ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΚΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ
Αποσύρετε αμέσως την τροπολογία που το καταργεί
  • Μόνο οι κυβερνητικοί βουλευτές την υπερψήφισαν
  • Την αντίθεσή του εκφράζει σύσσωμος ο δικαστικός κόσμος

Την άμεση απόσυρση της τροπολογίας που καταργεί το αυτοδιοίκητο των δικαστηρίων, προβλέποντας το διορισμό των προέδρων των αρμόδιων 3μελών επιτροπών, ζήτησαν εκ νέου χτες οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Γκιόκας και Α. Κανταρτζής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη Σχολή Δικαστών. Για το νομοσχέδιο έγινε ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής όπου σε σύνολο 97 παρόντων 50 (κυβερνητικοί) βουλευτές τάχθηκαν υπέρ και 47 κατά, ενώ μόνο οι κυβερνητικοί βουλευτές υπερψήφισαν την επίμαχη τροπολογία.

«Είναι μια απαράδεκτη τροπολογία την οποία πρέπει να πάρετε πίσω», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αχιλλέας Κανταρτζής. Απαντώντας στις επικλήσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης για ...προβλήματα δυσλειτουργίας, επισήμανε ότι για τις όποιες καθυστερήσεις υπάρχουν «φταίνε τα μεγάλα κενά που υπάρχουν σε δικαστές σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες, οι ελλείψεις της γραμματείας και όλα τα υπόλοιπα προβλήματα που κατά καιρούς έχουν επισημανθεί. Ας σταματήσει λοιπόν η υποκρισία, να φορτώνονται στο αυτοδιοίκητο των δικαστηρίων όλα τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν». Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε πως «υπάρχει η διαχρονική ευθύνη και των δύο κομμάτων. Δεν είναι ο συνδικαλισμός ο οποίος ευθύνεται για τα προβλήματα αυτά. Στο χώρο της δικαιοσύνης και επί Νέας Δημοκρατίας και επί ΠΑΣΟΚ υπάρχει στέρηση των στοιχειωδών συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Δεν έχουν το δικαίωμα να κηρύξουν απεργίες, έχουν περιορισμένα δικαιώματα στη συνδικαλιστική δράση». Κατέληξε επισημαίνοντας πως «είναι φανερή η πρόθεση και των δύο κομμάτων. Θέλουν να διατηρήσουν άθικτο το καθεστώς χειραγώγησης, το καθεστώς ελέγχου του χώρου της δικαιοσύνης».

Στη δική του παρέμβαση ο Γιάννης Γκιόκας επισήμανε ότι «το αυτοδιοίκητο των δικαστηρίων πρέπει να κατοχυρωθεί και συνταγματικά, να 'χει και συνταγματική κατοχύρωση. Οπως επίσης είπαμε με συγκεκριμένη πρόταση ότι πρέπει η ηγεσία των Ανώτατων Δικαστηρίων να μην επιλέγεται, αλλά να εκλέγεται από ευρύτερα εκλεκτορικά σώματα που πραγματικά θα μπορούν να ελέγχουν τους ανώτατους δικαστές στο έργο τους και στην απονομή της δικαιοσύνης».

Αντίθετος ο δικαστικός κόσμος

Παρά την αντίθεση ολόκληρου του δικαστικού κόσμου, η κυβέρνηση προχώρησε στο σχέδιό της για τη χειραγώγηση και άλωση της Δικαιοσύνης, ψηφίζοντας την επίμαχη τροπολογία για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου των μεγάλων δικαστηρίων, κάτι που ο δικαστικός κόσμος της χώρας δε φαίνεται διατεθειμένος να αποδεχτεί.

Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδας Σ. Μπάγιας δήλωσε ότι «οι Ελληνες δικαστικοί λειτουργοί δε θα αποδεχτούν ποτέ ψυχικά τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση και η επαναφορά του θεσμού του αυτοδιοίκητου αποτελεί πάγιο αίτημά μας».

