ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Απρίλη 2021 - Κυριακή 25 Απρίλη 2021
Σελ. /40
Με τον δικό μας «οδικό χάρτη» για την υγεία και τα δικαιώματά μας

Υπάρχει «οδικός χάρτης» αντιμετώπισης μιας θανατηφόρας πανδημίας, δίχως αυτός να περιλαμβάνει έκτακτα και αυξημένα μέτρα θωράκισης νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας; Δίχως επιπλέον ενίσχυση των δομών Υγείας με προσωπικό και μέσα; Γίνεται να «βγούμε από το τούνελ» χωρίς να μπουν όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις στη μάχη, χωρίς να επιταχθούν άνευ όρων οι ιδιωτικές δομές, τα μεγαθήρια της ιδιωτικής Υγείας; Υπάρχει περίπτωση να νοσηλευτούν με όρους σωτηρίας της ζωής τους όσοι, βαριά χτυπημένοι από τον κορονοϊό, διασωληνώνονται σε απλούς θαλάμους δίχως εντατική επίβλεψη από εξειδικευμένο προσωπικό;

Οταν κριτήριο αντιμετώπισης της πανδημίας είναι η θωράκιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και ο περιορισμός του δημοσιονομικού κόστους, τα παραπάνω μετατρέπονται σε «ψιλά γράμματα». Κι αυτό φαίνεται ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες, με τους «σταθμούς» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την «επάνοδο στην κανονικότητα». Μπορεί τα κρούσματα να παραμένουν στα ύψη, ο αριθμός των διασωληνωμένων να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, μπορεί το 30% των συνολικών θανάτων της πανδημίας να καταγράφεται μόλις τις τελευταίες 8 βδομάδες, αλλά εδώ και 5 μέρες η δημόσια συζήτηση και η «αντιπαράθεση» επικεντρώνονται σε ζητήματα όπως: Μέχρι πού επιτρέπονται οι μετακινήσεις, τι θα γίνει με τα sms, πώς θα ανοίξει η εστίαση, ποιο θα είναι το ωράριο των εκκλησιών, πότε θα βγάζουμε τη μάσκα για να φάμε, πώς έγιναν οι προμήθειες των self test, γιατί κάνουμε «Πάσχα στην πόλη» κ.ο.κ. Θεωρώντας δεδομένη την κατάσταση στο σύστημα Υγείας, στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τη στιγμή μάλιστα που εν μέσω πανδημίας κυκλοφορούν λεωφορεία χωρίς παράθυρα!

Εχει λοιπόν κοπεί «μαχαίρι» κάθε συζήτηση γύρω από την κατάσταση του δημόσιου συστήματος Υγείας, γύρω από τα αναγκαία μέτρα πρόληψης της υπερμετάδοσης, όπως στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κ.α. Τώρα, με το βλέμμα στραμμένο στην πελατεία των τουριστικών ομίλων, κάθε τέτοια συζήτηση θεωρείται παρωχημένη. Τώρα σειρά έχουν πάλι τα «πρωτόκολλα» των αερομεταφορέων, των εφοπλιστών και των μεγαλοξενοδόχων, σε μια θλιβερή επανάληψη του περσινού έργου, με το άνοιγμα χωρίς ουσιαστικά μέτρα και τα γνωστά ολέθρια αποτελέσματα. Γι' αυτό άλλωστε δεν είναι άνευ αντικειμένου οι επιφυλάξεις μικροεπαγγελματιών στο χώρο της εστίασης, που εκφράζουν αμφιβολία αν θα καταφέρει να μείνει ανοιχτή ή αν θα χρειαστεί να ξανακλείσει μετά από ένα νέο πανδημικό κύμα...

