ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Καλά Χριστούγεννα κύριε Μινώταυρε

Τους γέροντές μας τους έφηβους θαύμασα στο 16ο Συνέδριο του Κόμματος. Ο Χαρίλαος Φλωράκης των βουνών, ο Παναγιώτης Μακρής της Καισαριανής και τόσοι άλλοι είναι οι ρίζες που γέννησαν τα θαυμάσια φύλλα που κατέκλυσαν το χώρο του Συνεδρίου. Ξεπεράσαμε την κατάσταση της σιωπής που επέβαλλαν τα ΜΜΕ και οι γενιές συναντήθηκαν μεταξύ τους με μόνιμο μέσα τους το σύνδρομο του Θησέα, αυτό που τους ψιθυρίζει ότι για πάντα θα συναντούν τον Μινώταυρο και θα βγάζουν το φίδι από την τρύπα.

Οταν οι γέροντές μας οι έφηβοι αποφάσισαν ν' αρχίσουν το κυνήγι, ανακάλυψαν πως μέσα στο λαβύρινθο ο καθένας είχε και τον προσωπικό του Μινώταυρο. Πολλοί χάθηκαν για πάντα και όσοι έμειναν ανέλαβαν το χρέος να λειτουργούν και για τους συντρόφους που έφυγαν. Ενιωσαν δε πως μέσα στο σκοτάδι υπήρχαν στιγμές, που χτυπούσαν, όχι τον ίδιο τον Μινώταυρο, αλλά τη σκιά του. Το διάστημα που μεσολάβησε από την είσοδο στο λαβύρινθο μέχρι την έξοδο γέμισε από γενιές αγωνιστών που χαιρετούσαν η μία την άλλη μέσα σε συνθήκες παράνομες, χαιρετισμός που μόνο λίγοι τον αξιώθηκαν και τον οποίο οι δυνάμεις που μας περιβάλλουν, αν κρίνουν, ας τον αξιώσουν και για μας.

Εσυραν, λοιπόν, τον Μινώταυρο έξω, για να τον δοκιμάσουν εκεί που έπρεπε. Ο χρόνος τον βρήκε στο φως, μπροστά σε νέους πια συντρόφους, που τον παρέλαβαν από τους παλαιότερους. Αμέσως εκείνος άρχισε τις μεταμορφώσεις.

Η πρώτη μεταμόρφωσή του έγινε στο θάνατο του Γρηγόρη Λαμπράκη. Ημουν παιδί και έζησα όλο το δράμα, και μαζί μ' αυτό την παρουσία του Μινώταυρου. Επαιρνε πάλι επάνω του και ήταν σαν να ξεκινούσαν όλα από την αρχή. Εκεί κατάλαβα τα λόγια του Ομπερμαν: «Ο άνθρωπος είναι φθαρτός. Μπορεί. Αλλά αν φθειρόμαστε προβάλλοντας αντίσταση, κι αν το μηδέν είναι η μοίρα μας, ας μην το κάνουμε να φαίνεται μια δίκαιη πληρωμή». Η συνέχεια ήρθε από τους Λαμπράκηδες, που φύσηξαν ποιήματα μέσα στον γυάλινο κόσμο, κάνοντας τον Μινώταυρο ν' αρχίσει το κάλεσμα της νύχτας.

Στην Επταετία ο Μινώταυρος σταμάτησε τις μεταμορφώσεις. Η κατάστασή του εξελισσόταν με απλό τρόπο. Το μάθημα που έπαιρναν όσοι κρατούνταν στη Γενική Ασφάλεια ήταν ένα και μοναδικό: κάθε σώμα βασανιζόταν. Το σύνδρομο του Θησέα αφορούσε πάλι την Αριστερά από την πλευρά του ήθους.

