ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Γενάρη 1998
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ - ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ
Πλήρωσαν τον αρρωστημένο εθνικισμό

Θλιβερά επεισόδια με το τέλος του αγώνα Ανκαρα - Ολυμπιακού. Τραυμάτισαν τον Τόμιτς

Οι παίκτες του Ολυμπιακού πλήρωσαν τον αρρωστημένο φανατισμό κι εθνικισμό που ορισμένοι καλλιεργούν στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας. Με το σφύριγμα της λήξης στο "Κεμάλ Ατατούρκ Σαράι" της Αγκυρας, πέτρες και τούβλα που εκσφενδονίστηκαν στα αποδυτήρια των νικητών, μάτωσαν το αθλητικό κλίμα και δημιούργησαν άσχημο προηγούμενο στις αθλητικές συναντήσεις των δύο χωρών. Περισσότερο άτυχος ο Μ. Τόμιτς που τραυματίστηκε από γυαλιά στον ώμο την ώρα που έκανε μπάνιο, αλλά και στα πόδια καθώς πάτησε πάνω στα σπασμένα κομμάτια στην προσπάθειά του να προστατευτεί. "Στα δέκα χρόνια που αγωνίζομαι στην Ευρώπη δεν έχω δει κάτι παρόμοιο", δήλωσε ο Τζ. Ρότζερς, ενώ ο Ντ. Ιβκοβιτς αναρωτήθηκε "πώς είναι δυνατόν να κάνει σύσκεψη η ΦΙΜΠΑ για την Ευρωλίγκα του 2000, όταν στα γήπεδα διαδραματίζονται τέτοια γεγονότα". Η ΕΣΑΚ ζητάει την παραδειγματική τιμωρία των τούρκικων συλλόγων υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι "ο αθλητισμός γενικά και το μπάσκετ ειδικότερα θα πρέπει να προστατευτούν για να μη γίνουν στα χέρια επιτηδείων μοχλοί πίεσης και εξυπηρέτησης συμφερόντων που δεν έχουν καμιά σχέση με τους αγωνιστικούς χώρους και το αθλητικό ιδεώδες".

Το πιθανότερο είναι η Ανκαρα να τιμωρηθεί αυστηρά. Οπως δήλωσε ο Γ. Βασιλακόπουλος, η ΦΙΜΠΑ προβληματίζεται με όσα συμβαίνουν στα τουρκικά γήπεδα. Αν όμως δεν υπάρξουν κινήσεις βελτίωσης του κλίματος και από τις δύο πλευρές, το αύριο δε θα είναι καθόλου ευχάριστο. Οπως έχουν διαμορφωθεί οι βαθμολογίες των τεσσάρων ομίλων μετά από την 13η αγωνιστική, στα πλέι οφ ο Ολυμπιακός κατά 95% θα παίξει στην Κωνσταντινούπολη με την Ούλκερ και η ΑΕΚ στην Αγκυρα με την τοπική ομάδα. Ας μη διαφεύγει όμως της προσοχής των υπευθύνων του ελληνικού μπάσκετ ότι οι συνθήκες που πολλές φορές αντιμετωπίζουν οι τουρκικές ομάδες όταν επισκέπτονται τα ελληνικά γήπεδα, δεν είναι οι καλύτερες δυνατές. Ιδιαίτερα τα δύο τελευταία χρόνια που νεοφασιστικές οργανώσεις πηγαίνουν στο γήπεδο για να προκαλέσουν τους αντιπάλους.

Αποτελέσματα - βαθμολογίες.

Τα αποτελέσματα της 13ης αγωνιστικής:

Ε' όμιλος: Ανκαρα - Ολυμπιακός 80 - 82, Πόρτο - Εφές Πίλσεν 67 - 89, Κροάσια - Μακάμπι 73 - 75.

Η βαθμολογία: Ολυμπιακός 23, Εφές Πίλσεν 22, Μακάμπι 21, Ανκαρα 18, Κροάσια 18, Πόρτο 13.

ΣΤ' όμιλος: Ρεάλ - ΠΑΟΚ 63 - 58, ΤΣΣΚΑ - Τρεβίζο 82 - 65, Λιμόζ - Εστουντιάντες 83 - 72.

Η βαθμολογία: Τρεβίζο 23, ΤΣΣΚΑ 21, ΠΑΟΚ 20, Ρεάλ 19, Εστουντιάντες 19, Λιμόζ 18.

Ζ' όμιλος: Αλμπα - Κίντερ Μπ. 66 - 81, Ρασίνγκ Παρί - Μπαρτσελόνα 69 - 68, Ολύμπια - Ορτέζ 71 - 68.

Η βαθμολογία: Κίντερ Μπ. 25, Μπαρτσελόνα 20, Αλμπα 20, Ολύμπια 19, Ρασίνγκ 19, Ορτέζ 18.

