ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Αφοσιωμένη στην αντικομμουνιστική της εκστρατεία

Μια ακόμα αντικομμουνιστική φιέστα διοργανώνει σήμερα στο Ταλίν η κυβέρνηση της Εσθονίας, «τιμώντας» την 23η Αυγούστου, που στο πλαίσιο της αντικομμουνιστικής εκστρατείας της ΕΕ και της βρώμικης επιχείρησης ταύτισης του κομμουνισμού με το φασισμό - ναζισμό έχει ανακηρυχθεί σε «Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα των ολοκληρωτικών καθεστώτων»!

Μάλιστα, χτες με κοινή τους δήλωση, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φ. Τίμερμανς και η επίτροπος Β. Γιούροβα απέτισαν «φόρο τιμής στα θύματα όλων των ολοκληρωτικών καθεστώτων», παρουσιάζοντας τον αντικομμουνισμό ως «καθήκον» απέναντι στη μνήμη τους και αναμασώντας τα ανιστόρητα κατασκευάσματα για το σύμφωνο Μολότοφ - Ρίμπεντροπ και τις υπόλοιπες προπαγανδιστικές αθλιότητες της ιμπεριαλιστικής ένωσης.

«Διαφυλάσσοντας και μεταδίδοντας τη μνήμη των φρικαλεοτήτων του παρελθόντος στην επόμενη γενιά των Ευρωπαίων, εμβολιαζόμαστε απέναντι σ' αυτές έτσι ώστε να μην τις επαναλάβουμε», αναφέρουν, την ώρα που σε μια σειρά κράτη - μέλη της ΕΕ οι συνεργάτες των ναζί απολαμβάνουν «τιμές και δόξες».

Μία απ' αυτές τις χώρες είναι και η Εσθονία, όπου οι διοργανωτές της σημερινής αντικομμουνιστικής εκδήλωσης - το υπουργείο Δικαιοσύνης και το Ινστιτούτο Ιστορικής Μνήμης - ομολογούν ότι «η εκδήλωση θα επικεντρωθεί πρώτα και κύρια στη διερεύνηση των εγκλημάτων των κομμουνιστικών καθεστώτων και στην ανάμνηση των θυμάτων τους»!

Η φετινή φιέστα δεν έχει την επισημότητα της περσινής, όταν η Εσθονία, όπου τιμώνται οι συνεργάτες των ναζί, ασκούσε την προεδρία της ΕΕ, αλλά έχουν κληθεί για να ...μεταλαμπαδεύσουν τον αντικομμουνιστικό σκοταδισμό τους πρέσβεις κρατών - μελών της ΕΕ και καθηγητές Πανεπιστημίων από τη Βρετανία, την Ισλανδία (για πρώτη φορά) και τον Καναδά, καθώς και ξεσκολισμένοι αντικομμουνιστές όπως ο γνωστός Λίμπλαντ, εμπνευστής του «αντικομμουνιστικού μνημονίου» της ΕΕ του 2005, που στην περσινή Σύνοδο είχε απογειώσει την αντικομμουνιστική αθλιότητα σε νέα ύψη, ταυτίζοντας «Το Κεφάλαιο» του Κ. Μαρξ με το «Ο Αγών μου» του Χίτλερ.

Η αντικομμουνιστική σύναξη έχει στόχο την κατασυκοφάντηση του σοσιαλισμού και των πρωτόγνωρων κατακτήσεών του για τους εργαζόμενους, την παραχάραξη της Ιστορίας, την απαράδεκτη και ανιστόρητη εξίσωση του κομμουνισμού με το τέρας του φασισμού και τις θηριωδίες του, και τελικά καταλήγει στο «ξέπλυμα» του φασισμού. Γι' αυτό άλλωστε, την ώρα που διώκονται και καταδικάζονται οι κομμουνιστές, που απαγορεύονται ΚΚ σε σειρά χωρών της ΕΕ, την ίδια στιγμή αποδίδονται τιμές και δίνονται συντάξεις σε συνεργάτες των ναζί και στους πολιτικούς τους απογόνους.

