ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ
Κάλεσε σε κατάργηση του άδικου, βάρβαρου αποκλεισμού από τις ΗΠΑ

Ο ΥΠΕΞ της Κούβας Μπρούνο Παρίγια στην 77η ΓΣ του ΟΗΕ
Ο ΥΠΕΞ της Κούβας Μπρούνο Παρίγια στην 77η ΓΣ του ΟΗΕ
Ο Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια, υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, που μίλησε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, επανέλαβε την καταδίκη της χώρας του στον άδικο βάρβαρο υπερεξηντάχρονο εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό από τις ΗΠΑ, καταδίκη που στηρίζεται σχεδόν ομόφωνα εδώ και 30 χρόνια από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αλλά παρ' όλα αυτά οι αμερικανικές κυβερνήσεις αρνούνται να άρουν. Αναφέρθηκε ακόμα στην αντίφαση του καπιταλισμού, που «παρότι σήμερα υπάρχουν τεράστιες επιστημονικοτεχνικές δυνατότητες, ο κόσμος δεν ήταν πότε τόσο άνισος όσο σήμερα και η ανισότητα τόσο βαθιά» και επισήμανε: «828 εκατομμύρια άνθρωποι, το 10 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού, υποφέρουν από πείνα και σχεδόν 50 εκατομμύρια παιδιά από συνεχή έλλειψη τροφής, την πιο θανατηφόρα μορφή υποσιτισμού. Η ανεργία θα επηρεάσει 207 εκατομμύρια ανθρώπους το 2022, 21 εκατομμύρια περισσότερο από το 2019. Εν μέσω της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, 773 εκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν να διαβάσουν ή να γράψουν.

Σχεδόν 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει λόγω της πανδημίας COVID-19. Τα εμβόλια για την καταπολέμησή του δεν είναι προσβάσιμα σε ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους σε χώρες χαμηλού εισοδήματος. Το 2021, οι υπερεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες κέρδισαν 84,5 δισ. δολάρια. Το εξωτερικό χρέος έχει πληρωθεί πολλές φορές, αλλά πολλαπλασιάζεται. Οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες αυξάνονται ιλιγγιωδώς και για πρώτη φορά ξεπερνούν τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Τίποτα δεν δικαιολογεί ότι η ανθρωπότητα συνεχίζει να απειλείται από την ύπαρξη σχεδόν 13.000 πυρηνικών όπλων. Υποστηρίζουμε την καθολικότητα της Συνθήκης για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Οπλων».

Προειδοποιώντας τις χώρες ότι δεν μπορούν να αγνοήσουν τον κώδωνα κινδύνου της επικείμενης κλιματικής καταστροφής, προέτρεψε «να αναλάβουν δράση χωρίς καθυστέρηση. Η φιλοσοφία του πολέμου και της λεηλασίας και το παράλογο πρότυπο παραγωγής του καπιταλισμού οδηγεί στην καταστροφή», υπογράμμισε.

Ακόμα σημείωσε ότι «η Κούβα θα συνεχίσει τον αγώνα της στην οικοδόμηση μιας πιο δίκαιης, δημοκρατικής, ευημερούσας και βιώσιμης σοσιαλιστικής κοινωνίας» και πρόσθεσε: «Νικήσαμε τον Covid-19 με δικούς μας πόρους, τα δικά μας εμβόλια και τη δύναμη του συστήματος δημόσιας Υγείας και της επιστήμης μας. Μπορέσαμε να συνεργαστούμε στέλνοντας 58 αποστολές των Διεθνών ιατρικών Ταξιαρχιών, τη χειρότερη στιγμή της πανδημίας, σε 42 χώρες και εδάφη. (...) Συνεχίζουμε να τελειοποιούμε το νομικό μας σύστημα, το σοσιαλιστικό κράτος δικαίου και την κοινωνική δικαιοσύνη, για να διασφαλίσουμε την πλήρη απόλαυση όλων των ανθρώπινων δικαιωμάτων από όλους τους Κουβανούς άνδρες και γυναίκες και να εμπλουτίσουμε το σύστημα κοινωνικής δικαιοσύνης που έχουν απολαύσει πολλές γενιές. Στις 25 Σεπτέμβρη, μετά από ευρεία διαδικασία λαϊκής συμμετοχής και διαβούλευσης, θα διεξαχθεί το νομοθετικό δημοψήφισμα για τον νέο και χωρίς αποκλεισμούς Κώδικα για τις Οικογένειες. Θα είναι μια άσκηση γνήσιας άμεσης δημοκρατίας και αποτελεσματικής εξουσίας του κουβανικού λαού».

