ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Απρίλη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ Ν. ΚΟΤΖΙΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Εγκλωβισμός του λαού σε επικίνδυνες αντιθέσεις για την Ενέργεια

Στο παζάρι για... «προσφορές» και «αντιπροσφορές» η συγκυβέρνηση, όταν οι ενεργειακοί ανταγωνισμοί βάφονται με το αίμα των λαών

Στη μέση ενός επικίνδυνου παζαριού βάζει το λαό η συγκυβέρνηση, στο φόντο των εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για την Ενέργεια
Στη μέση ενός επικίνδυνου παζαριού βάζει το λαό η συγκυβέρνηση, στο φόντο των εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για την Ενέργεια
Τον εγκλωβισμό του ελληνικού λαού στο επίκεντρο οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων με άξονα τα ενεργειακά στην προσπάθεια της εγχώριας αστικής τάξης για γεωστρατηγική της αναβάθμιση, επιβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, μιλώντας στο πρακτορείο «Associated Press» από τις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται κατόπιν πρόσκλησης του Αμερικανού ομολόγου του Τζον Κέρι.

«Ο ειδικός απεσταλμένος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (σ.σ: το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών) για τις διεθνείς ενεργειακές υποθέσεις Αμος Χοστάιν, θα επισκεφθεί την Αθήνα σύντομα για συνομιλίες», είπε συγκεκριμένα ο Ν. Κοτζιάς, εξηγώντας ότι ο Τζον Κέρι τον διαβεβαίωσε ότι «οι ΗΠΑ θα ήταν πρόθυμες να κάνουν μια αντιπροσφορά» για τον αγωγό μεταφοράς καυσίμου που προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση η ρωσική «Gazprom».

Ο ίδιος, επιχειρώντας να παζαρέψει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τα συμφέροντα των ντόπιων μονοπωλίων, υποστήριξε ότι «η "Gazprom" μας έκανε μια πολύ καλή προσφορά», παραπέμποντας στη ρωσική πρόταση για 10ετή συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου σε προνομιακές τιμές, μαζί με μία προκαταβολή από τα ενδεχόμενα κέρδη.

Εσπευσε, δε, να χαρακτηρίσει τις συνομιλίες για τον αγωγό φυσικού αερίου της «Gazprom» ως «οικονομική και όχι πολιτική απόφαση», παρέχοντας ουσιαστικά διαβεβαιώσεις ότι η στρατηγική επιλογή της ελληνικής αστικής τάξης για στοίχισή της στον ευρωατλαντικό άξονα δεν αμφισβητείται. Θυμίζουμε, αντίστοιχες διαβεβαιώσεις έδωσε τέλη Μάρτη στο δικό του ταξίδι στην Αμερική και ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος.

Κατά τα λοιπά, ο Ν. Κοτζιάς είχε και χτες συναντήσεις στην Ουάσιγκτον με στελέχη των δύο νομοθετικών Σωμάτων των ΗΠΑ, Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία, όπως και με στελέχη του αμερικανο-εβραϊκού λόμπι. Συναντήθηκε, επίσης, με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής, Royce, καθώς και με τον επικεφαλής της μειοψηφίας της ίδιας Επιτροπής, Engel.

Σήμερα ο Ν. Κοτζιάς θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, την έδρα του ΟΗΕ για επαφές με αντικείμενο τα «εθνικά θέματα».

Βαθύτερη εμπλοκή και των Ενόπλων Δυνάμεων

Στο ίδιο πλαίσιο, εξάλλου, της επιδίωξης «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» της εγχώριας αστικής τάξης, εντάσσεται και η απόφαση της κυβέρνησης να εμπλέξει ακόμα βαθύτερα τις Ενοπλες Δυνάμεις στους επικίνδυνους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

«Η γεωπολιτική κατάσταση αλλάζει στον κόσμο και η Ελλάδα παίζει έναν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο. Ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων γίνεται ακόμα πιο σημαντικός αυτές τις δύσκολες στιγμές», ανέφερε χαρακτηριστικά χτες ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος, «φωτογραφίζοντας» την πρεμούρα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να ρίξει πιο ενεργά και με αναβαθμισμένο ρόλο τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις στη φωτιά των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή...

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Ξανά - μανά ΜΟΕ εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου

Ξεκινούν σήμερα εκ νέου οι συζητήσεις με την τουρκική κυβέρνηση για την οικοδόμηση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), έπειτα από δύο χρόνια αναστολής, και σε μια προσπάθεια των μονοπωλίων των δύο χωρών, Ελλάδας και Τουρκίας, να καταλήξουν σε κάποιο συμβιβασμό στις μεταξύ τους αντιθέσεις, ώστε να προχωρήσουν οι μπίζνες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα.

