ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Μέρα για την παιδεία η ερχόμενη Τρίτη

Συλλαλητήρια με τη συμμετοχή μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών και εργαζομένων σε Αθήνα, Αλεξανδρούπολη και Ξάνθη. Μαζική πορεία των μαθητών του Ηρακλείου χτες

Παλλαϊκή απάντηση στα σχέδια για διάλυση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, τα οποία προωθεί καθημερινά η κυβέρνηση μέσα από προεδρικά διατάγματα, αποφάσεις και σχέδια, δίνουν την Τρίτη 27 Γενάρη εκπαιδευτικοί φορείς και εργαζόμενοι στην Αθήνα, την Αλεξανδρούπολη και την Ξάνθη, ενώ χτες στο Ηράκλειο έγινε μια από τις μαζικότερες κινητοποιήσεις των μαθητών.

Στην Αθήνα το συλλαλητήριο θα γίνει στις 6 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος και διοργανώνεται από τους φορείς ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, Πανελλήνια Ενωση Αδιορίστων Εκπαιδευτικών, Φοιτητικοί - Σπουδαστικοί Σύλλογοι, Συντονιστικό Μαθητών (Αθήνας - Πειραιά - Νυχτερινών Σχολείων), Ομοσπονδίες Γονέων Αθήνας - Πειραιά, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ, που απευθύνουν κάλεσμα για μαζική συμμετοχή.

Με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Αθήνας δηλώνει την αντίθεσή του "στην υποβάθμιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, την ιδιωτικοποίηση της παιδείας, την προσαρμογή της στις ανάγκες ανταγωνισμού των πολυεθνικών και της "ελεύθερης αγοράς"". Συμμετέχοντας στην επιτροπή φορέων για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας καλεί τα σωματεία - μέλη του, τους εργαζόμενους της Αθήνας να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο.

Το ΣυνδικάτοΜεταλλεργατών Ν. Αττικής και Πειραιά - νήσων "Ο Προμηθέας",με ανακοίνωσή του καλεί όλους τους μεταλλεργάτες να πάρουν μέρος στο παλλαϊκό συλλαλητήριο. Παράλληλα, καλεί τους νέους να δυναμώσουν κι αυτοί το συνδικάτο, να φέρουν τα προβλήματά τους από τους χώρους εργασίας και τα Μαθητικά Συμβούλια να πάρουν πρωτοβουλίες για την ενημέρωση των μαθητών.

Τη συμμετοχή των μαθητών της Αθήνας στο παλλαϊκό συλλαλητήριο έχει ήδη αποφασίσει το Συντονιστικό Μαθητικών Συμβουλίων της πρωτεύουσας και καλεί σε πανελλαδική συνάντηση συντονιστικών στη 1 Φλεβάρη. Στο μεταξύ τα συντονιστικά και τα 15μελή Μαθητικά Συμβούλια σε όλη τη χώρα συνεδριάζουν, προκειμένου να οργανώσουν την αντίδρασή τους στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα.

Τη Δευτέρα, 26 Φλεβάρη, στις 10.30 το πρωί οι μαθητές του ΕΠΛ Πειραιά και τεσσάρων ακόμα σχολείων της πόλης θα κλείσουν την οδό Γρηγορίου Λαμπράκη διαμαρτυρόμενοι γιατην αντιεκπαιδευτική πολιτική.

  • Το συλλαλητήριο στην Αλεξανδρούπολη θα γίνει στις 7 μ.μ. μπροστά στο Δημαρχείο και θα ακολουθήσει πορεία. Διοργανώνεται από τη Συντονιστική Επιτροπή που συγκροτήθηκε και στην οποία συμμετέχουν η Α ΕΛΜΕ Εβρου, ο Σύλλογος Δασκάλων Αλεξανδρούπολης, ο Σύλλογος Αδιόριστων Εκπαιδευτικών Εβρου, το Συντονιστικό των 15μελών μαθητικών συμβουλίων του Γενικού, Κλασικού και Πολυκλαδικού Λυκείου, καθώς και εκπρόσωποι φοιτητών.

