ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Οχτώβρη 2015
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 12 ΝΟΕΜΒΡΗ
Νέες και περισσότερες δυνάμεις να μπουν στον αγώνα

Στους τόπους δουλειάς δίνεται η μάχη για την επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης

Με Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις και πρόγραμμα περιοδειών ανά κλάδο και χώρο δουλειάς, οι ταξικές δυνάμεις προετοιμάζουν την πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 12 Νοέμβρη.

Αιχμή της συζήτησης με τους εργαζόμενους είναι η αντιασφαλιστική επίθεση της κυβέρνησης που δυναμώνει, καθώς χτες συνεχίστηκαν οι επαφές των τεχνικών κλιμακίων τρόικας και κυβέρνησης για την ποσοτικοποίηση των ανατροπών στην Κοινωνική Ασφάλιση. Το βέβαιο είναι ότι ανεξάρτητα από ελιγμούς, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να νομοθετήσει την πλήρη ανατροπή του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης, πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησαν οι προηγούμενοι.

Με στόχο περισσότερες και νέες δυνάμεις να μπουν στη μάχη της απεργίας, προγραμματίζονται τις επόμενες μέρες οι εξής - ανάμεσα σε άλλες - πρωτοβουλίες:

  • Σε σύσκεψη, τη Δευτέρα 26/10, στις 10 π.μ., καλεί η Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ, απευθυνόμενη στα μέλη των ΔΣ των συνδικάτων Εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Η σύσκεψη θα γίνει στα γραφεία του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ (Ικτίνου 4, 1ος όροφος). Η Γραμματεία θέτει τέσσερις άξονες για συζήτηση και συγκεκριμένα την εφαρμογή - υπογραφή ΣΣΕ, καμία αύξηση της τιμής των εισιτηρίων - καρτών, δωρεάν μετακίνηση ανέργων, κρατική χρηματοδότηση για επισκευή - ανανέωση του στόλου (τρένα - τραμ - τρόλεϊ - λεωφορεία), άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.
  • Γενική Συνέλευση πραγματοποιεί το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, τη Δευτέρα 26/10, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος, πλατεία Κάνιγγος).
  • Ανοιχτή συνέντευξη Τύπου στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, με θέμα την πανεργατική απεργία στις 12 Νοέμβρη και τις θέσεις του για την Κοινωνική Ασφάλιση, οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, τη Δευτέρα 26/10, στις 12 μ.
  • Σε Γενική Συνέλευση προχωρά η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Νομού Αττικής, την Τετάρτη 4/11, στις 6 μ.μ., στο ΕΚΑ (2ος όροφος), για την προετοιμασία της απεργίας στις 12 Νοέμβρη. Παράλληλα, το σωματείο παίρνει την πρωτοβουλία να οργανώσει τουρνουά μπάσκετ 3x3. Η έναρξη θα γίνει την Κυριακή 8/11 και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στα τηλέφωνα 210.8235.261 και 6947.430.622.
  • Γενική Συνέλευση πραγματοποιεί το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων και συναφών επαγγελμάτων νομού Αττικής, την Τετάρτη 4/11, στις 4.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Royal Olympic» (Αθανασίου Διάκου 28, στάση Μετρό «Ακρόπολη»). Παράλληλα, με ανακοίνωσή του, απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους που απασχολούνται στον κλάδο με κάθε μορφή ελαστικής εργασίας, καλώντας τους να οργανωθούν στο Συνδικάτο και να συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση.
ΤΥΠΟΣ - ΧΑΡΤΙ
Διαμαρτυρία εργαζομένων και συνταξιούχων την Τρίτη

Στις 10 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας, με αιχμή το Ασφαλιστικό

Από παλιότερη κινητοποίηση των λιθογράφων για τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα
Από παλιότερη κινητοποίηση των λιθογράφων για τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα
«Υπερασπίζουμε επιθετικά, με αγώνες παντού, ό,τι έχει απομείνει από τις συντάξεις, τις παροχές Υγείας. Αγωνιζόμαστε για ανάκτηση των απωλειών, για διεύρυνση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων στο ύψος των σύγχρονων αναγκών».

