ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Σεπτέμβρη 2016
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
42ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Με πολύ μαζική συμμετοχή ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις

Από πολύ νωρίς, νεολαία και άνθρωποι κάθε ηλικίας γέμισαν τους χώρους του Φεστιβάλ, όπου πραγματοποιήθηκαν παράλληλα δεκάδες εκδηλώσεις, συζητήσεις και δραστηριότητες. Σήμερα, η 2η μέρα

Στο πάρκο «Αντ. Τρίτσης» τα μεγάφωνα καλωσορίζουν με τα τραγούδια του αγώνα. Σημαίες κόκκινες κυματίζουν μέσα κι έξω από τις πύλες. Τα συνθήματα δεσπόζουν στο χώρο: «Το δίκιο δε χαρίζεται. Με οργάνωση κι αγώνα κατακτιέται!». Το σύνθημα του Φεστιβάλ κυριαρχεί: «Αγώνας, Γνώση, Τόλμη, Αντοχή». Χρειάζονται όλα για «να προχωράς κι εσύ καθώς προβαίνει μπρος η Ιστορία»...

Δεκάδες νέοι, μέλη της ΚΝΕ, υποδέχονται τους χιλιάδες επισκέπτες με το πρόγραμμα των τριήμερων εκδηλώσεων αλλά και ένα κείμενο καλωσορίσματος στο χώρο. Κι εκατοντάδες άλλοι, στα «πόστα» τους, έτοιμοι να υποδεχτούν τους χιλιάδες επισκέπτες του Φεστιβάλ, που από νωρίς γεμίζουν ασφυκτικά τους δεκάδες χώρους, όπου «ξετυλίγεται» το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων, συζητήσεων και εκδηλώσεων.

Εδώ θριαμβεύουν η συλλογική δουλειά, η συντροφικότητα, η συνειδητή πειθαρχία, με λίγα λόγια οι αρχές οργάνωσης της ΚΝΕ, της Νεολαίας του ΚΚΕ. Εδώ, με μεράκι και αυταπάρνηση, χιλιάδες μέλη και φίλοι της ΚΝΕ δημιουργούν με τα πιο απλά υλικά μια ολόκληρη πολιτεία. Την κόκκινη πολιτεία!

Από πολύ νωρίς, κατά μήκος του κεντρικού διαδρόμου, από τη Διεθνούπολη έως και πέρα στον Παιδότοπο και τον «Μικρόκοσμο» - το χώρο των μεγαλύτερων παιδιών του Δημοτικού και του Γυμνασίου που κάνει φέτος «πρεμιέρα» - ένα πλήθος από λαμπερά πρόσωπα συζητά, παρακολουθεί και συμμετέχει στις συζητήσεις και τα αφιερώματα, λίγο πριν ανάψει το κέφι στη Λαϊκή και στις υπόλοιπες Σκηνές του Φεστιβάλ. Λίγο πιο πάνω τους δικούς τους χώρους στο Φεστιβάλ έχουν οι νέοι εργαζόμενοι και οι φοιτητές - σπουδαστές. Εκεί η συζήτηση έχει ανάψει από νωρίς το απόγευμα, πριν από τις εκδηλώσεις. Για την κατάσταση στους τόπους δουλειάς και σπουδών, για την ανεργία, για τους αγώνες που έρχονται ενόψει του νέου γύρου της αντιλαϊκής επίθεσης. Στο Μαθητικό Στέκι η Ιστορία «προβαίνει μπρος», μέσα από τη διαδραστική έκθεση με θέμα την κοινωνική εξέλιξη. Με οθόνες αφής, βίντεο και κείμενο, με τη συζήτηση, εκατοντάδες μαθητές μαθαίνουν εκείνο που δε γράφουν τα βιβλία τους: Η εκμετάλλευση και η αδικία δεν είναι παρά η προϊστορία της ανθρωπότητας.

Απ' το περίπτερο της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, «στολισμένο» με φωτογραφική έκθεση από στιγμιότυπα της πλούσιας κομματικής δραστηριότητας στην Αττική, φεύγουν το ένα πίσω απ' τ' άλλο τα συνεργεία της μεγάλης εξόρμησης του «Ριζοσπάστη».