Το συλλαλητήριο αυτό αναμένεται να είναι το μαζικότερο των τελευταίων χρόνων. Στο πλαίσιο προετοιμασίας και προπαγάνδισής του, οι μαθητές των Λυκείων διοργανώνουν συναυλία το βράδυ της Κυριακής και κήρυξαν διαγωνισμό κειμένου, ποιήματος ή σκίτσου με θέμα τον αντιεκπαιδευτικό νόμο.

  • Στην Ξάνθη, ο Σύλλογος Φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής κάλεσε σε σύσκεψη τους φορείς της πόλης, ώστε να προχωρήσει και εκεί η συγκρότηση ενός συντονιστικού οργάνου, προκειμένου μέσα από την κοινή δράση να αντιπαλέψουν τις αντιεκπαιδευτικές επιλογές κυβέρνησης και ΕΕ. Στόχος είναι η οργάνωση πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου τηνΤρίτη 27 του μήνα.
  • Δυναμική παρουσία είχαν χτες οι μαθητές από γυμνάσια και Λύκεια του Ηρακλείου που έκαναν πορεία από το 3ο ΓΕΛ Ηρακλείου προς τη Νομαρχία, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του συντονιστικού 15μελών Μαθητικών Συμβουλίων του νομού. Η πορεία, μια από τις μαζικότερες των τελευταίων χρόνων, ξεκίνησε στις 12.30 μ.μ. και διά μέσου των οδών Αβέρωφ, Αγίου Μηνά και Δικαιοσύνης κατέληξε στη Νομαρχία, όπου οι μαθητές επέδωσαν στον νομάρχη ψήφισμα με τα αιτήματα τους. Οι μαθητές ζητούν απόσυρση του αντιεκπαιδευτικού νόμου, κάλυψη των κενών με διορισμούς εκπαιδευτικών, άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων στη μόρφωση, άμεση επίλυση των κτιριακών προβλημάτων, μείωση των αριθμών ανά τμήμα σε 25, αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15%.

Οχι "υπομονή", οργή

Κόβει βόλτες πάνω - κάτω στο διαμέρισμα. Τα νεύρα της είναι σπασμένα. Το κεφάλι της βουίζει. Ανάβει τσιγάρο. Κοιτάζει το πακέτο που είναι μισοάδειο. Το κεφάλι της βουίζει ακόμη περισσότερο. Χτυπάει το κουδούνι. Κοντοστέκεται, κρατώντας την αναπνοή της. Το κουδούνι χτυπάει με επιμονή. "Ο ιδιοκτήτης θα είναι πάλι", σκέφτεται. "Καλύτερα να νομίσει ότι δεν είναι κανένας σπίτι". Τρία νοίκια του χρωστάνε και τώρα πάνε για το τέταρτο. Σε λίγο, θα βρεθούν στο δρόμο.

Το κουδούνι σιωπά. Προσπαθεί να φτιάξει τη διάθεσή της. Σε λίγη ώρα, επιστρέφουν τα τρία παιδιά από το σχολείο. Πρέπει να είναι κάπως χαρούμενη. Πρέπει να τους ετοιμάσει κάτι να φάνε. Ανοίγει το ψυγείο και το κοιτά αμήχανα. Είναι και αυτό μισοάδειο. Τα παιδιά, όμως, πρέπει να φάνε. Στο σχολείο δεν τρώνε μαζί με τους συμμαθητές τους, γιατί το κάθε γεύμα κοστίζει πέντε φράγκα. Πού να εξοικονομηθούν τόσα φράγκα κάθε μήνα; Πρέπει, όμως, να είναι ευδιάθετη, τουλάχιστον να νιώσουν καλά τα παιδιά, που, ήδη, νιώθουν τόσο άσχημα που δεν τρώνε με τους συμμαθητές τους.

