Σάββατο 24 Απρίλη 2021 - Κυριακή 25 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Με μοναδική σύσταση την «αυτοδιάγνωση» για την προστασία από τον κορονοϊό

Μια ανάσα από τα 10.000 θύματα βρίσκεται ο τραγικός απολογισμός της πανδημίας στη χώρα, αφού την Παρασκευή άλλοι 78 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 9.864.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι παραμένει σκαρφαλωμένος στους 819, ενώ παρά τον μειωμένο αριθμό τεστ, καταγράφηκαν 2.754 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 1.355 στην Αττική, 343 στη Θεσσαλονίκη, 81 στη Λάρισα, 74 στην Αχαΐα.

Τα ενεργά κρούσματα στη χώρα υπολογίζονται σε περίπου 25.000, με τη μισή Ελλάδα να παραμένει στην κατηγορία «πολύ αυξημένου κινδύνου», ενώ το επιδημιολογικό φορτίο είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο σε Αττική, Κεντρική και Δυτική Μακεδονία.

Συνολικά 5.400 ασθενείς νοσηλεύονται με Covid, με την Επιτροπή να προειδοποιεί κατά την ενημέρωση της Παρασκευής ότι «η αποκλιμάκωση των ΜΕΘ θα χρειαστεί ίσως και βδομάδες». Η πληρότητα στις ΜΕΘ/ΜΑΦ Covid είναι 87% στην επικράτεια, 89% στην Αττική, 95% στη Θεσσαλονίκη, ενώ 1 στους 4 διασωληνωμένους είναι άνω των 75 ετών.

Το Σάββατο, στο επίπεδο «πολύ αυξημένου κινδύνου» εντάσσονται: Καβάλα, Ρέθυμνο, Αργολίδα, Κίσσαμος Χανίων. Στο επίπεδο «αυξημένου κινδύνου» κατεβαίνουν: Χίος, Γιάννενα, Ερέτρια, Βέροια, Λαμία, Ρόδος.

Και ενώ αυτή η κατάσταση αποτυπώνει την ανάγκη άμεσης θωράκισης των νοσοκομείων, των χώρων δουλειάς, των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, τα όσα ανακοινώνονται αφορούν το «άνοιγμα» οικονομικών δραστηριοτήτων χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας, πέρα από την «αυτοδιάγνωση», η οποία παρουσιάστηκε και στην ενημέρωση της Παρασκευής σχεδόν ως το μοναδικό εργαλείο προστασίας, στη βάση της «ατομικής ευθύνης». Κατά τ' άλλα η ενημέρωση επικεντρώθηκε στη λειτουργία των εκκλησιών το Πάσχα, στο πασχαλινό τραπέζι και το άνοιγμα εμπορικών κέντρων και της Εστίασης. Επαναλήφθηκε ότι το Σάββατο ξεκινούν το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη και Κοζάνη (κατόπιν ραντεβού), η λειτουργία κέντρων αισθητικής, εμπορικών κέντρων κι εκπτωτικών χωριών. Στις 3 Μάη επαναλειτουργεί η Εστίαση, με υποχρεωτικά τα δύο τεστ τη βδομάδα με «το κόστος του ενός να βαρύνει το κράτος» και προφανώς το δεύτερο την τσέπη των εργαζομένων, όπως αναφέρθηκε από τους ειδικούς.

  • Η αύξηση στο μέσο όρο των θανάτων και στον αριθμό των διασωληνωμένων αποτυπώθηκε και στην 46η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου για την Covid-19 (αφορά το διάστημα 15 - 21 Απρίλη). Ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων αυξήθηκε σε 82,6 (από 63,4 πριν από 20 μέρες, στις 31 Μάρτη). Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Επιτροπής Επιδημιολόγων (20/4/2021), 19 Περιφερειακές Ενότητες (Αργολίδα, Αρκαδία, Αττική, Αχαΐα, Βοιωτία, Εύβοια, Ευρυτανία, Ζάκυνθος, Θάσος, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Κιλκίς, Κοζάνη, Κορινθία, Κως, Λάρισα, Πέλλα, Ρέθυμνο και Χαλκιδική) κατατάσσονται στο επίπεδο πολύ υψηλού κινδύνου, ενώ όλες οι υπόλοιπες ΠΕ της χώρας κατατάσσονται στο επίπεδο υψηλού κινδύνου.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