«Εμείς ό,τι ήταν να κάνουμε το κάναμε... Τώρα βγάλτε τα πέρα μόνοι σας, με την αυτοδιάγνωση και τα εμβόλια... Αν αρρωστήσετε, εσείς ευθύνεστε...»: Σε αυτά τα λόγια θα μπορούσε να συμπυκνωθεί το μήνυμα της κυβέρνησης στο λαό, που βλέπει ένα δημόσιο σύστημα Υγείας υπό κατάρρευση, που βλέπει τα νοσοκομεία να μετατρέπονται το ένα μετά το άλλο σε «μιας νόσου». Μια απογείωση της «ατομικής ευθύνης», που από μόνη της αποτελεί «βόμβα» στα θεμέλια της ουσιαστικής και ολόπλευρης προστασίας των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων.

Αλλωστε, ακόμα και ο εμβολιασμός που η κυβέρνηση παρουσιάζει ως «πανάκεια» σκοντάφτει σε μια σειρά εμπόδια, που όλα έχουν τον ίδιο παρονομαστή: Αφενός τις ελλείψεις σε εμβόλια, αφού οι ρυθμοί παραγωγής και διανομής του δεν καθορίζονται από τις πραγματικές ανάγκες, αλλά από την εξασφάλιση των κερδών των πολυεθνικών των φαρμάκων, τις δεσμεύσεις της ΕΕ, τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς. Και αφετέρου τη σμπαραλιασμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που δημιουργεί μια σειρά προσκόμματα στον αποτελεσματικό σχεδιασμό.

Και βέβαια, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση καλλιεργεί παραπλανητικά τον εφησυχασμό, η εξέλιξη της πανδημίας σε μια σειρά χώρες, με τις μεταλλάξεις να γίνονται ο νέος εφιάλτης και με τα ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντί τους, δείχνει ότι παρά τον αναγκαίο μαζικό εμβολιασμό, τα μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς και σχολεία, η ενίσχυση των νοσοκομείων παραμένουν διεκδικήσεις κατεπείγουσας σημασίας. Είναι άλλωστε μέτρα που αν είχαν έγκαιρα υλοποιηθεί, όπως εδώ και πάνω από ένα χρόνο απαιτούν εργατικά σωματεία και υγειονομικοί, θα ήταν άλλη η εξέλιξη της πανδημίας.

Οσο η αγωνία κυβέρνησης, κεφαλαίου και αστικών κομμάτων είναι το πώς θα δουλέψουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι του τουρισμού και πώς θα λειτουργήσει η καπιταλιστική οικονομία με τους όρους που επιβάλλει η μεγαλοεργοδοσία, τόσο πρέπει οι εργαζόμενοι να οργανώνουν την πάλη τους για ουσιαστικά μέτρα προστασίας. Γιατί η «περιπέτεια» δεν τελειώνει όσο η υγεία και η προστασία του λαού αγοράζονται και πουλιούνται, όσο η επιχειρηματική δράση, το ζύγι κόστους - οφέλους στη λειτουργία νοσοκομείων και άλλων δομών καθορίζει το πώς θα λειτουργήσουν, αποδεικνύοντας ότι δεν μπορεί να συνυπάρχει δημόσιος και ιδιωτικός τομέας προς όφελος του λαού.

Αυτή η «περιπέτεια» συνεχίζεται: Και για τους χιλιάδες ασθενείς και τις οικογένειές τους που δοκιμάζονται από τον κορονοϊό. Και για τους πάσχοντες με άλλες νόσους, οι οποίοι είτε αναζητούν την τύχη τους στον ιδιωτικό τομέα βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη, είτε μένουν χωρίς έγκαιρη διάγνωση, χωρίς παρακολούθηση και θεραπεία, αντιμέτωποι με τον σύγχρονο «καιάδα» της εμπορευματοποιημένης Υγείας - Πρόνοιας. Και για τους χιλιάδες εργαζόμενους που βιώνουν την ένταση της εκμετάλλευσης με πρόσχημα την πανδημία, αφού η κυβέρνηση έχει δώσει το «πράσινο φως» στην εργοδοσία να ξεσαλώνει.

