ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Νοέμβρη 2011
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Διήμερο κινητοποιήσεων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Σήμερα και αύριο οργανώνονται δεκάδες κινητοποιήσεις στα ιδρύματα για όλα όσα δικαιούνται φοιτητές και σπουδαστές

Οι σπουδαστές των ΤΕΙ απαντούν με κινητοποιήσεις στην πολιτική πλήρους απαξίωσης των σπουδών τους, στη μείωση των διδασκόντων και των προϋπολογισμών των ιδρυμάτων. Απαιτούν τα αυτονόητα, δηλαδή να μην υπάρχουν οι λίστες αναμονής στα εργαστήρια, να μη στοιβάζονται στα εργαστήρια και τα αμφιθέατρα, να μην πληρώνουν για αναλώσιμα, να έχουν υλικοτεχνική υποδομή κ.ά.

Οι Επιτροπές Αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών διοργανώνουν κινητοποιήσεις σήμερα και αύριο. Σήμερα η Επιτροπή Αγώνα της ΣΤΕΦ Πειραιά προχωρά σε παράσταση διαμαρτυρίας για το υπέρογκο κόστος σπουδών για αναλώσιμα και ζητά να δοθούν πίσω τα 80 ευρώ που πλήρωσαν οι σπουδαστές. Η Επιτροπή Αγώνα της ΣΕΥΠ του ΤΕΙ Αθήνας (στο κτίριο της Θηβών) κινητοποιείται γιατί δε γίνονται κλινικές λόγω έλλειψης καθηγητών, ενώ, επιπλέον, γίνονται εργαστήρια 60 ατόμων σε αίθουσες με 10 υπολογιστές.

Αύριο οι Επιτροπές Αγώνα της ΣΤΕΦ και της ΣΔΟ του ΤΕΙ Πειραιά θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη για το ζήτημα της στέγασης με επαρχιώτες σπουδαστές, ενώ η Επιτροπή Αγώνα της ΣΕΥΠ του ΤΕΙ Αθήνας και η Επιτροπή Αγώνα της ΣΔΟ Πειραιά για το κόστος σπουδών και την έλλειψη καθηγητών.

Ο Σύλλογος Σπουδαστών του ΤΕΙ Λαμίας σήμερα προχωρά σε κινητοποίηση στο γραφείο σπουδαστικής μέριμνας και αύριο στην Περιφέρεια. Οι Επιτροπές Αγώνα του ΤΕΙ Πάτρας κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα και αύριο στους Ειδικούς Λογαριασμούς, ενώ οι Επιτροπές Αγώνα του ΤΕΙ Καλαμάτας κινητοποιούνται αύριο για σίτιση, στέγαση και αναλώσιμα. Η Επιτροπή Αγώνα του ΤΕΙ Χαλκίδας προχωρά σήμερα σε παραστάσεις διαμαρτυρίας στη διοίκηση και στο εστιατόριο της σχολής και αύριο στην Περιφέρεια. Επίσης, κινητοποίηση στη Λέσχη του ΤΕΙ Ιωαννίνων πραγματοποιείται σήμερα στις 12 το μεσημέρι.

Χτες, η Επιτροπή Αγώνα Νοσηλευτικών στη ΣΕΥΠ του ΤΕΙ Αθήνας έκανε κινητοποίηση στη διοίκηση της σχολής για το εργαστήριο που θα έπρεπε να το παρακολουθούν 30 σπουδαστές και στοιβάζονται 90, για τα μαθήματα κλινικών που γίνονται κάθε 15 μέρες, επειδή δε χωράνε και για βιβλίο που καλούνται να πληρώσουν.

Δυναμικές παρεμβάσεις του ΜΑΣ και στα πανεπιστήμια

Σε κινητοποιήσεις καλούν οι δυνάμεις του ΜΑΣ και στα πανεπιστήμια. Σήμερα, στη Γεωπονική η Επιτροπή Αγώνα, μετά και από συλλογή υπογραφών, θα κάνει παράσταση διαμαρτυρίας για τη στέγαση, αφού δεν υπάρχει εστία για το ίδρυμα, αλλά μόνο κάποια δωμάτια στη ΦΕΑ.