Κατά πληροφορίες, από ελληνικής πλευράς των συνομιλιών θα ηγηθεί ο γγ του υπουργείου Εξωτερικών, Δ. Παρασκευόπουλος, και από τουρκικής ο μόνιμος υφυπουργός Εξωτερικών, Φ. Σινιρλίογλου. Θυμίζουμε, για το ζήτημα των ΜΟΕ έγινε την περασμένη βδομάδα σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, Αμυνας, Π. Καμμένου, καθώς και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Μ. Κωσταράκου.

Κατά τις ίδιες πηγές, βασικό θέμα στο ελληνοτουρκικό παζάρι θα είναι τα Πεδία Βολής, που κάθε πλευρά διεκδικεί να κατοχυρώσει για τον εαυτό της στο Αιγαίο. Είναι άλλωστε γνωστή η τακτική της Αγκυρας να ανακοινώνει δέσμευση τεράστιων περιοχών για στρατιωτικά γυμνάσια, για μεγάλα χρονικά διαστήματα, καλύπτοντας και τμήματα της ελληνικής επικράτειας. Πίσω φυσικά από τέτοιες μεθοδεύσεις βρίσκονται οι ενδοαστικές αντιθέσεις για το ποιας πλευράς μονοπώλια θα πάρουν προβάδισμα στην εκμετάλλευση ενεργειακών πηγών και διαύλων στην ευρύτερη περιοχή.

Ταυτόχρονα, η όλη διαδικασία των ΜΟΕ έχει ευθύς εξαρχής περιορισμένη αποτελεσματικότητα και αξία, εφόσον εξελίσσεται εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου, με τους Αμερικανούς ως επικυρίαρχους να ενισχύουν ποικιλότροπα την τουρκική προκλητικότητα εις βάρος εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Σε μια τέτοια βάση, άλλωστε, από ελληνικής πλευράς αναγνωρίζεται και διαχέεται ότι από την όλη διαδικασία των ΜΟΕ, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, δεν θα πρέπει να αναμένονται θεαματικές εξελίξεις. Ωστόσο, από κύκλους του ελληνικού ΥΠΕΞ αναφέρεται ότι ο διάλογος με την Τουρκία πρέπει πάντα να συνεχίζεται, ό,τι κι αν συμβαίνει, ακόμα κι αν δεν οδηγεί σε άμεσο αποτέλεσμα, μάλλον σε μια προσπάθεια να μη χρεωθεί η ελληνική αστική τάξη, στο ασφυκτικό πλαίσιο του ΝΑΤΟ, την όποια διακοπή των διαβουλεύσεων.

Σε ημερίδα για τις εξελίξεις στα ΤΕΙ και τη θέση του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παραβρεθεί και θα μιλήσει στην ημερίδα που διοργανώνουν το Τμήμα Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ και η ΤΟ ΑΕΙ - ΤΕΙ - Ερευνας της ΚΟ Αττικής, με τίτλο «Οι εξελίξεις στα ΤΕΙ, οι θέσεις του ΚΚΕ». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Απρίλη, 12.00 - 17.00, στο ΤΕΙ Αθήνας.

Περιοδεία στην Κάρυστο

Ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, θα πραγματοποιήσει σήμερα, Παρασκευή, περιοδεία στην Κάρυστο, όπου θα συναντηθεί στις 10 π.μ. με το δήμαρχο Καρύστου, στις 11.30 π.μ. με τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο και στη 1 μ.μ. θα επισκεφτεί το Νοσοκομείο Καρύστου.

Τ.Ο. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για την αντοχή και την ηρωική στάση των κομμουνιστών σε εξορίες και φυλακές

Αύριο, Σάββατο, στις 7 μ.μ., στο Θέατρο Πολιτών (Τεγέας και Μονής Δαμάστας), η ΤΟ Περιστερίου του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Η αντοχή και η ηρωική στάση των κομμουνιστών στις εξορίες και στις φυλακές». Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Θα ακολουθήσει συναυλία με το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη». Στο χώρο θα λειτουργούν έκθεση αρχειακού υλικού του ΚΚΕ και έκθεση βιβλίου, που θα είναι ανοιχτή από τις 5.30 μ.μ.

Συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα συναντηθεί σήμερα, Παρασκευή, στις 5.30 μ.μ., με αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ στα γραφεία του ΚΚΕ στη Βουλή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