ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Ιούνη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι ελιγμοί...

ΤΕΛΙΚΑ, τι γίνεται μ' αυτήν την κυβέρνηση; Κάνουν πίσω ή δεν κάνουν; Γιατί ο ένας μας τα λέει έτσι και ο άλλος αλλιώς; Εχουν πάθει διχασμό προσωπικότητας ή παίζουν το σπασμένο τηλέφωνο, όταν συνεννοούνται μεταξύ τους;

*********

Προφανώς, γνωρίζετε τις απαντήσεις. Αλλωστε, τόσα χρόνια κυβερνάει το ΠΑΣΟΚ και κανένας, πλέον, δε δικαιολογείται να ξεγελιέται με τέτοιους θεατρινισμούς.

**********

Πάντως, για όποιους εξακολουθούν, ακόμη και σήμερα, να πιστεύουν παρόμοιους ελιγμούς αποπροσανατολισμού, τους συμβουλεύουμε να διαβάσουν με προσοχή το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, που θα δώσει σήμερα στη δημοσιότητα ο υπουργός Εργασίας.

***********

Οχι, δεν τους συμβουλεύουμε να διαβάσουν τους σχετικούς τίτλους ορισμένων εφημερίδων ή ν' ακούσουν τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων. Αν νομίζουν ότι έτσι θα ενημερωθούν, είναι βαθιά νυχτωμένοι... Σε τέτοια περίπτωση, θα μάθουν την αλήθεια για το νομοσχέδιο, όταν θα έχει γίνει νόμος και θα τους καλέσει ο εργοδότης τους, να τον υλοποιήσουν. Τότε θα είναι αργά όμως...

**********

Η να βρουν ένα αντίγραφο του νομοσχεδίου και να το διαβάσουν με προσοχή ή - αν δυσκολεύονται γι' αυτό - ας διαβάσουν το "Ρ".

*******

ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ αυτές, πάντως, υπήρχε ένα ακόμη γεγονός, που θα 'πρεπε να κάνει όλους όσοι είναι ακόμη αφελείς, να προσέχουν δυο και τρεις φορές, τι ακριβώς λένε οι υπουργοί και τι κρύβεται πίσω απ' όσα λένε...

********

Οχι, δεν αναφερόμαστε στο Μουντιάλ και στις μαχητικές δηλώσεις διάφορων ποδοσφαιριστών, που όταν βρεθούν αργότερα στα γαλλικά γήπεδα τα βρίσκουν ...μπαστούνια. Στην επέτειο των δύο χρόνων από το θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ αναφερόμαστε.

**********

Δε λέμε, η επέτειος είναι θλιβερή. Εμείς, όμως, στεκόμαστε στην προχτεσινή δήλωση του Κ. Σημίτη. Ο Α. Παπανδρέου μας εμπνέει και μας καθοδηγεί, δήλωσε ο πρωθυπουργός, στη διάρκεια του μνημοσύνου, που έγινε την Κυριακή. Τι νομίζετε πως εννοούσε;..

Εκσυγχρονιστικές "μεθοδεύσεις"

Αν υπήρχαν σε ορισμένους αφελείς αυταπάτες για το είδος των "διορθώσεων" που δήθεν θα κάνει η κυβέρνηση στην πολιτική της, δεν έχει παρά να ακούσει αυτά που είπε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος - όπως έχει αποδείξει επανειλημμένα - τα δίνει όλα για τον εκσυγχρονισμό: "Πρέπει να γίνουν οι αλλαγές όσο σκληρές και αν φαίνονται. Πρέπει, όμως, να μεθοδευτούν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην εμφανίζονται τέτοια φαινόμενα που εμφανίστηκαν τις προηγούμενες ημέρες και εγώ τα ονόμασα πύρρειες νίκες".

Με άλλα λόγια, αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι να χρησιμοποιήσει ορισμένα "κόλπα", όπως αυτό με την "υπαναχώρηση" στο 9ωρο, ώστε να κοροϊδέψει και να πιάσει στο ύπνο τούς εργαζόμενους. Αυτή είναι η "ανωτερότητα" του εκσυγχρονισμού, οι "μεθοδεύσεις". Ας μην ξεγελάνε τους εαυτούς τους. Εδώ δεν πέρασε η ωμή βία και η τρομοκρατία, θα περάσουν τα φτηνά κολπάκια τους.

