ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Απρίλη 1999
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι αλήθειες

ΟΛΟΙ ΒΕΒΑΙΑ καταλάβαμε πλέον πως εννοεί η "χώρα της Ελευθερίας" την αντικειμενική ενημέρωση. Το φάρμακο για όσους δημοσιογράφους δεν είναι "αντικειμενικοί" είναι ένα: Ο "Τόμαχοκ"!

***

Ισως τώρα, μετά τα χτεσινοβραδινά γεγονότα καταλάβουν ακόμα και αυτοί οι συνάδελφοι - δημοσιογράφοι που υποστήριζαν ότι πρέπει να αντιμετωπίζουν τα γεγονότα του πολέμου από "ψυχρή ειδησεογραφική σκοπιά"...

***

Η μόνη "αντικειμενική" δημοσιογραφία είναι αυτή που τάσσεται και στρατεύεται ενάντια στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς και εναντίον των σχεδίων του ΝΑΤΟ στη Βαλκανική. Είναι ο μόνος τρόπος πραγματικής εξυπηρέτησης της αλήθειας.

***

Γιατί σήμερα υπάρχουν 2 "αλήθειες": Η αλήθεια των "Τόμαχοκ" και η αλήθεια των λαών της Βαλκανικής. Και πρέπει να επικρατήσει η δεύτερη.

***

ΠΑΛΙ ΚΑΛΑ που πήγε δηλαδή ο Σημίτης στην επέτειο των 50χρονων του ΝΑΤΟ και παρενέβη, ώστε να είναι πιο μετριοπαθείς οι αποφάσεις των πρωθυπουργών και προέδρων των χωρών - μελών.

***

Αποφάσισαν εντατικοποίηση των βομβαρδισμών, οι οποίοι δε θα σταματήσουν παρά μόνο αν η κυβέρνηση του Βελιγραδίου δεχτεί και τους 5 όρους του Ραμπουγέ. Δηλαδή την πιο σκληρή εκδοχή των μέχρι τώρα ΝΑΤΟικών θέσεων.

***

Για να καταλάβετε, ακόμα και η παρουσία του στην εκδήλωση ήταν συμβολική. Ανέβηκε στην εξέδρα, χαιρέτησε τον Κλίντον, μετά τον Σολάνα και στη συνέχεια πήγε και στάθηκε δίπλα στον Τόνι Μπλερ (γνωστός και ως Φιλιππινέζα του Κλίντον).

***

Φυσικά παρέλασε και από διάφορα κανάλια και αμερικανικούς δημοσιογραφικούς κύκλους, δηλώνοντας ότι πρώτα και πάνω από όλα εφαρμόζει τις αποφάσεις της Συμμαχίας.

***

Για να δούμε τι θα σκεφτεί να μας πει όταν γυρίσει εδώ στην Ελλάδα. Να είστε βέβαιοι, φυσικά, ότι δε θα μας πει όσα πραγματικά συμφώνησε "στο περιθώριο της Διάσκεψης", όπου γίνονται φυσικά και οι πραγματικές συμφωνίες.

Φορείς του ραγιαδισμού

Ξέρετε ποιοι ακολουθούν την τακτική "δυο μέτρα και δυο σταθμά"; Οχι, δεν είναι οι δολοφόνοι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, αλλά "οι Νεοέλληνες, που επιδεικνύουμε αντιφατική συμπεριφορά το τελευταίο διάστημα". Γιατί; Διότι "στην περίπτωση των Κούρδων υπερασπιζόμαστε την αυτονομία τους, ενώ στην περίπτωση των Κοσσοβάρων με τη στάση μας υπερασπιζόμαστε ουσιαστικά την καταπίεσή τους". Αυτά είπε χωρίς τσίπα ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Γ. Μαγκριώτης, σε ομιλία του στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. Θλιβεροί υπάλληλοι της "νέας τάξης", που θέλουν να μολύνουν με τη δουλοπρέπειά τους και το λαό. Αδίστακτοι φορείς του μικρόβιου της "προσαρμογής" και του "ρεαλισμού" του ραγιά. Ας τους στείλουμε εκεί που είναι η θέση τους, στα σκουπίδια της ιστορίας.

