ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Μάη 2016
Σελ. /24
Μπροστά μας

«...Θεωρώ ότι τα δύσκολα είναι πίσω μας. Οντως ήταν μια δύσκολη συμφωνία αυτή του Αυγούστου, την οποία δεν στήριξε μόνος του ο ΣΥΡΙΖΑ. Η εξειδίκευση των μέτρων και η εφαρμογή τους όντως ήταν εμπροσθοβαρείς. Από εδώ και πέρα θα κριθούμε νομίζω και από το κατά πόσο θα κατανείμουμε τα βάρη δίκαια, αλλά και από το κατά πόσο το κυβερνητικό έργο στο σύνολό του... θα γίνει ακόμα πιο ταχύ και θα αφορά τομείς όπως η ανάπτυξη...». Η δήλωση της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ρ. Σβίγκου, σε ραδιοφωνικό σταθμό, συμπυκνώνει ανάγλυφα την κυβερνητική προπαγάνδα. Μόνο που, παρά τους ισχυρισμούς αυτούς, «τα δύσκολα» για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα δεν είναι πίσω τους. Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει, αφού τα ακόμα χειρότερα είναι μπροστά τους, καθώς από εδώ και πέρα, μετά την ψήφιση των δύο αντεργατικών νόμων σιγά - σιγά τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή.

Από εδώ και πέρα, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι και φτωχοί αγρότες θα νιώσουν τη νέα φοροεπιδρομή, τη μείωση των συντάξεων, την απώλεια παροχών που θα προστεθούν σε όλα τα προηγούμενα. Η επιτάχυνση του αντιλαϊκού έργου που προαναγγέλλει η υπεύθυνη Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει νέα δεινά για τους εργαζόμενους.

Ο ταξικός «κόφτης»

«Η κυβέρνηση θα κριθεί από εδώ και πέρα κατά πόσο θα κατανείμει τα βάρη δίκαια». Αυτό ισχυρίζονται οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, υπουργοί, βουλευτές, αλλά και στελέχη των κομμάτων τους ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Πρόκειται για μια ακόμα κυβερνητική απάτη. Γιατί, η αλήθεια είναι ότι η «κατανομή» των βαρών στις πλάτες των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, που καλούνται να πληρώσουν και την κρίση και την ανάκαμψη για λογαριασμό του κεφαλαίου, έχει ήδη πραγματοποιηθεί. Αυτήν την κατανομή προώθησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, συνεχίζει και επιταχύνει η σημερινή. Η αλήθεια είναι μία: Ο στόχος της ανάκαμψης των κερδών του κεφαλαίου περνάει πάνω απ' τα συντρίμμια των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων. Εξάλλου, όποιος έχει αμφιβολίες ας δει και το εξής: Ο περίφημος δημοσιονομικός «κόφτης δαπανών» έχει αρμοδιότητα να πετσοκόβει δημόσιες δαπάνες για όλα εκτός από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και γενικότερα τις δαπάνες από την εκτέλεση Δημοσίων Συμβάσεων. Εξαιρούν, δηλαδή, απ' τις περικοπές δαπανών τα πακέτα στήριξης για τους ομίλους στις κατασκευές, στην Ενέργεια, στις τηλεπικοινωνίες, τις δημόσιες συμβάσεις, ύψους περίπου 10 δισ. το χρόνο. Την ίδια ώρα, τα «προνόμια» στο κεφάλαιο ενισχύονται και διευρύνονται...

