ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24

Στο σημερινό 4σέλιδο «Κομματική Ζωή και Δράση» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- Εργαζόμενοι στα ΜΜΕ: Αποσπάσματα από την εισήγηση του Γ. Γκιόκα, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, στην εκδήλωση που διοργάνωσαν οι ΚΟ Εργαζομένων στα ΜΜΕ Αττικής

-- ΚΟ Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής του ΚΚΕ: Ρεπορτάζ από την εκδήλωση για τη συμβολή του Κόμματος στην οργάνωση και την πάλη των κλωστοϋφαντουργών

-- Κεντρική Μακεδονία: Την Κυριακή η εκδήλωση τιμής για την 20ή Ταξιαρχία του ΔΣΕ και το Λόχο Δημοκρατικής Νεολαίας

-- Πρέβεζα: Ανταπόκριση από τις πετυχημένες διήμερες εκδηλώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για την απελευθέρωση της πόλης


Οι εργαζόμενοι να οργανώσουν την πάλη τους και να μην περιμένουν τις συμφωνίες των εργοδοτών

Σε σύσκεψη των ΚΟ Εργαζομένων στα ΜΜΕ Αττικής μίλησε ο Γ. Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Σε εργαζόμενους σε ΜΜΕ της Αττικής μίλησε ο Γ. Γκιόκας
Σε εργαζόμενους σε ΜΜΕ της Αττικής μίλησε ο Γ. Γκιόκας
Οι εξελίξεις τόσο διεθνώς όσο και στο εσωτερικό της χώρας, η αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου, που είναι σε πλήρη εξέλιξη, αλλά και η απάντηση που πρέπει να δώσει το εργατικό κίνημα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που διοργάνωσαν, την Κυριακή 18/9, οι ΚΟ Εργαζομένων στα ΜΜΕ Αττικής του ΚΚΕ.

Ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του Κόμματος, που εισηγήθηκε στη σύσκεψη, ανέδειξε, μεταξύ άλλων, ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δύο χρόνια σχεδόν μετά την ανάδειξή της στη διακυβέρνηση, συνεχίζει από κει που σταμάτησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Γι' αυτό, σημείωσε, δεν είναι υπερβολή ούτε σχήμα λόγου όταν το Κόμμα μας λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέχθηκε για να κάνει τη βρώμικη δουλειά για λογαριασμό του κεφαλαίου και της ΕΕ.

Η αλήθεια γύρω από την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών

Το στέλεχος του ΚΚΕ αναφέρθηκε εκτενώς στην αντιπαράθεση που μαίνεται γύρω από το «ξαναμοίρασμα της τηλεοπτικής πίτας» ανάμεσα σε καναλάρχες μετά τον πρόσφατο διαγωνισμό, επισημαίνοντας τις αρνητικές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ. Κάλεσε όλους τους εργαζόμενους να ενώσουν τη φωνή τους και να παλέψουν κόντρα στην κυβέρνηση, στους καναλάρχες και τους μεγαλοδημοσιογράφους που ταυτίζονται με τη θέση των εργοδοτών για τη διασφάλιση της «επιχείρησής τους».


Ακολουθεί το σχετικό απόσπασμα:

«Οσο για τον πόλεμο που ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι του κάνουν οι καναλάρχες, οι μιντιάρχες, οι επιχειρηματίες, με αφορμή και το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική.

Πόλεμο του κάνουν οι μισοί επιχειρηματίες, αυτοί που είχαν τις άδειες. Γιατί αυτοί που επιδίωκαν να τις πάρουν, αυτοί που βγαίνουν κερδισμένοι από τη νέα μοιρασιά των καναλιών, αυτοί που ξελασπώνονται από δάνεια και οφειλές προς εργαζόμενους στα ΜΜΕ, που τη βγάζουν καθαρή για να συνεχίσουν τις μπίζνες τους, φανερά ή κρυφά, όλοι αυτοί όχι μόνο δεν του κάνουν πόλεμο, αλλά τον επαινούν, τον συγχαίρουν, δήθεν για το χτύπημα της διαπλοκής και το υψηλό τίμημα που διασφάλισε από το διαγωνισμό για τις άδειες.

Λες και πρόκειται αυτά τα 246 εκατομμύρια να τα δώσει η κυβέρνηση για να μην κοπεί το ΕΚΑΣ, να μην κοπούν οι συντάξεις, να καταργηθεί ή έστω να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ...

Λες και πρόκειται να αντιμετωπιστεί η διαπλοκή ή να εξασφαλιστεί η ενημέρωση για το λαό, όσο τα κανάλια ανήκουν σε μεγαλοσχήμονες επιχειρηματίες που τα αξιοποιούν για τα δικά τους συμφέροντα, για να κάνουν τα δικά τους πολιτικά παιχνίδια, πότε με τη μία κυβέρνηση και πότε με την άλλη και, πάνω από όλα, για να υπερασπίζονται το μονόδρομο της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Αλλωστε, δεν υπάρχουν "ανεξάρτητα" ΜΜΕ.