Ξέφραγο αμπέλι

Είναι ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση Σημίτη, έχοντας από καιρό κάνει την επιλογή της άνευ όρων συστράτευσης στο πλευρό των αφεντικών της "νέας τάξης" και της ολόπλευρης βοήθειας στην πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ, το μόνο που κάνει είναι να επιχειρεί να "ρίχνει στάχτη στα μάτια" του κόσμου και να τον εμπαίζει προκλητικά.

Για παράδειγμα, ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι είναι εξόφθαλμα αντισυνταγματική η διέλευση των ταγμάτων θανάτου του ΝΑΤΟ από τη χώρα μας, ωστόσο δε χάνει την ευκαιρία να αποπροσανατολίσει γύρω από αυτό το θέμα, σηκώνοντας μπουχό γύρω από τη συνταγματικότητα ή μη, ποιος θα πάρει την απόφαση, και άλλα παρόμοια. Την ίδια στιγμή, όμως, η συζήτηση αυτή καθόλου δεν πτοεί την κυβέρνηση να έχει μετατρέψει τη χώρα σε ξέφραγο αμπέλι, όπου τα ΝΑΤΟικά καθάρματα αισθάνονται σαν στο σπίτι τους. Ηδη, ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, στη Θεσσαλονίκη, ταγματάρχης Στ. Λαζάρου, ανακοίνωσε ότι από το λιμάνι της πόλης έχουν περάσει, μέχρι πρόσφατα, 8.500 στρατιώτες, 3.800 οχήματα, 550 άρματα και 1.200 κοντέινερ με πολεμοφόδια, που έφτασαν με 25 μεταγωγικά, ενώ στο αεροδρόμιο έχουν προσγειωθεί 120 ΝΑΤΟικά αεροπλάνα. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση Σημίτη έχει ήδη παράσχει πλήρη κάλυψη στη διέλευση των ΝΑΤΟικών δολοφόνων, γιατί είναι σε όλους φανερό ότι όλα αυτά τα στρατεύματα που πέρασαν αποτελούν τη δύναμη για τη χερσαία επίθεση, όπως έχουν ήδη ομολογήσει οι στρατηγοί των γκάνγκστερ.

"Βομβαρδισμός" ερωτήσεων

Βέβαια όσα δεν είπαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί, τα είπαν οι Ελληνες δημοσιογράφοι με τις ερωτήσεις τους στη συνέντευξη Τύπου, μετά τη λήξη της Διάσκεψης των υπουργών Υγείας για την Τρίτη Ηλικία.

Στην κυριολεξία οι Ελληνες δημοσιογράφοι τους "βομβάρδισαν" με τις ερωτήσεις τους. "Αυτή τη στιγμή, τόνισαν, μας ενδιαφέρει πρωτίστως ο πόλεμος και η στάση η δική σας για το πώς θα υλοποιηθεί η αρχή της ΠΟΥ".

Απάντηση, βέβαια, δεν πήραν. Απλώς φάνηκε ο διατεταγμένος ρόλος και των συγκεκριμένων υπουργών στην υπηρεσία της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ.

Στόχος η Αλήθεια

Στόχο είχαν

το κανάλι,

που τα αίσχη τους

προβάλλει

και του ρίξαν

να σιωπήσει

για ν' αρχίσει

μαύρη "πλύση",

όπως κάνουν

και στη Δύση!

Στόχο είχαν

την οθόνη

που τους "καίει"

και τους "πληγώνει"

και το έκαναν

σμπαράλι

για να πάψει

να προβάλλει

τη σφαγή

κι όλο το χάλι!

Ο οίστρος

Δικές σας οι ευθύνες

Κι αν θέλετε κι άλλη απόδειξη για το γεγονός πως έχουν καταντήσει τη χώρα ξέφραγο αμπέλι, σημειώστε και το εξής: Προχτές, φέρι μποτ από την Ιταλία έφερε στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας ένα ολόκληρο κομβόι γερμανικών στρατιωτικών αυτοκινήτων (φορτηγά και άλλα), με προορισμό - όπως έγινε ανεπίσημα γνωστό - την Αλβανία.

