αιτία για την πτώση του μοιραίου ελικοπτέρου της Εθνικής Φρουράς, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο ο αρχηγός του ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης και τέσσερις άλλοι αξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς, στη διάρκεια νυκτερινής άσκησης.

Ωστόσο, σύμφωνα με το πόρισμα των ερευνών για τα αίτια του ατυχήματος, δεν έχει εξακριβωθεί η αιτία που προκάλεσε την πυρκαγιά.

Το πόρισμα, το οποίο αποτελείται από 33 σελίδες, δόθηκε χτες στον υπουργό Αμυνας Σωκράτη Χάσικο και ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου. Ο κύριος Χάσικος είπε ότι η πυρκαγιά είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια του ελέγχου του ελικοπτέρου, είτε γιατί επεκτάθηκε στο χώρο διακυβέρνησης, είτε γιατί κατέστρεψε τις ράβδους του συστήματος ελέγχου πτήσης.

Σύμφωνα με το πόρισμα ως πλέον πιθανές αιτίες πρόκλησης της πυρκαγιάς είναι:

- Η διαρροή καυσίμου στο ελικόπτερο, λόγω θραύσης ή αστοχίας υλικού του συστήματος καυσίμου του σκάφους με ταυτόχρονη ύπαρξη πηγής θερμότητας.

- Βραχυκύκλωμα στο ηλεκτρικό σύστημα του καυσίμου που βρίσκεται εντός των δεξαμενών και η υπερθέρμανση των τριβαίων του συγκροτήματος των ενισχυτικών αντλιών καυσίμου.

Σύμφωνα με το πόρισμα, δεν προέκυψαν στοιχεία ανθρωπίνου σφάλματος ή εξωγενών παραγόντων, όπως η δολιοφθορά.

Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902», στις 19.00 την εκπομπή «Το βήμα της Βουλής» και τη συζήτηση με θέμα: «νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για την αποκρατικοποίηση επιχειρήσεων του δημοσίου και άλλες διατάξεις». Επιμέλεια - παρουσίαση Θάνος Κανιάρης.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org