Η' όμιλος: Παρτιζάν - ΑΕΚ 71 - 73, Χάποελ - Τιμσίστεμ 69 - 74, Ούλκερ - Τσιμπόνα 88 - 82.

Η βαθμολογία: ΑΕΚ 22, Τιμσίστεμ 21, Τσιμπόνα 20, Ούλκερ 18, Παρτιζάν 17, Χάποελ 15.

Η επιστροφή του "τίγρη"

Ο Πρέλεβιτς αύριο ξανά στο Αλεξάνδρειο στο ντέρμπι ΠΑΟΚ - ΑΕΚ

Για το γόητρο και την τρίτη θέση του βαθμολογικού πίνακα, αγωνίζονται αύριο στο Αλεξάνδρειο ΠΑΟΚ και ΑΕΚ. Η εμφάνιση του Μπ. Πρέλεβιτς κόντρα στην παλιά του ομάδα προσδίδει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην αναμέτρηση των δικεφάλων. Το ενδιαφέρον της σημερινής μέρας επικεντρώνεται στο ΟΑΚΑ, όπου ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον Αρη. Ο Ολυμπιακός φιλοξενεί στο Φάληρο τη Δάφνη, ενώ αμφίρροπες αναμένονται οι συναντήσεις του Σπόρτιγκ με τον Ηρακλή, του Περιστερίου με τον Απόλλωνα και του Παπάγου με τον Πανιώνιο. Στην Κρήτη το Ηράκλειο υποδέχεται τη Λάρισα και αναμένεται να επιστρέψει στις νίκες.

Το πρόγραμμα

Α1 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: (Σάββατο) Περιστερίου 17.00: Περιστέρι - Απόλλωνας,ΟΑΚΑ 18.30: Παναθηναϊκός - Αρης, ΣΕΦ 17.00: Ολυμπιακός - Δάφνη, Ολύμπιο 17.00: Παπάγου - Πανιώνιος, Ηρακλείου 17.00: Ηράκλειο - Λάρισα, Σπόρτιγκ 17.00:Σπόρτιγκ - Ηρακλής. (Κυριακή) Αλεξάνδρειο 18.30:ΠΑΟΚ - ΑΕΚ.

Α2 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ:(Σάββατο) Λάρισας 17.30: Ολύμπια - ΜΕΝΤ, Ιλισσίων 17.30: Ηλυσιακός - Μίλωνας, Υμηττού 17.30: Αμύντας - Μακεδονικός, Αλεξάνδρειο 17.30: Φίλιππος - Ιωνικός ΝΦ, Βυζαντινού 17.30: ΒΑΟ - Αμπελόκηποι, Πειραιά 17.30: Πειραϊκός - Νήαρ Ηστ.

Α1 ΓΥΝΑΙΚΩΝ: (Σάββατο) Σπόρτιγκ 13.00: Σπόρτιγκ - Καλαμαριά, (Κυριακή) Ρέστειο 12.00:Π. Φάληρο - Κομοτηνή, Παναθηναϊκού 12.00:Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός Β. Καλλιθέας 12.00: Εσπερίδες - Θρίαμβος, Ιβανώφειο 12.00: Ηρακλής - Ακαδημία,Μίκρας 12.00: Μ. Αλέξανδρος - ΜΕΝΤ

ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ενας... άγγελος στο τιμόνι της

Ο Ανχελ Ιορντανέσκου θα είναι εκτός σοβαρού απροόπτου ο νέος προπονητής της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου. Ο Ρουμάνος τεχνικός τα έχει βρει σε όλα με την ηγεσία της ΕΠΟ και αμέσως μετά τα τελικά του Μουντιάλ της Γαλλίας, όπου θα κοουτσάρει την Εθνική Ρουμανίας, θα πιάσει δουλεά.

Ο Ιορντανέσκου προτιμήθηκε από αρκετούς υποψήφιους κυρίως γιατί γνωρίζει την ελληνική πραγματικότητα (είχε αγωνιστεί ως παίκτης στον ΟΦΗ) ενώ παράλληλα θεωρείται από τους κορυφαίους τεχνικούς στην Ευρώπη.

Την πρόσληψη του Ιορντανέσκου επιβεβαίωσε χθες και ο πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής της ΕΠΟ Τ. Ανδριάς μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό.

ΑΕΚ
Μονόδρομος η νίκη

"Ο αγώνας με την Προοδευτική είναι ιδιαίτερα κρίσιμος. Γνωρίζουμε ότι οι αντίπαλοί μας καίγονται για τους βαθμούς, όμως κι εμείς θέλουμε πάση θυσία τη νίκη ώστε να διατηρηθούμε στην κορυφή". Τα λόγια ανήκουν στο Ν. Ντουμιτρίου ενόψει του αυριανού αγώνα με την Προοδευτική στον Κορυδαλλό.

