ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ - ΕΜΠΟΡΟΙ
Αντιδρούν στην αποποινικοποίηση των ακάλυπτων επιταγών

Ενστάσεις και από το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο για τις προωθούμενες τροπολογίες, που αφορούν στην επαγγελματική στέγη

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις, στην απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει - με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης - την αποποινικοποίηση των ακάλυπτων επιταγών. Μετά τις ενστάσεις, που διατύπωσε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), την αντίθεσή τους στην τροπολογία - με την οποία αποποινικοποιείται ουσιαστικά η μη πληρωμή επιταγών - εξέφρασαν χτες ο Εμπορικός Σύλλογος του Πειραιά και ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Γ. Παπαθανασίου. Αντιδράσεις, προκαλεί επίσης στους Επαγγελματίες Βιοτέχνες και Εμπόρους η προωθούμενη από το υπουργείο Ανάπτυξης νομοθετική ρύθμιση, με την οποία επιχειρεί να"απαντήσει" με ημίμετρα στο πρόβλημα που έχει δημιουργήσει στους ΕΒΕ η απελευθέρωση της επαγγελματικής στέγης, αυξάνοντας κλιμακωτά το όριο της αποζημίωσης.

Συγκεκριμένα με ανακοίνωσή του, ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά υποστηρίζει ότι η ρύθμιση αυτή καταργεί πλήρως την έννοια της επιταγής με την καταργηθείσα στην πράξη συναλλαγματική και επιβραβεύει τους κατά σύστημα κακοπληρωτές. Η προηγούμενη ρύθμιση, αναφέρει, που προβλέπει την κατ' έγκληση και όχι αυτεπάγγελτη δίωξη είναι μια σωστή απόφαση, γιατί από τη μια προστατεύονται οι συναλλασσόμενοι και από την άλλη διευκολύνονται οι έντιμοι οφειλέτες. Ομως, η νέα ρύθμιση θα μεγαλώσει την κρίση στην αγορά και θα πλήξει το εμπόριο, που ήδη αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα και γενικότερα τις συναλλαγές.

Οσον αφορά την επαγγελματική στέγη, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας(ΒΕΑ), με χτεσινή ανακοίνωσή του, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις για αύξηση της αποζημίωσης σε 12, 18 ή 25 μισθώματα, ανάλογα με κάποιες προϋποθέσεις, δεν προσεγγίζουν την άυλη εμπορική αξία που χάνουν οι επιχειρήσεις ούτε σε πολλές περιπτώσεις τα τεράστια έξοδα μετεγκατάστασης που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν ορισμένες κύρια βιοτεχνικές επιχειρήσεις.

Επίσης, σημειώνουν πως η δρομολογούμενη απελευθέρωση των μισθώσεων των ακινήτων του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ με κατώτατη βάση μισθώματος το 10% της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων φέρνει σε χειρότερη θέση τις επιχειρήσεις και λειτουργεί σε βάρος των ΜΜΕ, σηματοδοτώντας τη γενικευμένη εφαρμογή του συντελεστή αυτού για τον υπολογισμό του κατώτερου μισθώματος, σε σχέση με το 6% που ήταν ως τώρα.

Το ΒΕΑ επαναλαμβάνει τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει δημιουργήσει στους ΕΒΕ η απελευθέρωση της επαγγελματικής στέγης και, συγκεκριμένα, ζητάει να ανασταλούν άμεσα οι σχετικές διατάξεις για τη λήξη των παλιών μισθώσεων, να παραταθούν τα μισθώματα, να αλλάξει το νομικό πλαίσιο στην κατεύθυνση της προστασίας της επαγγελματικής στέγης, να αυξηθεί η αποζημίωση μετά τη λήξη της σύμβασης σε 36 μισθώματα και παραπέρα κλιμάκωσή της, ανάλογα με την εμπορικότητα και τις αναγκαίες δαπάνες μετεγκατάστασης της επιχείρησης.

