ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Αυγούστου 2002
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Τελειώσαμε με "17Ν"» λέει η κυβέρνηση

«Είμαστε σε θέση να πούμε στον ελληνικό λαό ότι η "17Ν", η σημαντικότερη τρομοκρατική οργάνωση στη χώρα μας, έχει εξαρθρωθεί γιατί: Συνελήφθη η ηγεσία της, συνελήφθησαν τα περισσότερα μέλη της, κατασχέθηκε το μεγαλύτερο μέρος του οπλοστασίου της, εξιχνιάστηκαν μία προς μία όλες οι ενέργειες την ευθύνη των οποίων είχε αναλάβει η "17Ν" και ακόμη ορισμένες άλλες, την ευθύνη των οποίων δεν είχε αναλάβει».

Με την παραπάνω θέση που περιέχεται στην εισήγηση του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Μ. Χρυσοχοΐδη, η οποία παρουσιάστηκε χτες στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, επιβεβαιώνονται ουσιαστικά οι εκτιμήσεις ότι δεν πρόκειται να πέσει άπλετο φως στη σκοτεινή υπόθεση της τρομοκρατίας. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν τη στιγμή που υπάρχουν μια σειρά αναπάντητα ερωτήματα που αφορούν το πώς η «17Ν» δρούσε για 27 χρόνια ανεμπόδιστη και με ποια κάλυψη, για το ρόλο κρατικών και άλλων μηχανισμών, την πληροφόρηση, την εκπαίδευση κλπ.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης είπε ακόμη ότι «βασικό στοιχείο της στρατηγικής αντιμετώπισης του φαινομένου», ήταν η ψήφιση του τρομονόμου, αλλά και η οικοδόμηση σχέσεων συνεργασίας σε διεθνές επίπεδο μέσω διακρατικών συμβάσεων (συμφωνίες δικαστικής και αστυνομικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, όπου τους δίνεται η δυνατότητα να επεμβαίνουν, με πρόσχημα την τρομοκρατία, ακόμα περισσότερο στα εσωτερικά της χώρας μας.

Επίσης, ο Μ. Χρυσοχοΐδης «ομολόγησε» ότι το όλο στήσιμο της επιχείρησης αφορά και την εικόνα των κρατικών μηχανισμών. Συγκεκριμένα είπε πως «επιπλέον κερδίσαμε τη μάχη της εικόνας της Αστυνομίας. Σήμερα οι πολίτες βλέπουν μιαν άλλη Αστυνομία που είναι αποτελεσματική...». Αλλωστε στα πλαίσια αυτά επανειλημμένα με ανακοινώσεις της η ΕΛ.ΑΣ. ζητά την... καταδοτική συνδρομή των πολιτών, προκειμένου να εμπεδώσει -δήθεν- το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη. Παράλληλα επισήμανε «πονηρά» πως «πιστεύουμε ότι η ενίσχυση του κύρους των διωκτικών αρχών θα διευκολύνει περισσότερο το έργο τους στη συνέχεια». Θέλοντας να δείξει ότι η... εικόνα της αποτελεσματικής Αστυνομίας θα συνεχιστεί, δήλωσε πως «η τρομοκρατία στη χώρα μας δεν έχει τελειώσει. Εχει τελειώσει ίσως η μορφή με την οποία τη γνωρίσαμε στον κύκλο της μεταπολίτευσης μέχρι σήμερα». Ισχυρίστηκε δε ότι «εξάλλου, το παρελθόν δεν έχει ακόμη εκκαθαριστεί πλήρως».

Θα προαυλίζονται κατά παρέες

Στην απομόνωση παραμένουν Γιωτόπουλος και Παπαναστασίου

Σε «εσωτερικές» αλλαγές προχώρησε χτες η Διεύθυνση των Φυλακών Κορυδαλλού και μετέφερε τρεις κρατούμενους σε άλλα κελιά, μετά τις αμφισβητήσεις που άρχισαν να εγείρονται για τις συνθήκες κράτησης των κατηγορουμένων για την υπόθεση της «17Ν». Ο Παύλος Σερίφης μεταφέρθηκε από τις γυναικείες στις ανδρικές φυλακές, ενώ οι Β. Τζωρτζάτος και Θ. Ψαραδέλης μεταφέρθηκαν από την ανδρική στη γυναικεία πτέρυγα.