Στις επανειλημμένες ερωτήσεις και παρεμβάσεις εκπροσώπων του φιλειρηνικού κινήματος προς τους διάφορους τοπικούς αρμοδίους (Λιμεναρχείο, Αστυνομία, κτλ.) δόθηκε μια και μόνη απάντηση: Τα οχήματα, μαζί με το φορτίο τους, προέρχονται από χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και επομένως δε γίνεται ο παραμικρός έλεγχος ή έρευνα.

Κι αν, κύριοι της κυβέρνησης, τα φορτηγά περιέχουν όπλα και πολεμοφόδια, για τους μισθοφόρους του UCK; Ξέρουμε, βέβαια, ότι δεν μπορείτε να δώσετε καμιά απάντηση. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι μπορεί να μην σας είχαν ενημερώσει καν για τη συγκεκριμένη αποστολή. Και το ενδεχόμενο αυτό, όμως, αποτελεί μια επιπλέον απόδειξη αυτού που σημειώνουμε στην αρχή. Εχετε καταντήσει την Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι των ΝΑΤΟικών φονιάδων. Και οι ευθύνες είναι όλες δικές σας.

Μα, δεν ντρέπονται;

"Εμείς περιμέναμε 900.000 Αμερικανούς και δε θα έρθουν ούτε οι μισοί... ενώ δύο ΝΑΤΟικές χώρες εξέδωσαν ταξιδιωτικές οδηγίες να μην έλθουν σπουδαστές στην Ελλάδα, στη διάρκεια των πασχαλινών εορτών".

Η δήλωση ανήκει στον Κ. Σημίτη και έγινε προχτές, στη διάρκεια ομιλίας του στο ίδρυμα Γούντροου Γουίλσον, στις ΗΠΑ, όπου βρίσκεται.

Την ίδια περίπου ώρα, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γ. Κρανιδιώτης, δήλωνε στην ελληνική Βουλή και για εσωτερική κατανάλωση: "Δεν προβλέπονται σοβαρές επιπτώσεις για τον τουρισμό στη χώρα μας και πάντως οι επιπτώσεις δε σχετίζονται με το διοικητικό διάταγμα, που εξέδωσαν οι ΗΠΑ περί εμπόλεμης ζώνης στο Ιόνιο".

Μα δεν ντρέπονται; Και, τέλος πάντων, μέχρι πότε νομίζουν πως θα μπορούν να κρύβουν την αλήθεια;

"Ολοι λένε μπράβο στο ΚΚΕ"

Μπορεί η κυβέρνηση Σημίτη, υπό την άμεση καθοδήγηση της αμερικάνικης πρεσβείας, να κάνει ό,τι μπορεί για να "ευνουχίσει" τον αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του αντιπολεμικού κινήματος με τα χτυπήματα των πορειών, με τις συλλήψεις των μελών της ΚΝΕ κ. λπ., αλλά ο κόσμος δεν τρώει το κουτόχορτο που του πλασάρουν. Αναγνωρίζει τον αγώνα και τις πολύμορφες κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις όπου πρωτοστατεί το ΚΚΕ και η ΚΝΕ. Για του λόγου το αληθές αντιγράφουμε από προχτεσινή ανταπόκριση του Γ. Λιάπη στην "Ελευθεροτυπία" από τη Θεσσαλονίκη: "Μοτοσικλετιστές της ομάδας "Ζ" κατά προτίμησιν προηγούνται των στρατιωτικών αυτοκινητοπομπών - με γαλάζια φλας να αναβοσβήνουν, ενώ σε επίκαιρα σημεία των δρόμων υπάρχουν περιπολικά και κλούβες με αστυνομικούς έτοιμους να επέμβουν στην περίπτωση εμφάνισης... των νεολαίων της ΚΝΕ ή άλλων του ΚΚΕ - δυστυχώς, είναι οι μόνοι που διαμαρτύρονται μαζικά". Και σε άλλο σημείο: "Ολοι υποτιμούν τη νοημοσύνη μας. Και ο κόσμος; Οι άνθρωποι της Θεσσαλονίκης; Ολοι λένε "μπράβο στο ΚΚΕ" - όλοι, δεξιοί, κεντρώοι, ΠΑΣΟΚοι. Αλλά κανείς δεν πάει στις διαδηλώσεις που οργανώνονται!.. Το ΝΑΤΟ γιορτάζει. Εμείς πενθούμε. Στοιχειωμένο ήταν το Πάσχα μας. Και στοιχειωμένες οι μέρες και οι νύχτες που ακολούθησαν. Οι φάλαγγες των ΝΑΤΟικών αποτελούν ένα είδος προσβολής για τον καθέναν".