Η απεργία στις 6 Μάη, οι κινητοποιήσεις σωματείων εργαζομένων, υγειονομικών που συνεχίζονται, είναι κρίσιμοι σταθμοί για την κλιμάκωση της διεκδίκησης, για τη σύγκρουση με την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ, του κεφαλαίου. Γιατί ο λαός πρέπει να χαράξει τον δικό του «οδικό χάρτη» για την υγεία και τα δικαιώματά του, με βάση τις δικές του ανάγκες.


Δ.


Με μοναδική σύσταση την «αυτοδιάγνωση» για την προστασία από τον κορονοϊό

Μια ανάσα από τα 10.000 θύματα βρίσκεται ο τραγικός απολογισμός της πανδημίας στη χώρα, αφού την Παρασκευή άλλοι 78 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 9.864.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι παραμένει σκαρφαλωμένος στους 819, ενώ παρά τον μειωμένο αριθμό τεστ, καταγράφηκαν 2.754 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 1.355 στην Αττική, 343 στη Θεσσαλονίκη, 81 στη Λάρισα, 74 στην Αχαΐα.

Τα ενεργά κρούσματα στη χώρα υπολογίζονται σε περίπου 25.000, με τη μισή Ελλάδα να παραμένει στην κατηγορία «πολύ αυξημένου κινδύνου», ενώ το επιδημιολογικό φορτίο είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο σε Αττική, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία.

Συνολικά 5.400 ασθενείς νοσηλεύονται με Covid, με την Επιτροπή να προειδοποιεί κατά την ενημέρωση της Παρασκευής ότι «η αποκλιμάκωση των ΜΕΘ θα χρειαστεί ίσως και βδομάδες». Η πληρότητα στις ΜΕΘ/ΜΑΦ Covid είναι 87% στην επικράτεια, 89% στην Αττική, 95% στη Θεσσαλονίκη, ενώ 1 στους 4 διασωληνωμένους είναι άνω των 75 ετών.

Το Σάββατο, στο επίπεδο «πολύ αυξημένου κινδύνου» εντάσσονται: Καβάλα, Ρέθυμνο, Αργολίδα, Κίσσαμος Χανίων. Στο επίπεδο «αυξημένου κινδύνου» κατεβαίνουν: Χίος, Γιάννενα, Ερέτρια, Βέροια, Λαμία, Ρόδος.

Και ενώ αυτή η κατάσταση αποτυπώνει την ανάγκη άμεσης θωράκισης των νοσοκομείων, των χώρων δουλειάς, των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, τα όσα ανακοινώνονται αφορούν το «άνοιγμα» οικονομικών δραστηριοτήτων χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας, πέρα από την «αυτοδιάγνωση», η οποία παρουσιάστηκε και στην ενημέρωση της Παρασκευής σχεδόν ως το μοναδικό εργαλείο προστασίας, στη βάση της «ατομικής ευθύνης». Κατά τ' άλλα η ενημέρωση επικεντρώθηκε στη λειτουργία των εκκλησιών το Πάσχα, στο πασχαλινό τραπέζι και το άνοιγμα εμπορικών κέντρων και της Εστίασης. Επαναλήφθηκε ότι το Σάββατο ξεκινούν το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη και Κοζάνη (κατόπιν ραντεβού), η λειτουργία κέντρων αισθητικής, εμπορικών κέντρων κι εκπτωτικών χωριών. Στις 3 Μάη επαναλειτουργεί η Εστίαση, με υποχρεωτικά τα δύο τεστ τη βδομάδα με «το κόστος του ενός να βαρύνει το κράτος» και προφανώς το δεύτερο την τσέπη των εργαζομένων, όπως αναφέρθηκε από τους ειδικούς.

