ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Φλεβάρη 1999
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΦΑΓΕ" - "ΔΕΛΤΑ"
Βρώμικος οικονομικός πόλεμος στα συνεταιριστικά εργοστάσια

Αρχίζοντας από τη Θεσσαλία, όπου, δρώντας ως καρτέλ, πωλούν το συσκευασμένο γάλα σε πολύ μικρές τιμές, ξεκίνησαν μια προσπάθεια για να γονατίσουν οικονομικά τους συνεταιρισμούς και να τους βγάλουν έξω από την αγορά

Βρώμικο "οικονομικό πόλεμο" κήρυξαν οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες, "ΔΕΛΤΑ" και "ΦΑΓΕ",εναντίον των συνεταιριστικών εργοστασίων γάλακτος. Η αρχή του "πολέμου" γίνεται από τη Θεσσαλία, με στόχο τα συνεταιριστικά εργοστάσια της Λάρισας, των Τρικάλων και του Βόλου. Εκπρόσωποι των δυο "μεγάλων αδελφών" δεν κρύβουν, μάλιστα, ότι στοχεύουν στο άμεσο κλείσιμο αυτών των εργοστασίων, για να έρθει, στη συνέχεια, η σειρά και των άλλων σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως της "Δωδώνης" στην Ηπειρο,του "ΑΓΝΟ" στη Θεσσαλονίκη,της "Νεογάλ" στη Δράμα,του "Ροδόπη" στην Κομοτηνή,στη Λαμία κ.ά.

Το "πολεμικό όπλο" που χρησιμοποιούν οι δυο μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες είναι ο αθέμιτος ανταγωνισμός, μέσω της μείωσης της τιμής πώλησης του προϊόντος, που θα οδηγήσει στην "κατάληψη" ολόκληρης της αγοράς στη Θεσσαλία. Εχουν τη δυνατότητα, ακόμα και κάποιας "ζημιάς" τους, καθώς καλύπτουν την αγορά ολόκληρης της Ελλάδας και εξασφαλίζουν τεράστια κέρδη.Προκειμένου, λοιπόν, να "γονατίσουν" οικονομικά τα συνεταιριστικά εργοστάσια της Θεσσαλίας και να τα οδηγήσουν στον αποκλεισμό τους από την ντόπια αγορά και, τελικά, στο κλείσιμο, μειώνουν πάρα πολύ τις τιμές. Συγκεκριμένα, ενώ το γάλα των συνεταιριστικών εργοστασίων πουλιέται από τα Σούπερ Μάρκετ στις 310 δραχμές το λίτρο, η "ΔΕΛΤΑ" και η "ΦΑΓΕ" το πουλούν 220 δραχμές!

Το δίλιτρο των συνεταιριστικών εργοστασίων πουλιέται 550 δραχμές, ενώ η"ΔΕΛΤΑ" το πουλάει 450 δρχ. και στις μέρες της μεγάλης κατανάλωσης - Παρασκευή, Σάββατο και Δευτέρα - ακόμα φθηνότερα, αφού προσφέρει ως "δώρο" μαζί με κάθε κουτί κι ένα ποτήρι, αξίας 91 δραχμών! Το ίδιο και η "ΦΑΓΕ" πουλάει το δίλιτρο 450 δραχμές και στις μέρες της μεγάλης κατανάλωσης, μόνο 370 δραχμές! Και, βεβαίως, για τις μέρες μεγάλης κατανάλωσης οι δυο βιομηχανίες έχουν κάνει "συμφωνίες - πακέτο" για ένα χρόνο με τα Σούπερ Μάρκετ της Θεσσαλίας - δίνοντας, προφανώς και κάποιο άλλο "μπόνους", ίσως και "κάτω από το τραπέζι" - με στόχο ν' αποκλείσουν τα συνεταιριστικά εργοστάσια. Πρέπει να σημειωθεί ότι στις άλλες - εκτός Θεσσαλίας - περιοχές οι δυο βιομηχανίες πουλούν το γάλα περίπου στην ίδια τιμή με τα συνεταιριστικά εργοστάσια.

Σε βάρος καταναλωτών και παραγωγών

Είναι φανερό ότι στόχος της "ΔΕΛΤΑ" και της "ΦΑΓΕ" είναι το κλείσιμο πρώτα των Θεσσαλικών και μετά όλων των συνεταιριστικών εργοστασίων της χώρας κι όταν αυτά "φύγουν από τη μέση" και "πάρουν" μονοπωλιακά την πανελλαδική αγορά, θ' ανοίξει ο δρόμος για να προχωρήσουν σε μεγάλη αύξηση της τιμής πώλησης του προϊόντος στους καταναλωτές, αλλά, ταυτόχρονα και μείωσης της τιμής αγοράς του γάλακτος από τους Ελληνες παραγωγούς.