Αυτό προσπάθησε, μέσα από τα σκοτάδια του, ο Μινώταυρος να βάλει σε δοκιμασία. Η Αμερικάνικη Πρεσβεία έκανε μια χειρονομία που αφορούσε τους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών. Επινόησε ένα βραβείο, το περίφημο Βραβείο του Ιδρύματος Φορντ, το οποίο έδιναν στους καλλιτέχνες όχι γι' αυτά που είχαν κάνει, αλλά για όσα θα δημιουργούσαν στο μέλλον. Θυμάμαι πως μια κυρία που μεσολαβούσε για την επιλογή των «τυχερών» είχε «εισπράξει», μαζί με τη συνοδεία της, ένα βάζο στο κεφάλι από τον μακαρίτη τον πατέρα μου μέσα στο ατελιέ του, καθώς κι ένα ειρωνικό σχόλιο από τον μεγάλο Βάρναλη: «Εγώ είμαι κομμουνιστής, πώς είναι δυνατόν να μου το προτείνετε αυτό;». Αυτοί που έλαβαν το Φορντ ας μείνουν ήσυχοι, δε θα ταράξω την ηρεμία του εν ζωή κοιμητηρίου τους με το να αναφέρω τα ονόματά τους. Εξάλλου μόχθησαν τόσο πολύ γι' αυτό.

Στις μέρες μας ο Μινώταυρος κατοικεί μέσα στην τηλεόραση, συνήθως στα δελτία ειδήσεων. Ενοχλείται που βρισκόμαστε μπροστά του. Το χριστουγεννιάτικο δώρο που θα του άρεσε είναι να εξαφανιστούμε, ενώ εκείνος θα συνεχίζει να εκπέμπει. Αλλά εμείς ακολουθούμε τους στίχους του Βερλαίν: «Προχώρα, μόνο η καρδιά μας ξέρει τι είμαστε».


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ


Μελωδικές προσκλήσεις

Μπάμπης Τσέρτος - Θεοδοσία Στίγκα
Μπάμπης Τσέρτος - Θεοδοσία Στίγκα
Βραδιές μελωδικές - διαδρομές στο ρεμπέτικο, λαϊκό, έντεχνο τραγούδι. Δίχως τα «ακροβατικά» αοιδών και την απαστράπτουσα πασαρέλα φτηνών κατασκευασμάτων. Μα με συνοδοιπόρους τραγούδια που αγγίζουν ευαίσθητες χορδές και προσκαλούν σε γοητευτικά ταξίδια. Σημειώνουμε κάποιες από τις μελωδικές προτάσεις του φετινού χειμώνα:

