ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 24 Μάρτη 2020
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΓΑ
Εκτεταμένες ζημιές από τη σεισμική δραστηριότητα

Πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας και αποζημίωσης των πληγέντων

Eurokinissi

Εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια και στο οδικό δίκτυο στην περιοχή του Καναλακίου της Πάργας προκλήθηκαν από τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις μεγέθους 4,2 και 5,6 Ρίχτερ που σημειώθηκαν το περασμένο Σάββατο, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα η πρώτη και λίγο πριν από τις 3 τα ξημερώματα η δεύτερη. Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά από πτώση αντικειμένων μέσα στα σπίτια τους και διακομίστηκαν σε νοσοκομείο των Ιωαννίνων. Συνολικά, 32 μετασεισμοί με μέγιστο μέγεθος τα 3,1 Ρίχτερ σημειώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Πάργας στις πρώτες 18 ώρες μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση.

Το πρωί της Κυριακής, ξεκίνησαν ο έλεγχος και η καταγραφή των ζημιών σε σπίτια και άλλα οικήματα, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου, μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας και των δήμων Πάργας και Σουλίου αποκαθιστούσαν την κυκλοφορία σε δρόμους προς Καναλάκι, Σούλι, Γλυκή και άλλα χωριά, που είχαν κλείσει λόγω πτώσης βράχων και χωμάτων.

Οι μεγαλύτερες ζημιές εντοπίζονται στις τοπικές κοινότητες Καναλακίου, Γλυκής, Σκαφιδωτής, Σκοτεινού, Κυψέλης και σε ορισμένα χωριά του δήμου Σουλίου. Ζημιές υπέστη, επίσης, το δίκτυο ηλεκτροφωτισμού μέσης τάσης στην περιοχή Σκοτεινού - Σκαφιδωτής, ωστόσο σταδιακά αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση. Η Περιφέρεια ενημέρωνε τους κατοίκους των οποίων τα σπίτια είναι ακατάλληλα λόγω ζημιών ότι θα φιλοξενούνταν σε ξενοδοχείο της περιοχής. Επίσης, τους δόθηκαν οδηγίες και θα ληφθούν μέτρα για να αποφευχθούν τυχόν κρούσματα προσβολής από τον κορονοϊό. Στο μεταξύ, σε ξενοδοχεία διανυκτέρευαν από την Κυριακή πάνω από 20 κάτοικοι της περιοχής, των οποίων τα σπίτια τους έχουν υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές και έχουν κριθεί ακατάλληλα. Για τη στέγασή τους χρησιμοποιήθηκαν διαφορετικές ξενοδοχειακές μονάδες, στο πλαίσιο των μέτρων αποφυγής της διασποράς του κορονοϊού.

Eurokinissi

Κλιμάκια μηχανικών του υπουργείου Υποδομών εστάλησαν στο Καναλάκι και την Πάργα, για να πραγματοποιήσουν αυτοψίες στη σεισμόπληκτη περιοχή και να ελέγξουν τη στατικότητα των κτιρίων ξεκινώντας από τα σχολεία και τα υπόλοιπα δημόσια κτίρια. Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί σοβαρές ζημιές σε περίπου 35 παλιά σπίτια, πολλά από τα οποία κρίνονται ακατάλληλα να κατοικηθούν. Ακόμα και οικοδομές της δεκαετίας του 1970 υπέστησαν σοβαρές ζημιές και κρίνονταν ακατοίκητες.

Απαιτούνται άμεσα μέτρα

«Ο,τι συμβαίνει στο ζήτημα της ανεπάρκειας στην αντισεισμική θωράκιση, στην αντιπλημμυρική προστασία, δεν είναι αποσπασμένο από την επίθεση που δεχόμαστε από το κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις του και τις δυνάμεις που το υποστηρίζουν», σημειώνει η ΚΟΒ Φαναρίου δήμου Πάργας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της. Και τονίζει ανάμεσα σε άλλα:

«Απαιτούμε άμεσα από την κυβέρνηση: Να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα και να αποζημιωθούν οι πληγέντες για το σύνολο των καταστροφών που υπέστησαν από το σεισμό. Αμεση αποζημίωση και φροντίδα για διαμονή σε ασφαλή καταλύματα, για όσο χρόνο χρειάζεται, όσων τα σπίτια έχουν υποστεί ζημιές. Μέτρα ανακούφισης για τους επαγγελματίες των οποίων οι οικογενειακές - μικρές επιχειρήσεις θα μείνουν κλειστές λόγω ζημιών, για όσο διάστημα διαρκέσει η αποκατάστασή τους. Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση για να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες τους».

Σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Πάργας σημειώνει ότι από μια πρώτη εκτίμηση σοβαρές ζημιές φαίνεται να έχει υποστεί το σχολικό συγκρότημα του Γυμνασίου - Λυκείου Καναλακίου. Αναφέρει επίσης: «Η "Λαϊκή Συσπείρωση" εδώ και χρόνια είχε επισημάνει τα προβλήματα και απαιτούσε σοβαρά κονδύλια για πολιτική προστασία (αντισεισμική, αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία). Καλούμε τις τοπικές αρχές άμεσα να προχωρήσουν σε εκτίμηση των ζημιών και να διεκδικήσουν γενναία έκτακτη χρηματοδότηση για τους πληγέντες και για νέα σύγχρονα και ασφαλή σχολεία. Καλούμε την κυβέρνηση άμεσα να προβεί σε σαρωτικούς ελέγχους στατικότητας και αντισεισμικής θωράκισης όλων των σχολικών μονάδων και των δημοσίων και δημοτικών κτιρίων, με προτεραιότητα σε εκείνα που έχουν χτιστεί με παλιότερους αντισεισμικούς κανονισμούς και να αυστηροποιήσει τους ελέγχους στα ιδιωτικά οικήματα».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» από την πρώτη στιγμή βρέθηκε κοντά στους σεισμόπληκτους με τον επικεφαλής της, Πέτρο Δέσκα. Εκφράζει τη συμπαράστασή της σε όλους τους πληγέντες των περιοχών τόσο του δήμου Πάργας όσο και του δήμου Σουλίου και απαιτεί άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση.

Θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» στη Νάξο

Τραυματισμοί εργαζομένων σε Ρόδο και Μαγνησία

Τη ζωή του έχασε στο μεροκάματο την περασμένη Παρασκευή εργαζόμενος σε οικοδομή στη Νάξο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αλβανικής καταγωγής εργαζόμενος δούλευε σε υπόγεια δεξαμενή οικοδομής στην περιοχή της Πλάκας Νάξου, όταν καταπλακώθηκε από χώματα. Μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας Νάξου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Ρόδου εργάτης της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης - Αποχέτευσης Ρόδου (ΔΕΥΑΡ). Ο εργαζόμενος έπεσε σε άδεια δεξαμενή από ύψος 7 μέτρων, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, ενώ εκτελούσε εργασίες συντήρησης στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι. Να διερευνηθούν τα αίτια και να αποδοθούν ευθύνες απαιτεί η Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ.«Να σταλεί τώρα κλιμάκιο της Τεχνικής Επιθεώρησης Εργασίας. Οι ευθύνες της κυβέρνησης, που ανέστειλε στην ουσία τη λειτουργία των Επιθεωρήσεων Εργασίας, είναι τεράστιες», τονίζει στην ανακοίνωσή της.

Τα δύο συνεχόμενα εργατικά «ατυχήματα» που συνέβησαν τις προηγούμενες μέρες στο δήμο Αλμυρού καταγγέλλει με ανακοίνωση της η ΔΑΣ ΟΤΑ Μαγνησίας.

Πιο συγκεκριμένα, τις προηγούμενες μέρες εργαζόμενη η οποία σκούπιζε με το φυσερό το οδόστρωμα, παρασύρθηκε από όχημα έξω από το Κοιμητήριο Σούρπης, αφού δεν είχαν τοποθετηθεί οι ενδεδειγμένοι κώνοι προειδοποίησης των οδηγών για την προστασία των εργαζομένων.

Το δεύτερο «ατύχημα» αφορούσε εργαζόμενη της 3Κ, συνοδό απορριμματοφόρου, μητέρα τεσσάρων παιδιών, της οποίας το δεξί χέρι πιάστηκε μεταξύ δαγκάνας και κάδου, με συνέπεια τον ακρωτηριασμό του δείκτη του χεριού.

Να σημειωθεί ότι στην καθαριότητα του δήμου Αλμυρού έχουν απομείνει να εργάζονται περίπου 20 εργαζόμενοι, σε έναν μεγάλο σε έκταση και ανάγκες δήμο, δίχως τα ελάχιστα Μέσα Ατομικής Προστασίας.

«Είναι τεράστιες οι ευθύνες της δημοτικής αρχής Αλμυρού», καταγγέλλει η ΔΑΣ ΟΤΑ Μαγνησίας και τονίζει: «Η παραπέρα εντατικοποίηση και ελαστικοποίηση των συνθηκών εργασίας, με πρόφαση τις δυσκολίες που δημιουργεί η επιδημία του κορονοϊού, δεν θα περάσει».

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» ΣΤΟΝ ΕΔΣΝΑ
Εδώ και τώρα να ανακληθεί η απόφαση για νέο ΧΥΤΑ στη Φυλή

Την άμεση ανάκληση της απαράδεκτης απόφασης της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ, και μάλιστα με fast track διαδικασίες, για κατασκευή νέου ΧΥΤΑ στην υπερκορεσμένη περιοχή της Φυλής απαιτούν οι εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο ΔΣ του φορέα.

