ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Μάη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εκκαθάριση της Ειδομένης με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις

Με κατασταλτικού τύπου επιχείρηση προχωρά η κυβέρνηση στην εκκαθάριση της Ειδομένης

Copyright 2016 The Associated

Με κατασταλτικού τύπου επιχείρηση προχωρά η κυβέρνηση στην εκκαθάριση της Ειδομένης
Αρχίζει από σήμερα και θα συνεχιστεί το επόμενο χρονικό διάστημα η επιχείρηση εκκαθάρισης της Ειδομένης από τους 8.500 πρόσφυγες και τους μετανάστες που ζουν εκεί τους τελευταίους μήνες, ξεριζωμένοι από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις και εγκλωβισμένοι εξαιτίας της αντιδραστικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η επιχείρηση θα γίνει με τις «ευλογίες» της ΕΕ και βέβαια τη συνδρομή ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, προκειμένου να ολοκληρωθεί το κατασταλτικό μέρος.

Την επιχείρηση εκκαθάρισης προανήγγειλε χτες ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης. «Αύριο (σ.σ. σήμερα) ξεκινά κατά πάσα πιθανότητα η διαδικασία μεταφοράς των προσφύγων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη σε χώρους φιλοξενίας που προετοίμασε η κυβέρνηση, αξιοποιώντας πρώην βιομηχανικούς χώρους». Η περιοχή έχει χωριστεί σε τομείς, ξεκινώντας από τα σημεία που είναι κοντά στον κεντρικό δρόμο και θα προχωρούν μέχρι τα σύνορα. Σύμφωνα με το σχεδιασμό της ΕΛ.ΑΣ., αρχικά θα δοθεί έμφαση στη μετακίνηση όσων ζουν σε μικρές σκηνές που βρίσκονται διάσπαρτες περιφερειακά του άτυπου καταυλισμού σε χωράφια, αλλά και σε κείνες που είναι γύρω από τη σιδηροδρομική γραμμή, η οποία δεν λειτουργεί εδώ και δύο μήνες. Στην περιοχή αναμένονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και μάλιστα ήδη έχουν ξεκινήσει από την Αττική πάνω από δέκα διμοιρίες των ΜΑΤ.

Παράλληλα, αυξάνονται οι αστυνομικές δυνάμεις και στα κέντρα φιλοξενίας για το φόβο αντιδράσεων, ενώ στη διάρκεια της επιχείρησης, πάνω από την Ειδομένη θα πετά ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ., το οποίο θα δίνει απευθείας εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τις αρχές, η επιχείρηση θα διαρκέσει μέχρι και μια βδομάδα. Ο Γ. Κυρίτσης εκτίμησε ότι σε 10 μέρες θα έχει μεταφερθεί το σύνολο των προσφύγων και ισχυρίστηκε ότι «δεν πρόκειται για μία αστυνομική επιχείρηση - σκούπα, που θα εκκενώσει την περιοχή μέσα σε μία μέρα, αλλά για μία πολύ πιο ομαλή διαδικασία μετεγκατάστασης». Ο Γ. Κυρίτσης ανέφερε ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμοι έξι πρώην βιομηχανικοί χώροι στη Θεσσαλονίκη, που προέκυψαν από τις διαδικασίες της ενοικίασης. Σε αυτούς περιλαμβάνονται τρεις από την πρώτη φάση των ενοικιάσεων, που βρίσκονται στο Καλοχώρι (ένα πρώην εργοστάσιο, μία πρώην εταιρεία logistics και μία πρώην αποθήκη αλυσίδας σούπερ μάρκετ) και τρεις ακόμη χώροι που προέκυψαν από τη δεύτερη φάση των ενοικιάσεων (στην Ευκαρπία, στη Θέρμη και στο Δερβένι). Για τους λόγους της διαδικασίας μεταφοράς προσφύγων θα χρησιμοποιηθεί και η δομή στο Βαγιοχώρι, που ανακατασκευάστηκε. Οι παραπάνω χώροι έχουν χωρητικότητα 6.500 - 7.000 θέσεων. Ηδη, την Κυριακή 440 άτομα απομακρύνθηκαν από την Ειδομένη.

Ικανοποίηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Στο μεταξύ, την ικανοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επικείμενη εκκαθάριση της Ειδομένης εξέφρασε χτες από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς. Σχετικά με την απόφαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής εκδίκασης προσφυγών προσφύγων, η οποία μετά από προσφυγή Σύρου πρόσφυγα που βρίσκεται στη Λέσβο, χαρακτηρίζει την Τουρκία μη ασφαλή τρίτη χώρα, ο Μ. Σχοινάς υποστήριξε ότι η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας και το πλαίσιο των επιστροφών σέβονται απόλυτα την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία. Υπενθύμισε ότι η συμφωνία προβλέπει την εξέταση των αιτήσεων ασύλου κατά περίπτωση και με δικαίωμα έφεσης και υπογράμμισε ότι αυτό γίνεται και σήμερα.

Αναφορικά με την εφαρμογή του μηχανισμού ανταλλαγής «1 προς 1», επισήμανε ότι πριν από λίγες μέρες, 51 μετανάστες που δεν υπέβαλαν αίτημα ασύλου στην Ελλάδα επέστρεψαν στην Τουρκία, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των επιστροφών σε 441, από τις 4 Απρίλη έως σήμερα. Παράλληλα, μετεγκαταστάθηκαν 103 Σύροι πρόσφυγες από την Τουρκία στη Γερμανία, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των μετεγκαταστάσεων σε 280, τη στιγμή που οι εγκλωβισμένοι είναι χιλιάδες.

ΧΙΟΣ
Συνεχίζουν την απεργία πείνας

Συνεχίζουν την απεργία πείνας που ξεκίνησαν την περασμένη Τρίτη 50 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ, οι οποίοι ζουν στον ανοιχτό δημοτικό καταυλισμό στη Σούδα της Χίου. Σε δύο από αυτούς έχουν παρασχεθεί οι πρώτες βοήθειες. Οι απεργοί πείνας ζητούν ενημέρωση για την τύχη τους μετά την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας και, παράλληλα, την επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων ασύλου.

Στο μεταξύ, σε 54.185 ανέρχονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με το Συντονιστικό Οργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης. Στην Αττική φιλοξενούνται 14.538 άτομα, στην κεντρική Ελλάδα 2.090 και στη νότια 324. Οι πρόσφυγες στη βόρεια Ελλάδα υπολογίζονται σε 28.726, από τους οποίους οι 8.424 στο camp της Ειδομένης. Συνολικά, κατά τη βδομάδα από 16 έως 23 Μάη διασώθηκαν από το Λιμενικό 238 πρόσφυγες, σε 7 περιστατικά στη θάλασσα.

Ελαχιστοποιημένες παραμένουν οι ροές προσφύγων στα νησιά του βόρειου Αιγαίου. Από το περασμένο Σάββατο έως νωρίς χτες το πρωί αποβιβάστηκαν συνολικά 91 άτομα, τα 35 στη Λέσβο, 41 στη Χίο και 15 στη Σάμο. Στους 35 αποβιβασθέντες στη Λέσβο περιλαμβάνεται και ένας Αφγανός, ο οποίος πριν από λίγες μέρες είχε «επανεισαχθεί» στην Τουρκία από τη Χίο μέσω του λιμανιού Δικελί, στο πλαίσιο της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας. Την ίδια ώρα, εγκλωβισμένα στα νησιά του βόρειου Αιγαίου, σε εφαρμογή της εν λόγω συμφωνίας, καταγεγραμμένα στα hot spots των τριών νησιών, ζουν σήμερα 6.562 άτομα.

Από νωρίς χτες το πρωί, στη διασταύρωση της οδού Μυτιλήνης - Ερμή, στο ύψος της Παναγιούδας, δρόμος που συνδέει την πόλη της Μυτιλήνης με τη βόρεια και ανατολική Λέσβο, 150 Πακιστανοί από το hot spot της Μόριας πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία. Ζητούσαν να τους επιτραπεί να φύγουν από τη Λέσβο για την υπόλοιπη Ελλάδα κι από εκεί για την Ευρώπη.