Οσον αφορά τον αγωνιστικό τομέα, στην 11άδα επιστρέφει ο Βεριδιάνο Μαρτσέλο αντί του Κέλβιν Σέμπουε, αφού ο Ρουμάνος τεχνικός θέλει να δώσει επιθετική πνοή στην ομάδα.

ΒΟΛΕΪ
Καίγονται για νίκη

Ο Αρης υποδέχεται τον ΠΑΟ τη Δευτέρα στην αυλαία του πρώτου γύρου

Το ντέρμπι της Δευτέρας μεταξύ του Αρη και του Παναθηναϊκού αποτελεί το σημαντικότερο παιχνίδι της 11ης αγωνιστικής στην Α1 ανδρών. Ο πρωταθλητής Αρης μετά την άσχημη εμφάνιση για το Κύπελλο Πρωταθλητριών, όπου υπέστη ήττα από τη Βοϊβοντίνα, θέλει να ξαναγυρίσει στις επιτυχίες. Αλλωστε μια νίκη επί του Παναθηναϊκού θα τον διατηρήσει στα ψηλά σκαλοπάτια της βαθμολογίας. Από την άλλη, για τους βαθμούς της νίκης καίγονται και οι "πράσινοι", αφού ισοβαθμούν με τους "κιτρινόμαυρους" και εάν καταφέρουν να περάσουν αλώβητοι από το γήπεδο της Μίκρας, θα μείνουν μόνοι τους στο κυνήγι του πρωτοπόρου Ολυμπιακού. Το παιχνίδι θα αρχίσει στις 16.30 ενώ θα μεταδοθεί από την ΕΤ1 στις 17.45.

Στις υπόλοιπες συναντήσεις εύκολο έργο αναμένεται να έχουν τα φαβορί. ΑΕΚ - Ηρακλής (Γ. Μόσχος 18.00), Φιλία - ΠΑΟΚ (Ηλιούπολη 19.30), Κτησιφώντας - Κομοτηνή (Παιανία 18.30), Πανελλήνιος - Ολυμπιακός (Κυψέλη 19.00). ΚΥΡΙΑΚΗ: Ορεστιάδα - Εθνικός Αλεξανδρούπολης (Ορεστιάδα 18.00).

Στην Α1 γυναικών διεξάγεται η 12η αγωνιστική και το πρόγραμμα είναι: ΣΗΜΕΡΑ: Ηλιούπολη - Νίκη Αλεξ. (15.00), Βριλήσσια - Αρης (18.30). ΚΥΡΙΑΚΗ: Κοζάνη - Φιλαθλητικός (16.00), Λάρισα - Ιωνικός ΝΦ (12.00), Παπάγου - Παναθηναϊκός (16.30), Ολυμπιακός - Αγ. Σώστης (12.00).

  • Στο Κύπελλο Κυπελλούχων στον όμιλο του Ολυμπιακού η βελγική Λένικ κέρδισε την Νταχάου εκτός έδρας με 3 - 0 και έτσι το έργο των ερυθρολεύκων για πρόκριση δυσκολεύει. Η βαθμολογία: Ζάγκρεμπ, Λένικ 4, Γκραν Κανάρια, Ολυμπιακός 3, Χορζόφ, Νταχάου 2.
ΧΑΝΤΜΠΟΛ

Στο Βύρωνα (19.30) δοκιμάζει τις δυνάμεις του ο πρωτοπόρος Δούκας, όπου αντιμετωπίζει τον Αθηναϊκό στο σημαντικότερο παιχνίδι της 14ης αγωνιστικής στο πρωτάθλημα χάντμπολ της Α1 ανδρών.

Το πλήρες πρόγραμμα της αγωνιστικής είναι: Πανιώνιος - Πανελλήνιος (Ν. Σμύρνη 17.30), Ιωνικός - Σχ. Ξυνή (Ιωνικός 20.30), Τρίτωνας - Βριλήσσια (Μίκρα 18.00), Κιλκίς - Αρχέλαος (Κιλκίς 18.00).

ΠΟΛΟ
Πρεμιέρα στην Α2

Επιτέλους πρωτάθλημα για τους φίλους του υγρού στίβου αφού μετά την ολοκλήρωση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος τη σκυτάλη παίρνουν τα εγχώρια πρωταθλήματα.