Με αυτή την ενέργεια θα προαυλίζονται μαζί για 1,5 ώρα το πρωί και άλλη τόση το απόγευμα (μέχρι τώρα ήταν μία ώρα), όπως το επιθυμούσαν, ο Π. Σερίφης με τον εξάδελφό του Θωμά και τους συγχωριανούς του Ηρ. Κωστάρη και Κ. Καρατσώλη. Επίσης, ο Β. Τζωρτζάτος θα προαυλίζεται με τον φίλο του Θ. Ψαραδέλη. Αντίθετα, οι Αλ. Γιωτόπουλος και Ν. Παπαναστασίου, θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε πλήρη απομόνωση και θα προαυλίζονται μόνοι τους.

Στο μεταξύ, υπόμνημα στον ειδικό εφέτη ανακριτή, ο δικηγόρος και βουλευτής της ΝΔ Αλ. Λυκουρέζος που εκπροσωπεί τη χήρα του δολοφονημένου Αλ. Αθανασιάδη, ζητάει την άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης εναντίον του Χρ. Ξηρού για τη συμμετοχή του στη δολοφονία Αλ. Αθανασιάδη, την κατ' αντιπαράσταση εξέταση των κατηγορουμένων Β. Τζωρτζάτου και Χρ. Ξηρού, την αναπαράσταση της επιχείρησης δολοφονίας και τη διενέργεια γραφολογικής εξέτασης στα χειρόγραφα σημειώματα που βρέθηκαν στο διαμέρισμα της οδού Πάτμου και στην τηλεφωνική ατζέντα του Αλ. Γιωτόπουλου.

Δημοσιεύματα του Τύπου

Τουλάχιστον δύο χρόνια προσπαθούσε ο Χρ. Τσουτσουβής να στρατολογήσει στον ΕΛΑ τον Σ. Ξηρό και πριν ακόμη ο αδερφός του Χριστόδουλος τον εντάξει στο δυναμικό της οργάνωσης «17Ν». Αυτά φέρεται να λέει στην απολογία του ο Σ. Ξηρός στον Λ. Ζερβομπεάκο, σύμφωνα με χτεσινά δημοσιεύματα, ενώ εμπλέκει άλλα τρία μέλη στη «17 Νοέμβρη», άγνωστα ίσως στις διωκτικές αρχές.

Ο Σ. Ξηρός αναφέρει ότι ο Χρ. Τσουτσουβής από το 1982 μέχρι το 1985, οπότε και τραυματίστηκε θανάσιμα, προσπαθούσε να τον εντάξει στον ΕΛΑ, αλλά ο ίδιος έδειξε χαλαρό ενδιαφέρον και οι προσπάθειες απέβησαν άκαρπες. Ομως το 1986, όταν ο αδερφός του Χριστόδουλος του πρότεινε να λάβει μέρος στην τοποθέτηση βόμβας, το αποδέχτηκε χωρίς ενδοιασμούς. Αργότερα έμαθε ότι επρόκειτο για την οργάνωση «17Ν».

Στην απολογία του ο Σ. Ξηρός εμπλέκει και νέα πρόσωπα στη «17Ν» με τους κωδικούς τους, χωρίς να αποκαλύπτει την πραγματική ταυτότητά τους. Αναφέρει άτομο με το όνομα «Πάρκινσον» που συμμετείχε σε μια ληστεία αλλά μετά αποχώρησε. Επίσης, για τον «Κώστα», φοιτητή Καλών Τεχνών, καθώς και άτομο με τον κωδικό «γιατρός». Ειδικότερα, τον «γιατρό» τον συνδυάζει με τον Ν. Παπαναστασίου, λέγοντας στην απολογία του ότι τον παλαιότερο «Νικήτα» δεν τον ξέρει, αλλά άκουσε ότι είχε το παρατσούκλι «γιατρός». Σχετικά με τη μυστηριώδη γυναίκα στην απολογία του αναφέρει ότι άκουσε για την ύπαρξή της και «πως κρατούσε κάποιο σπίτι, ενώ ήταν πολύ τυπική στα έξοδά της».

Για τον Αλ. Γιωτόπουλου είπε ότι πιστεύει πως είναι ο αρχηγός και πως δε θυμάται να είχαν αναφερθεί άλλα πρόσωπα που να μετείχαν στον ηγετικό πυρήνα της οργάνωσης. Επίσης, για το ενδεχόμενο σύνδεσης του «Λάμπρου» ή άλλων μελών της «17 Νοέμβρη» με ελληνικές ή ξένες υπηρεσίες είπε ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο.

