ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Μάρτη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η αξιοποίηση του νερού προς όφελος του λαού προϋποθέτει ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για την Παγκόσμια Μέρα Νερού:

«Η Παγκόσμια Μέρα Νερού βρίσκει και φέτος την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα σε όλο τον κόσμο να υφίστανται, και στον τομέα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων όπως και στον τομέα της Υγείας, τις επιπτώσεις της εμπορευματοποίησης του νερού και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.

Την ίδια ώρα που, την οκταετία 2010 - 2017, το παγκόσμιο ΑΕΠ αυξήθηκε από τα 60 τρισ. δολάρια στα 87 τρισ. (+45%) και οι δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας αναπτύχθηκαν παραπέρα, ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε επαρκές και καθαρό νερό, ενώ εκατομμύρια το χρόνο πεθαίνουν από αρρώστιες που συνδέονται με την έλλειψή του, ανάμεσά τους εκατοντάδες χιλιάδες μικρά παιδιά.

Την ώρα που ολόκληρος ο κόσμος παίρνει αυστηρά μέτρα για να περιορίσει τη διάδοση του κορονοϊού, η εμπορευματοποίηση του νερού και η διαχείρισή του με κριτήριο το κέρδος αφήνει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς πρόσβαση σε επαρκές καθαρό νερό και χωρίς συνθήκες υγιεινής. Αφήνει ατελείωτες "φαβέλες" σε Ασία, Αφρική και Ν. Αμερική, αλλά και εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική έρμαια σε επιδημίες.

Εδώ στη χώρα μας, την ίδια ώρα που το κράτος απαγορεύει τις συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων στα στρατόπεδα εγκλεισμού των μεταναστών/προσφύγων το ίδιο κράτος έχει μεριμνήσει για μία παροχή νερού ανά 1.000 άτομα, επιβάλλοντας όχι απλά συναθροίσεις, αλλά συνθήκες μάχης μεταξύ τους για λίγο νερό.

Η αντίφαση ενός συστήματος που τάχα παίρνει μέτρα για να προστατέψει απ' το φονικό ιό και την ίδια στιγμή, λόγω της εμπορευματοποίησης του νερού και γενικότερα των βασικών όρων διαβίωσης του πληθυσμού, αφήνει εκατομμύρια ανθρώπους στο έλεος της φύσης, είναι σήμερα κραυγαλέα.

Στις ανεπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, τα λαϊκά στρώματα βρίσκονται ανάμεσα στη "Σκύλλα" του εμπορευματοποιημένου και πανάκριβου νερού, που άλλοτε εμφανίζεται με το μανδύα ιδιωτικών επιχειρήσεων ύδρευσης, άλλοτε με το μανδύα των δημοτικών ή δημόσιων επιχειρήσεων, που εμπορευματοποιούν τα πιο κερδοφόρα κομμάτια της ύδρευσης και στη "Χάρυβδη" της υπόσκαψης της υγείας των λαϊκών στρωμάτων και της υποβάθμισης των οικοσυστημάτων με τη ρύπανση των επιφανειακών και υπόγειων νερών από τη διαχείριση των επικίνδυνων υγρών και στερεών βιομηχανικών αποβλήτων.

Στη χώρα μας ειδικότερα, η διαχείριση των αστικών λυμάτων και των δημοτικών αποβλήτων έχει αναδειχθεί διαχρονικά σε σημαντικό παράγοντα ρύπανσης και βιολογικής μόλυνσης των νερών, αποτέλεσμα των επιλογών όλων των κυβερνήσεων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ), με κριτήριο τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου. Εμβληματικό παράδειγμα είναι η εγκληματική ρύπανση και μόλυνση των επιφανειακών και υπόγειων νερών από τους ΧΥΤΑ Φυλής - Ανω Λιοσίων.

