ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Κλιμακώνονται οι εντάσεις

Ολες οι επιλογές είναι στο τραπέζι, δηλώνει και το Τόκιο

Από τα γυμνάσια Αμερικανών και Νοτιοκορεατών

South Korean Defense Ministry

Από τα γυμνάσια Αμερικανών και Νοτιοκορεατών
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Ανεβαίνει περαιτέρω το «θερμόμετρο» της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο, μετά την ανακοίνωση νέων κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας από την αμερικανική κυβέρνηση, που περιλαμβάνονται στο διάταγμα που υπέγραψε ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Η κίνηση έρχεται μετά τις απειλές περί «καταστροφής της», με το πρόσχημα των πυραυλικών δοκιμών. Οι νέες κυρώσεις αφορούν σε άτομα, τράπεζες και επιχειρήσεις που εμπλέκονται σε εμπορικές συναλλαγές με τη Βόρεια Κορέα, και ουσιαστικά απαγορεύει τις όποιες συναλλαγές και με τις ΗΠΑ εφόσον αυτοί διατηρήσουν τις σχέσεις μαζί της. Επίσης, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Αμπε, μιλώντας στην ετήσια Γενική Συνέλευση (ΓΣ) του ΟΗΕ είπε ότι «τώρα δεν είναι ώρα για διάλογο, είναι η ώρα για την άσκηση πίεσης» και ότι «αυτό που είναι κρίσιμο τώρα είναι οι κυρώσεις να τεθούν σε εφαρμογή χωρίς καθυστερήσεις και αυτό απαιτεί τη στενή συνεργασία με την Κίνα και τη Ρωσία». Είπε ακόμα πως η χώρα του, ως στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, συμφωνεί ότι «όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι», όσον αφορά την αντιμετώπιση της Βόρειας Κορέας.

Μάλιστα, χτες, οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ιαπωνίας ανακοίνωσαν ότι το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Ρόναλντ Ρίγκαν» συμμετέχει σε στρατιωτικά γυμνάσια με ιαπωνικά πολεμικά πλοία στη θάλασσα νότια της Κορεατικής Χερσονήσου, που θα διαρκέσουν έως τις 28 Σεπτέμβρη. Στις συγκεκριμένες ασκήσεις συμμετέχουν 3 πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Ιαπωνίας, μεταξύ αυτών 2 αντιτορπιλικά και 1 από τα δύο μεγαλύτερα ελικοπτεροφόρα της χώρας. Τον επόμενο μήνα, το «Ρίγκαν» θα συμμετάσχει και σε κοινές ασκήσεις με το Πολεμικό Ναυτικό της Νότιας Κορέας.

Στο μεταξύ, στο περιθώριο της ΓΣ, έγινε συνάντηση και των Προέδρων ΗΠΑ και Ν. Κορέας, που συμφώνησαν ότι πρέπει να δυναμώσει η στρατιωτική «αποτρεπτική ικανότητα» των δύο χωρών. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της νοτιοκορεατικής Προεδρίας, Ντόναλντ Τραμπ και Μουν Τζε-ιν ξεχώρισαν την ανάγκη να προχωρήσει η ανάπτυξη «αποτελεσματικών» οπλικών συστημάτων στη Ν. Κορέα.

Δηλώσεις Ουν

Από τη μεριά της Βόρειας Κορέας, ο ηγέτης της, Κιμ Γιονγκ Ουν, σχολιάζοντας τις πρόσφατες απειλές Τραμπ, μίλησε για συμπεριφορά «διανοητικά διαταραγμένη» και συμπλήρωσε ότι «τώρα που ο Τραμπ αρνήθηκε και προσέβαλε την ύπαρξη της χώρας μου μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου και έκανε την πιο άγρια κήρυξη πολέμου στην Ιστορία, θα εξετάσουμε με σοβαρότητα τη λήψη κατάλληλων αντιμέτρων, όσο το δυνατόν πιο σκληρών... Ο,τι κι αν μπορεί να περίμενε ο Τραμπ, θα αντιμετωπίσει αποτελέσματα πέρα από τις προσδοκίες του». Διεθνή ΜΜΕ εμφάνιζαν ακόμα τον υπουργό Εξωτερικών της Β. Κορέας, Ρι Γιονγκ Χο, να λέει ότι η χώρα εξετάζει την πιθανότητα νέας δοκιμής βόμβας υδρογόνου πάνω από τον Ειρηνικό.

