ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Αυγούστου 2002
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΚΑΤΑ ΙΡΑΚ
Αναμετρήσεις...

Ισραηλινοί στρατιώτες δοκιμάζουν αντιπυραυλικό σύστημα «Πάτριοτ» ενόψει προετοιμασίας πολέμου με το Ιράκ

Associated Press

Ισραηλινοί στρατιώτες δοκιμάζουν αντιπυραυλικό σύστημα «Πάτριοτ» ενόψει προετοιμασίας πολέμου με το Ιράκ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Επικρατεί ενός είδους σιωπή. Μετά τις δηλώσεις χαμηλών τόνων του Αμερικανού Προέδρου περί «υπομονής», ελάχιστα λέγονται ή διαμηνύονται. Μία τέτοια σιωπή δεν είναι απαραίτητα και βήμα προς αποφυγή της επίθεσης. Θα μπορούσε κάλλιστα να είναι μία ακόμη τελική αναδίπλωση πριν την εξαπόλυση της επίθεσης, που θέλει να γράψει το τελευταίο κεφάλαιο στον πόλεμο κατά του Ιράκ, ο οποίος άρχισε το 1991.

Κατ' αρχάς οι αντιπαραθέσεις έχουν μεταφερθεί, εδώ και δύο μέρες, στη βρετανική πρωτεύουσα. «Αν ο Σαντάμ αποδεχτεί τους επιθεωρητές άνευ όρων, τότε τα πράγματα αλλάζουν», δήλωσε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, Τζακ Στρο, διανθίζοντας τη δήλωση αυτή με σκληρά λόγια για το καθεστώς της Βαγδάτης. Ομως, ο διπλωματικός συντάκτης του BBC ξεκαθάρισε, κατά κάποιο τρόπο, τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ Ουάσιγκτον και Λονδίνου, σημειώνοντας ότι οι δηλώσεις του Τζακ Στρο είναι ένα ακόμη δείγμα των ανησυχιών ζωτικής σημασίας της βρετανικής κυβέρνησης για το ενδεχόμενο στρατιωτικής επίθεσης από πλευράς των ΗΠΑ με σκοπό την απομάκρυνση του Σαντάμ Χουσεΐν από την εξουσία, τη στιγμή που κορυφαίοι Αμερικανοί αξιωματούχοι αποσυνδέουν το ζήτημα των επιθεωρήσεων του ιρακινού οπλοστασίου από το ζήτημα της απομάκρυνσης του Σαντάμ από την εξουσία.

Μάλιστα, σε ερώτηση εάν η χώρα του θα στηρίξει την ανάληψη δράσης ακόμα και στην περίπτωση που το Ιράκ αποδεχτεί τους επιθεωρητές του ΟΗΕ, ο Βρετανός υπουργός σημειώνει: «Δε θα σχολιάσουμε υποθετικά σενάρια. Εχουμε πει ότι η στρατιωτική επέμβαση είναι μία από τις επιλογές που έχουμε. Αλλά εάν υπάρχει άλλος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την απειλή του Ιράκ, τότε σίγουρα η περίπτωση στρατιωτικής επέμβασης μειώνεται».

Εντούτοις, οι «αντιπολιτευτικές φωνές» εγείρονται και εντός της αμερικανικής επικράτειας. Ο στρατηγός Τζέιμς Λ. Τζόουνς, επικεφαλής της δύναμης πεζοναυτών και εν αναμονή επικεφαλής των ΝΑΤΟικών Δυνάμεων, χαρακτήρισε τη σκέψη περί εφαρμογής του σχεδίου του «Αφγανικού Μοντέλου» και στην περίπτωση του Ιράκ «ανόητη και αστειότητα» και τάχθηκε υπέρ της ανάληψης δράσης από πολύ μεγάλη σε αριθμό συμβατική στρατιωτική δύναμη. Η «αντιπολίτευση» έχει να κάνει περισσότερο όμως με τον τρόπο εκδήλωσης της επίθεσης και όχι με την αναγκαιότητά της... αφού η επίθεση θεωρείται δεδομένη.