Το ΚΚΕ προβάλλει αγωνιστικά την αλήθεια στους εργαζόμενους. Ο καπιταλισμός είναι ασύμβατος με την ικανοποίηση των αναγκών του λαού, είναι ασύμβατος με τη διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων. Τα χιλιάδες θύματα των επιδημιών οφείλονται και στις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων και του λαού, στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης. Τα δυσβάσταχτα τιμολόγια ύδρευσης και άρδευσης δεν είναι αποτέλεσμα της ξηρασίας, αλλά της εμπορευματοποίησης του νερού, της κερδοφορίας απ' τη διαχείρισή του, της ανάγκης του συστήματος να χρησιμοποιήσει και τα τιμολόγια του νερού για να ελέγξει την παραγωγή, να χτυπήσει τον φτωχό αγρότη.

Η χώρα μας είναι πλούσια σε φυσικούς πόρους, ανάμεσά τους και το νερό. Το πρόβλημα είναι ότι στον καπιταλισμό η αξιοποίησή του γίνεται και θα γίνεται ολοένα και περισσότερο για να ενισχυθεί η κερδοφορία των ομίλων, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα δικαιώματα και οι ανάγκες του λαού.

Η αξιοποίηση του νερού προς όφελος του λαού, η διασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών για το σύνολο του πληθυσμού, προϋποθέτει ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό έλεγχο.

Σ' αυτό το πλαίσιο της εργατικής εξουσίας, όπου η γη, οι υδάτινοι πόροι, τα δάση, τα εργοστάσια επεξεργασίας νερού, τα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, τα δίκτυα αποχέτευσης και τα κέντρα επεξεργασίας λυμάτων, οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί θα αποτελούν κοινωνική κρατική ιδιοκτησία, ο κεντρικός σχεδιασμός θα μπορεί να προβλέπει και να ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες και σε νερό, με γνώμονα τη συνδυασμένη ικανοποίηση του συνόλου των κοινωνικών αναγκών».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο ιός του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής καταστρέφει και τα δάση

MotionTeam

Για την Παγκόσμια Μέρα Δασών, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το έγκλημα κατά των δασικών οικοσυστημάτων, που στρέφεται και κατά της ζωής των εργαζομένων, των λαών όλου του κόσμου, συνεχίζεται.

O "ιός" που καταστρέφει τα δάση είναι ο ίδιος που θυσιάζει τις ανθρώπινες ζωές και την υγεία, που εντείνει την εκμετάλλευση, που εξαπολύει πολέμους, που οδηγεί σε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Είναι ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής, το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους, του ανταγωνισμού των μονοπωλίων, των καπιταλιστικών κρατών.

Στην Ελλάδα η πολιτική σε βάρος των δασικών οικοσυστημάτων συνεχίζεται. Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει το διαχρονικό έγκλημα όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ και εντείνει την πολιτική εμπορευματοποίησης των δασών και της γης, διευκόλυνσης της δράσης των επιχειρηματικών ομίλων στα δάση, ως στοιχείο της καπιταλιστικής ανάπτυξης της Ελλάδας.

Με τα νομοσχέδια που ετοιμάζει διευκολύνει την αλλαγή χρήσης τους και τη συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια, εξασφαλίζοντας και το απαραίτητο χωροταξικό και περιβαλλοντικό πλαίσιο. Με τους δασικούς χάρτες, αντί για προστασία των δασών, επιδιώκει να λυθούν ιδιοκτησιακά προβλήματα 10ετιών προς όφελος των επενδυτών, σε βάρος των μικροϊδιοκτητών γης και των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων.

Οι αποφάσεις για την "πράσινη" συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ και την "πράσινη" οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο, από τα ιμπεριαλιστικά κράτη και τις διακρατικές συμμαχίες τους, αποκαλύπτουν την πολιτική της περαιτέρω έντασης του ανταγωνισμού για το κέρδος, της εκμετάλλευσης των δασών, των γαιών και του περιβάλλοντος γενικότερα.

Με πρόσχημα την προστασία των δασών και την αντιμετώπιση της λεγόμενης κλιματικής αλλαγής, επιδιώκουν με ελάχιστο κόστος για το κεφάλαιο την εκμετάλλευση όλων των φυσικών πόρων και των δασών, ως πρώτη ύλη και ως γη για κερδοφόρες επενδύσεις.