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
Χειροτερεύουν οι συνθήκες ζωής για τα νοικοκυριά

Το 64% των νοικοκυριών αλλάζει προς το χειρότερο τις συνθήκες ζωής του, στο βαθμό που το διαθέσιμο εισόδημα δεν επαρκεί για να παρακολουθήσει τις αλλαγές στο κόστος ζωής. Η παραπάνω εκτίμηση - διαπίστωση ανήκει στη Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών (ΓΟΚΕ), η οποία πρόσφατα έδωσε αναλυτικά στοιχεία για τις ραγδαίες μεταβολές στο κόστος ζωής. Ενώ παλαιότερα η παραδοσιακή γκρίνια και δυσφορία για το κόστος ζωής δεν εναρμονιζόταν και ήταν αναντίστοιχη με την καταναλωτική μας συμπεριφορά - σημείωναν εκπρόσωποι της ΓΟΚΕ και του Ινστιτούτου Καταναλωτών - τώρα ο καταναλωτής έχει αρχίσει να εναρμονίζεται και να προσαρμόζεται στη λογική, που λέει "αυτά που ξέραμε να τα ξεχάσουμε".

Το κόστος ζωής, πάντως, δεν έχει στο σύνολό του σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των καταναλωτών, αλλά σε σημαντικό βαθμό σχετίζεται με τη δημιουργία τεχνητών αναγκών καταναλωτικού χαρακτήρα, στις οποίες η ίδια η κοινωνία σπρώχνει τους καταναλωτές - πελάτες. Από αυτή λοιπόν την άποψη, οι προσαρμογές των νοικοκυριών στα εκάστοτε ισχύοντα δεδομένα του κόστους ζωής δεν αντανακλούν, τόσο τις θεμελιώδεις ανάγκες (σίτιση, στέγαση κτλ.), οι οποίες άλλωστε, έτσι κι αλλιώς, θα πρέπει να ικανοποιηθούν, αλλά το συνεχές, και πολλές φορές πέραν των οικονομικών δυνατοτήτων, "φέσωμα" στις τράπεζες και τις κάθε είδους επιχειρήσεις που επιδιώκουν με όλους τους δυνατούς τρόπους να προωθήσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.

Σ' αυτά τα πλαίσια, ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Χ. Κουρής τόνισε πρόσφατα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι "η σύγκρουση βιομηχανίας και εμπορίου πλήττει, όχι μόνο και τις δυο πλευρές και τους καταναλωτές, αλλά έχει ορατό αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της ελληνικής παραγωγής και την αύξηση της ανεργίας". Στην ίδια συνέντευξη, έγινε επίσης ένας μίνι απολογισμός των καταναλωτικών ενώσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, απ' όπου προέκυψε ότι: α) το ελληνικό καταναλωτικό κίνημα έσπασε το φράγμα των 100.000 μελών, φτάνοντας, σύμφωνα με τη σημερινή δυναμική του, στα 102.433 μέλη οργανωμένα σε 24 βασικές ενώσεις και οργανώσεις καταναλωτών στους περισσότερους νομούς της χώρας. β) Το 1996, το ΙΝΚΑ δέχτηκε από αυτές 66.920 καταγγελίες, αριθμό - ρεκόρ, που, σύμφωνα με τον πρόεδρό του, καταδεικνύει, τόσο τα μεγάλα και πολυποίκιλα προβλήματα των πολιτών - καταναλωτών στη χώρα μας, όσο και την αυξανόμενη συνειδητοποίηση και ενεργοποίηση των καταναλωτών στις οργανώσεις - μέλη του ΙΝΚΑ.

Ενας νέος με παλιές ιδέες

Το γνωστό... τροπάριο που προβάλλουν οι ηγεσίες των συντηρητικών αλλά και των "εκσυγχρονισμένων" σοσιαλιστικών κομμάτων, ότι δηλαδή για να προκόψει η Ελλάδα χρειάζεται ευρείες αποκρατικοποιήσεις και περιστολή των δημοσίων δαπανών, επανέλαβε ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής, σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση που είχε με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Λουκά Παπαδήμο. Και επιχειρώντας να τεκμηριώσεις τις θέσεις του, ο πρόεδρος της ΝΔ, υποστήριξε πως με τις αποκρατικοποιήσεις και την περιστολή των δημόσιων δαπανών - δηλαδή την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και το ξήλωμα του λεγόμενου κράτους πρόνοιας - όχι μόνο θα μειωθούν τα κρατικά ελλείμματα και θα αυξηθεί η παραγωγικότητα, αλλά θα μειωθούν και τα ασήκωτα φορολογικά βάρη των Ελλήνων.