Σήμερα οι Επιτροπές Αγώνα της Νομικής, του Οικονομικού και του Πολιτικού, στο Πανεπιστήμιο Αθήνας, στις 12 το μεσημέρι, διοργανώνουν κινητοποίηση για τη Λέσχη (στην οδό Ιπποκράτους), όπου υπάρχουν αναγνωστήριο, υπηρεσίες και στεγάζονται οι καλλιτεχνικές ομάδες των φοιτητών, και με τη γενική υποχρηματοδότηση να βρίσκεται στον «αέρα». Η κινητοποίηση θα συνεχιστεί και στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθήνας.

Σήμερα στο Πανεπιστήμιο Πειραιά θα γίνει κινητοποίηση για τη δωρεάν μετακίνηση.

Στο ΕΜ Πολυτεχνείο διοργανώνεται, αύριο, Παρασκευή, κινητοποίηση για την Εστία. Υπενθυμίζουμε πως με βάση υπουργική απόφαση, που εφαρμόζει το νόμο - πλαίσιο, οι εστίες περνάνε στα ιδρύματα. Το Πολυτεχνείο έχει δηλώσει πως δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε κάτι τέτοιο και ζητά άλλη λύση.

Στο Πανεπιστήμιο Πάτρας οι δυνάμεις του ΜΑΣ σήμερα θα προχωρήσουν σε κινητοποίηση στη ΔΕΗ και σήμερα και αύριο στους Ειδικούς Λογαριασμούς του Πανεπιστημίου.

Σήμερα οι Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ στο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ στην Κοζάνη προγραμματίζουν κινητοποίηση στις 9.30 το πρωί στα αστικά λεωφορεία για δωρεάν μετακίνηση των σπουδαστών, στη 1 το μεσημέρι στη λέσχη για δωρεάν σίτιση για όλους και στις 7 το απόγευμα παράσταση διαμαρτυρίας στο κατάστημα «Γερμανός» για τα πάσο.

Οι δυνάμεις του ΜΑΣ στο Πανεπιστήμιο στη Φλώρινα, σήμερα στη 1 το μεσημέρι, προγραμματίζουν κινητοποίηση στη λέσχη για δωρεάν σίτιση για όλους. Αντίστοιχη κινητοποίηση θα γίνει στη 1 το μεσημέρι και στο ΤΕΙ Καστοριάς.

Οι δυνάμεις του ΜΑΣ στα ΤΕΙ σε Γρεβενά και Φλώρινα προγραμματίζουν, σήμερα, μαζική εξόρμηση στα ΤΕΙ και στα σχολεία και το απόγευμα συγκεντρώσεις για τη συγκρότηση επιτροπής αγώνα.

ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Πληρώνουν για βιβλία!

Η δωρεάν διανομή έχει περικοπεί στο ένα βιβλίο και ...κάτι ανά μάθημα! Κινητοποιήσεις οργανώνουν οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών

Οι φοιτητές και οι σπουδαστές πληρώνουν για τα βιβλία τους, αφού, πρακτικά, το καθεστώς της δωρεάν διανομής έχει περιοριστεί στο ένα βιβλίο και ...κάτι, ανά μάθημα. Για ό,τι παραπάνω χρειάζονται, πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη! Ηδη, τα παραδείγματα είναι πολλά και οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) διοργανώνουν κινητοποιήσεις για το θέμα, προχωρώντας και σε συλλογή υπογραφών.

Σήμερα, οι Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ στη Φυσικομαθηματική διοργανώνουν κινητοποίηση στη 1 μ.μ. στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθήνας για το θέμα των συγγραμμάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το «χαράτσι» ανά μάθημα είναι το Χημικό, όπου οι φοιτητές του πρώτους έτους, για ένα μάθημα, «καλούνται» να πληρώσουν (στο μάθημα «Ανόργανης Χημείας») 35 ευρώ για τον εργαστηριακό οδηγό και άλλα 30 ευρώ για εξοπλισμό εργαστηρίων, δηλαδή με το «καλημέρα» 65 ευρώ. Επίσης, στο Βιολογικό δίνεται μόνον ο ένας τόμος απ' τους δύο για το μάθημα «Οργανική Χημεία» και οι φοιτητές «καλούνται» να πληρώσουν το δεύτερο τόμο, που κοστίζει 60 ευρώ!

