ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2021
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τροπολογίες για την ουσιαστική ανακούφιση των βιοπαλαιστών αγροτών

Κατάργηση ρήτρας αναπροσαρμογής για το αγροτικό ρεύμα, επιστροφή του φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο και μηδενικό ΦΠΑ στα εφόδια ζητούν οι βουλευτές του Κόμματος

Eurokinissi

Μέτρα για την ουσιαστική ανακούφιση των φτωχών αγροτών και την προστασία του αγροτικού εισοδήματος από την ακρίβεια και τα καιρικά φαινόμενα απαιτεί το ΚΚΕ με τρεις τροπολογίες που κατέθεσε χτες στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος. Οι τροπολογίες προβλέπουν την επιδότηση και κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο αγροτικό ρεύμα, την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και μηδενικό ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια, εργαλεία και μηχανήματα.

Οι τροπολογίες κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τίτλο «Μέτρα διευκόλυνσης και εκσυγχρονισμού της ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, διατάξεις για τη διενέργεια ελέγχων και την επιβολή κυρώσεων και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων», το οποίο ψηφίζεται αύριο στη Βουλή.

Για το αγροτικό ρεύμα

Οσον αφορά την πρώτη τροπολογία, στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται σχετικά: «Το συγκεκριμένο μέτρο ενίσχυσης για τους αγρότες - καταναλωτές αγροτικού ρεύματος είναι αναγκαίο για να μειωθεί το κόστος άρδευσης το οποίο είναι μεγάλο και επιβαρύνει υπέρμετρα το κόστος παραγωγής του Ελληνα αγροτοκτηνοτρόφου».

Η τροπολογία - προσθήκη έχει ως εξής:

«Στον Νόμο 4513/2018 (ΦΕΚ A 9 - 23.01.2018) "Ενεργειακές Κοινότητες και άλλες διατάξεις" προστίθεται άρθρο 26Β ως εξής:

"Χορήγηση ενίσχυσης από τον κρατικό προϋπολογισμό σε δικαιούχους τιμολογίου αγροτικού ρεύματος λόγω υψηλού κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων"

Παρέχεται στους δικαιούχους του τιμολογίου αγροτικού ρεύματος ετήσια ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη μείωση του υψηλού κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, ώστε να καλύπτεται το 50% του ετήσιου λογαριασμού τους, που υπολογίζεται με βάση το ισχύον τιμολόγιο αγροτικού ρεύματος με την προσθήκη των λοιπών επιβαρύνσεων. Η ανωτέρω ενίσχυση δεν δύναται να υπερβαίνει τις τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ ανά δικαιούχο ετησίως.

Επιπλέον των παραπάνω μηδενίζονται τα τέλη της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς αγροτικού ρεύματος από όλους τους παρόχους.

Με κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθορίζονται το ακριβές ποσό της ενίσχυσης, η διαδικασία, ο τρόπος και ο χρόνος χορήγησής της, ο χρόνος εκκαθάρισης, τυχόν κριτήρια για τη χορήγηση της ενίσχυσης, τυχόν ανώτατα και κατώτατα όρια καταναλώσεων, συστήνεται ειδικός λογαριασμός, ορίζεται ο διαχειριστής του λογαριασμού αυτού, καθώς και κάθε άλλο σχετικό με την χορήγηση της ενίσχυσης θέμα».

Επιστροφή φόρου αγροτικού πετρελαίου

Στην αιτιολογική έκθεση της δεύτερης τροπολογίας τονίζεται: «Το συγκεκριμένο μέτρο επιστροφής φόρου στους αγρότες είναι αναγκαίο για να μειωθεί το κόστος παραγωγής το οποίο είναι μεγάλο και επιβαρύνει υπέρμετρα τον Ελληνα αγροτοκτηνοτρόφο. Η επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού είναι μικρή σε σχέση με την επιβάρυνσή του από αντίστοιχες φοροελαφρύνσεις που ισχύουν για άλλους "επαγγελματίες" (εφοπλιστές, αεροπορικές εταιρείες κ.λπ.)».