Αναμφισβήτητα, η καρδιά του Φεστιβάλ χτυπάει στη μεγάλη έκθεση, αφιερωμένη στα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ, που συμπληρώνονται φέτος. «Οταν ο ηρωισμός γίνεται κάτι το απλό, το φυσικό, σαν την ανάσα», αναφέρει χαρακτηριστικά ένα από τα ταμπλό. Εκατοντάδες μέλη και φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ μαθαίνουν για την Ιστορία της κορυφαίας στιγμής της ταξικής πάλης. Λίγο πιο δίπλα το ενδιαφέρον στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» είναι πολύ μεγάλο. Στο Στέκι Πολιτισμού τ' αφιερώματα συγκλονίζουν.

Οσο το βράδυ πέφτει, η ποιοτική μουσική, τα μεγάλα λαϊκά γλέντια κι ο χορός παίρνουν τη σκυτάλη. Η «αυλαία» του Φεστιβάλ έχει ανοίξει με απόλυτη επιτυχία. Σήμερα ανανεώνουμε το ραντεβού μας. Ολοι εκεί, στο Πάρκο Τρίτση στο Ιλιον...

  • Αναλυτικό ρεπορτάζ για τις μεγάλες συναυλίες, τα γλέντια και τα αφιερώματα της πρώτης μέρας θα φιλοξενήσουμε στο αυριανό φύλλο του «Ριζοσπάστη».
Το σημερινό πρόγραμμα
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

21.00: Συναυλία με τους Μανώλη Φάμελλο, Στάθη Δρογώση, Οδυσσέα Τσάκαλο και Βαγγέλη Μαρκαντώνη

22.00: «Γράμματα από τη Γερμανία» και άλλα τραγούδια για τη μετανάστευση και την προσφυγιά. Ενορχήστρωση: Γιάννης Παπαζαχαριάκης. Τραγουδούν: Ρίτα Αντωνοπούλου, Γιώργος Μεράντζας, Δημήτρης Μπάσης, Μπέτυ Χαρλαύτη

23.30: Λαϊκό γλέντι με την Γλυκερία

ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ

20.00: Κεντρική συζήτηση με θέμα «Η πορεία της ΕΕ και της ελληνικής οικονομίας μετά το Brexit και η οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης». Θα μιλήσουν οι: Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος της Ιδεολογικής Επιτροπής και του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ, Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για την εργατική - συνδικαλιστική δουλειά, Ζωή Χαχάμη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

21.30: Συναυλία με τους Μανώλη Μητσιά, Σταύρο Σιόλα, Γεωργία Νταγάκη

23.15: Λαϊκό γλέντι με τον Γιώργο Μάγκα

23.45 Ικαριώτικο γλέντι με τον Νίκο Φάκαρο

ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ

19.00: Συναυλία με μαθητικό συγκρότημα

19.30: «Ακου τι είπαν» - Παιχνίδι για μαθητές

20.00: Μουσικοθεατρικό αφιέρωμα από μαθητές

21.00: Συζήτηση: «Τι σχολείο έχουμε ανάγκη σήμερα;». Ομιλητής: Κυριάκος Ιωαννίδης, υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ.

22.00: Συναυλία με τους «Altera Vita»

22.45: Συναυλία με τους «George Zervos and the Band»

23.30: Συναυλία με τους «Imam Baildi»

ΣΤΕΚΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

19.00: «ΑΡ.Δ.1621», παράσταση της Θεατρικής Ομάδας της ΚΝΕ, εμπνευσμένη από το Θέατρο του ΔΣΕ

20.00: Εκδήλωση - συζήτηση «Ο ΔΣΕ μέσα από τις σελίδες των λογοτεχνών μαχητών του». Θα μιλήσει η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ. Θα παρουσιαστούν έργα λογοτεχνών, όπως των Ν. Κυττόπουλου, Μ. Αλεξανδρόπουλου, Κ. Πουρνάρα - Μπόση, Δ. Χατζή, Δ. Ραβάνη - Ρεντή, Γ. Λαμπρινού κ.ά., που είτε γράφτηκαν την περίοδο του ΔΣΕ είτε αναφέρονται στον αγώνα του.