Αυτά τονίζουν σωματεία και ενώσεις εργαζομένων στον κλάδο του Τύπου - Χάρτου και καλούν σε συγκέντρωση την Τρίτη, στις 10 π.μ., στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής (Κλεισθένους 15) και πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, ενάντια στα μέτρα που σχεδιάζονται σε βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Την κινητοποίηση οργανώνουν από κοινού η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών και οι Σύνδεσμοι Συνταξιούχων Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων Αθηνών και Πειραιά.

Για τα ιδιαίτερα ζητήματα που θέλει να αναδείξει η κινητοποίηση, τα Σωματεία αναφέρουν: «Η απαξίωση που παρατηρείται στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ αποτελεί τον προάγγελο για το τι θα ακολουθήσει. Ηδη υπάρχει πρόβλημα με την καταβολή των συντάξεων στη Δ' Διεύθυνση, που για να καταβληθούν γίνεται δανειοδότηση από άλλο κλάδο. Είναι μεγάλες οι ελλείψεις σε προσωπικό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή των νέων συντάξεων και την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων».

Δεν καταβάλλουν έγκαιρα ούτε τα ψίχουλα

Ούτε χτες καταβλήθηκε η τρίτη δόση των οικογενειακών επιδομάτων που πρέπει να αποδοθεί μέσω ΟΓΑ σε 640.000 οικογένειες, επιδόματα που εν μέρει μόνο καλύπτουν τις εκπτώσεις που είχαν παλιότερα οι φορολογούμενοι λόγω τέκνων. Μέχρι στιγμής, η πίστωση ύψους 225 εκατομμυρίων ευρώ δεν έχει δοθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, και ας προσπαθούσε τις προάλλες ο υπουργός Εργασίας να φορτώσει τις ευθύνες στη συμβολική κατάληψη του υπουργείου από το ΠΑΜΕ.

Ετσι, η καταβολή των ποσών που αντιστοιχούν στο Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων και στο Ειδικό Επίδομα Τρίτεκνων και Πολύτεκνων Οικογενειών μεταφέρεται τουλάχιστον για την επόμενη βδομάδα.

Ομως, την επόμενη βδομάδα φαίνεται ότι μεταφέρεται και η καταβολή της τέταρτης δόσης της επιδότησης σίτισης, που πιστώνεται στην Κάρτα Αλληλεγγύης, σε 145.359 δικαιούχες οικογένειες που δεν μπορούν στην κυριολεξία να επιβιώσουν. Παρά τις προπαγανδιστικές τυμπανοκρουσίες, το υπουργείο Εργασίας δεν κατάφερε να εξασφαλίσει από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ούτε το ποσό των 16,7 εκατ. ευρώ για να συνεχιστεί κανονικά η παροχή και αυτών έστω των ελάχιστων μέσων επιβίωσης.

Υπενθυμίζεται ότι η επιδότηση σίτισης ανέρχεται στο ποσό των 70 - 220 ευρώ το μήνα και χορηγείται στους δικαιούχους, ανάλογα με το εισόδημα αλλά πρόκειται για οικογένειες που διαβιούν σε ακραίες συνθήκες φτώχειας και δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε τον επιούσιο.

Με τρακτέρ σε πλατείες και δρόμους οι αγρότες

Πανκαρδιτσιώτικο παναγροτικό συλλαλητήριο με τρακτέρ, στις 5 Νοέμβρη, διοργανώνει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας μετά από σύσκεψη Αγροτικών Συλλόγων και στο πλαίσιο των αποφάσεων της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων για τοπικές κινητοποιήσεις και πανελλαδική κλιμάκωση στα τέλη Νοέμβρη - αρχές Δεκέμβρη. Κινητοποίηση την Τετάρτη 28 Οκτώβρη στον Πύργο προετοιμάζει και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, με συγκέντρωση αγροτών και κτηνοτρόφων στις 10.30 π.μ. στο παλιό νοσοκομείο (οδός Μανωλοπούλου) και πορεία, μετά την παρέλαση, στους δρόμους της πόλης.