Εντονη ήταν η αντίδραση της Ιαπωνίας, που χαρακτήρισε «απόλυτα απαράδεκτες» και προκλητικές για την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια τις δηλώσεις της Βόρειας Κορέας.

Αλλά και ο Τραμπ δήλωσε μετά ότι ο ηγέτης της Β. Κορέας «θα δοκιμαστεί όπως ποτέ μέχρι τώρα».

Θυμίζουμε, πάντως, ότι στρατιωτική κινητικότητα στην περιφέρεια υποδηλώνουν ευρύτερες εξελίξεις, όπως η ανάπτυξη της αμερικανικής «αντιπυραυλικής ασπίδας» THAAD στη Ν. Κορέα, οι ενισχυμένες ασκήσεις ΗΠΑ με Ιαπωνία και Νότια Κορέα, τα γυμνάσια Ρωσίας - Κίνας, που φέτος «μεταφέρθηκαν» πρώτη φορά στη θάλασσα του Οχότσκ, τα συχνά «επεισόδια» στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, οι κούρσες εξοπλισμών κ.τ.λ.

Την ίδια στιγμή, δυναμώνουν οι προσπάθειες να στηθεί νέος γύρος παζαριών, με όλες τις πλευρές να δηλώνουν έτοιμες για διαπραγματεύσεις, διατηρώντας φυσικά σκοπιμότητες για πολλά «μέτωπα» που μένουν ανοιχτά. Ετσι, ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Ουάνγκ Γι, επανέλαβε ότι «ανεξαρτήτως των αλλαγών στις συνθήκες, ανεξαρτήτως του χρόνου που θα απαιτηθεί, ανεξαρτήτως των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε, η Κίνα θα επιμένει πάντα στο στόχο της αποπυρηνικοποίησης της (Κορεατικής) Χερσονήσου, προωθώντας τον διάλογο», ενώ παράλληλα κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση». Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Λου Κανγκ, τόνισε ξανά την αντίθεση του Πεκίνου στην επιβολή μονομερών κυρώσεων εκτός του πλαισίου του ΟΗΕ, επικρίνοντας ουσιαστικά αυτές που ανακοίνωσε η Ουάσιγκτον προχτές.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε χτες ότι η Μόσχα είναι πεπεισμένη πως «δεν υπάρχει εναλλακτική στην πολιτική και διπλωματική διευθέτηση του βορειοκορεατικού προβλήματος (...) Οποιαδήποτε άλλη λύση ίσως να έχει ανεπιθύμητες, ακόμη και καταστροφικές συνέπειες». Συμπλήρωσε ακόμα ότι η κατάσταση επιδεινώνεται περαιτέρω «από την ανταλλαγή ανόητων και γεμάτων απειλές δηλώσεων».

Νέες κυρώσεις και από την ΕΕ

Μετά την κυβέρνηση των ΗΠΑ και η ΕΕ αποφάσισε, την Πέμπτη το βράδυ, να σκληρύνει τις κυρώσεις της απέναντι στη Βόρεια Κορέα, ενώ η επίσημη απόφαση θα ληφθεί στις 16 Οκτώβρη από τους υπουργούς Εξωτερικών. Ειδικότερα, προβλέπονται πλήρης απαγόρευση των επενδύσεων και εξαγωγών πετρελαίου καθώς και νέα εμπόδια σε ταξίδια και συναλλαγές με τη βορειοκορεατική ηγεσία.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε ότι οι νέες κυρώσεις φανερώνουν πως «η ΕΕ στέκεται αποφασιστικά ενάντια στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου» και ελπίζει «να καταστήσει σαφές ότι αυτές οι παραβιάσεις βλάπτουν κυρίως τους ίδιους». Επίσης, η καγκελαρία υπενθυμίζει την κριτική της στις στρατιωτικές απειλές της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που τις χαρακτηρίζει «εντελώς παράλογες» και ότι «θα ενδυναμώσει τις προσπάθειες για διπλωματική λύση».