Μπορεί ο Κ. Καραμανλής να είναι νέος, να ανήκει στη γενιά των σαραντάρηδων, όμως παραμένει πιστός στις αναχρονιστικές συντηρητικές και αντιδραστικές ιδές που πρέσβευε και υποστήριζε με πείσμα η παράταξή του.

Απαιτούν και νέα μέτρα οι εμποροβιομήχανοι

Μια από τα ίδια ήταν σε ό,τι αφορά τις συστάσεις των εμποροβιομηχάνων προς την κυβέρνηση η εξαμηνιαία έκθεση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ) για την ελληνική οικονομία που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα, οι εμποροβιομήχανοι συνιστούν ξεκάθαρα "να πάρει μέτρα τώρα" η κυβέρνηση όσο ακόμα - όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Γ. Παπαθανασίου - "είναι νωπή η εκλογική εντολή", για να μη μεταφερθούν τα μέτρα μετά τις επόμενες εκλογές. Το ΕΒΕΑ στην ουσία εκτιμά ότι οι "προσπάθειες" της κυβέρνησης μέχρι τώρα δεν πήγαν και άσχημα, αλλά ότι πρέπει να ενταθούν στο όνομα της διεκδίκησης της συμμετοχής της Ελλάδας στη δεύτερη φάση της ΟΝΕ.

Οι συστάσεις των εμποροβιομηχάνων δεν αποτελούν βέβαια έκπληξη, αφού για άλλη μια φορά ζητούν "τολμηρές πρωτοβουλίες", που να κινούνται στην κατεύθυνση της μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων, και μάλιστα των "μικρομεσαίων" όπως τις εννοεί το ΕΒΕΑ, στην εντατικοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων των ΔΕΚΟ και στην παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, στο όνομα της διευκόλυνσης των προσλήψεων και της καταπολέμησης της ανεργίας. Επίσης, οι εμποροβιομήχανοι συνιστούν τη "συνδρομή και άλλων παραγόντων στην αντιπληθωριστική προσπάθεια πέραν της συναλλαγματικής πολιτικής και της συγκράτησης των αυξήσεων στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ", δίνοντας ουσιαστικά κατευθύνσεις για την παραπέρα συρρίκνωση των λαϊκών εισοδημάτων, καθώς και κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος, ενώ αξιώνουν να προσαρμοστεί και το εκπαιδευτικό σύστημα στην εξυπηρέτηση των αναγκών των επιχειρήσεων.

"Βέτο" του ΚΚΕ σε λουκέτο της ΑΕΒΑΛ

Με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του Κόμματος καλούν την κυβέρνηση να αποτρέψει το κλείσιμο της επιχείρησης

Το κλείσιμο της ΑΕΒΑΛ, που ουσιαστικά αποφάσισε η κυβέρνηση, φέρνουν στη Βουλή με Ερώτησή τους προς την αρμόδια υπουργό Ανάπτυξης οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου και Μ. Μπόσκου.Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

"Την οριστική διάλυση της ΑΕΒΑΛ (ΑΕ Βιομηχανία Αζωτούχων Λιπασμάτων) φαίνεται ότι αποφάσισε η κυβέρνηση, δίνοντας τη "χαριστική βολή" στην ελληνική λιπασματοβιομηχανία, που ταλανίζεται από οξυμένα προβλήματα, εξαιτίας των επιταγών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για συρρίκνωσή της και της πλήρους εγκατάλειψής της από την κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα υπονομεύεται και συρρικνώνεται η όποια υποδομή στήριξης και ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας, ενώ τα ποσοστά της ανεργίας ειδικά στην περιοχή της Κοζάνης είναι από τα υψηλότερα της χώρας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κα. υπουργός εάν σκοπεύει να πάρει έστω και την τελευταία στιγμή μέτρα αποτροπής του κλεισίματος του εργοστασίου της ΑΕΒΑΛ, βάζοντας προγραμματισμό λειτουργίας και παραγωγής τέτοιο που να εξασφαλίζουν καλό και φτηνό λίπασμα στον αγρότη και εργασία στους 240 εργαζόμενους της βιομηχανίας".



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