ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Δυναμώνουν οι λαϊκές κινητοποιήσεις οργής για τον θάνατο της Αμινί

...κόντρα και στην εντεινόμενη κρατική καταστολή

Από τις κινητοποιήσεις στην Τεχεράνη

Copyright 2022 The Associated

Από τις κινητοποιήσεις στην Τεχεράνη
Συνεχίστηκαν και χτες στο Ιράν, για πέμπτη συνεχόμενη μέρα και παρά την άγρια κρατική καταστολή, οι λαϊκές κινητοποιήσεις οργής για τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί από το ιρανικό Κουρδιστάν, η οποία έχασε τη ζωή της μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη από την «αστυνομία ήθους» του σκοταδιστικού καθεστώτος, με την αιτιολογία ότι δεν κάλυπτε επαρκώς τα μαλλιά της με την ισλαμική μαντίλα (χιτζάμπ).

Χιλιάδες Ιρανές και Ιρανοί διαδήλωσαν σε Τεχεράνη, Σιράζ, Ταμπρίζ και άλλες πόλεις της χώρας, με συνθήματα κατά του ισλαμικού καθεστώτος, της καταπίεσης των γυναικών, καθώς και κατά του Προέδρου, Εμπρ. Ραϊσί, «Οχι στη μαντίλα, όχι στο τουρμπάνι, ναι στην ελευθερία και την ισότητα», ήταν ένα από τα συνθήματα που φώναξαν διαδηλωτές στην Τεχεράνη. Οι γυναίκες έχουν κεντρικό ρόλο στις διαδηλώσεις, με αρκετές να ανεμίζουν και να καίνε τις μαντίλες τους, ενώ πολλές κόβουν τα μαλλιά τους δημοσίως.

Την ίδια ώρα εντείνεται η κρατική καταστολή κατά των διαδηλωτών, ενώ συγκεχυμένη παραμένει η εικόνα για τον αριθμό των νεκρών στις διαδηλώσεις. Η Τεχεράνη αποφεύγει να δημοσιοποιήσει επίσημες ανακοινώσεις, ενώ η νορβηγική ΜΚΟ «Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν» επικαλείται ιρανικά κρατικά ΜΜΕ που φέρεται να έκαναν λόγο, έως χτες αργά το απόγευμα, για τον θάνατο 17 ατόμων (διαδηλωτών και ορισμένων αστυνομικών).

Από την πλευρά τους, κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην επαρχία Μαζανταράν (βόρεια της Τεχεράνης, στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας) καταγγέλλουν ότι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε πάνω από 40 κυβερνητικά κτίρια και δημόσιες υπηρεσίες.

Οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης επέρριψαν την ευθύνη για τις διαδηλώσεις στους «εχθρούς του Ιράν» (με πρώτο το Ισραήλ), ενώ προαναγγέλλοντας κλιμάκωση της καταστολής ζήτησαν να κινηθεί άμεση διαδικασία διώξεων εναντίον όσων «διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις και φήμες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς και στους δρόμους (...) και να τους αντιμετωπίσουν αποφασιστικά».

Ταυτόχρονα οι ιρανικές αρχές φάνηκε να θέτουν προσκόμματα στην ομαλή λειτουργία του ίντερνετ για να εμποδίσουν τις διαδικτυακές επικοινωνίες μεταξύ διαδηλωτών και διοργανωτών κινητοποιήσεων. «Επειτα από απόφαση των αξιωματούχων, δεν είναι πλέον δυνατή η πρόσβαση στο Instagram από χτες Τετάρτη το βράδυ, ενώ η πρόσβαση στο Whats App γίνεται επίσης με προβλήματα», μετέδωσε το πρακτορείο «Fars».

Το κύμα των σφοδρών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων θεωρείται μεγαλύτερο από αυτό του 2019 που είχε προκληθεί μετά τη θέσπιση ενός φόρου στα καύσιμα.