Την αυλαία ανοίγει σήμερα το πρωτάθλημα της Α2 όπου την τιμητική της έχει η Θεσσαλονίκη που θα εκπροσωπηθεί με τρεις ομάδες, τον Αρη, τον Ηρακλή και τον ΠΑΟΚ. Μάλιστα η πρώτη αγωνιστική περιλαμβάνει και το πρώτο ντέρμπι της νέας περιόδου στη συμπρωτεύουσα αφού ο ΠΑΟΚ θα υποδεχτεί στην έδρα του τον Ηρακλή.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της 1ης αγωνιστικής: Αρίωνας - Αρης Θ. (Αγ. Κοσμά 12.00), Παναθηναϊκός - Π. Φάληρο (Γουδί 13.00), Θρίαμβος - ΟΦΗ (Πάτρα 14.00), Καστέλλα - ΚΟΠΙ (Πειραιάς 14.00), ΠΑΟΚ - Ηρακλής (Ποσειδώνειο 19.00), Αρης Νίκαιας - ΕΝΟΑ (Νίκαια 21.00).

ΠΑΛΗ

Στο δημοτικό γυμναστήριο της Μάνδρας ανοίγει σήμερα στις 9.30 η αυλαία του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ελληνορωμαϊκής Πάλης Ανδρών και Ελευθέρας Γυναικών, με τη συμμετοχή των κορυφαίων παλαιστών της χώρας. Οι αγώνες θα συνεχιστούν το απόγευμα στις 17.30. Οι προκριματικοί θα διεξαχθούν αύριο στις 9.30 και οι τελικοί στις 17.30.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ-ΠΑΟ
"Τρομάζει" η Ριζούπολη

Ο κακός αγωνιστικός χώρος προβληματίζει τον Β. Δανιήλ για το σημερινό παιχνίδι με τον Απόλλωνα

Ο κακός αγωνιστικός χώρος της Ριζούπολης προβληματίζει έντονα τον τεχνικό ηγέτη του Παναθηναϊκού Βασίλη Δανιήλ ενόψει του σημερινού αγώνα με τον Απόλλωνα (3μμ ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡ) όπου ανοίγει η αυλαία της 19ης αγωνιστικής. "Αναμφίβολα το βαρύ τερέν επηρεάζει τις ομάδες που έχουν την υπεροχή. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή γιατί το γήπεδο θα κρύβει πολλές παγίδες", τονίζει ο Καβαλιώτης τεχνικός, για να συνεχίσει: "Θέλουμε μόνο νίκη ώστε να διατηρηθούμε στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας. Ο Απόλλωνας θα παίξει κλειστά και με ξαφνικές αντεπιθέσεις θα προσπαθήσει να μας αιφνιδιάσει. Εμείς θα χρειαστούμε καθαρή σκέψη ώστε να βρούμε τις λύσεις απέναντι στη σφιχτή άμυνα του αντιπάλου".

Καλά στοιχεία έδειξε ο Ουζμπέκος Γιάφα Ισμιντένοφ που δοκιμάζεται στην Παιανία. "Δείχνει καλά στοιχεία παίκτη, όμως είναι νωρίς για συμπεράσματα. Ως την Τρίτη θα πάρουμε την οριστική απόφαση", δήλωσε ο κ. Δανιήλ και για 22χρονο επιθετικό.

Στον αγωνιστικό τομέα ο προπονητής του τριφυλλιού θα στερηθεί των υπηρεσιών του Κώστα Κωνσταντινίδη που είναι τραυματίας. Ακόμη απέκλεισε τους Νασιόπουλο, Παππά, Αποστόλου.

  • Αμφίβολη είναι η συμμετοχή του Γιώργου Καραγκούνη στο στρατόπεδο του Απόλλωνα. Ο ταλαντούχος μέσος έχει πρόβλημα στην ωμοπλάτη και την τελευταία στιγμή ο Τάις Λίμπρεχτς θα αποφασίσει αν τον χρησιμοποιήσει. "Φαβορί είναι ο Παναθηναϊκός, όμως στο ποδόσφαιρο τα προγνωστικά είναι παρακινδυνευμένα. Θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο δυνατό", τόνισε ο Ολλανδός τεχνικός της ελαφράς ταξιαρχίας.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Νοκ άουτ ο Νινιάδης

Χωρίς τον Ανδρέα Νινιάδη θα αντιμετωπίσει αύριο στο ΟΑΚΑ ο Ολυμπιακός τον Αθηναϊκό. Ο βραχύσωμος μέσος υπέστη θλάση στο δικέφαλο και έτσι θα μείνει για 15 μέρες εκτός αγωνιστικής δράσης. Αυτό σημαίνει ότι ο διεθνής παίκτης θα χάσει και το ντέρμπι της επόμενης Δευτέρας με την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Για τη συνάντηση με τους "λόρδους" ο Μπάγεβιτς σκέφτεται να προφυλάξει τον Ιβιτς που έχει δύο κίτρινες κάρτες και έτσι ο Σίνιτσα Γκόγκιτς είναι το... φαβορί για να πάρει τη θέση του κορυφαίου σκόρερ ως τώρα στο πρωτάθλημα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