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΚΑΙ ΑΣΙΑΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Στο επίκεντρο ο αυξανόμενος «προστατευτισμός»

ΣΕΟΥΛ.--

Οι υπουργοί Οικονομικών της Asia - Europe Meeting (ASEM - Συνάντηση Ασίας - Ευρώπης) συναντήθηκαν χτες και προχτές στη Σεούλ, στο φόντο ευρύτερων μονοπωλιακών ανταγωνισμών που επιδρούν συνολικά στο συσχετισμό γεωπολιτικής δύναμης σε Ευρώπη, Ασία, αλλά και διεθνώς. Χαρακτηριστική είναι η απόσυρση των ΗΠΑ από τη Διαειρηνική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤΡΡ), διαμορφώνοντας νέα δεδομένα για τους όρους με τους οποίους τα μονοπώλια του Ειρηνικού αναζητούν συνεργασίες, με αμερικανικά, ευρωπαϊκά και άλλα επιχειρηματικά συμφέροντα να διαγκωνίζονται για το προβάδισμα σε κρίσιμους κλάδους και αγορές.

Η ASEM συγκροτήθηκε το 1996 ως βήμα διαλόγου μεταξύ χωρών των δύο ηπείρων και σήμερα περιλαμβάνει 53 μέλη, 30 ευρωπαϊκές και 21 ασιατικές χώρες, καθώς επίσης την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ενωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) ως σύνολα.

Σε συνέντευξή του στους «Τάιμς της Κορέας», ο γενικός διευθυντής του Γραφείου Εμπορίου του νοτιοκορεατικού υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Ενέργειας, Γέο Χαν-κου, σημείωσε ότι «υπάρχει αυξανόμενη αβεβαιότητα στην παγκόσμια αγορά. Τώρα είναι η ώρα που Ασία και Ευρώπη θα πρέπει να ενισχύσουν τη συνεργασία τους, στέλνοντας μήνυμα ενάντια στον αυξανόμενο προστατευτισμό στο εμπόριο... Η (Νότια) Κορέα, πρωταθλητής στο ανοιχτό εμπόριο και μόνη χώρα που έχει συνάψει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με ΕΕ, Κίνα και θα αναλάβει ηγετικό ρόλο για να βοηθήσει τις δύο περιοχές να απαντήσουν στον αυξανόμενο προστατευτισμό». Στο σχετικό δημοσίευμα η εφημερίδα σημείωνε ότι η ενίσχυση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας θα αποκτήσει ειδικό βάρος, με δεδομένο ότι οι δυο πλευρές αντιπροσωπεύουν το 62% του παγκόσμιου πληθυσμού, το 64% των εμπορικών συναλλαγών διεθνώς, το 57% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Με αφορμή την υπουργική συνάντηση, η Σεούλ διοργανώνει και Οικονομικό Φόρουμ Ευρώπης - Ασιας, Διεθνές Φόρουμ για την Καινοτομία στην οικολογία («Πράσινη Ανάπτυξη»), όπως και Φόρουμ για την Ενέργεια, με συνδιοργανωτή και την Αναπτυξιακή Τράπεζα της Ασίας.