Κατέληξε πως η Κούβα θα συνεχίσει να αντιστέκεται στις απόπειρες ηγεμονισμού και κυριαρχίας, στις μονομερείς κυρώσεις και τους αποκλεισμούς, στην επιβολή ενός μοντέλου στον κόσμο.

77η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
Συναντήσεις για ενίσχυση καπιταλιστικών συμμαχιών

Οι περιφερειακές εξελίξεις, η προώθηση συμμαχιών ανάμεσα σε καπιταλιστικά κράτη και οι αντιθέσεις και εντάσεις τέθηκαν στο επίκεντρο πλήθους συναντήσεων που έγιναν χθες ανάμεσα σε αξιωματούχους διαφόρων χωρών, στο περιθώριο της 77ης Συνόδου Κορυφής της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου σήμερα Παρασκευή αναμένεται και η ομιλία του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η σημερινή συνάντηση ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, και της Κίνας, Γουάνγκ Γι. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι δύο αξιωματούχοι θα συζητήσουν «μια σειρά διμερών και διεθνών θεμάτων, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών να διατηρήσουμε ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας και να διαχειριστούμε υπεύθυνα τον ανταγωνισμό».

Χτες, μεταξύ άλλων ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι συνάντησε τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, υποστηρίζοντας ότι οι δύο χώρες πρέπει να εμβαθύνουν τη στρατηγική και την πρακτική συνεργασία τους, να αναλάβουν «ενεργότερο ρόλο» στην «παγκόσμια διακυβέρνηση» και «να εργαστούν από κοινού για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, για την προώθηση μιας δικαιότερης παγκόσμιας τάξης πραγμάτων». Ο Λαβρόφ τόνισε πως η Μόσχα επιθυμεί κοινές προσπάθειες με την Κίνα, για να συνεχίσουν στο σημαντικό επίπεδο αμοιβαίας κατανόησης που επιτεύχθηκε στην πρόσφατη Σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) στη Σαμαρκάνδη. Εξέφρασε δε την ελπίδα οι δύο πλευρές να ενισχύσουν τον συντονισμό σε διεθνή και περιφερειακά σώματα όπως ο ΟΗΕ, ο SCO και οι BRICS.

Την ίδια μέρα έγινε τριμερής συνάντηση με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Συρία, όπου συμμετείχαν ο Λαβρόφ και οι ομόλογοί του από το Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, και την Τουρκία, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παρουσία του Γκέιρ Πέντερσεν, ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για τη Συρία. Οι τρεις ΥΠΕΞ επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στην εδαφική ακεραιότητα και στα κυριαρχικά δικαιώματα της Συρίας, ωστόσο ο Ιρανός υπουργός άφησε σαφείς αιχμές κατά του Τούρκου ομολόγου του, επαναλαμβάνοντας την απαίτηση για άμεση αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων που βρίσκονται στο συριακό έδαφος χωρίς την άδεια της συριακής κυβέρνησης του Προέδρου Μπασάρ Ασαντ.

Στο μεταξύ, το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών έκανε χτες έναν θετικό απολογισμό για την προβολή του αγώνα των Παλαιστινίων για ανεξάρτητη πατρίδα, από τις ομιλίες δεκάδων ξένων αξιωματούχων και ηγετών στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

«Είναι εμφανές από τις ομιλίες και τις θέσεις ηγετών του κόσμου στην 77η Σύνοδο Κορυφής της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ότι στηρίζουν τις αποφάσεις του Οργανισμού και το Διεθνές Δίκαιο, που επιβεβαιώνουν το δικαίωμα του Παλαιστινιακού λαού για αυτοδιάθεση και για τερματισμό της κατοχής της παλαιστινιακής γης», αναφέρεται σε ανακοίνωση του παλαιστινιακού υπουργείου Εξωτερικών. Παράλληλα βέβαια επισημαίνεται ότι όλες αυτές οι θετικές για το παλαιστινιακό ζήτημα θέσεις είναι «ανεπαρκείς» αν δεν συνοδευτούν από «πρακτικά βήματα και μέτρα που θα οδηγήσουν στην προστασία της λύσης των δύο κρατών, στην ανάσχεση της αρπαγής γης, της κατασκευής εποικισμών και όλων των παραβιάσεων και εγκλημάτων κατά του λαού μας, της περιουσίας του και των ιερών τόπων της Ιερουσαλήμ».