Μεταξύ δυο "πυρών"

Ηλιος καυτός

στον ουρανό

"ήλιος" φωτιά

και κάτω

και το μυαλό μου

έτοιμο

είναι να κάνει

... σάλτο.

Ετοιμος είμαι

δηλαδή,

να βγω, να κάνω

... τρέλες,

να ρίχνω μούντζες

στους ταγούς,

στο "Εύρω",

στις Βρυξέλλες!

Ηλιος καυτός,

αβάσταχτος,

αυτά κι άλλα

θα κάνω,

με τρέλανε

ο άτιμος,

ο κάτω,

όχι ο πάνω!

Ο οίστρος

Πολύ μελετημένη πρόταση...

Και την πίτα στο ταψί και το σκύλο χορτάτο θέλουν μερικοί μερικοί στο ΣΥΝ και "κατεβάζουν", ορισμένες φορές, κάτι ιδέες... Παράδειγμα η βουλευτής, Στέλλα Αλφιέρη, η οποία, παρουσιάζοντας εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός της την εναλλακτική τους πρόταση για τα λιμάνια, παραλίγο να μας... τρελάνει. Τάχθηκε μεν κατά της ιδιωτικοποίησης των λιμανιών, αλλά θέλει και τη συμμετοχή και των "ιδιωτών" και, μάλιστα, ισότιμη. Πρότεινε συγκεκριμένα τον "εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου λειτουργίας που εγγυάται το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του Οργανισμού, με την ισότιμη συμμετοχή των χρηστών, της Διεθνούς Ναυτικής Ενωσης, των εφοπλιστών, των εκτελωνιστών κλπ.". Τώρα, πώς συμβιβάζεται ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας με την ισότιμη συμμετοχή εφοπλιστών κλπ., μόνο ΣΥΝασπισμένα μυαλά μπορούν να το κατανοήσουν...

Το πιο ωραίο, όμως, είναι ότι η Στέλλα Αλφιέρη είπε να πάρουμε στα σοβαρά την πρόταση του ΣΥΝ, γιατί είναι πολύ μελετημένη...

Η πολιτική του "διαίρει και βασίλευε"

Στις ...δόξες της είναι και πάλι τις μέρες αυτές η ιμπεριαλιστική πολιτική του "διαίρει και βασίλευε". Τούτη τη φορά, πεδίο άσκησής της είναι το Κοσσυφοπέδιο και η Νέα Γιουγκοσλαβία, γενικότερα.

Οι εκπρόσωποι των ιμπεριαλιστών δεν αρνούνται την ύπαρξη του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (ΑΣΚ) και των διακηρυγμένων δημόσια στόχων του, για ανεξαρτητοποίηση της περιοχής. Παραπέρα, δηλαδή, διαμελισμού της Γιουγκοσλαβίας, αλλαγής των συνόρων και ό,τι σοβαρούς κινδύνους αυτά συνεπάγονται. Παραδέχονται, μάλιστα, ότι ο ΑΣΚ διαθέτει σήμερα ένα σοβαρό αριθμό οπλισμένων ανδρών, ότι διεξάγει πολεμικές επιχειρήσεις και ελέγχει το 20 - 25% του εδάφους του Κοσσυφοπεδίου. Παρ' όλ' αυτά, δεν κάνουν απολύτως τίποτε για όλα τα προηγούμενα. Αφήνουν ανενόχλητη - αν δε "βοηθούν" στην οργάνωση και δεν ενισχύουν - την τροφοδοσία με όπλα και πολεμοφόδια του ΑΣΚ.

Κι ενώ φραστικά τάσσονται αντίθετοι στην αλλαγή συνόρων και την εμφάνιση και νέων κρατών, ασκούν πολύμορφες πιέσεις στον Μιλόσεβιτς και απειλούν με άμεση ΝΑΤΟική στρατιωτική επέμβαση. Απαιτούν ακόμη και την αποχώρηση όλων των κρατικών δυνάμεων ασφαλείας της Γιουγκοσλαβίας, από το έδαφος του Κοσσυφοπεδίου.