Σήμερα, οι παραγωγοί γάλακτος στη Θεσσαλία πουλούν το προϊόν τους 130 δραχμές το κιλό, μόνο και μόνο επειδή υπάρχουν τα συνεταιριστικά εργοστάσια που "κρατούν" αυτό το ύψος της τιμής. Αν αύριο δεν υπάρχουν, ο εκβιασμός των παραγωγών από τις "δυο αδελφές" του γάλακτος θα τους εξαναγκάσει να πουλούν"όσο - όσο".

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στα συνεταιριστικά εργοστάσια γάλακτος της Θεσσαλίας παραδίνουν γάλα πάνω από 1.200 παραγωγοί και δουλεύουν κοντά στους 300 εργαζόμενους. (Σ' ολόκληρη τη χώρα χιλιάδες παραγωγοί παραδίνουν γάλα στα συνεταιριστικά εργοστάσια, όπου εργάζονται πάνω από 1.400 εργαζόμενοι). Είναι φανερό ότι, αν ο "πόλεμος" που κήρυξαν οι "ΔΕΛΤΑ" και "ΦΑΓΕ" οδηγήσει στη "νίκη" τους, στο κλείσιμο, δηλαδή, των συνεταιριστικών εργοστασίων, και οι γαλακτοπαραγωγοί θα ζημιωθούν και το πρόβλημα της ανεργίας θα διογκωθεί. Υπάρχει, βεβαίως και το μέγα θέμα που αφορά στην κατανάλωση, καθώς το γάλα των συνεταιριστικών εργοστασίων είναι φρέσκο - της ημέρας - και υγιεινό, ενώ αυτό των δυο γαλακτοβιομηχανιών μπορεί να είναι σκόνης και συμπυκνωμένο, καθότι χρειάζονται πολλές ώρες να συγκεντρωθεί, να μεταφερθεί στην Αθήνα κι από εκεί σε όλη την Ελλάδα, ενώ μεγάλες ποσότητες εισάγονται από το εξωτερικό. Ως γνωστόν στην Ελλάδα παράγονται μόνο 625.000 τόνοι αγελαδινού γάλακτος - λόγω και της ποσόστωσης που επιβάλλει η ΕΕ - και καταναλώνονται 1.100.000 τόνοι...

"Θα τους πολεμήσουμε"

Μιλώντας στο "Ρ" για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, ο Πάρις Λιόλιος,γραμματέας του σωματείου εργαζομένων στο συνεταιριστικό εργοστάσιο"Ολυμπος" της Λάρισας κι αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Εργαζομένων Γεωργικών Οργανώσεων, (ΟΣΕΓΟ), τονίζει: "Από τον περασμένο Νοέμβρη που ο "Ολυμπος" μετακόμισε στις νέες, υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του, εντάθηκε ο οικονομικός πόλεμος από τις "ΔΕΛΤΑ" και "ΦΑΓΕ". Γνωρίζοντας ότι δεν μπορούν πλέον να συναγωνιστούν τον "Ολυμπο" στη γνησιότητα και την ποιότητα των προϊόντων του, καθώς και στο "φρέσκο γάλα ημέρας", αποφάσισαν να το γονατίσουν οικονομικά, για να μπορέσουν ανεξέλεγκτα να ελέγχουν τόσο την παραγωγή, όσο και την κατανάλωση. Αλήθεια, γιατί "προσφέρουν" τόσο χαμηλές τιμές στους καταναλωτές οι δυο εταιρίες; Τρελάθηκαν και θέλουν να "μοιράσουν μαζί τους τα υπέρογκα κέρδη τους, ή πουλούν "φύκια για μεταξωτές κορδέλες"; Πάντως, δεν μπορούν να συναγωνιστούν τον "Ολυμπο" στο "φρέσκο γάλα ημέρας" όταν συγκεντρώνουν γάλα από όλη τη χώρα ή μπορεί και να εισάγουν από ξένες χώρες - ας μας πουν οι αρμόδιοι πώς και από πού έρχονται οι 475.000 τόνοι που καταναλώνονται στη χώρα μας, χωρίς να παράγονται εδώ - και χρειάζονται 24ωρα να συγκεντρωθούν σε υποσταθμούς, να μεταφερθούν με βυτιοφόρα, στην Αθήνα, να παστεριωθούν και να διανεμηθούν στην επαρχία. Τους πληροφορούμε και υποσχόμαστε στους καταναλωτές ότι, αν δεν μπορούμε να τους πολεμήσουμε με οικονομικά μέσα, θα τους αντιμετωπίσουμε, καταφεύγοντας σε ό,τι μέσο διαθέτουμε - ασφαλιστικά μέτρα για αποκατάσταση της βλάβης που υπόκειται ο "Ολυμπος" λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού κ.ά. - και προειδοποιούμε τους αρμοδίους, υπουργείου εμπορίου κ.ά., για το πού μπορεί να οδηγήσει αυτή η κατάσταση. Καλούμε την πολιτεία, τους τοπικούς βουλευτές και τους μαζικούς φορείς της περιοχής μας να παρέμβουν και να μη σφυρίζουν αδιάφορα, όταν δυο εταιρίες επιχειρούν να κλείσουν βίαια τα συνεταιριστικά εργοστάσια. Απευθυνόμαστε στην κυβέρνηση και δηλώνουμε ότι Ελλάδα δεν είναι μόνο η "ΔΕΛΤΑ" και η "ΦΑΓΕ". Εμείς, βεβαίως, δεν μπορούμε να καλούμε τα κυβερνητικά στελέχη και άλλους "καλοφαγάδες" σε δεξιώσεις και τραπεζώματα, όπως κάνουν τ' αφεντικά των δυο γαλακτοβιομηχανιών, αλλά έχουμε το δικαίωμα να δουλεύουμε και να ζούμε σ' αυτή τη χώρα".

