ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Ιούνη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ
Χωρίς τέλος η «πλειοδοσία» για το κεφάλαιο

Στη Βουλή έχει μεταφερθεί από τη Δευτέρα το απόγευμα ο «διαγωνισμός» ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα συμφέροντα του κεφαλαίου, φορτώνοντας πιο «αποτελεσματικά» στο λαό και τη νέα καπιταλιστική κρίση.

Αφορμή έδωσαν τόσο η Επίκαιρη Επερώτηση που κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με τίτλο «Ενίσχυση Επιχειρήσεων. Αξιοποίηση νέων δυνατοτήτων», στην οποία απάντησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδης, όσο και η χτεσινή κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Παραγωγής και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα τα μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και την πρόσβασή τους στα «χρηματοδοτικά εργαλεία» των τραπεζών.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν λόγο «για πενιχρή ενίσχυση των επιχειρήσεων» εγκαλώντας την κυβέρνηση, όπως ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, ότι δεν αξιοποιεί δεόντως τις «ευκαιρίες χρηματοδότησης» που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ενωση, παρουσιάζοντας και εκείνος, όπως και η κυβέρνηση, τα κονδύλια της ΕΕ ως ευκαιρία «να δημιουργήσουμε όρους για ακόμα καλύτερη και ακόμη πιο αποτελεσματική λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων», για το περιβόητο «νέο παραγωγικό μοντέλο» με μπούσουλα τις ανάγκες του κεφαλαίου.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν και συγκεκριμένη αναφορά για χρηματοδότηση στις επιχειρήσεις ΕΑΒ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ, θέλοντας να «ξεπλύνουν» τις «αμαρτίες» της κυβέρνησής τους σε βάρος των εργαζομένων αυτών των επιχειρήσεων, ενώ δείχνοντας τις «ικανότητες» του ΣΥΡΙΖΑ στην «αξιοποίηση» στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων ανέφεραν ως παράδειγμα την «επιτυχημένη» μεταβίβαση του Νεωρίου Σύρου στην αμερικανική εταιρεία «ΟΝΕΧ» και ζήτησαν από την κυβέρνηση εξηγήσεις γιατί καθυστερεί η «εξυγίανση» και μεταβίβαση των Ναυπηγείων Ελευσίνας στην ίδια εταιρεία, κάτι που επίσης είχε δρομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας, ο Αδ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στα χρηματικά πακέτα και εργαλεία που προσφέρει η κυβέρνηση στις επιχειρήσεις και πως ήδη τους μοιράζει 2 δισ. ευρώ, χώρια τα όσα θα έρθουν από το μεγάλο πακέτο των 750 δισ. κ.ο.κ., ενώ συνεχίζοντας να δείχνει τις ...«χαοτικές διαφορές» ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μίλησε μεταξύ άλλων για το ότι «πράγματι η κυβέρνηση Τσίπρα υπέγραψε μία προσυμφωνία, για να περάσουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας στην εταιρεία "ONEX"», προαναγγέλλοντας οριστικό κλείσιμο της συμφωνίας τους επόμενους μήνες και χαιρετίζοντας το γεγονός ότι «οι φίλοι μας από τις ΗΠΑ θα έχουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας με τη βοήθεια και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ».

Στη διάρκεια της χτεσινής συζήτησης, οι υπουργοί Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδ. Γεωργιάδης, αναφέρθηκαν στα μέτρα που έχουν πάρει το τελευταίο διάστημα υπέρ των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, επιχειρώντας μάλιστα να τα παρουσιάσουν και ως «ανάσα» τάχα για αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες, οι οποίοι συνεχίζουν να στενάζουν από τους φόρους, τα χαράτσια και τα χρέη προς εφορία και τράπεζες που θα πολλαπλασιαστούν μετά την προσωρινή αναστολή, με τον υπουργό Οικονομικών να κάνει σαφές πως «η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει να στέκεται δίπλα στις επιχειρήσεις παρέχοντας εφόδια και κίνητρα», απευθύνοντας παράλληλα έκκληση στις επιχειρήσεις «να διαχειριστούν με υπευθυνότητα την κατάσταση για στήριξη της απασχόλησης και της παραγωγικότητας»...

Αντίστοιχα, ο υπουργός Ανάπτυξης έδωσε στοιχεία για το ΤΕΠΙΧ ΙΙ λέγοντας ότι επί ΣΥΡΙΖΑ δόθηκαν μόλις 403 εκατ. ευρώ, ενώ «σήμερα σε μόλις 7 εβδομάδες έχουν δοθεί 1,483 δισ. ευρώ», «έχουμε δώσει σχεδόν 1 δισ. σε λιγότερο από δέκα μέρες» κ.ο.κ.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, με το μανδύα της τάχα στήριξης επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, κατατέθηκαν οι «εμπροσθοβαρείς» προτάσεις του για το μεγάλο κεφάλαιο, με τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο Ευκλ. Τσακαλώτο να παρατηρεί ότι «η ουσία της συζήτησης θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνει το ερώτημα για την άμεση χρηματοδότηση και ρευστότητα και πού βάζεις τον πήχη», λέγοντας πως στη ΝΔ «δεν έχετε καλή ισορροπία» και σημειώνοντας χαρακτηριστικά, με το βλέμμα στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που προωθούν οι χρηματοδοτήσεις, πως «δεν αρκεί να δίνουμε χρήματα, υπάρχει έλλειμμα σχεδίου και αναδιάρθρωσης της οικονομίας».