Γνωρίζετε τη θέση του ΚΚΕ για το συγκεκριμένο διαγωνισμό. Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει μια αναδιανομή της αγοράς στο χώρο των ΜΜΕ, προσπαθώντας να διαμορφώσει κι ένα πιο φιλικό γι' αυτήν τοπίο, όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Κι αυτό επιβεβαιώνεται μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο, βγάζοντας η μια πλευρά τα άπλυτα της άλλης στη φόρα.

Η κυβέρνηση κοροϊδεύει τους εργαζόμενους

Το πιο σημαντικό είναι ότι αυτές οι εξελίξεις θα έχουν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις τόσο στους εργαζόμενους των καναλιών που κλείνουν όσο και σε όσους βρουν δουλειά στα νέα κανάλια. Θα υπάρξουν απολύσεις, ενώ και οι καναλάρχες που απέκτησαν άδεια θα εκβιάζουν περαιτέρω τους εργαζόμενους, για να δεχτούν περικοπές μισθών και δικαιωμάτων, στο όνομα του υψηλού τιμήματος που πρέπει να καταβάλουν για να εξασφαλίσουν την άδεια. Ενώ οι μέτοχοι που δεν απέκτησαν άδεια, θα αξιοποιήσουν αυτό το γεγονός για να ξεμπερδέψουν με οφειλές, δεδουλευμένα, δάνεια κ.λπ. Επίσης, εκεί που θα υπάρχουν συμπράξεις "παλιών - νέων", με αλλαγή ιδιοκτησίας, σίγουρα θα υπάρχουν και ανατροπές σε εργασιακές σχέσεις.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να εφησυχάσει, λέγοντας ότι οι εργαζόμενοι θα μπορέσουν να απορροφηθούν στα υπόλοιπα κανάλια ή σε όσα πάρουν θεματική άδεια. Μόνο που κι αυτό πάει για το απώτερο μέλλον, προφανώς κατόπιν συμφωνίας της κυβέρνησης με τους νέους καναλάρχες, που θέλουν ελεύθερο το πεδίο. Η κυβέρνηση κοροϊδεύει τους εργαζόμενους με τις διάφορες συνεργατικές μορφές, site κ.λπ., λες και είναι δυνατόν να επιβιώσουν όλα αυτά στις συνθήκες της καπιταλιστικής ζούγκλας και του ανταγωνισμού.

Κοροϊδεύει, επίσης, όταν λέει ότι με το νόμο που ψήφισε μπαίνει τέλος στην εργασιακή ζούγκλα στα κανάλια.

Πρώτον, αν και γίνεται αναφορά στο νόμο σε Συλλογικές Συμβάσεις, η επίκληση της τρέχουσας εργατικής νομοθεσίας, δηλαδή των μνημονιακών νόμων, δίνει τη δυνατότητα να συνάπτονται ατομικές συμβάσεις με βάση αυτούς τους νόμους, τους οποίους η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όχι μόνο διατηρεί σε ισχύ, αλλά αναμένεται να συμπληρώσει με νέους, ενόψει της δεύτερης "αξιολόγησης", που φέρνει νέο συντριπτικό χτύπημα σε εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Επίσης, η κυβέρνηση διατηρεί ανέπαφους νόμους για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ (π.χ. για τα επαγγελματικά δικαιώματα των τεχνικών) που ψήφισε η κυβέρνηση Σαμαρά, με βάση την "εργαλειοθήκη" του ΟΟΣΑ.

Η αναξιοπιστία της κυβέρνησης αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ΣΣΕ δεν υπάρχει ούτε στην κρατική ΕΡΤ, της οποίας η κυβέρνηση έχει την εποπτεία, παρά τη σχετική πρόβλεψη στον ιδρυτικό νόμο της ΕΡΤ.

Δεύτερον, με βάση τα παραπάνω προκύπτει ότι ο ελάχιστος αριθμός 400 εργαζομένων ανά κανάλι δε συνοδεύεται από συγκεκριμένη αναλογία δημοσιογράφων, τεχνικών, διοικητικού προσωπικού κ.λπ.

Τρίτον, στους λόγους ανάκλησης της άδειας, δεν προβλέπεται το αν υπάρχει επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων. Ετσι, ακόμη κι αν ένας εργοδότης συνάψει στην αρχή κάποιες συμβάσεις, αν στην πορεία ανατραπούν ή επιδεινωθούν, δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη "ποινής" προς τον ιδιοκτήτη.

Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ να ενώσουν τη φωνή τους με το σύνολο των εργαζομένων

Εμείς απευθυνόμαστε στη μάζα των τεχνικών, δημοσιογράφων, διοικητικών, άλλων ειδικοτήτων, που και σήμερα εργάζονται σε άθλιες εργασιακές συνθήκες, εν πολλοίς είναι απλήρωτοι, τους οφείλονται δεδουλευμένα μηνών κ.λπ. Να διαμορφωθεί ξεχωριστό μπλοκ αυτών των δυνάμεων απέναντι σε κυβέρνηση, καναλάρχες, μεγαλοδημοσιογράφους, οι οποίοι ταυτίζονται με τη θέση των καναλαρχών και τη διασφάλιση της "επιχείρησής μας".

Το δικαίωμα στη μόνιμη, σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα, στο να πληρωθούν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων και οι οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, να υπογραφούν κλαδικές ΣΣΕ, με αναπλήρωση απωλειών, να υπάρχει πλήρης κάλυψη των ανέργων του κλάδου, επίδομα ανεργίας κ.λπ., στο να μην αξιοποιηθεί το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για να χειροτερεύσουν ακόμα περισσότερο εργασιακές συνθήκες και μισθοί σε όλους τους εργαζόμενους, πρέπει να γίνει υπόθεση διεκδίκησης των ίδιων των εργαζομένων, κι όχι να περιμένουν από τα παιχνίδια και τα deals των καναλαρχών.

Οι εργαζόμενοι σε όλα τα ΜΜΕ χρειάζεται να ενώσουν τη φωνή τους με το σύνολο των εργαζομένων, που πλήττονται απ' την αντεργατική πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων.

Κι αυτός ο αγώνας πρέπει να στοχεύει σε ριζικές αλλαγές στην οικονομία και το κράτος, στην ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, γιατί όσο τα κανάλια είναι ιδιοκτησία μεγαλοεπιχειρηματιών, ούτε η ενημέρωση και ψυχαγωγία του λαού ούτε τα δικαιώματα των εργαζομένων στα ΜΜΕ μπορούν να εξασφαλιστούν.

Καμία εμπιστοσύνη στη ΝΔ και στα άλλα κόμματα, που εκφράζουν υποκριτική ευαισθησία για τους εργαζόμενους, ενώ απέλυσαν χιλιάδες εργαζόμενους της ΕΡΤ, ψήφισαν δεκάδες αντεργατικούς νόμους κ.λπ.

Βρώμικη η προπαγάνδα περί «σοβιετοποίησης»

Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, μαζί με διάφορα ΜΜΕ και παπαγαλάκια, κάνουν την εξής βρώμικη προπαγάνδα: Αποδίδουν το νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τις τηλεοπτικές άδειες, αλλά κι άλλες πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής, στην υποτιθέμενη κομμουνιστική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Μιλούν για "σοβιετοποίηση της ενημέρωσης". Φτάνουν στο σημείο να παρουσιάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ περίπου ως κομμουνιστική, φιλοσοβιετική δύναμη και να αποδίδουν μάλιστα στην υποτιθέμενη κομμουνιστική ταυτότητα τα δεινά της κυβερνητικής πολιτικής!

Δεν είναι τυχαία αυτή η πρακτική. Ετσι νομίζουν ότι πετυχαίνουν με ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια. Ενα από αυτά είναι να κολλήσουν στο σοσιαλισμό τη ρετσινιά της αντιλαϊκής πολιτικής που υλοποιεί η κυβέρνηση. Να πάρουν τα σκάγια και το ΚΚΕ για τα "έργα και τις ημέρες" του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, με αφορμή το επεισόδιο με την δημοσιογράφο του ALPHA, την κόντρα με τον Πολάκη και τη δήλωση Παππά, ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να μην παρασύρονται από την εργοδοσία τους, κάποιοι λένε ότι η κυβέρνηση θυμήθηκε το αριστερό, κομμουνιστικό, σταλινικό της παρελθόν και θέλει να διαχωρίσει τους εργαζόμενους από την εργοδοσία. Με αυτόν τον τρόπο, από τη μία, του δίνουν τη δυνατότητα να εμφανίζεται σε ένα πιο ριζοσπαστικό ακροατήριο ως πολέμιος των αφεντικών, τη στιγμή που σε όλα τα επίπεδα υλοποιεί την πολιτική του κεφαλαίου και, από την άλλη, καλλιεργούν τον κοινωνικό εταιρισμό, τα κοινά συμφέροντα εργαζομένων - επιχειρηματιών, προσπαθώντας την αντίδραση στην κυβερνητική πολιτική να την εγκλωβίσουν σε συντηρητική, αντιδραστική κατεύθυνση.

Φυσικά, και ο ΣΥΡΙΖΑ βολεύεται με αυτήν την κριτική, καθώς παρουσιάζεται από τους αντιπάλους σαν κάτι άλλο από αυτό που είναι, δηλαδή ένα αστικό κόμμα που υπηρετεί την εξουσία του κεφαλαίου.

Ολοι τους θέλουν να κρύψουν τη στρατηγική τους σύμπλευση, την κοινή ψήφο τους στο 3ο μνημόνιο, στα αντιλαϊκά μέτρα».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