Πιο αναλυτικά στη δήλωσή τους αναφέρουν:

«Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ στις 13 Μάρτη λήφθηκε, εκτός ημερήσιας διάταξης, απόφαση για "Κατασκευή χώρου για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της Αττικής". Το έργο θα γίνει με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, χωρίς δημοσίευση προκήρυξης, με εκτιμώμενη αξία σύμβασης το ποσό των 5.335.000 ευρώ. Με απλά λόγια προχωράνε, "αποφασίζοντας και διατάσσοντας", σε νέα χωματερή στη Φυλή με απευθείας ανάθεση, εκτός των ορίων της υπάρχουσας Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) και σε θέση απολύτου προστασίας του Ορους Αιγάλεω, παραβιάζοντας κατάφωρα τη δική τους αντιλαϊκή νομοθεσία, ακόμη και το αντιλαϊκό Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων.

Σαν να μην έφταναν οι συνέπειες της επιδημίας του κορονοϊού για την υγεία, την ίδια τη ζωή και τα εργασιακά δικαιώματα του λαού μας, η περιφερειακή αρχή Πατούλη, με τις ευλογίες της κυβέρνησης της ΝΔ και τις πλάτες της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, προχωράει στα μουλωχτά, ως συνήθως, στην κατασκευή νέου ΧΥΤΑ στην υπερκορεσμένη περιοχή της Φυλής και μάλιστα με fast track διαδικασίες, υποδαυλίζοντας ακόμη περισσότερο την καρκινογόνα εστία της ευρύτερης περιοχής. Ετσι αντιλαμβάνονται την "πράσινη ανάπτυξη"...

Απαιτούμε εδώ και τώρα να ανακληθεί η απαράδεκτη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ. Καλούμε το λαό της περιοχής και συνολικά της Αττικής σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση ενάντια στα εγκληματικά σχέδια κυβέρνησης και Περιφέρειας».

Τη δήλωση υπογράφουν τα μέλη του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ Αφροδίτη Αυγερινού, Στέλιος Μπενετάτος, Βαγγέλης Σίμος και Θοδωρής Σκολαρίκος.

«Εφυγε» από τη ζωή η Χαρά Τζαναβάρα

«Εφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 67 ετών η δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών», Χαρά Τζαναβάρα. Είχε σπουδάσει αγρονόμος - τοπογράφος και έγινε μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου το 1980. Εργάστηκε για πολλά χρόνια στην «Ελευθεροτυπία» και αργότερα στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ενώ διετέλεσε και αρχισυντάκτρια του Τεχνικού Δελτίου του ΤΕΕ. Ηταν γνωστή και αγαπητή στον τεχνικό κόσμο, καθώς κάλυπτε για τέσσερις δεκαετίες το ρεπορτάζ του (παλαιού) ΥΠΕΧΩΔΕ, δηλαδή θέματα περιβάλλοντος, πολεοδομικά και χωροταξικά, καθώς και τα δημόσια έργα, ενώ τα τελευταία χρόνια είχε επεκτείνει το αντικείμενό της στις μεταφορές, στην Ενέργεια και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Φωτιά σε δεξαμενή αποθήκευσης χημικών

Την κινητοποίηση ισχυρών δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αλλά και μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής προκάλεσε η φωτιά που ξέσπασε το πρωί του Σαββάτου σε δεξαμενή αποθήκευσης χημικού διαλύματος, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας εμπορίας χημικών προϊόντων «AKFA» (πρώην «Ιντερκεμ»), που βρίσκεται στον όρμο του Μικρού Βαθέος στην Αυλίδα της Εύβοιας.

Η φωτιά ξέσπασε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, ενώ εκείνη την ώρα στις εγκαταστάσεις της εταιρείας βρίσκονταν εργαζόμενοι για την εκτέλεση εργασιών καθαριότητας, καθώς και εξωτερικό συνεργείο για την πραγματοποίηση εργασιών συντήρησης, ευτυχώς χωρίς να σημειωθεί κάποιος τραυματισμός.

Στο παρελθόν υπήρξαν αντιδράσεις κατοίκων της περιοχής και φορέων της Τοπικής Διοίκησης σχετικά με την παρουσία βιομηχανικών μονάδων στο συγκεκριμένο σημείο και είχε τεθεί ζήτημα μετεγκατάστασής τους, καθώς και ζητήματα που έχουν να κάνουν με την άδεια περιβαλλοντικών όρων και τη λήψη μέτρων για την προστασία των εργαζομένων και του περιβάλλοντος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