Ανάλογη ήταν και η αντίδραση του αντιπροέδρου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) Δ. Μαζαράκη, ο οποίος δήλωσε στην εφημερίδα μας ότι η κυβέρνηση αιφνιδίασε το δικαστικό κόσμο, η τροπολογία του υπουργού Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκη αποτελεί οπισθοδρόμηση και πως το αυτοδιοίκητο των μεγάλων δικαστηρίων καθιερώθηκε μετά από αγώνες της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και ολόκληρου του δικαστικού κόσμου. Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της ΕΔΕ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκη πως η τροποποίηση για το αυτοδιοίκητο αποτελεί μεταρρύθμιση για τη Δικαιοσύνη και την κοινωνία μας, δήλωσε ότι αντί για μεταρρύθμιση η ενέργεια αυτή «στην ουσία είναι αντιμεταρρύθμιση».

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικαστικές ενώσεις στο άμεσο μέλλον θα ασχοληθούν με το θέμα της κατάργησης του αυτοδιοίκητου. Αυτή τη στιγμή ο υπουργός Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκης τους αιφνιδίασε και έφερε την τροπολογία στη Βουλή χωρίς να γίνει κανένας διάλογος με τους δικαστές και εισαγγελείς. Αμέσως μετά τις καλοκαιρινές διακοπές δεν αποκλείεται να συγκληθούν οι Ολομέλειες των ενώσεων, όπου θα εξεταστούν διάφορα ζητήματα, ακόμη και αν υπάρχουν θέματα αντισυνταγματικότητας στην κατάργηση του αυτοδιοίκητου των μεγάλων δικαστηρίων.

Υπενθυμίζεται ότι ο θεσμός της αυτοδιοίκησης των μεγάλων δικαστηρίων καθιερώθηκε το 1993 και 1997 και ξεκίνησε επί υπουργίας του Γ. Κουβελάκη. Σήμερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκης με παραπλανητικά επιχειρήματα (φατρίες, πελατειακές σχέσεις κλπ.) επιχειρεί να χειραγωγήσει τη δικαιοσύνη και να αναστυλώσει νομοθετικά την ιεραρχική επιρροή αντί της ανεξαρτησίας και της αυτοδιοίκησης των δικαστών.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΣ
Τον ... μπαμπούλα του προστίμου από την ΕΕ επισείει η κυβέρνηση

Ευθέως επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ για περαιτέρω προώθηση της ιδιωτικοποίησης της Παιδείας, ακόμη και με παράκαμψη των ελληνικών συνταγματικών δεδομένων, όπως το άρθρο 16, χθες στη Βουλή, ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης. Η παραδοχή έγινε κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την παροχή επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους των «κολεγίων», το οποίο ψηφίστηκε χθες «επί της αρχής» με τη στήριξη των βουλευτών της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. Το νομοθέτημα αναμένεται την ερχόμενη βδομάδα να συζητηθεί στο Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής.

Μιλώντας στην επιτροπή - αφού προκλήθηκε από τον βουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Αλυσανδράκη για το θέμα της «ισορροπίας μεταξύ συνταγματικής τάξης και ευρωπαϊκού Δικαίου», την οποία επικαλείται η κυβέρνηση - ο υπουργός υποστήριξε χαρακτηριστικά τα εξής: «Θέλουμε να υπερασπίσουμε τη συνταγματική τάξη, ωστόσο εκ των πραγμάτων έχει διαμορφωθεί ένα περιβάλλον που οδηγεί στην κυριαρχία του ευρωπαϊκού Δικαίου έναντι του εθνικού Συντάγματος και αν δεν οργανώσουμε την κατάσταση θα βρεθούμε πίσω από τις εξελίξεις». Στη συνέχεια, μπαίνοντας σε λογικές κινδυνολογίας, υποστήριξε ότι αν η ελληνική νομοθεσία δε συμμορφωθεί με την ευρωπαϊκή θα υπάρξει ένα «εξουθενωτικό πρόστιμο στην Ελλάδα, το οποίο θα παρακρατηθεί από το κοινοτικό πλαίσιο στήριξης που περιέχει και κονδύλια για την Εκπαίδευση».