Η τροπολογία - προσθήκη προβλέπει: «Στο άρθρο 78, του τμήματος Α', του κεφαλαίου Β' προστίθεται παράγραφος 5 ως εξής:

5. Για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, της περίπτωσης στ' της παραγράφου 1 του άρθρου 73, το οποίο χρησιμοποιείται αποκλειστικά για αγροτική χρήση ο συντελεστής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) ορίζεται σε μηδέν (0) ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Κατά τη θέση σε ανάλωση του ως άνω προϊόντος, εφαρμόζεται ο συντελεστής ΕΦΚ της περίπτωσης στ' της παραγράφου 1 του άρθρου 73 και επιστρέφεται το ποσό του ΕΦΚ που υπολογίζεται με βάση τη διαφορά του συντελεστή της περίπτωσης στ' της παραγράφου 1 του άρθρου 73 και του ως άνω οριζόμενου συντελεστή των μηδέν (0) ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Το ποσό επιστροφής ανά δικαιούχο δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ.

Ως αποκλειστική χρήση στη γεωργία θεωρείται και η χρησιμοποίηση πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων από αυτοκίνητα τύπου JEEP γεωργικών χρήσεων κατά την έννοια των διατάξεων του άρθρου 1 του ν. 363/1976 (ΦΕΚ 152 Α') και του άρθρου 3 του ν. 1906/1990 (ΦΕΚ 157 Α'), τελωνισθέντα και ταξινομηθέντα ως Αγροτικά Μηχανήματα Πολλαπλών Χρήσεων μέχρι και την 31.12.1992 προβλεπόμενη από το άρθρο 13 του ν. 2093/1992 (ΦΕΚ 181 Α') προθεσμία και εφοδιασμένα με τις σχετικές άδειες της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, τα δικαιούχα προς επιστροφή πρόσωπα, οι ποσότητες για τις οποίες υπολογίζεται η επιστροφή, η διαδικασία επιστροφής του ΕΦΚ, ο τρόπος ελέγχου της νόμιμης χρησιμοποίησης του πετρελαίου κινητήρων για το οποίο χορηγείται επιστροφή του φόρου αυτού, σύμφωνα με την παράγραφο αυτή. Επίσης, με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών καθορίζονται η αρμόδια για την επιστροφή Αρχή, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια».

Μηδενικός ΦΠΑ για τους αγρότες

Το μέτρο αυτό, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, «έχει στόχο να εξασφαλίσει ρευστότητα στους γεωργούς και κτηνοτρόφους που δυσκολεύονται να επιβιώσουν εξαιτίας της ακρίβειας και των καταστροφών σε γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή λόγω καιρικών φαινομένων».

Η τροπολογία - προσθήκη αναφέρει: «Στον Νόμο 2859/2000 (ΦΕΚ Α' 248/07-11-2000) προστίθεται παράρτημα VIII ως εξής:

"Παράρτημα VIII: Μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ για αγροτικά εφόδια, ζωοτροφές, εργαλεία και μηχανήματα.

Ορίζεται μηδενικός (0%) συντελεστής ΦΠΑ για όλων των ειδών τις ζωοτροφές, καθώς και για το σύνολο των αγροτικών εφοδίων, δηλαδή λιπάσματα (περίπτωση 38 παραρτήματος ΙΙΙ), φάρμακα για γεωργική (περίπτωση 39 παραρτήματος ΙΙΙ) και κτηνοτροφική παραγωγή, σπόροι κ.λπ. εργαλείων και μηχανημάτων για τους ενεργούς γεωργούς και κτηνοτρόφους".

Οι περιπτώσεις 18, 31, 38 και 39 του παραρτήματος ΙΙΙ του ν. 2859/2000 διαγράφονται».