Μα, έχει κανείς και την παραμικρή αμφιβολία ότι σ' ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο ΑΣΚ θα κυριαρχήσει και θα ανακηρύξει το Κοσσυφοπέδιο ανεξάρτητο κράτος ή θα προχωρήσει στην ένωσή του με τη γειτονική Αλβανία;

Και όμως, όλ' αυτά υποτίθεται πως δεν τα βλέπει η ελληνική κυβέρνηση και συμμετέχει στα επικίνδυνα και απάνθρωπα "παιχνίδια" των ιμπεριαλιστών.

Αυτόν τον καπιταλισμό θέλουν

"Εχουμε σοσιαλισμό ή καπιταλισμό;", αναρωτιέται με... νόημα και μάλιστα, από την πρώτη του σελίδα, ο "Οικονομικός Ταχυδρόμος", στο τελευταίο του τεύχος. Οι υπεύθυνοι, βέβαια, του περιοδικού δεν έχουν την παραμικρή απορία, για το κοινωνικοπολιτικό μας σύστημα, άθελά τους, όμως, μας φανερώνουν τι είδους καπιταλισμό θέλουν κι αυτοί και όλοι όσων τα συμφέροντα αντιπροσωπεύουν.

Προφανώς, οι κύριοι του "Ο.Τ." θέλουν έναν καπιταλισμό πολύ περισσότερο άγριο και απάνθρωπο από τον σημερινό. Δεν αρκούνται μόνο στο σημερινό δεδομένο, ότι "νόμος είναι το συμφέρον της ολιγαρχίας". Θέλουν και την πολύ πιο γρήγορη νομοθέτηση των συμφερόντων τους, όπως και την απρόσκοπτη υλοποίηση των νόμων αυτών, τον εξοβελισμό της οποιασδήποτε αντίθετης φωνής και τον εξορκισμό κάθε αντίστασης. Οχι μόνο με τις δυνάμεις του "νόμου και της τάξης". Δεν τους αρκεί η δράση των ΜΑΤ και των άλλων κατασταλτικών μηχανισμών. Επιζητούν και θέλουν την πλήρη και ολοκληρωτική υποταγή των ανθρώπων της δουλιάς και του μόχθου, όλης της κοινωνίας. Και αυτό απαιτούν από τους κυβερνώντες και τους πολιτικούς τους εκπροσώπους γενικότερα. Και μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία ότι εκεί θα οδηγηθούμε, αν δε φροντίσουμε να τους χαλάσουμε τα σχέδια.

Μαστίγιο και καρότο

Στην τακτική του "μαστιγίου και του καρότου", που φαίνεται να επιλέγει η κυβέρνηση για να μειώσει τις αντιδράσεις στα νέα θυελλώδη αντεργατικά μέτρα που περιέχονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, εντάσσεται και το κρυφτούλι που άρχισε με το οχτάωρο. Δεν καταργείται - λέει ο υπουργός Εργασίας - το οχτάωρο με τη λεγόμενη "συνολική διευθέτηση" του χρόνου εργασίας, γιατί αυτή θα γίνεται μετά από "σύμφωνη γνώμη" του εργαζομένου! Και βγήκαν μετά από αυτό ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ για να χαιρετίσουν την κυβερνητική "υποχώρηση" και να (απο)προσανατολίσουν τη συζήτηση απλώς σε σημεία του τερατουργήματος! Λες και δεν ξέρουν τι σημαίνει "σύμφωνη γνώμη" σε συνθήκες άγριας εργοδοτικής ασυδοσίας και εκτεταμένης ανεργίας. Λες και αν ακόμα το οχτάωρο καταργείται και γίνεται δεκάωρο με τη "σύμφωνη γνώμη", αλλάζει αυτό την ουσία. Λες και δεν παραμένει - κατά τα άλλα - ατόφιος ο στόχος της επιβολής και επέκτασης της μερικής απασχόλησης και του ωρομισθίου. Οπως και ο στόχος της υπονόμευσης σε βαθμό κατάργησης των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας και όχι μόνο μέσα από τα διαβόητα ΤΣΑ...