Θάβουν ζωντανούς τους πρόσφυγες

Ολοι αντιλαμβάνονται το βρώμικο και απάνθρωπο παιχνίδι που παίζουν οι ΝΑΤΟικοί μακελάρηδες, με τους πρόσφυγες και στις πλάτες των προσφύγων τους, που δεν έχουν διστάσει ακόμα και να τους βομβαρδίσουν, για να αποδείξουν ότι τους... προστατεύουν. Ακόμα χειρότερα, όμως, είναι τα πράγματα για όσους πρόσφυγες περιέλθουν στη δική τους φροντίδα και προστασία. Δείτε τους Αλβανόφωνους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Αλβανία. Από τη στιγμή που θα περάσουν τα σύνορα, όσοι δε στρατολογηθούν, ακόμα και με τη βία, στην εμπροσθοφυλακή του ΝΑΤΟ τον UCK, τους παρατάνε στο έλεος του θεού. Ούτε αυτούς τους άθλιους καταυλισμούς δε στήνουν. Αλλά και όσοι καταφέρουν να πάνε σε αυτούς, στέκονται ατέλειωτες ώρες στην ουρά για ένα κομμάτι ψωμί, για 200 γραμμάρια γάλα, ενώ κουβέντα δεν πρέπει να γίνεται για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Και βέβαια στο σύνολό τους σχεδόν πρόκειται για μικρά παιδιά, γυναίκες και γέρους. Στην πραγματικότητα τους θάβουν ζωντανούς.

Το πράγμα γίνεται πιο εξοργιστικό όταν κανείς σκεφτεί ότι "δίπλα" τους τρέχει άφθονο χρήμα, για να συγκροτηθεί η δύναμη κρούσης κατά της Γιουγκοσλαβίας με Αμερικανούς κομάντος, τα "Απάτσι" και τον UCK. Εκεί δεν υπάρχουν όρια στη "βοήθεια". Και κάτι ακόμα. Είναι ολοφάνερο ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν την πλήρη ευθύνη για ό,τι συμβαίνει στους πρόσφυγες στην Αλβανία, αφού είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση της χώρας αυτής μόνο τυπικά υφίσταται και τα πάντα έχουν εκχωρηθεί στο ΝΑΤΟ.

Ο παχυδερμισμός των υπουργών Υγείας

Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) έχει θέσει - από το 1985 - ως πρώτη προϋπόθεση για την υγεία την απελευθέρωση από το φόβο του πολέμου. Επιπλέον, έκανε και την εξής υπόδειξη: "Ο κάθε εθνικός τομέας υγείας θα πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία και να αναλάβει την ευθύνη να βοηθήσει ώστε να γίνει καλύτερα κατανοητό το τι πραγματικά ο πόλεμος - και ειδικότερα ο πυρηνικός - σημαίνει για την υγεία".

Ε, λοιπόν, πώς νομίζετε ότι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Υγείας, που βρέθηκαν αυτές τις μέρες στην Αθήνα, προωθούν αυτή την υπόδειξη της ΠΟΥ; Η απάντηση βρίσκεται στο γεγονός πως διέγραψαν ακόμα και τη λέξη "πόλεμος" απ' την πολιτική τους διακήρυξη, ενώ εξέφρασαν τη "μεγάλη ανησυχία τους για τις επιπτώσεις από τη μεγάλη κρίση στη Νοτιανατολική Ευρώπη"!

Το ελάχιστο που μπορεί να πει κανείς είναι: Αίσχος!
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org