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Να σταματήσουν οι δικαστικές διώξεις σε βάρος των αγωνιστών αγροτών

Συγκέντρωση αλληλεγγύης ενάντια στα αγροτοδικεία, σήμερα στις 9 το πρωί, στο Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας

Τις δικαστικές διώξεις σε βάρος των αγωνιστών αγροτών καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας και καλούν τους αγρότες σε συγκέντρωση αλληλεγγύης σήμερα στις 9 το πρωί, στο Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας, για να απαιτήσουν να σταματήσουν τα αγροτοδικεία, να σταματήσει η ποινικοποίηση των αγώνων, να αθωωθούν από κάθε κατηγορία και ποινή οι αγωνιστές αγρότες.

Συγκεκριμένα, σήμερα θα εκδικαστεί στο Εφετείο Λάρισας η έφεση που είχαν ασκήσει οι πρόεδροι της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Ρίζος Μαρούδας και Κώστας Τζέλλας, για την πρωτόδικη καταδίκη τους σε ένα χρόνο φυλάκιση από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας για τα μπλόκα της αγροτιάς.

Πρωτόδικα ενώ είχαν συρθεί στο αγροτοδικείο με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών, η οποία κατέρρευσε κατά την ακροαματική διαδικασία, τελικά καταδικάστηκαν για δήθεν ηθική αυτουργία για τα μπλόκα. Μαζί τους καταδικάστηκε σε ένα χρόνο φυλάκιση και ο αείμνηστος Βαγγέλης Μπούτας, ως τότε πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ που «έφυγε» πριν από περίπου ένα χρόνο από τη ζωή.

Οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Θεσσαλίας σημειώνουν ότι «ουσιαστικά αυτό που καταδικάστηκε σε ένα χρόνο φυλάκιση ήταν η συνδικαλιστική τους ιδιότητα ως πρόεδροι των Ομοσπονδιών, αφού ως γνωστόν οι αποφάσεις για κινητοποιήσεις παίρνονται από τις Ομοσπονδίες, τους Αγροτικούς Συλλόγους, σε μαζικές Γενικές Συνελεύσεις και αυτό που μας κινητοποιεί είναι τα οξυμένα προβλήματα, οι αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων, της ΚΑΠ, οι οποίοι είναι κατ' ουσία οι "ηθικοί αυτουργοί" που μας βγάζουν στον δρόμο. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας, κατακτημένο με σκληρούς αγώνες και θυσίες, να συνδικαλιζόμαστε και να παλεύουμε για την επιβίωσή μας αξιοποιώντας όλες τις μορφές των κινητοποιήσεων. Ούτε πρόκειται να μας φοβίσουν, ούτε πρόκειται να μας σταματήσουν».

Στη συγκέντρωση αλληλεγγύης καλεί με ανακοίνωσή της η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «τα αγροτοδικεία είναι ακόμη μία πλευρά της προσπάθειας καταστολής του λαϊκού κινήματος, της ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης, των νόμων ενάντια στο απεργιακό δικαίωμα, τη λειτουργία των συνδικάτων, της εργοδοτικής τρομοκρατίας στους χώρους δουλειάς. Η ποινικοποίηση και η καταστολή των αγώνων πάει χέρι χέρι με την αντιλαϊκή πολιτική. Φοβούνται όταν η οργή και η αγανάκτησή μας γίνονται οργανωμένος αγώνας και διεκδίκηση για τα προβλήματά μας. Η αγωνιστική μας συμπόρευση ήταν και είναι η πιο αποτελεσματική απάντηση στα σχέδιά τους».

  • Σήμερα στις 7 μ.μ., στην ταβέρνα «Χατζάκος» στην Αγιά, θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη που οργανώνουν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι του δήμου Αγιάς, για να συζητήσουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους με βασικά αιτήματα να ενταχθούν τα μήλα στην ενίσχυση για τον κορονοϊό, να μην κοπεί η συνδεδεμένη ενίσχυση, να μειωθεί το κόστος παραγωγής.
Αύριο στη Λαμία

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης έξω από τα δικαστήρια Λαμίας, αύριο Πέμπτη 25 Νοέμβρη, στις 10 π.μ., καλεί η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας, καταγγέλλοντας τη συνεχιζόμενη προσπάθεια ποινικοποίησης των αγώνων των αγροτών.