«Μήπως θα πρέπει να αρχίσουμε να παραδεχόμαστε ότι η ΕΕ ...βλάπτει σοβαρά την Παιδεία;», αναρωτήθηκε ρητορικά - ανταπαντώντας - ο Κ. Αλυσανδράκης και συνέχισε θέτοντας το ερώτημα, αν «η πρόταση του ΚΚΕ να αποσυνδεθούμε από την ΕΕ είναι εξίσου ρεαλιστική με το ...ρεαλισμό που προσφέρει η κυβέρνηση ζητώντας να υποταγούμε στην ΕΕ»! «Εμείς είμαστε υπέρ της επιλογής να υπάρξει δημόσια επαγγελματική εκπαίδευση και να πάψουν οι ιδιωτικές δραστηριότητες σε αυτό το χώρο», τόνισε, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει σαφής πίεση και για ακαδημαϊκή αναγνώριση των τίτλων των κολεγίων και φοβάμαι ότι αυτό ακριβώς θα ακολουθήσει» και έτσι «τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δε θα μπαίνουν πλέον από το παράθυρο, αφού θα είναι ορθάνοιχτη η πόρτα».

ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Εγκρίθηκε ο διορισμός Θωμόπουλου

Καταψήφισε το ΚΚΕ

Εγκρίθηκε χθες, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο διορισμός του Γ. Θωμόπουλου στη θέση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ). Την υποψηφιότητα καταψήφισε το ΚΚΕ και η βουλευτής του Βέρα Νικολαΐδου διασαφήνισε πως «εμείς έχουμε διαφωνήσει με τον ασφαλιστικό νόμο και το άρθρο 134. Πάγια θέση μας είναι οι θέσεις αυτές να είναι αιρετές». Παράλληλα, επισήμανε ότι στα ασφαλιστικά ταμεία και στο ΤΠΔΥ «συνεχίζεται η ίδια πολιτική δηλαδή το τζογάρισμα των αποθεματικών», σημειώνοντας πως «εσείς μιλάτε για αξιοποίηση των αποθεματικών, εμείς όμως θεωρούμε ότι είναι τζογάρισμα».

Απορρίφθηκε η μήνυση Αναστασιάδη

Απορρίφθηκε ως αβάσιμη από την αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτ. Κουτζαμάνη η έγκληση του Θ. Αναστασιάδη κατά του δεύτερου ειδικού ανακριτή Δ. Οικονόμου, τη δίωξη του οποίου ζητούσε για τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας και της εξύβρισης. Η αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου έκρινε ότι δεν είναι δυνατόν πριν αποφανθεί ο ανακριτής, να κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας και με το σκεπτικό αυτό απέρριψε τη μήνυση του Θ. Αναστασιάδη, ο οποίος βαρύνεται με την κατηγορία της παράβασης του νόμου περί προσωπικών δεδομένων σε βαθμό κακουργήματος. Επίσης, η Ευτ. Κουτζαμάνη αποκρούει και την αιτίαση ότι έγινε χρήση από τον ανακριτή ως αποδεικτικού στοιχείου ηχητικού υλικού που κατέθεσε ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος για συνομιλία του με τον Κ. Κουκοδήμο.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η Δικαιοσύνη δεν είναι ανεξάρτητος θεσμός

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, μετά τη χτεσινή προγραμματισμένη συνάντηση με το ΔΣ του Συνδέσμου Εργαζομένων στη SIEMENS ΑΕ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα τόνισε:

«Δεν υπάρχει ανεξάρτητη Δικαιοσύνη ως θεσμός. Μπορεί να υπάρχουν κάποιοι δικαστές και δέχομαι ότι υπάρχουν δικαστές, οι οποίοι λειτουργούν, εν πάση περιπτώσει, χωρίς να δέχονται τις πιέσεις της εξουσίας, αλλά η Δικαιοσύνη λειτουργεί μέσα σε ένα αντιλαϊκό αντεργατικό πλαίσιο και κάτω από πιέσεις και με ιδεολογικά κριτήρια».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