Αντίστοιχη κινητοποίηση θα γίνει την Παρασκευή και στο Πάντειο, όπου πρακτικά δίνεται ένα βιβλίο ανά μάθημα και μόνον οι δίτομες εκδόσεις δίνονται ολόκληρες. Για παράδειγμα, στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, στο μάθημα «Κοινωνική Θεωρία Ι» του πρώτου έτους, το επιπλέον βιβλίο κοστίζει 17 ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι, επίσης, πως καταργήθηκε η δωρεάν διανομή των «φακέλων» σημειώσεων και οι φοιτητές πρέπει να δίνουν σε φωτοτυπίες 3 ευρώ. Δεν είναι λίγες οι φορές που τα επιπλέον βιβλία αγοράζονται συνεταιρικά!

Στο Πολυτεχνείο οι Επιτροπές Αγώνα θα κάνουν κινητοποίηση για τη δωρεάν διανομή την επόμενη Πέμπτη. Να σημειώσουμε ότι στο Πολυτεχνείο υπάρχουν μαθήματα όπου χρειάζονται τρία και τέσσερα βιβλία και από το δεύτερο βιβλίο και πάνω, σε πολλές περιπτώσεις, ζητείται ν' αγοραστεί. Σε άλλες περιπτώσεις, ο δεύτερος τόμος μιας έκδοσης αγοράζεται με ένα μικρό «συμβολικό» ποσό απ' τα αποθέματα που υπάρχουν, τα οποία όμως δε φτάνουν.

Τι ισχύει τυπικά

Το υπουργείο Παιδείας, μετά από μια ολόκληρη μεθόδευση μηνών, κατέληξε στον περιορισμό της δωρεάν διανομής βιβλίων, καθορίζοντας, τελικά, πως οι φοιτητές και οι σπουδαστές δικαιούνται ένα βιβλίο και ...κάτι ψιλά ανά μάθημα. Με βάση Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), με ημερομηνία 30 Αυγούστου και τίτλο «Ρύθμιση θεμάτων διανομής και κοστολόγησης διδακτικών βιβλίων, ηλεκτρονικών σημειώσεων και ενίσχυσης βιβλιοθηκών», ορίζεται ότι «οι φοιτητές και οι σπουδαστές δικαιούνται ένα διδακτικό σύγγραμμα (με τουλάχιστον δύο επιλογές) ανά μάθημα και διδακτικό σύγγραμμα θεωρείται ένα - και μόνο - έντυπο ή ηλεκτρονικό βιβλίο ελεύθερου εμπορίου»!

Επιπλέον, δικαιούνται (τυπικά πάντα) «έντυπες ή ηλεκτρονικές ακαδημαϊκές σημειώσεις ή τα ηλεκτρονικά βιβλία ελεύθερης πρόσβασης», μετά από σχετική έγκριση. Εκτός των συγγραμμάτων υποτίθεται πως δικαιούνται και «διδακτικά βοηθήματα» (κώδικες, λεξικά κ.ά), μετά από σχετική έγκριση.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Προχωρούν διαδικασίες του νέου νόμου - πλαισίου

Παρά τις έντονες αντιδράσεις και τα εμπόδια που έχουν θέσει οι κινητοποιήσεις ενάντια στο νέο νόμο - πλαίσιο μέσα στα ιδρύματα, η επιμονή της κυβέρνησης να προχωρήσουν οι διάφορες πλευρές του βρίσκει σε κάποιες περιπτώσεις και κάποιους πρόθυμους υποστηρικτές.

Την επίσπευση των διαδικασιών για την εκλογή συμβουλίων και οργάνων στα πανεπιστήμια, με βάση το νέο νόμο - πλαίσιο, ζητά η συσταθείσα 5μελής οργανωτική επιτροπή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, που συγκροτήθηκε από έναν πρώην πρύτανη και νυν μέλος ΔΕΠ και 4 συνταξιούχους σήμερα, πρώην πρυτάνεις. Ετσι, από τη σημερινή διοίκηση του ιδρύματος κοινοποιήθηκε στις γραμματείες των τμημάτων, εντολή να επιδοθούν το ταχύτερο δυνατό οι εκλογικοί κατάλογοι μελών ΔΕΠ, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, υποψήφιων διδακτόρων, για να προχωρήσουν οι διαδικασίες εκλογής των συμβουλίων με βάση το νέο νόμο πλαίσιο.

Καθίσταται, έτσι, αναγκαία η παραπέρα επαγρύπνηση και κινητοποίηση στην κατεύθυνση μη εφαρμογής του νέου νόμου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