Με το αναπόφευκτο γεγονός της επίθεσης ζουν και οι Αμερικανοί πολίτες, αλλά μόλις το 53% αυτών τάσσεται υπέρ της ανάληψης δράσης κατά του Ιράκ, ποσοστό μικρότερο κατά οκτώ μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο του Ιούνη. Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του CNN και της εφημερίδας USA Today.

Από τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης προκύπτει ότι το 86% των πολιτών εκτιμά πως ο Ιρακινός ηγέτης, Σαντάμ Χουσεΐν, στηρίζει τις τρομοκρατικές οργανώσεις, το 55% ότι διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής και το 53% ότι σχετίζεται με τις επιθέσεις στις 11 του Σεπτέμβρη 2001.

Μειωμένη όμως εμφανίζεται και η δημοτικότητα του Προέδρου των ΗΠΑ. Σήμερα, το 65% των Αμερικανών εγκρίνει την πολιτική του Τζορτζ Μπους, έναντι 71% τον Ιούλη και 76% τον Ιούνη.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Στον αέρα» το σχέδιο Ελιέζερ

Παντού τα ισραηλινά τανκς...

Associated Press

Παντού τα ισραηλινά τανκς...
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ, ΤΟΥΛΚΑΡΕΜ, ΤΕΛ ΑΒΙΒ, ΠΑΡΙΣΙ και ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.--

Δύο Παλαιστίνιοι νεκροί και ένας Ισραηλινός τραυματίας είναι ο απολογισμός της χτεσινής επίθεσης ενόπλων κατά φυλακίου του ισραηλινού στρατού στο Κφαρ Νταρόν, μετέδιδαν ειδησεογραφικά πρακτορεία, προσθέτοντας ότι την ευθύνη για την ενέργεια ανέλαβε η Ταξιαρχία των Μαρτύρων του αλ Ακσα. Αναλυτές σημείωναν την επίθεση ως ένδειξη της «αποτυχίας» του υπουργού Εσωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ), Αμπντέλ Ραζάκ Γιεχίγιε, να επιτύχει συναίνεση από πλευράς των ενόπλων οργανώσεων, όσον αφορά μια «εκεχειρία» για να προχωρήσει η εφαρμογή του σχεδίου «Πρώτα η Γάζα και η Βηθλεέμ», στο οποίο έχει συμφωνήσει με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας, Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ.

Ωστόσο, ούτε ο ισραηλινός στρατός φαινόταν να έχει καμιά πρόθεση να σταματήσει τις δικές του καθημερινές επιχειρήσεις, συνεχίζοντας χτες με νέα εισβολή στην Τουλκαρέμ -όπου ανατίναξε ένα σπίτι που ανήκε στον Μοχάμεντ Σράιμ, μέλος της οργάνωσης Χαμάς. Ο ισραηλινός στρατός τον κατηγορεί για το σχεδιασμό της επίθεσης του Πάσχα που είχε 29 νεκρούς. Στις «παράπλευρες απώλειες» της κατεδάφισης εγγράφονται οι 11 Παλαιστίνιοι που έμειναν άστεγοι... Την ίδια ώρα, πληροφορίες έφεραν τον ισραηλινό στρατό να μελετά την κατεδάφιση των σπιτιών τεσσάρων Ισραηλινών Αράβων, κατοίκων της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, που έχει συλλάβει ως «ενεχόμενους» στην επίθεση κατά του Εβραϊκού Πανεπιστημίου τον περασμένο μήνα. Τα μέτρα συλλογικής τιμωρίας του ισραηλινού στρατού εξακολουθούν να εφαρμόζονται ως κοινή πρακτική, και οι «ανθρωπιστικές» δυτικές κυβερνήσεις και οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί «ανησυχούν»... Η «διεθνής ομάδα εργασίας» (ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ενωση, Ρωσία, ΟΗΕ, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Παγκόσμια Τράπεζα, δωρήτριες χώρες όπως Νορβηγία και Ιαπωνία) που είχε χτες συνάντηση στο Παρίσι, για να εξετάσει την «πρόοδο» που έχει σημειωθεί στις παλαιστινιακές μεταρρυθμίσεις, εξέφρασε ανησυχία για την «επιδείνωση της κατάστασης από ανθρωπιστικής πλευράς». Το δίχως άλλο, ο Αριέλ Σαρόν πανικοβλήθηκε...