Σε αυτήν τη βάση υπογράφονται και αναθεωρούνται οι διάφορες διεθνείς συμφωνίες, μέσα από αντιθέσεις και συμβιβασμούς των ιμπεριαλιστικών κέντρων, που εκτός των άλλων συγκαλύπτουν την επίθεση απέναντι στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

Η προστασία, η ολοκληρωμένη διαχείριση και αξιοποίηση των δασών προς όφελος των λαϊκών αναγκών, στο πλαίσιο της σχεδιασμένης και ισόρροπης βιομηχανικής ανάπτυξης, βρίσκεται στον αντίποδα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, της κυβερνητικής πολιτικής όλων των αστικών κυβερνήσεων.

Το ΚΚΕ απαιτεί την κατάργηση όλου του νομικού πλαισίου για τα δάση και τη χρήση της γης γενικότερα, που εξυπηρετεί το κεφάλαιο και τις κερδοφόρες επιδιώξεις του. Βάζει στο στόχαστρο την αιτία που οξύνει τα προβλήματα των δασικών οικοσυστημάτων, της δασικής γης, όλων των φυσικών πόρων, που είναι ο ίδιος ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής.

Η ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση των δασών στη βάση των λαϊκών αναγκών προϋποθέτει διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, το δρόμο της εργατικής εξουσίας, που με την κοινωνική ιδιοκτησία του συνόλου των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, της βιομηχανίας, του τουρισμού, των δασών, γενικότερα της γης και των φυσικών πόρων, και με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό, μπορεί να διασφαλίσει την ισόρροπη επίδραση του εργαζόμενου ανθρώπου στη φύση και την ανάπτυξη της παραγωγής με κριτήριο τη λαϊκή ευημερία».

«Εφυγε» η σ. Δέσποινα Σκενδερλή

Η ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ εκφράζει σε ανακοίνωσή της τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια της σ. Δέσποινας Σκενδερλή, που «έφυγε» πρόσφατα από τη ζωή. Οπως αναφέρει: «Η συντρόφισσα, με καταγωγή από τον Αρζο Ορεστιάδας του Εβρου, γνώρισε από μικρή την κατοχή των Γερμανών, που οργίαζαν μαζί με τα ντόπια τσιράκια τους. Οργανώθηκε στα Αετόπουλα και μαζί με την αδερφή της, που ήταν στην ΕΠΟΝ, έπλεκαν κάλτσες, γάντια και φανέλες για τον ΕΛΑΣ. Το 1947 έγινε μέλος του ΚΚΕ ενώ το Γενάρη του 1945, σε ηλικία 19 ετών, έφυγε για το βουνό και έγινε μαχήτρια του ΔΣΕ. Συμμετείχε σε πολλές μάχες, τραυματίστηκε βαριά και στα δύο πόδια πηγαίνοντας από το Κιλκίς στον Γράμμο εμπιστευτικό σημείωμα. Παρά τον τραυματισμό της έβγαλε σε πέρας την αποστολή της. Αργότερα μαζί με άλλους τραυματίες εστάλησαν σε νοσοκομείο της ΛΔ Βουλγαρίας. Οταν έγινε καλά δούλεψε για ένα χρόνο στο νοσοκομείο. Παντρεύτηκε τον Καβαλιώτη Κώστα Βαφειάδη και το 1950 πήγαν στη ΛΔ Ρουμανίας, όπου έμεινε μέχρι τον επαναπατρισμό της, με όλη της την οικογένεια. Το 1984 τιμήθηκε από το ΚΚ Ρουμανίας με τέσσερα μετάλλια. Εφυγε μόνη της στην προσφυγιά και γύρισε με άλλα 8 άτομα της οικογένειάς της.

Η συντρόφισσα διακρινόταν για τη δυναμικότητά της, την πίστη της στο ΚΚΕ, στον αγώνα, στο σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Θα τη θυμόμαστε πάντα».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org