Τιμούν τους εκτελεσμένους του Μπλόκου της Κοκκινιάς

Τα 74 χρόνια από το αιματοβαμμένο Μπλόκο της Κοκκινιάς (17 Αυγούστου 1944) τίμησαν χτες στο κοινοτάφιο των εκτελεσμένων στο Γ' Νεκροταφείο οι Οργανώσεις Νίκαιας - Ρέντη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Εκεί κατατέθηκαν στεφάνια, ενώ για το Μπλόκο μίλησαν ο Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, πρόεδρος του Παραρτήματος Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, και ο Γιώργος Νουφαρίτσης, μέλος του ΤΣ Πειραιά της ΚΝΕ. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής. Οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για το αιματοβαμμένο μπλόκο θα κορυφωθούν την Τετάρτη 12 Σεπτέμβρη με την κεντρική εκδήλωση στο χώρο της Μάντρας του Μπλόκου.

Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ

-- Εκδήλωση με θέμα «Ενέργεια για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, όχι για τα κέρδη των πολυεθνικών. Η πρόταση του ΚΚΕ» διοργανώνει η ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ στο πλαίσιο των 100χρονων του Κόμματος. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην πόλη της Ναυπάκτου, στο Γρίμποβο (απέναντι από τον κήπο του ΞΕΝΙΑ) την Κυριακή 26 Αυγούστου στις 8.30 μ.μ. Θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

Το Σάββατο 25 Αυγούστου:

-- Η ΚΟΒ Ωρωπού Αττικής διοργανώνει εκδήλωση για τα 100χρονα του ΚΚΕ στις 7.30 μ.μ. στις Φυλακές Ωρωπού. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Ξενάγηση στο χώρο των φυλακών που ήταν τόπος εξορίας, ομιλία του Σπύρου Χαλβατζή, στελέχους του ΚΚΕ, προβολή βίντεο καθώς και μουσικό πρόγραμμα. Στο χώρο θα λειτουργεί περίπτερο της «Σύγχρονης Εποχής». Πούλμαν για την εκδήλωση θα αναχωρήσει στις 6.30 μ.μ. από τη Ν. Ιωνία (ΟΤΕ).

-- Στις 8.30 μ.μ., η ΤΕ Λιβαδειάς του ΚΚΕ διοργανώνει στην Αντίκυρα (Αγαλμα ΕΛΑΝ) εκδήλωση με θέμα: «Η 100χρονη Ιστορία του ΚΚΕ εμπνευστής της πάλης της εργατικής τάξης». Θα μιλήσει ο Γιώργος Πελέκης, μέλος της ΤΕ Λιβαδειάς.

Την Κυριακή 26 Αυγούστου:

-- Η ΚΟΒ Ποντοκώμης του ΚΚΕ και το Παράρτημα Κοζάνης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους εκτελεσθέντες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης (ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ) και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ), στις 11 π.μ., στο μνημείο των πεσόντων στην Ποντοκώμη. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Νώντας Στολτίδης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- Εκδήλωση στη μνήμη των 7 εκτελεσμένων νέων του Ποιμενικού από τους ναζί καταχτητές διοργανώνουν η ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ και το Παράρτημα Διδυμοτείχου - Ορεστιάδας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, στις 7.30 μ.μ., στο μνημείο στην πλατεία του χωριού.

-- Την Παρασκευή 31 Αυγούστου, στις 8.30 μ.μ., οι ΚΟ Λάρυμνας - Μαρτίνου και ΛΑΡΚΟ του ΚΚΕ διοργανώνουν στην πλατεία Μαλέρδου (γήπ. 5x5) πολιτική εκδήλωση που περιλαμβάνει: Προβολή για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, ομιλία από στέλεχος του Κόμματος, λαϊκό γλέντι. Στο χώρο θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας και βιβλίου.

Στα χνάρια των μαχητών της 123ης Ταξιαρχίας του ΔΣΕ

Ιστορικό περίπατο στα χνάρια των ανταρτών της 123ης Ταξιαρχίας του ΔΣΕ, σε μονοπάτια, τοποθεσίες μαχών και μαρτυρίου στην περιοχή της Καλλιπεύκης οργανώνουν, την Κυριακή 26 Αυγούστου, οι Τομεακές Οργανώσεις Λάρισας της ΚΝΕ και του ΚΚΕ.