Πρόκειται για έναν απατηλό ελιγμό, που βεβαίως γίνεται κάτω από την πίεση της σφοδρής αντίδρασης των εργαζομένων, την ένταση και την έκταση των τελευταίων κινητοποιήσεων, αλλά που στόχο έχει τη σύγχυση και τον αποπροσανατολισμό από το κύριο, που είναι η καθολική αγωνιστική εναντίωση στο νομοσχέδιο - καρμανιόλα.

Το "κόστος" των αγώνων

Υπερέβαλαν εαυτόν... ορισμένοι δημοσιογράφοι του οικονομικού ρεπορτάζ, οι οποίοι, στη διάρκεια της προχτεσινής συνέντευξης Τύπου της Ιονικής, ζητούσαν επιμόνως να μάθουν για "το κόστος" που υπήρξε από την απεργία. Πρόκειται για περιπτώσεις δημοσιογράφων, οι οποίοι είναι γνωστοί για την πρόσδεσή τους με τις "αγορές", τα μηνύματα των οποίων εκπέμπουν και λαμβάνουν...

Και δε διανοούνται ούτε μία στιγμή ότι η "λογική του κόστους" από τις απεργιακές κινητοποιήσεις είναι πολύ επικίνδυνη και άκρως ολισθηρή. "Κόστος" από τις κινητοποιήσεις των αγροτών, "κόστος" από τις κινητοποιήσεις των λιμενεργατών και των καθηγητών και σήμερα ζητάται να αποτιμηθεί το "κόστος" από την απεργία των εργαζομένων της Ιονικής. Για να καταλήξουν σε εύλογο γι' αυτούς συμπέρασμα, ότι, αν δεν υπάρχουν κινητοποιήσεις και απεργίες, αν η Ελλάδα γίνει νεκροταφείο, δε θα είμαστε αναγκασμένοι να μετράμε και τα διάφορα "κόστη".

Μ' αυτήν τη λογική, αγαπητοί "δημοσιογράφοι των αγορών", τι κόστος είχαν η Επανάσταση του 1821, ή η Γαλλική και η Οχτωβριανή Επανάσταση; Μπορείτε να τα αποτιμήσετε;

Ανθυγιεινή κάλυψη

Πάνε δυο μήνες από τότε που ένα συνεργείο του "Σταρ" πήγε στο "Ασκληπιείο" της Βούλας. Και αντί για ρεπορτάζ, το συνεργείο οδηγήθηκε - μαζί με τον πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ Χ. Ζαχαρόγιαννη, που εργάζεται στο "Ασκληπιείο" - στο Αστυνομικό Τμήμα της Βούλας.

Πάει, επίσης, ένας μήνας, από τότε που συνεργείο της κρατικής τηλεόρασης πήγε στο "Ασκληπιείο" για να πάρει δηλώσεις από τον Χ. Ζαχαρόγιαννη και δέχτηκε την επίθεση από εντολοδόχους της προέδρου, Γ. Πουλοπούλου. Ο υπουργός Υγείας, Κ. Γείτονας, ζήτησε, τότε, από την κρατική τηλεόραση το βίντεο με την επίθεση.

Χτες οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Κ. Γείτονα για το τι έγινε με την επίμαχη κασέτα της κρατικής τηλεόρασης. Και ο υπουργός απάντησε ότι έδωσε την κασέτα σε συνεργάτες του, ο ίδιος δεν την είδε και γι' αυτό δεν έχει να παρουσιάσει κανένα συμπέρασμα.

Βέβαια, ένα συμπέρασμα βγαίνει αβίαστα: Ο υπουργός "έκανε γαργάρα" τις άδικες επιθέσεις κατά των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, καλύπτοντας έτσι πλήρως τη διοίκηση του νοσοκομείου. Αλλωστε, ο υπουργός είδε το βίντεο του "Σταρ" με τη βίαιη προσαγωγή και δεν έκανε τίποτε, "ανάβοντας", ουσιαστικά, "πράσινο φως" και αποθρασύνοντας, έτσι, κάποιους να ...εκσυγχρονίσουν τους τραμπουκισμούς τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