Πιθανή η μεταφορά της βρετανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ

Ανοιχτό άφησε χτες η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας, το ενδεχόμενο μεταφοράς της βρετανικής πρεσβείας στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, όπως είχε κάνει πρώτος τον Μάη του 2018 ο τέως Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Η Τρας χαρακτήρισε «πιθανή» μια τέτοια εξέλιξη μετά τη συνάντησή της στη Νέα Υόρκη με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Γιαΐρ Λαπίντ, στη διάρκεια της οποίας συμφώνησαν να εντείνουν και να εμβαθύνουν τις διμερείς σχέσεις, και σε επιστολή της προς τους «Φίλους του Ισραήλ», οργάνωση στο πλαίσιο του Συντηρητικού Κόμματος.

Ο Λαπίντ από την πλευρά του επέμεινε ιδιαίτερα στο θέμα του Ιράν, πιέζοντας την Τρας να εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις γύρω από μια νέα διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Η Τρας από την πλευρά της περιορίστηκε να δηλώσει ότι αντιλαμβάνεται «τη σημασία και την ευαισθησία» του ζητήματος.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-- Από σεισμό 6,9 Ρίχτερ στο Μεξικό έχασαν χτες τη ζωή τους 2 άνθρωποι. Ο σεισμός στην ίδια περιοχή που έγινε τη Δευτέρα ο ισχυρός σεισμός των 7,7 Ρίχτερ στην επαρχία Μιτσοακάν, θεωρείται μετασεισμός και σημειώθηκε στις 1.20 χτες τα ξημερώματα, βρίσκοντας πολλούς ανθρώπους στα σπίτια τους. Από τη Δευτέρα οι μετασεισμοί ξεπερνούν τους 700, πολλοί από αυτούς πάνω από 5 Ρίχτερ. Οι περισσότερες υλικές ζημιές αναφέρθηκαν στις δυτικές πολιτείες Μιτσοακάν, Κολίμα, Χαλίσκο, Γκερέρο αλλά και στην πρωτεύουσα, Πόλη του Μεξικού. Θυμίζουμε ότι του μεγάλου σεισμού στις 19 Σεπτέμβρη είχαν προηγηθεί οι καταστροφικοί σεισμοί του 1985 και του 2017. Το γεγονός ότι λίγα λεπτά πριν είχε γίνει άσκηση ετοιμότητας απέτρεψε το να υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στα κτίρια που υπέστησαν ζημιές.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Νέα δραματική προειδοποίηση για πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων που δίνουν μάχη επιβίωσης ενάντια στην πείνα σε Σομαλία, Αφγανιστάν και Υεμένη απηύθυναν, χτες, αξιωματούχοι του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι απειλούνται από «καταστροφικό λιμό» και κινδυνεύουν να πεθάνουν τους επόμενους μήνες αν δεν λάβουν ανθρωπιστική βοήθεια. Οι εκτιμήσεις αυτές περιέχονται στην έκθεση που έδωσαν προχτές, Τετάρτη, στη δημοσιότητα η Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP).

ΠΑΡΙΣΙ.-- Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε προχτές, Τετάρτη, σε εγκαταστάσεις με ουράνιο στη Ρομάν-σιρ-Σεν της νοτιοανατολικής Γαλλίας. Τις εγκαταστάσεις διαχειρίζεται η εταιρεία «Framatome», που ανήκει στον γαλλικό κολοσσό EDF. Στις εγκαταστάσεις παράγονται καύσιμα για πυρηνικούς αντιδραστήρες με βάση το εμπλουτισμένο ουράνιο.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Περίπου 200 φάλαινες πέθαναν αφού εξόκειλαν σε παραλία της Τασμανίας, στη νότια Αυστραλία. Οι φάλαινες εξόκειλαν κοντά στο λιμάνι Μάκαρι, όπου πριν από περίπου δύο χρόνια είχε σημειωθεί άλλο ένα αντίστοιχο περιστατικό, με σχεδόν 500 κήτη. Επιστήμονες εκτιμούν ότι ομάδες κητών εξοκέλλουν αφού αναζητούν τροφή πολύ κοντά στις ακτές.

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-- Οι καθολικοί αποτελούν πλέον την πλειοψηφία στη Βόρεια Ιρλανδία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα απογραφής που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, γεγονός που αποτελεί ιστορική αντιστροφή της κατάστασης σ' αυτήν τη βρετανική επαρχία με το ιστορικό των διαθρησκευτικών συγκρούσεων, η οποία μπορεί να ενθαρρύνει τους υποστηρικτές μιας επανένωσης με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org