  • Η αύξηση στο μέσο όρο των θανάτων και στον αριθμό των διασωληνωμένων αποτυπώθηκε και στην 46η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου για την Covid-19 (αφορά το διάστημα 15 - 21 Απρίλη). Ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων αυξήθηκε σε 82,6 (από 63,4 πριν από 20 μέρες, στις 31 Μάρτη). Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Επιτροπής Επιδημιολόγων (20/4/2021), 19 Περιφερειακές Ενότητες (Αργολίδα, Αρκαδία, Αττική, Αχαΐα, Βοιωτία, Εύβοια, Ευρυτανία, Ζάκυνθος, Θάσος, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Κιλκίς, Κοζάνη, Κορινθία, Κως, Λάρισα, Πέλλα, Ρέθυμνο και Χαλκιδική) κατατάσσονται στο επίπεδο πολύ υψηλού κινδύνου, ενώ όλες οι υπόλοιπες ΠΕ της χώρας κατατάσσονται στο επίπεδο υψηλού κινδύνου.

Τροπολογία της τελευταίας στιγμής για τις επιτροπές διαχείρισης της πανδημίας

Την κυβέρνηση, που έχει την ευθύνη για τις αποφάσεις διαχείρισης της πανδημίας, καλύπτει τροπολογία που κατατέθηκε τελευταία στιγμή και υπερψηφίστηκε από τη ΝΔ στη Βουλή το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, σε σχέση με την ευθύνη των μελών των Επιτροπών διαχείρισης της πανδημίας (Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας, Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτακτων Συμβάντων και Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών).

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με την τροπολογία, τα μέλη των Επιτροπών «δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της λειτουργίας των Επιτροπών».

Το ΚΚΕ, ψηφίζοντας «παρών», εστίασε στην αυτονόητη θέση ότι δεν πρέπει να διώκεται η έκφραση γνώμης από τους επιστήμονες ή να διώκονται για την ψήφο τους, αφού κάτι τέτοιο είναι σκοταδιστικό και, σωστά, πουθενά στον κόσμο δεν συμβαίνει. Αλλωστε και οι βουλευτές δεν πρέπει να διώκονται για την ψήφο ή τη γνώμη τους. Οπως αναδεικνύει επίσης σταθερά το Κόμμα, την ευθύνη κάθε σχετικής απόφασης για τη διαχείριση της πανδημίας έχει η κυβέρνηση, ενώ, όπως αποδείχθηκε πρόσφατα, εργαλειοποιεί και τη γνώμη των επιστημόνων, προσαρμόζοντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα στις επιταγές των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Από τη συζήτηση και την τοποθέτηση της κυβέρνησης για τη συγκεκριμένη τροπολογία, έγινε σαφές ότι πρόθεσή της είναι να θωρακίσει τις αποφάσεις που έχει λάβει για τη διαχείριση της πανδημίας, με κριτήριο την «ατομική ευθύνη» και τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Βάζει δηλαδή μπροστά το αυτονόητο σχετικά με τη γνώμη και την ψήφο των επιστημόνων, για να προσφέρει ασυλία στη δική της πολιτική, που ευθύνεται για το σημερινό χάλι με την πανδημία.

Η τροπολογία προέβλεπε επίσης την αξιοποίηση ιδιωτικών κέντρων υγείας στον εμβολιαστικό σχεδιασμό, δίνοντας νέα δωράκια στους επιχειρηματίες, όπως και αλλαγές στο ωράριο εργασίας για το προσωπικό των εμβολιαστικών κέντρων από τις 7 το πρωί μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα, 7 μέρες τη βδομάδα (και αργίες και Κυριακές).

Σχολιάζοντας τέλος την κυβερνητική τροπολογία, η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ότι «για εμάς όχι μόνο δεν υπάρχει κανένα απολύτως "ακαταδίωκτο", αλλά ήδη εκπρόσωποί μας διώκονται για διεκδικήσεις μας υπέρ των ασθενών. Επίσης, κατά την άσκηση των ιατρικών μας καθηκόντων υπάρχει ακόμα σε ισχύ η απαράδεκτη ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης (εγκύκλιος Χουλιαράκη) περί καταλογισμού αστικών αποζημιώσεων στους γιατρούς, την οποία η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει καταργήσει...».Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