Για αύριο Πέμπτη έχει οριστεί η δίκη τόσο του σημερινού προέδρου, Γιάννη Μαρούλη, όσο και του πρώην προέδρου της Ομοσπονδίας, για τις κινητοποιήσεις - μπλόκα του 2017, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για το επόμενο διάστημα έχουν οριστεί δύο ακόμη δικαστήρια με κατηγορούμενους εννέα συνολικά αγωνιστές αγρότες.

«Προφανώς πρόκειται για εκδικητικές διώξεις από την τότε κυβέρνηση, λόγω των πολύ μεγάλων κινητοποιήσεων του 2016 και των σημαντικών κατακτήσεων για την επιβίωσή μας που αποσπάσαμε σε αυτές, όπως το αφορολόγητο», τονίζει στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι συγκεκριμένες διώξεις αξιοποιούνται από τη σημερινή κυβέρνηση ώστε «να τρομοκρατήσει και να καταστείλει εκ των προτέρων τις κινητοποιήσεις μας λόγω των τεράστιων πλέον προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε οι βιοπαλαιστές αγρότες ως συνέπεια της πολιτικής τους».

«Εχουμε πείρα σαν αγροτικό κίνημα, που λέει πως ό,τι έχουμε κερδίσει το κερδίσαμε με οργανωμένους μαζικούς αγώνες και τώρα που τα μεγάλα προβλήματα είναι μπροστά, ξέρουμε τι να κάνουμε για να απαιτήσουμε λύσεις. Αυτό ακριβώς φοβούνται και μας σέρνουν στα δικαστήρια», τονίζει η Ομοσπονδία.

Αγωνιστικές παρεμβάσεις για την εξευτελιστική τιμή της σταφίδας

Με παραστάσεις στις Αντιπεριφέρειες Ηλείας και Ζακύνθου, καθώς και στο δήμο Αιγιαλείας, σταφιδοπαραγωγοί απαίτησαν χτες μέτρα άμεσης στήριξής τους στο «καυτό» πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με την εξευτελιστική τιμή της κορινθιακής σταφίδας.

Στον Πύργο, στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ανταποκρίθηκαν παραγωγοί από σταφιδοχώρια της Ηλείας. Οι αγρότες πραγματοποίησαν παράσταση στον αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Γιαννόπουλο, με τον πρόεδρο της ΟΑΣΗ, Θανάση Βομπίρη, να επισημαίνει: «Πολλοί συνάδελφοί μας είτε έδωσαν την παραγωγή τους σχεδόν τζάμπα, είτε ακόμη περιμένουν τιμή», υπογραμμίζοντας πως «εμείς δεν πρόκειται να σταματήσουμε να κινητοποιούμαστε».

Αντίστοιχη παρέμβαση έγινε και στο Αίγιο, με τον Αγροτικό Σύλλογο «Μπακόπουλος - Ντρίνιας» να πραγματοποιεί παράσταση στο δημαρχείο, καταθέτοντας τα αιτήματα των βιοπαλαιστών αγροτών στη γραμματεία του δημάρχου, απαιτώντας ταυτόχρονα να γίνει συζήτηση σε επόμενη συνεδρίαση του Σώματος για τα αιτήματά τους.

Διεκδικώντας κατώτερες εγγυημένες τιμές, που να διασφαλίζουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα εισόδημα διαβίωσής τους, σταφιδοπαραγωγοί, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα Αγροτών Ζακύνθου, πραγματοποίησαν νέα παρέμβαση στην Αντιπεριφέρεια του νησιού, ενώ ανανέωσαν το ραντεβού τους για τη μέρα συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου θα συζητηθεί το θέμα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