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

18.00: Εργαστήρι πειραμάτων Φυσικής και Χημείας

19.30: «Γινόμαστε μικροί εξερευνητές», διαδραστικό παιχνίδι γνώσεων από ομάδα παιδαγωγών της ΚΝΕ

20.15: Παράσταση μαγείας με τον ταχυδακτυλουργό Tristan

21.00: Κουκλοθέατρο «O Toμ Τιριτόμ και η πολιτεία που ήταν χωρισμένη στα δύο», του Χρήστου Μπουλώτη, διαδραστική παράσταση από την Αριστέα Κοντραφούρη

ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ

20.30: Μουσικοχορευτικό αφιέρωμα «Να 'ταν ο πόλεμος χορός! 10 παιχνίδια που έγιναν τραγούδια», βασισμένο στον ομώνυμο δίσκο σε μουσική Παντελή Θαλασσινού και στίχους Κώστα Φασουλά.

ΔΙΕΘΝΟΥΠΟΛΗ

19.15: Συζήτηση: «Η κοινή πάλη των νέων στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή». Συμμετέχουν εκπρόσωποι της Ενωσης Νέων Κομμουνιστών Γιουγκοσλαβίας (Σερβία), της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τουρκίας και της ΚΝΕ.

ΣΤΕΚΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

20.30: Τουρνουά σκακιού Μπλιτζ.

Ο Δ. Κουτσούμπας στο Φεστιβάλ

Το 42ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο Πάρκο «Αντ. Τρίτσης» επισκέφτηκε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος ξεναγήθηκε στους χώρους του Φεστιβάλ, συνοδευόμενος από τον Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκο Αμπατιέλο.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιηγήθηκε στη μεγάλη έκθεση αρχειακού υλικού και φωτογραφίας, που είναι αφιερωμένη στα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, ενώ στη συνέχεια επισκέφτηκε την Κεντρική Σκηνή. Ανάμεσα στ' άλλα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ παρακολούθησε το αφιέρωμα - παρουσίαση του CD με ανέκδοτα τραγούδια του ΔΣΕ στην Κεντρική Σκηνή, ενώ συναντήθηκε και με τους Θάνο Μικρούτσικο και Μίλτο Πασχαλίδη.

«Μόνο το ΚΚΕ έρχεται εδώ... »

Μπαίνοντας σε λεωφορείο από τον Πειραιά με προορισμό το Πάρκο Τρίτση, η διαδρομή γίνεται αφορμή για συνομιλία με μια κυρία που τυγχάνει να είναι μητέρα ενός από τους 3 υπαλλήλους του χώρου, που παραμένουν απλήρωτοι εδώ και τρεις μήνες. «Μόνο το ΚΚΕ έρχεται εδώ», μας λέει, μεταφέροντας λόγια του γιου της «και για να καθαρίσει το χώρο που έχει εγκαταλειφθεί και για να μας στηρίξει ως εργαζόμενους»...

Ο «Κυριακάτικος Ριζοσπάστης»

Ο «Κυριακάτικος Ριζοσπάστης», στις 25 Σεπτέμβρη, θα φιλοξενήσει πλούσια ύλη για τη νεολαία, τους μαθητές, τους φοιτητές, καθώς επίσης και εκτενή αποσπάσματα από την εισηγητική ομιλία του Ν. Αμπατιέλου, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ στο διεθνές σεμινάριο της ΚΝΕ με θέμα: «Ανταλλαγή πείρας και συμπερασμάτων από τους αγώνες της νεολαίας ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα στις χώρες μας. Ο ρόλος της πρωτοπορίας». Θα προβάλει επίσης πλούσιο ρεπορτάζ από τις πρώτες μέρες των κεντρικών εκδηλώσεων του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», τις δραστηριότητες και τις συζητήσεις.

Αύριο η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ κορυφώνονται αύριο Σάββατο 24 Σεπτέμβρη με μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στο χώρο. Στις 20.30 χαιρετισμό θα απευθύνει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ. Στη συνέχεια θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ. Πριν από το χαιρετισμό του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, στη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση θα παραβρεθεί και θα απευθύνει χαιρετισμό ο Σιτάραμ Γιετσούρι, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