Το πρόγραμμα του ιστορικού περιπάτου περιλαμβάνει:

8.30 π.μ.: Αναχώρηση από πλατεία Λαού για μετάβαση στην Καλλιπεύκη.

10 π.μ.: Στάση στη θέση του Αγίου Αθανασίου Καλλιπεύκης όπου ήταν τα πρώτα έμπεδα (πεδία βολής και ασκήσεων των αντάρτικων ομάδων του ΔΣΕ).

11 π.μ.: Στάσεις στην Πατωμένη, στα δεύτερα έμπεδα, στη θέση του Νοσοκομείου, στα μεταλλεία (πεδία βολής, ασκήσεων, εργασιών και εκπαίδευσης των αντάρτικων ομάδων του ΔΣΕ.

12 μ.: Αφιξη στο χώρο που ήταν η διοίκηση της 123ης Ταξιαρχίας του ΔΣΕ, όπου είχε τοποθετηθεί αναμνηστική πλάκα και έχει καταστραφεί (το ΚΚΕ θα προχωρήσει στην αποκατάστασή της), σύντομη ομιλία από μέλος της ΤΕ Λάρισας του Κόμματος.

1 - 1.30 μ.μ.: Καφές στην πλατεία του χωριού και στη συνέχεια επιστροφή από την ίδια διαδρομή στη Λάρισα.

Η μετάβαση θα γίνει με ΙΧ αυτοκίνητα.

Στον Ξερόλακκα

Εκδήλωση στον Ξερόλακκα Καρυάς Ολύμπου για να τιμήσουν την επέτειο της ορκωμοσίας των πρώτων αντάρτικων ομάδων του ΕΛΑΣ οργανώνουν τα Παραρτήματα Λάρισας και Ελασσόνας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, την Κυριακή 2 Σεπτέμβρη, στις 11 π.μ.

Τα μέλη της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, οι φίλοι και οι απόγονοι των αγωνιστών από όλα τα παραρτήματα Θεσσαλίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στα τηλέφωνα 2410252611 και 6973311663, καθημερινά από τις 8.30 π.μ. μέχρι 12 μ., πλην Κυριακής.

Η αναχώρηση των λεωφορείων από τη Λάρισα θα γίνει από την πλατεία Εβραίων μαρτύρων στις 9 π.μ.

Εκδήλωση μνήμης για τη μάχη στο Τσαλ Νταγ

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους πεσόντες ΕΛΑΣίτες στη μάχη του Τσαλ Νταγ διοργανώνουν την Κυριακή 26 Αυγούστου η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, το Συμβούλιο Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης της ΚΝΕ και τα Παραρτήματα Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον Πλαταμώνα (Ολατζάκ) Καβάλας και θα ξεκινήσει στις 11 π.μ.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:

  • Χαιρετισμό από τον Δημήτρη Παπανικολάου, πρόεδρο του Παραρτήματος Καβάλας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.
  • Ομιλία από τον Ηλία Αργυρόπουλο, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέα του Συμβουλίου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης της ΚΝΕ.
  • Γλέντι με αντάρτικα και λαϊκά τραγούδια.
ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Περιοδείες σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Περιοδείες σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης προγραμματίζει σήμερα και αύριο η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Σήμερα Πέμπτη, περιοδείες θα γίνουν:

-- Στις 11.30 π.μ., στο ΑΧΕΠΑ, με τον Οδυσσέα Μαάιτα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κ. Μακεδονίας.

-- Στις 11.30 π.μ., στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», με τον Γρηγόρη Κλιγκόπουλο, μέλος του ΓΠ Κ. Μακεδονίας.

Αύριο Παρασκευή:

-- Στις 10 π.μ., στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο, με τον Οδυσσέα Μαάιτα.

-- Στις 12:00, στο Νοσοκομείο «Αγιος Δημήτριος», με τον Αριστείδη Θάνο, μέλος του ΓΠ Κ. Μακεδονίας.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org