Ούτε για τα πανό τους

Το βράδυ της Κυριακής, η ΑΔΕΔΥ καλούσε σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Σύμφωνα με τον εκφωνητή της, από τη μικροφωνική που στήθηκε πρόχειρα στο χώρο, στη συγκέντρωση συμμετείχαν σωματεία και «συλλογικότητες». Εμείς, πάντως, με εξαίρεση τα μπλοκ των απεργών στις Αστικές Συγκοινωνίες, που είχαν προγραμματισμένη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, δεν είδαμε παρά μερικές εκατοντάδες ανθρώπους να κρατούν (τρόπος του λέγειν...) κάμποσα πανό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της ΛΑΕ και του ΕΠΑΜ. Οσο κι αν ψάξαμε, πανό σωματείου δεν βρήκαμε. Απευθυνόμενος σε όλους αυτούς, ο εκφωνητής της ΑΔΕΔΥ έλεγε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρουν τι ψηφίζουν, επειδή το πολυνομοσχέδιο γράφτηκε από τους δανειστές. Αλλά και η εκπρόσωπος μιας ...«συλλογικότητας» που πήρε το λόγο, είπε κι αυτή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απεμπόλησε σαν κυβέρνηση τις δεσμεύσεις και τις αξίες τους. Βέβαια, μια τέτοια ερμηνεία των πραγμάτων δεν ξεπλένει μόνο την κυβέρνηση, που βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία από το κεφάλαιο και υπερασπίζεται φανατικά την αντιλαϊκή πολιτική της, αλλά και τη γραμμή της ΑΔΕΔΥ και των διάφορων συλλογικοτήτων και πολιτικών ομάδων, που λιβάνιζαν την κυβερνητική εναλλαγή και στήριξαν την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση. Ολοι αυτοί τώρα διαδηλώνουν ξανά «αντιμνημονιακά», μόνο που δεν βρίσκουν κόσμο ούτε για να κρατήσει τα πανό τους...

Πιο κοντά πανεπιστήμια και καπιταλιστές

«Σύμφωνο Συνεργασίας» μεταξύ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του «Φιλανθρωπικού Ιδρύματος» του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη υπεγράφη τις προηγούμενες μέρες. Ταυτόχρονα, προχωρά η ίδρυση δύο επώνυμων εδρών στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ με τη στήριξη του συγκεκριμένου ιδρύματος. Η μια έδρα θα αφορά τη μελέτη του Ποντιακού Ελληνισμού και η δεύτερη τη Ρωσική Γλώσσα και τον Πολιτισμό.

Είναι διακηρυγμένος στόχος πανεπιστήμια και επιχειρηματίες να έρθουν πιο κοντά, τα ίδια τα Ιδρύματα να έχουν επιχειρηματική λειτουργία, στο πλαίσιο του ρόλου που τους αποδίδει η στρατηγική της «ανταγωνιστικότητας» του μεγάλου κεφαλαίου. Μάλιστα, στο έδαφος της υποχρηματοδότησης που συντηρεί η κυβέρνηση, αντί για κάλυψη των αναγκών, οι επιχειρηματίες εμφανίζονται σαν σωτήρες και αιμοδότες των Ιδρυμάτων, αναμένοντας άμεσα, μακροπρόθεσμα και πολύμορφα οφέλη.

Θυμίζουμε πως οι τρεις πρώτες επώνυμες έδρες ξεκίνησαν στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, με χρηματοδότηση της ΔΕΗ και περιεχόμενο σχετικό με την Ενέργεια και τις διασυνοριακές συνεργασίες. Σήμερα έρχονται οι δύο νέες στο ΑΠΘ, σε μια στιγμή μάλιστα όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, αντιθέσεων και ανακατατάξεων στην περιοχή, με το κεφάλαιο να αναζητεί διάφορους τρόπους να προωθήσει τα συμφέροντά του...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1543 Πεθαίνει ο Νικόλαος Κοπέρνικος, Πολωνός αστρονόμος, που εισηγήθηκε τη θεωρία του ηλιοκεντρικού συστήματος.

1686 Γεννιέται ο Ολλανδός φυσικός και εφευρέτης Ντάνιελ Γκαμπριέλ Φαρενάιτ, που δημιούργησε την ομώνυμη κλίμακα μέτρησης της θερμοκρασίας.

1881 Μετά το Συνέδριο του Βερολίνου υπογράφεται η Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, με την οποία ενσωματώνεται στην Ελλάδα η Θεσσαλία (εκτός της Ελασσόνας) και η Αρτα.