  • Παντελής Θαλασσινός συνεχίζει το χειμερινό, μελωδικό οδοιπορικό του στη «Μυροβόλο» (Φιλελλήνων 15, Σύνταγμα). Ο ταλαντούχος δημιουργός παρουσιάζει τραγούδια από το προσωπικό του ρεπερτόριο, άλλων συνθετών και ερμηνευτών και παραδοσιακά απ' όλες τις γωνιές της Ελλάδας. Μαζί του οι Κατερίνα Παπαδοπούλου, Πάνος Ρεντίφης και Ειρήνη Χαρίδου. Μέρες λειτουργίας: Πέμπτη - Κυριακή.
  • Στην «Πανσέληνο» (Αδριανού 101, Πλάκα), οι βραδιές συνεχίζουν να έχουν την ποιότητα δυο ξεχωριστών φωνών: του Γεράσιμου Ανδρεάτου και της Λένας Αλκαίου. Κάθε βδομάδα, από Παρασκευή έως Δευτέρα, παρουσιάζουν αθάνατα λαϊκά και έντεχνα τραγούδια. Μαζί τους ο Δημήτρης Λογαράς και η Νόνη Βουδούρη και αξιόλογοι μουσικοί.
  • Στις «Γραμμές» (Κωνσταντινουπόλεως 111, Βοτανικός) οι Κώστας Μάντζιος, Μόρφω Τσαϊρέλη, Γεωργία Γρηγοριάδου και Αλέξης Παρχαρίδης, με μεράκι και διάθεση παρουσιάζουν τραγούδια σύγχρονα, λαϊκά και παραδοσιακά. Το πρόγραμμα επιμελήθηκε ο Κώστας Καλδάρας (Πέμπτη - Κυριακή).
  • Παντελής Θαλασσινός
    Παντελής Θαλασσινός
    Ο Ορφέας Περίδης και η Μελίνα Κανά εμφανίζονται στη «Σφεντόνα» (Λ. Αλεξάνδρας). Οι δύο καλλιτέχνες, χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού, παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα ιδιαίτερο, γνήσιο και τρυφερό. Με στιγμές από την προσωπική τους δισκογραφία, «στάσεις» σε σημαντικούς Ελληνες δημιουργούς, αλλά και καινούρια τους τραγούδια, σε πρώτη παρουσίαση. Μαζί τους ο Δημήτρης Υφαντής. Παραστάσεις: Πέμπτη - Σάββατο (10.30μμ) και Κυριακή (8.30μμ).
  • Η Χάρις Αλεξίου ρίχνει «Παράξενο Φως» στα τραγούδια και στις βραδιές, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, όπου εμφανίζεται μαζί με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη.
  • Στο «Ζυγό», στην Πλάκα, ξεκίνησε τις εμφανίσεις του ο Γιώργος Νταλάρας. Συνοδοιπόροι του ο Πάνος Κατσιμίχας και ο Μπάμπης Στόκας.
  • Μια από τις πιο γνωστές ρεμπέτικες κομπανίες, η «Αθηναϊκή» φιλοξενείται στη μουσική σκηνή «9/8» (Λ. Αλεξάνδρας 40). Με τη συμμετοχή των Γεωργίας Γραμματικού, Κοσμά Κοκκόλη και Σοφίας Σαβουκίδου παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με αθάνατα τραγούδια (Πέμπτη - Κυριακή).
  • Στα «13 Φεγγάρια» (στοά Μπροντγουέι - Αγ. Μελετίου και Πατησίων), οι διαδρομές στο λαϊκό κι έντεχνο τραγούδι συνεχίζονται με τους Κατερίνα Κούκα, Λάμπρο Καρελά, Μιχάλη Παπαζήση και Αφεντούλα Ραζέλη, επί σκηνής. (Κλειστά: Δευτέρα, Τρίτη).
  • Βασισμένο στα πιο όμορφα λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια είναι το πεντάωρης διάρκειας πρόγραμμα, που παρουσιάζουν η Νάντια Καραγιάννη, ο Γιώργος Ξηντάρης και ο «Οπισθοδρομικός» Θοδωρής Παπαδόπουλος, στο «Σταθμό» (Μαυρομματαίων 22, Πεδίον Αρεως). (Πέμπτη - Κυριακή).
  • Γεράσιμος Ανδρεάτος
    Γεράσιμος Ανδρεάτος
    Στα «καλύτερα ελληνικά τραγούδια του αιώνα» είναι αφιερωμένο το πρόγραμμα, που παρουσιάζει ο Χρήστος Νικολόπουλος, στη Μουσική Σκηνή Πειραιά (Ασκληπιού και Κάστορος, δίπλα στο σταθμό ΗΣΑΠ), πλαισιωμένος από τους Μιχάλη Δημητριάδη, Μαρία Σουλτάτου, Μαρία Αλεξίου και Κώστα Σκανδάλη (Πέμπτη - Κυριακή).