Συλλαλητήριο αγροτών στην Καλαμάτα

Την επιτακτική ανάγκη για συνέχιση του αγώνα ενάντια στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς διατράνωσαν χτες οι αγρότες της Μεσσηνίας, συμμετέχοντας στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που έγινε στην Καλαμάτα, μετά από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αγροτών του νομού.

Οι αγρότες συγκεντρώθηκαν με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα έξω από το κτίριο της νομαρχίας, όπου παρέμειναν για δύο ώρες, δηλώνοντας πως θα παλέψουν με όλες τους τις δυνάμεις ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική που ακολουθούν κυβέρνηση και ΕΕ, οδηγώντας τους στο ξεκλήρισμα και τον αφανισμό.

Στο ψήφισμά τους οι αγρότες εκφράζουν την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους στην αγωνιζόμενη αγροτιά της χώρας και χαιρετίζουν τις μεγάλες κινητοποιήσεις των αγροτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Καταδικάζουν την τρομοκρατία, τον εκφοβισμό και τις συκοφαντίες που εξαπολύει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των αγροτικών κινητοποιήσεων και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν με ενότητα και αποφασιστικότητα, τονίζοντας πως: "Δε μας σταματούν ούτε τα δικαστήρια και οι εισαγγελείς, ούτε οι διάφορες εξαγγελίες για ρυθμίσεις, ούτε οι κατηγορίες περί "υποκινητών" και "εκατομμυριούχων"". Παράλληλα, υπογραμμίζουν την έντονη αντίθεσή τους στις δραστικές περικοπές της γεωργίας που ετοιμάζονται, στη ρύθμιση της αγροτικής πολιτικής από τα πολυεθνικά συγκροτήματα, στη μείωση έως και κατάργηση των επιδοτήσεων και της παρέμβασης, που τους παραδίνει στο έλεος των μεσαζόντων.

Τα κύρια αιτήματα των αγροτών του νομού είναι: Να καταργηθούν οι περιορισμοί της ΕΕ στις καλλιέργειες και την παραγωγή τους, να μην εφαρμοστεί η "Ατζέντα 2000", να μειωθεί το κόστος παραγωγής, να γίνει δίκαιη ρύθμιση των χρεών, να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις με νομοθετική ρύθμιση. Ακόμα ζητούν θεσμικό πλαίσιο για Μητρώο - ΕΛΓΑ - ασφάλιση, σύμφωνα με τις θέσεις του αγροτικού κινήματος και κίνητρα για τους νέους αγρότες. Τέλος, απαιτούν να προστατευτούν τα προϊόντα του νομού (λάδι, σταφίδα, σύκα, εσπεριδοειδή κ.ά.) με σύστημα τιμών και επιδοτήσεων που να καλύπτει το κόστος και να αφήνει ένα λογικό κέρδος στον παραγωγό.

Απούλητη η παραγωγή λεμονιών

Σε δραματική κατάσταση βρίσκονται οι παραγωγοί χυμοποιήσιμων λεμονιών της χώρας μας, καθώς από τους 148.000 τόνους που ήταν η φετινή παραγωγή, οι 103.000 τόνοι παραμένουν απούλητοι, ενώ οι τιμές που δίνουν οι έμποροι - βιομήχανοι είναι εξευτελιστικές.

Εκπρόσωποι από τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Αχαϊας, Κορινθίας, Αιτωλοακαρνανίας, Τροιζηνίας και Ηλείας, εκπρόσωποι από ομάδες παραγωγών και χυμοποιητών συναντήθηκαν χτες με τον υφυπουργό Γεωργίας Ντ. Βρετό και ζήτησαν να παρθούν άμεσα μέτρα. Οι παραγωγοί επισημαίνουν ότι για τρίτη συνεχή χρονιά το εισόδημά τους συρρικνώνεται.

Από τη Θεσσαλία άρχισαν το βρόμικο πόλεμο τα μονοπώλια, κατά των συνεταιριστικών βιομηχανιών. Στη φωτογραφία, υπάλληλοι της "Ολυμπος" που μοίραζαν καθημερινά γάλα στους αγωνιζόμενους αγρότες, στη ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, στη διάρκεια της πρόσφατης κινητοποίησης



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