Τέλος, 12 Σύροι πρόσφυγες, από τους πρώτους που επέστρεψαν με τη θέλησή τους από την Ελλάδα στην Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας, κρατούνται αυθαίρετα στη γειτονική χώρα, κατήγγειλε προχτές η Διεθνής Αμνηστία και απευθύνει έκκληση για την απελευθέρωσή τους. Μεταξύ των 12 προσφύγων που κρατούνται στο κέντρο Ντούζιτσι από τις 27/4 βρίσκονται και τέσσερα παιδιά. Οταν μίλησαν με Τούρκους αξιωματούχους στη Λέσβο, τους είπαν ότι θα ακολουθούσε η επανεισδοχή τους στην Τουρκία, θα τους παρείχαν έγγραφα ταυτοποίησης μέσα σε δύο ή τρεις μέρες και ότι εκείνοι που είχαν οικογένεια στην Τουρκία θα επανενώνονταν με αυτές. Παρ' όλα αυτά, όταν έφτασαν στην Τουρκία, μεταφέρθηκαν στο κέντρο Dzii, στην επαρχία Osmaniye, στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου και κρατούνται από τότε.

Καταγγελίες στο χώρο της αστικής Δικαιοσύνης

Μεθόδους σπίλωσης και εκφοβισμού δικαστών, που διερευνούν υποθέσεις διαπλοκής και διαφθοράς, ακόμη και ανωτάτων δικαστών, από πρόσωπα που εμπλέκονται σε αυτές, κατήγγειλε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρώην υπηρεσιακή πρωθυπουργός Β. Θάνου, στο χαιρετισμό της, στην εκδήλωση για τα 21 χρόνια της Εθνικής Σχολής Δικαστών. Ταυτόχρονα, διαβεβαίωσε πως οι υπεύθυνοι της συκοφάντησης και εκφοβισμού δεν αγγίζουν τους ακέραιους και έντιμους δικαστές.

Να υπενθυμίσουμε ότι, την Παρασκευή, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ν. Παρασκευόπουλος, διέταξε τη διενέργεια πειθαρχικής έρευνας, για να διευκρινιστούν τα περιγραφόμενα στην αναφορά που έχει καταθέσει ο εισαγγελέας Εφετών, Γ. Αγγελής, σχετικά με χειρισμούς δικαστών στην υπόθεση της Λαϊκής Τράπεζας με ελεγχόμενο τον επιχειρηματία Α. Βγενόπουλο, μεταξύ των οποίων είναι και για την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτ. Κουτζαμάνη. Ο Γ. Αγγελής επιρρίπτει ευθύνες για τους χειρισμούς στην εν λόγω υπόθεση τόσο στην Ευτ. Κουτζαμάνη, όσο και στον προϊστάμενο της εισαγγελίας Εφετών Ισ. Ντογιάκο, αλλά και σε άλλους εισαγγελείς, όπως είναι η Γ. Τσατάνη (χειρίστηκε την εν λόγω υπόθεση), ο Ν. Ορνεράκης κ.ά.

Παράλληλα, σύμφωνα με όσα είδαν τη δημοσιότητα, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτ. Κουτζαμάνη από 25/2/2015 έχει διατάξει προκαταρκτική έρευνα, για να ερευνηθούν οι καταγγελίες του Γ. Αγγελή, ότι προσπάθησαν να τον εμποδίσουν και να μην εκτελούνται τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής προς την Κύπρο για την υπόθεση. Η ποινική έρευνα έχει ανατεθεί στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Μαν. Ρασιδάκη και έως τώρα, αν και έχει κληθεί, δεν προσήλθε να καταθέσει ο Γ. Αγγελής.

Να επισημανθεί, επίσης, ότι δεν έχει διερευνηθεί η καταγγελία του επιχειρηματία Α. Βγενόπουλου κατά της προέδρου του Αρείου Πάγου Β. Θάνου για παράβαση καθήκοντος και απόπειρα δωροληψίας, καταγγελία την οποία έχει αρνηθεί η πρόεδρος του Αρείου Πάγου.Εκλογές Ιούνη 2023

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org