  • Συνεχίζονται οι μελωδικές «διαδρομές» του Μπάμπη Τσέρτου και της Θεοδοσίας Στίγκα στη μουσική σκηνή «Μνησικλέους» (Μνησικλέους 22 και Λυσίου, Πλάκα). Παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με λαϊκά, ρεμπέτικα, αρχοντορεμπέτικα και παραδοσιακά τραγούδια, που επιμελήθηκε ο Μπ. Τσέρτος. Μαζί τους στο τραγούδι οι Ελένη Καλαϊτζίδου, Ειρήνη Νικολάου και Χασάν Οβαλί (Πέμπτη - Κυριακή).
  • Στη «Μέδουσα» (Μακρή 2, Μακρυγιάννη) συνεχίζει να «πρωταγωνιστεί» το κλασικό λαϊκό τραγούδι, το σύγχρονο και το έντεχνο, με ερμηνευτές τους Κώστα Μακεδόνα, Δημήτρη Μπάση, Δέσποινα Ολυμπίου, Ερωφίλη και Δημήτρη Κρανιδιώτη. Την επιμέλεια του προγράμματος έχει ο Κ. Μακεδόνας, ενώ τη σκηνοθεσία της μουσικής παράστασης ο Γιάννης Κακλέας. Κλειστά: Δευτέρα, Τρίτη.
  • Το γνωστό ρεμπέτικο στέκι, η Στοά Αθανάτων (Σοφοκλέους 19) υπόσχεται και για το φετινό χειμώνα αλησμόνητες μουσικές βραδιές. Στο πάλκο της το βαρύ πυροβολικό του ρεμπέτικου: Τάκης Μπίνης, Τόλης Χάρμας, Μανώλης Μεξαντώνης, Μαρία Εγγλέζου, Χαρούλα, Μπέτυ Ζαφειρίου και Δημήτρης Τσαουσάκης. Κυριακή κλειστά.
  • Μια άλλη σπουδαία φωνή του ρεμπέτικου, η Θεσσαλονικιά Μαριώ, εμφανίζεται για δεύτερη συνεχή χρονιά, στο «Περιβόλι τ' Ουρανού» (Λυσσικράτους 19, Πλάκα). Συνοδευόμενη στο τραγούδι από τους Γιάννη Παναγιωτόπουλο, Σοφία Τζαβάρα και Κώστα Μαντζόπουλο παρουσιάζει κάθε βράδυ (εκτός Κυριακής και Δευτέρας) ένα πρόγραμμα με ρεμπέτικα, λαϊκά και σμυρναίικα τραγούδια.
  • «Μια βραδιά σαν παραμύθι» στο «Διογένη στούντιο» (Συγγρού 259), όπου εμφανίζονται η Αλκηστις Πρωτοψάλτη και ο Σταμάτης Κραουνάκης. Παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με τραγούδια παλιά και καινούρια, από την κοινή και ανεξάρτητη πορεία τους. Την παράσταση σκηνοθέτησε ο Δημήτρης Παπαϊωάννου. Κλειστά: Δευτέρα - Τετάρτη.
  • Η Ελένη Τσαλιγοπούλου και ο Γιάννης Κότσιρας εμφανίζονται στο «Φως» (Ιερά Οδός 7-9), παρουσιάζοντας ένα μεγάλο αφιέρωμα στο τραγούδι, από το '20 μέχρι σήμερα. Πέμπτη - Κυριακή.
  • Στο «Ταμπού» (Αντήνορος 42, δίπλα στο «Κάραβελ») παρουσιάζεται το πρόγραμμα «The best of Broadway», από αμερικανικό συγκρότημα, αποτελούμενο από καλλιτέχνες του Μπρόντγουεϊ. Στο δεύτερο μέρος του προγράμματος ο Μίμης Πλέσσας παρουσιάζει τον «Ιανό» και την άλλη όψη του, μέσα από μια ενδιαφέρουσα και γοητευτική αναδρομή στις μεγάλες επιτυχίες της 50χρονης μουσικής πορείας του και αξέχαστα τραγούδια των Ζαμπέτα, Χιώτη, Χατζιδάκι, Τσιτσάνη κ.ά. Μαζί του οι: Γιάννης Κούτρας, Φαίη Μάτσου, Λευτέρης Δήμογλου, Σία Κοσκινά, Σπύρος Κλείσας, Κατερίνα Ντίνου και Στρατής Βαβουτάκης. (Κλειστά: Δευτέρα, Τρίτη).
  • Στη «Χώρα Τεχνών» (Αμοργού 20, Κυψέλη) η ομάδα «Σπείρα - Σπείρα» παρουσιάζει το τραγουδιστικό θέαμα «Ολοι μαύρα και ένα πιάνο», σε ιδέα του Σταμάτη Κραουνάκη. Ερμηνεύουν: Γιώργος Φανάρας, Δήμητρα Σταυροπούλου, Μαρία Σπυροπούλου, Χριστόφορος Βασματζόγλου, Χρήστος Κανελλόπουλος, Αννα Σοπιάδου, Εύη Συμεωνίδου κ.ά. (Παραστάσεις: Παρασκευή - Δευτέρα). (Δε θα πραγματοποιηθούν η σημερινή και στις 31/12. Εξτρα παράσταση στις 26/12).


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