1886 Λήγει ο αποκλεισμός των ελληνικών παραλίων από τους στόλους Αγγλίας και Ρωσίας. Είχε επιβληθεί στις 26 Απρίλη, λόγω της άρνησης της κυβέρνησης του Θεόδωρου Δηλιγιάννη να διατάξει αποστράτευση και να σταματήσει τις πολεμικές προετοιμασίες κατά της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

1900 Γεννιέται ο Ιταλός θεατρικός συγγραφέας Εντουάρντο Ντε Φιλίππο.

1905 Συγκροτείται το πρώτο Σοβιέτ των εργατών στη Ρωσία.

1917 Συμμαχικός αποκλεισμός της Αθήνας. Φτάνει στον Πειραιά ο Γάλλος τέως υπουργός εξωτερικών Σελεστέν Ζονάρ, επικεφαλής του στόλου της Αντάντ, αποβιβάζει αγήματα στην ελληνική πρωτεύουσα, εξορίζει στην Κορσική μέλη της κυβέρνησης και πολλούς βασιλόφρονες πολιτικούς και απαιτεί την παραίτηση από το θρόνο του Κωνσταντίνου, που δέχεται να μεταβεί στην Ελβετία.

1933 Σε όλη την Ελλάδα, γίνεται καμπάνια αλληλεγγύης προς το γερμανικό προλεταριάτο, που μάχεται κατά του φασισμού και για τη σωτηρία των Δημητρόφ και Τέλμαν.

1936 Συνέρχεται στην Αθήνα το Α' Πανελλαδικό Συνέδριο φοιτητών και σπουδαστών.

1941 Γεννιέται ο Αμερικανός τραγουδιστής και συνθέτης Μπομπ Ντίλαν, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Ρόμπερτ Αλεν Ζίμερμαν.

1964 Ιδρύεται η Πανελλαδική Ενωση Γυναικών (ΠΕΓ), μέλος της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Οργάνωσης Γυναικών (ΠΔΟΓ).

1966 Οι σιδηροδρομικοί κατεβαίνουν σε απεργία. Η κυβέρνηση τους επιστρατεύει.

1972 Η Ασφάλεια Προαστίων συλλαμβάνει στη Νέα Ιωνία 5 κλωστοϋφαντουργούς εργάτες και εργάτριες με την κατηγορία ότι την παραμονή της Πρωτομαγιάς είχαν κολλήσει στο εργοστάσιο όπου δούλευαν αντιδικτατορικά συνθήματα και υπέρ των αγώνων της εργατικής τάξης και του ΚΚΕ.

1974 Πεθαίνει ο Αμερικανός συνθέτης και πιανίστας της τζαζ Ντιουκ Ελινγκτον.

1975 Στις εκλογές για την ανάδειξη της αιρετής ΕΦΕΕ, η Πανσπουδαστική Συνδικαλιστική Κίνηση (παράταξη στο πλαίσιο της οποίας δρούσε η ΚΝΕ) αναδεικνύεται πρώτη δύναμη.

1976 Τα Συνεργαζόμενα Εργατικά Σωματεία κηρύσσουν 48ωρη πανελλαδική απεργία ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης του Κ. Καραμανλή (ο περιβόητος Ν. 330). Τη δεύτερη μέρα, η αστυνομία επιτίθεται εναντίον των συγκεντρωμένων στο θέατρο «Γκλόρια» οικοδόμων, με αποτέλεσμα έναν νεκρό και πολλούς τραυματίες. Ο Ν. 330 υπερψηφίστηκε στις 27 Μάη. Ο υπουργός Εργασίας δήλωσε από το βήμα της Βουλής πως «η κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί την... πάλη των τάξεων!». Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

1993 Μετά από εμφύλιο πόλεμο, που διήρκεσε 30 χρόνια, η Ερυθραία αποκτά την ανεξαρτησία της από την Αιθιοπία.

2001 Πεθαίνει η πεζογράφος και θεατρική συγγραφέας Μαργαρίτα Λυμπεράκη.Εκλογές Ιούνη 2023

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org