Οσο αφορά την εκπαίδευση των μελών της οργάνωσης είπε ότι αυτό που έκαναν ήταν να βελτιώνουν κάποιες «τεχνικές από τους παλαιότερους που βρήκαμε στην οργάνωση», χωρίς να διευκρινίζει αν αυτό που βρήκαν ήταν οι «τεχνικές» ή οι «παλαιότεροι».

Και προκήρυξη - παρέμβαση με υπογραφή «Αναρχικοί»

Προκήρυξη με την υπογραφή «Αναρχικοί» - παρέμβαση στις εξελίξεις σχετικά με την «17Ν» στάλθηκε χτες σε ορισμένα ΜΜΕ. Πρόκειται για κείμενο με το οποίο οι άγνωστοι συντάκτες του - που υποστηρίζουν ότι ανήκουν στον αναρχικό, αντιεξουσιαστικό χώρο - διαχωρίζουν μεν τη θέση τους από την «17Ν» και την πρακτική της, αλλά τη χαρακτηρίζουν «ένοπλη έκφραση που χρησιμοποίησε το κίνημα για να στήσει "ιδεολογικό πεδίο σύγκρουσης"». Ενώ σε άλλο σημείο γράφουν ότι «τα τελευταία χρόνια αρκετοί "σύντροφοι" εισπράττοντας πολιτικά όλη αυτή τη βία του σύγχρονου κράτους που προαναφέραμε, θέλανε να αντισταθούν με κάτι που συλλογικά το αναρχικό κίνημα ποτέ δε συμφώνησε και συνέπραξε. Θέλησαν μερικοί να εκφραστούν με μία ατομικιστική περιθωριακή λογική, νομίζοντας αφελώς ίσως πως έτσι ανοίγει ο δρόμος - "παράδειγμα" για τις υπόλοιπες μάζες».

Κατά τα άλλα, θεωρούν «χυδαία, καλοστημένη προβοκάτσια από ντόπιους, Ευρωπαίους και Αμερικανούς πράκτορες», τον τραυματισμό του Σάββα Ξηρού και όσα ακολούθησαν, διαχωρίζουν τη θέση τους ιδεολογικά, αλλά και σε επίπεδο πρακτικών με την «17Ν», αποκαλώντας τα μέλη της «ψευτοεπαναστάτες» τους οποίους δε θα υποστηρίξουν, και είναι κατά των εκτελέσεων. Επίσης, ότι η προσυμφωνημένη παράδοση και ομολογία και αλληλοκατηγορία κάποιων ξαφνικά «κουρασμένων», «προδομένων» και «μετανοημένων» μελών της «17Ν», μόνο οπαδούς αποχαυνωμένους δεν πρέπει να βρει.

Την παρακολούθησή του καταγγέλλει ο Γ. Καρατζαφέρης

Την παρακολούθησή του από πράκτορες μυστικών υπηρεσιών κατήγγειλε προχτές ο βουλευτής Γ. Καρατζαφέρης. Παράλληλα υπέβαλλε σχετική Ερώτηση στη Βουλή προς τον αρμόδιο υπουργό Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδη, ενώ η ΕΛΑΣ διεξάγει ΕΔΕ για τη διακρίβωση των συνθηκών που προκλήθηκε το επεισόδιο.

Σύμφωνα με την καταγγελία, άνθρωποι μυστικών υπηρεσιών που παρακολουθούσαν τον βουλευτή, απείλησαν με τα όπλα τους τον αστυνομικό - συνοδό του και τους ακινητοποίησαν. Το περιστατικό συνέβη στην Καισαριανή. Ο βουλευτής ειδοποίησε την Αμεση Δράση και όλοι οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, όπου προσήλθε ο διοικητής του Τμήματος Ανθρωποκτονιών ο οποίος ανέφερε πως οι αστυνομικοί ανήκουν στη δύναμη του Τμήματος του. Ο βουλευτής κατήγγειλε ότι σε ερώτηση του αν τον παρακολουθούσαν εισέπραξε την απάντηση να «θεωρηθεί το επεισόδιο λήξαν».

Αντίθετα, από την ΕΛΑΣ υποστηρίζουν εντελώς διαφορετική εκδοχή. Συγκεκριμένα, ότι προχτές στις 1.10 το πρωί αστυνομικοί της υπηρεσίας που βρίσκονταν στη συμβολή των οδών Αναξαγόρα και Πολυτεχνείου, εντόπισαν τον αστυφύλακα - συνοδό του βουλευτή πάνω σε μοτοσικλέτα. Το όπλο του ήταν σε εμφανές σημείο και αποφάσισαν να τον ελέγξουν. Ο τελευταίος αντέδρασε και δημιουργήθηκε το επεισόδιο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