Να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο

Παρεμβαίνοντας στις δύο συνεδριάσεις, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε τις αναφορές των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για «διαφορετικούς κόσμους» με τη ΝΔ, «το πιο σύντομο ανέκδοτο», τονίζοντας ότι και οι δύο είναι «ο ίδιος ο κόσμος και απαράλλαχτος, ο κόσμος δηλαδή που θέλει να διαχειριστεί αυτό το σάπιο και βάρβαρο σύστημα».

Αναφέρθηκε στην προσπάθεια ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να εξωραϊστεί ο χαρακτήρας της ΕΕ και να κρυφτεί το γεγονός ότι τα πακέτα χρηματοδοτήσεων «συνοδεύονται με την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων για πολύ πιο φτηνό εργατικό δυναμικό, χωρίς ασφαλιστικά και συγκροτημένα δικαιώματα, για να διασφαλιστεί η κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων έναντι των ΗΠΑ και της Κίνας», που επίσης διαθέτουν τεράστια πακέτα για να σώσουν τους δικούς τους ομίλους μπροστά στη νέα κρίση.

Απαντώντας στα περί «κρατικού καπιταλισμού» από τον ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλη εμπειρία στο λαό από τα όσα έκαναν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και έχει αποδειχτεί πως αυτό σημαίνει ότι «παρεμβαίνει το κράτος για να διασωθούν οι μέτοχοι, να μην υποστούν τις ζημιές. Και μεταβιβάζει τις ζημιές των επιχειρήσεων στις πλάτες των φορολογουμένων και των λαϊκών στρωμάτων. Αυτό γίνεται για να καταστούν βιώσιμες μετά οι επιχειρήσεις και να μπορέσουν να παραδοθούν πάλι είτε στους παλιούς τους μετόχους είτε σε νέους που θα τις αγοράσουν πάλι για ένα κομμάτι ψωμί», ενώ τσακίζονται θέσεις εργασίας και εργασιακά δικαιώματα. Αναφέρθηκε και στις επιχειρήσεις που είναι υπό δημόσιο έλεγχο, όπως η ΔΕΗ, όπου «υπάρχει ολόκληρη στρατιά αναλώσιμων συμβασιούχων από όλες τις κυβερνήσεις».

Οσο για τα ναυπηγεία σημείωσε πως «δεν διαφωνεί κανείς από εσάς ότι πρέπει να παραδοθούν στους Αμερικανούς για να μετατραπούν σε νέες βάσεις για τον αμερικανικό στόλο», ενώ αναφερόμενος στο Ναυπηγείο της Σύρου σημείωσε ότι «οι εργολαβικοί εργαζόμενοι δίνουν και παίρνουν».

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για τη στήριξη των επιχειρήσεων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ αναφέρθηκε πρώτα στο «σόου», όπως είπε, του ΣΥΡΙΖΑ για τους αυτοαπασχολούμενους όταν «όλοι ξέρουν ποιοι βγάλανε από το αφορολόγητο τους επαγγελματίες και τους βιοτέχνες, ποιοι έβαλαν το τέλος επιτηδεύματος, ποιοι βάλανε το διπλασιασμό της προκαταβολής του επόμενου έτους, 100% προκαταβολή».

Εκανε λόγο για την κραυγαλέα στήριξη της κυβέρνησης προς τους επιχειρηματικούς ομίλους στη βάση της πολιτικής της ΕΕ, με όλα τα μέσα, είτε με έμμεση είτε με άμεση χρηματοδότηση, νέες φοροαπαλλαγές και «αναπτυξιακά» πακέτα, επενδυτικά προγράμματα και παραπέρα «επιδότηση της εργασίας» για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την ώρα που για αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες «εξασφαλίζει» αναστολή υποχρεώσεων και δανεισμό που σημαίνει προσωρινή ανακούφιση και πολλαπλασιασμό των βαρών, τα οποία θα κληθούν να αποπληρώσουν αμέσως μετά.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος μετέφερε τα αιτήματα των αυτοαπασχολούμενων όπως, για παράδειγμα, την ένταξη στο αφορολόγητο 12.000 ευρώ για όλους, εργαζόμενους, αγρότες, επαγγελματίες, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, την κατάργηση της προκαταβολής φόρου, έστω για το 2019 - 2020, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, και τόνισε πως χρειάζεται η συμμαχία εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, που να διεκδικεί ότι «τώρα, πλέον, πρέπει να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο, για να ανακουφιστεί ο λαός».

Συναντήσεις του Δ. Κουτσούμπα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σήμερα Τετάρτη θα συναντηθεί:

-- Με αθλητικές Ομοσπονδίες στις 11.30 π.μ.

-- Με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ (ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ), στη 1 μ.μ.

Οι συναντήσεις θα γίνουν στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό.

Ομιλία του Δ. Κουτσούμπα σε εκδήλωση της ΤΟ Υγείας - Πρόνοιας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα μιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώνει η Τομεακή Οργάνωση Υγείας - Πρόνοιας της ΚΟ Αττικής, με θέμα «Το ΚΚΕ στο πλευρό των υγειονομικών», αύριο Πέμπτη και ώρα 19.30.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Πάρκο Ευαγγελισμού (έναντι στάσης Μετρό).
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org