Πηγαινοέρχεται νευρικά στην κουζίνα. Το μάτι της πέφτει πάνω στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού. Δεν κάνει καν τον κόπο να τους μετρήσει. Ετσι κι αλλιώς, είναι όλοι απλήρωτοι. Από μέρα σε μέρα, πρέπει να έρθει και ο λογαριασμός του νερού για τους τελευταίους έξι μήνες. "Και να μην μείνουμε στο δρόμο, θα βουλιάξουμε στο κρύο, στο σκοτάδι και στη βρωμιά", μονολογεί.Πόσο διαφορετικά ήρθαν τα πράγματα! Πόσο διαφορετικά τα περίμενε! Είχε τόσα όνειρα για τον εαυτό της, για τον άντρα της, για τα παιδιά. Από τότε που απολύθηκε και ο άντρας της από το εργοστάσιο, τα όνειρα άρχισαν να ξεφτίζουν. Μέχρι που εξανεμίστηκαν εντελώς. Και ούτε λόγος για επίδομα ανεργίας. Μέχρι σήμερα, τα φέρνουν βόλτα μόνο με το οικογενειακό επίδομα. Ομως και αυτό δε φτάνει. Ούτε καινούρια ρούχα δεν μπόρεσε να πάρει στα παιδιά φέτος. Τουλάχιστον να βγάλουν το χειμώνα. Τουλάχιστον να μην τη ρωτήσουν, γιατί αυτά δεν έχουν καινούρια ρούχα, όπως οι συμμαθητές τους. Τι να τους πει; Τι να κάνει;

Τόσες πόρτες χτύπησε για δουλιά και όλες έκλεισαν. Τόσες ώρες πέρασε στην ουρά των διάφορων κοινωνικών υπηρεσιών και των γραφείων ανεργίας. Η απάντηση χτυπά ακόμα στα αυτιά της σαν τύμπανο. "Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, γιατί τα ταμεία είναι άδεια. Υπομονή". Υπομονή; Πόσο ακόμη υπομονή; Γιατί υπομονή; Είναι 26 χρονών, θα μπορούσε να κάνει τα πάντα και δεν έχει τίποτα.

Οχι, καθόλου υπομονή. Δεν έχει πια κουράγιο ούτε για υπομονή. Νιώθει απομονωμένη, εγκλωβισμένη, αγανακτισμένη. Νιώθει να πνίγεται. Προσπαθεί να ανασάνει. Ανοίγει το παράθυρο. Η ματιά της πέφτει σε ένα πλήθος συγκεντρωμένων ανθρώπων που κλείνει το δρόμο. Φωνάζουν. Προσπαθεί να ακούσει τι λένε. Παρατηρεί τα πανό τους. Είναι άνεργοι. Ανεργοι και απελπισμένα εξοργισμένοι, όπως η ίδια, όπως ο άντρας της. Δεν το καλοσκέφτεται. Παίρνει το παλτό της και ορμά στην πόρτα.

Χάνεται μέσα στο πλήθος. Φωνάζει μαζί του. Ετσι, μόνο έτσι, χωρίς υπομονή, μόνο επιμονή. Ολοι μαζί, ενωμένοι, αλληλέγγυοι και οργανωμένοι, να απαιτήσουν αυτά που τους ανήκουν. Να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους για δουλιά, το δικαίωμά τους στην ανθρώπινη υπόστασή τους, στην αξιοπρέπεια, στη ζωή. Να διεκδικήσουν την ξεκάθαρη ματιά των παιδιών τους. Από όλους αυτούς που "έσπειραν μιζέρια" και τους αξίζει να "θερίσουν οργή"!

Ελένη ΜΑΥΡΟΥΛΗ

ΥΓ. Τα στοιχεία (ενοίκια, λογαριασμοί κλπ.) που αναφέρονται στο κείμενο δεν είναι διόλου φανταστικά. Αντίθετα, προέρχονται από τις πραγματικές γραπτές εκκλήσεις χιλιάδων ανέργων προς τις γαλλικές νομαρχίες για χορήγηση έκτακτης βοήθειας και δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα "Λε Μοντ".



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