Παζάρια για την ΤΡΡ

Στο μεταξύ, χτες ολοκληρώθηκαν στην Ιαπωνία διήμερες συναντήσεις εκπροσώπων από τις 11 χώρες που παραμένουν στην TPP (Ιαπωνία, Μαλαισία, Βιετνάμ, Σιγκαπούρη, Μπρουνέι, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Καναδάς, Μεξικό, Χιλή, Περού). O εκπρόσωπος της Ιαπωνίας στις διαπραγματεύσεις, Καζουγιόσι Ουμεμότο, υποστήριξε ότι σημειώθηκε «ουσιαστική πρόοδος» στην κατεύθυνση υπογραφής συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των 11 και πρόσθεσε ότι «θα θέλαμε οι ΗΠΑ να επιστρέψουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, το οποίο θα σημαίνει ότι θα πρέπει να επικυρωθεί η αρχική TPP». Πάντως, η συνάντηση των 11 έδωσε αφορμή για συνολικότερα παζάρια, αφού σε αυτή εξετάστηκαν ποια κομμάτια της αρχικής συμφωνία μπορούν να ...μπουν στο συρτάρι. Μεταξύ άλλων, συμφωνήθηκε τον ερχόμενο Νοέμβρη να γίνει νέα συνάντηση στο Βιετνάμ, όπου έχει προγραμματιστεί και η επόμενη σύνοδος της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού (APEC - Asia-Pacific Economic Cooperation) στην πόλη Ντανάνγκ.

ΙΡΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
«Αμυντική» η εξέλιξη του βαλλιστικού προγράμματος

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Εντείνονται οι «τριβές» και οι εντάσεις στις ιρανοαμερικανικές σχέσεις, με φόντο αφενός τις προσπάθειες της κυβέρνησης του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να πετύχει επαναδιαπραγμάτευση της διεθνούς συμφωνίας που υπογράφηκε το 2015 στη Βιέννη για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, αφετέρου να προωθήσει τα συμφέροντα αμερικανικών μονοπωλίων σε περιοχές της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, όπου το Ιράν έχει αυξήσει σημαντικά την επιρροή του σε γεωπολιτικό επίπεδο.

Χτες, ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί, με αφορμή τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση που έγινε στην Τεχεράνη για την επέτειο από την έναρξη του ιδιαίτερα αιματηρού πολέμου Ιράν - Ιράκ το 1980, δήλωσε ότι η Τεχεράνη θα ενισχύσει το «καθαρά αμυντικό» βαλλιστικό της πρόγραμμα, παρά τις επικρίσεις χωρών όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία. «Είτε το θέλετε είτε όχι, θα ενισχύσουμε τις στρατιωτικές μας ικανότητες, που είναι απαραίτητες ως μέσο αποτροπής. Δεν θα αναπτύξουμε μόνο τους πυραύλους μας, αλλά θα ενισχύσουμε και τις αεροπορικές, τις χερσαίες και τις θαλάσσιες δυνάμεις μας. Δεν θα ζητήσουμε άδεια από κανέναν για να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας». Πρόσθεσε ωστόσο πως η στρατιωτική ισχύς του Ιράν «δεν αναπτύχθηκε για να επιτεθούμε εναντίον άλλων χωρών». Παράλληλα, απέκλεισε το ενδεχόμενο η χώρα του να αλλάξει στάση αναφορικά με κρίσεις που ταλανίζουν την περιοχή, όπως η συνέχιση της ισραηλινής κατοχής σε βάρος των Παλαιστινίων, ο πόλεμος στη Συρία και η ιμπεριαλιστική επίθεση της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της στην Υεμένη.

Αξίζει να επισημανθεί πως χτες, στη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης, παρουσιάστηκε νέος βαλλιστικός πύραυλος «Khoramshahr» με βεληνεκές 2.000 χιλιομέτρων, ικανό να μεταφέρει πολλές κεφαλές. Το πρακτορείο «Tasnim» δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες για τον πύραυλο, ενώ επικαλέστηκε ως βασική πηγή τον επικεφαλής της αεροδιαστημικής υπηρεσίας των Φρουρών της Επανάστασης, Αμιραλί Χατζιζαντέχ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