Μήνυμα από την ΟΓΕ

Την αλληλεγγύη της «στις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων του Ιράν, που αντιμετωπίζουν την κρατική βία, όλες τις οικονομικές, κοινωνικές διακρίσεις που διαιωνίζουν τη γυναικεία ανισοτιμία, ταυτόχρονα με σκοταδιστικές και αναχρονιστικές αντιλήψεις και πρακτικές», εκφράζει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Καταγγέλλει «το αντιδραστικό καθεστώς του Ιράν για τη δολοφονία της 22χρονης Ιρανής Αμινί Μαχσά» και υπογραμμίζει: «Απορρίπτουμε τα κροκοδείλια δάκρυα αυτών που κόπτονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών στο Ιράν, όπως οι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τη δίκαιη αγανάκτηση του λαού για να προωθήσουν τα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, υπάρχει ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας των γυναικών της βιοπάλης σε όλο τον κόσμο για να διεκδικήσουμε μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, χωρίς ιμπεριαλιστικούς πολέμους και προσφυγιά, να παλέψουμε για γυναικεία ισοτιμία και χειραφέτηση των λαών».

Παζάρια και απειλές για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα

Παράλληλα με τα γεγονότα στο εσωτερικό του Ιράν, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα παζάρια της Τεχεράνης για μια νέα διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, παζάρια που διαπλέκονται άμεσα με τους εντεινόμενους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Συνεχίζοντας τις επαφές του με διάφορους αξιωματούχους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Ιρανός Πρόεδρος, Ε. Ραϊσί, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν συζητά το παραπάνω θέμα με άλλες χώρες για χάρη λόγου αλλά επειδή οι συνομιλίες μπορεί να οδηγήσουν «σε μια λογική συμφωνία».

Επέμεινε ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα είναι ειρηνικό και ότι η ΙΑΕΑ το έχει επιβεβαιώσει αυτό τουλάχιστον 15 φορές από τις επιθεωρήσεις που έχει κάνει.

Σε ερώτηση για τη διαδικασία βελτίωσης των σχέσεων του Ιράν με τη Σαουδική Αραβία, ο Ραϊσί είπε ότι η χώρα του αναζητεί την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων όπως και με όλες τις άλλες γειτονικές χώρες, εκτιμώντας πως μπορούν να λύσουν τα προβλήματά τους στην ευρύτερη περιφέρεια «χωρίς την ανάμειξη ξένων».

Απαντώντας σε ερώτηση για τον χαμό της 22χρονης Αμινί, ο Ιρανός Πρόεδρος είπε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την οικογένεια του θύματος, ενώ επισημαίνοντας το υποκριτικό «ενδιαφέρον» των δυτικών κυβερνήσεων, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνησή του υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα...

Χτες, στο μεταξύ, το Ιράν παρουσίασε έναν νέο βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης για τον πόλεμο Ιράν - Ιράκ (1980 - 1988). Πρόκειται για τον βαλλιστικό πύραυλο Rezvan ρευστών καυσίμων με βεληνεκές 1.400 χιλιομέτρων.

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ πιέζει συνεχώς για να τεθεί «στρατιωτική απειλή» στα παζάρια με το Ιράν. «Ο μοναδικός τρόπος να εμποδιστεί το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικό όπλο είναι να θέσουμε στο τραπέζι μια αξιόπιστη στρατιωτική απειλή. Και μόνο τότε θα είναι δυνατόν να διαπραγματευτούμε μια μεγαλύτερης διάρκειας συμφωνία», ανέφερε στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Γ. Λαπίντ. Κατέληξε δε λέγοντας πως εάν το Ιράν προχωρήσει στο πυρηνικό του πρόγραμμα ο κόσμος «δεν θα αντιδράσει με λόγια αλλά με χρήση βίας».

Για το δε Παλαιστινιακό είπε ότι για το καλό του λαού και της οικονομίας του Ισραήλ θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία με τους Παλαιστίνιους, η οποία θα βασίζεται «στη λύση των δύο κρατών για δύο λαούς», την ίδια ώρα που η ισραηλινή κυβέρνηση κλιμακώνει τις αιματηρές επιδρομές των κατοχικών δυνάμεων στα παλαιστινιακά εδάφη.

ΗΠΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Δραματική αύξηση στους θανάτους αστέγων

Δραματική αύξηση στους θανάτους αστέγων καταγράφηκε το 2021 στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο τηλεοπτικό δίκτυο «Spectrum News NY1», καταγράφηκε αύξηση κατά 58% στους θανάτους άστεγων που φιλοξενούνταν σε κέντρα υποδοχής στη Νέα Υόρκη σε σύγκριση με το 2019. Στο ίδιο ρεπορτάζ επισημαίνεται πως καταγράφηκαν χιλιάδες βίαια και άλλα σοβαρά περιστατικά στο σύστημα των κέντρων υποδοχής αστέγων της αμερικανικής μητρόπολης, ιδίως αύξηση των συμπλοκών, των σεξουαλικών επιθέσεων και των υπερβολικών δόσεων ναρκωτικών. Εκπρόσωπος της διεύθυνσης αστέγων του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας τόνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο ότι τα περιστατικά θανάτων από υπερβολική δόση αυξάνονται επίσης σε εθνική κλίμακα.

ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Αρχίζουν τα μαθήματα Ισπανικών

Για τους φίλους της Κούβας και της Επανάστασής της αρχίζουν τα μαθήματα Ισπανικών στον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο Φιλίας και Αλληλεγγύης (Μπουμπουλίνας 28, 3ος όροφος, πίσω από το Αρχαιολογικό Μουσείο).

Πληροφορίες στο τηλέφωνο 210.8214.916 (6 - 9 μ.μ.) και στο e-mail: ellinokouvanikos@gmail.com.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απάντηση στον σκοταδισμό και την οπισθοδρόμηση δίνει η πάλη για να ξεριζωθεί η κοινωνική - ταξική ρίζα τους

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωσή του για την άγρια δολοφονία της 22χρονης Μαχσά Αμινί και τις κινητοποιήσεις στο Ιράν, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει τα εξής:

«Καταγγέλλουμε το καθεστώς του Ιράν για την άγρια δολοφονία της 22χρονης Μαχσά Αμινί από τη θρησκευτική αστυνομία στο όνομα της "απρεπούς ενδυμασίας", όπως επίσης και την καταστολή εναντίον των λαϊκών κινητοποιήσεων. Το αποκρουστικό έγκλημα είναι η κορυφή του παγόβουνου των κραυγαλέων κοινωνικών διακρίσεων που βιώνουν οι γυναίκες στη μόρφωση, στην οικογένεια, ακόμη και στα χαρακτηριστικά της ένδυσής τους, οι οποίες έχουν ως βάση και αφετηρία παρωχημένες κι αντιδραστικές αντιλήψεις για τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία.

"Ασπίδα προστασίας" για κάθε Αμινί από την πολύμορφη βία δεν αποτελούν οι υποκριτικές διακηρύξεις και οι κυρώσεις των αξιωματούχων της ΕΕ, των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, που αξιοποιούν τέτοιες σκοταδιστικές πρακτικές σε βάρος των γυναικών στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Αλλωστε, πρόκειται για τις ίδιες δυνάμεις που την ίδια στιγμή στηρίζουν καθεστώτα σε άλλες χώρες, τα οποία εφαρμόζουν τις ίδιες πρακτικές σε βάρος των γυναικών.

Απάντηση στον σκοταδισμό και την οπισθοδρόμηση σε βάρος των δικαιωμάτων των γυναικών σε όλο τον κόσμο είναι να δυναμώσει το μέτωπο απέναντι στις σάπιες "αξίες" και τη σύγχρονη αντιδραστικοποίηση της καπιταλιστικής κοινωνίας. Η οργή και αγανάκτηση για τέτοια αποτρόπαια εγκλήματα μπορεί να γίνει δύναμη πάλης για να ξεριζωθεί η κοινωνική - ταξική ρίζα της ανισότιμης θέσης της γυναίκας στον καπιταλισμό με το πολιτιστικό, θρησκευτικό "περίβλημά" της».

ΣΥΡΙΑ
Δεκάδες νεκροί μετανάστες σε ναυάγιο

Οι συριακές αρχές εντόπισαν χτες τα πτώματα 34 ανθρώπων και διέσωσαν άλλους 14 από ένα πλοιάριο που μετέφερε μετανάστες, κοντά στην πόλη Ταρτούς.

Οι επιζώντες ανέφεραν ότι το σκάφος απέπλευσε από τον βόρειο Λίβανο πριν από πολλές μέρες. Οι επιβαίνοντες προέρχονταν από διάφορες χώρες.

Οι έρευνες συνεχίζονταν κάτω από δύσκολες συνθήκες λόγω της τρικυμίας και των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Νωρίτερα στην Τρίπολη του βορείου Λιβάνου, δεκάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε μια κινητοποίηση με στόχο να θέσουν σε επιφυλακή τις τοπικές αρχές, επειδή χάθηκε η επαφή με ένα σκάφος στο οποίο επέβαιναν δεκάδες μετανάστες. Το πρακτορείο «Reuters» δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει αν πρόκειται για το ίδιο πλοιάριο που βυθίστηκε στα ανοιχτά της Συρίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