Παράλληλα, από την Ουάσινγκτον έρχονταν πληροφορίες ότι υπάρχουν «σαφείς διαφωνίες» μεταξύ αμερικανικής κυβέρνησης και ΠΑ, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε «αναβολή των εκλογών» στα παλαιστινιακά εδάφη. Ανάμεσα στις αμερικανικές «προτάσεις» -με στόχο την απομάκρυνση του Γιάσερ Αραφάτ- είναι η εκλογή προέδρου από το νέο κοινοβούλιο, κάτι που είχε τεθεί από τους Πάουελ και Ράις στην παλαιστινιακή αντιπροσωπεία υπό τον Ερεκάτ στις συναντήσεις τους πριν δύο βδομάδες αλλά απορρίφθηκε.

ΚΙΝΑ
Μαζική εκκένωση περιοχών

Associated Press

Συνεχίζεται η γιγαντιαία επιχείρηση απομάκρυνσης κατοίκων που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο από τα πλημμυρισμένα νερά της λίμνης Ντονγκτίνγκ στην επαρχία Χουνάν. Μέχρι στιγμής, περίπου 600.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις όχθες της δεύτερης σε μέγεθος λίμνης της Κίνας, της οποίας τα νερά έχουν φουσκώσει εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχών του τελευταίου μήνα.

Ωστόσο, τοπικοί αξιωματούχοι ευελπιστούν ότι θα καταφέρουν τελικά να αποτρέψουν τις μεγάλες καταστροφές. Σύμφωνα με προβλέψεις, τα νερά αναμένεται να φτάσουν στο υψηλότερο σημείο τους την Κυριακή το πρωί, όταν θα εισέλθουν στη λίμνη τα φουσκωμένα νερά του ποταμού Γιανγκ-Τσε, αλλά η στάθμη τους θα είναι χαμηλότερη από το ιστορικό ρεκόρ του 1998 (35.9 μέτρα ενώ την Παρασκευή το ύψος των νερών ήταν 34.72 μέτρα) όταν 4.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες. Σύμφωνα πάντα με τους τοπικούς αξιωματούχους, τα μέτρα που πήραν μετά από τις πλημμύρες του 1998 τους έχουν επιτρέψει να αντιμετωπίσουν τις φετινές πλημμύρες ικανοποιητικότερα.

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της Κινεζικής κυβέρνησης Γουέν Ζιαμπαό διέταξε μαζική κινητοποίηση εργατών και στρατιωτών προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα. Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι παίρνουν πλέον μέρος στις προσπάθειες ενίσχυσης των φραγμάτων που περιβάλλουν τη λίμνη και στην εκκένωση των περιοχών που κινδυνεύουν. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εσωτερικών τα θύματα από τις πλημμύρες στην επαρχία της Χουνάν είναι μέχρι στιγμής 16, ενώ το σύνολο των πλημμυροπαθών ανέρχεται σε περίπου 8,4 εκατομμύρια.

Associated Press

ΕΕΔΥΕ
Σύσκεψη μαζικών φορέων

Με αφορμή τις πολύ επικίνδυνες εξελίξεις όσον αφορά στην επικείμενη δολοφονική επίθεση των ΗΠΑ κατά του Ιράκ, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καλεί σε σύσκεψη, την Τετάρτη 28 Αυγούστου 2002, στις 7μμ, στην αίθουσα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών, Κάνιγγος 27, στον 5ο όροφο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