Σε αγωνιστική ετοιμότητα στην «ΤΡΙΚΚΗ»

Σε αγωνιστική επαγρύπνηση βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο γάλακτος Τρικάλων «ΤΡΙΚΚΗ» (ανήκει στην Ενωση Συνεταιρισμών Τρικάλων) με μπροστάρη την Επιτροπή Αγώνα που έχουν συγκροτήσει, υπερβαίνοντας την πλειοψηφία στο ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου, η οποία στηρίζει τους εργοδοτικούς σχεδιασμούς για την υπογραφή ατομικών Συμβάσεων Εργασίας και τη μείωση των μισθών μέχρι και 30%.

Χτες, πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, στην οποία παραβρέθηκαν ο Μ. Καραντούσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και ο Χρ. Κατσώτης, ως μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, που κατήγγειλε τις εργοδοτικές μεθοδεύσεις. Τη διαδικασία απαξίωσε η πλευρά της εργοδοσίας, καθώς έφυγε χωρίς να υπογράψει το πρακτικό, όπου θα δεσμευόταν ότι δεν θα γίνουν απολύσεις. Από την πλευρά των εργατών τονίστηκε πως δεν δέχονται τις ατομικές συμβάσεις, πολύ περισσότερο που αυτές γίνονται υπό την απειλή απολύσεων.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο, η Επιτροπή θα συγκαλέσει γενική συνέλευση των εργαζομένων για να συζητήσουν τις εξελίξεις και να πάρουν αποφάσεις. Την Κυριακή σε συνεργασία με το Σύλλογο Γυναικών της περιοχής, η Επιτροπή καλεί σε σύσκεψη τις γυναίκες εργαζόμενες και τις συζύγους των εργαζομένων στην ΤΡΙΚΚΗ, προκειμένου να στηρίξουν ενεργά τον αγώνα. Η σύσκεψη θα γίνει στις 6.30 το απόγευμα σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Πανελλήνιο».

Απεργιακές κινητοποιήσεις στα καράβια

Κινητοποιήσεις προετοιμάζουν οι ναυτεργάτες, με 48ωρη πανελλαδική απεργία από τη Δευτέρα 2 Νοέμβρη, από τις 6 π.μ. έως την ίδια ώρα το πρωί της Τετάρτης 4 Νοέμβρη και 24ωρη απεργία στις 12 Νοέμβρη, για όλες τις κατηγορίες πλοίων. Βασικά ζητήματα είναι το Ασφαλιστικό και οι ανατροπές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στα εργασιακά δικαιώματα των ναυτεργατών και συνολικά των εργαζομένων. Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ καλούν σε οργάνωση του αγώνα στους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές, με πλατιές συσκέψεις.

Συνεχίζουν στην «Aluset»

Τις κινητοποιήσεις τους συνεχίζουν οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «ALUSET ΑΒΕΕ», διεκδικώντας την επαναπρόσληψη απολυμένου συναδέλφου τους, μέλους της Εργοστασιακής Επιτροπής, να σταματήσει κάθε σχέδιο για νέες απολύσεις και να τηρηθεί η συμφωνία για την καταβολή όλων των δεδουλευμένων. Υπενθυμίζεται ότι από την περασμένη Τετάρτη μέχρι και χτες πραγματοποιούσαν 24ωρες απεργίες. Οπως αναφέρει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, συνεχίζουν με 4ωρες στάσεις εργασίας την Τρίτη 27 Οκτώβρη και την Παρασκευή 30 Οκτώβρη. Την Παρασκευή θα γίνει παράσταση στην Επιθεώρηση Εργασίας στην Ελευσίνα, την ώρα που θα συζητείται η εργατική διαφορά για την απόλυση του συνδικαλιστή.

Νέα 48ωρη από σήμερα στην «ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ»

Απεργούν σήμερα και αύριο οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ» δίνοντας συνέχεια στην 24ωρη απεργία που πραγματοποίησαν με μεγάλη επιτυχία την περασμένη Πέμπτη, διεκδικώντας μια σειρά από μισθολογικά αιτήματα, προσλήψεις, να σταματήσει η εντατικοποίηση της εργασίας, λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Η απόφαση για τη 48ωρη πάρθηκε στη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, που έγινε με πρωτοβουλία του κλαδικού Σωματείου Ενέργειας Αττικής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