ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Αυγούστου 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΡΑΣΗ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003»
«Περιμένοντας τους βαρβάρους»

Προκήρυξη-κάλεσμα για τη διαδήλωση στη ΔΕΘ

Προσκλητήριο παλλαϊκής αντίστασης απευθύνει η κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» με αφορμή τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης και καλεί τους εργαζόμενους, το λαό της πόλης αλλά και ευρύτερα, να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο που θα γίνει το Σάββατο 7 του Σεπτέμβρη στις 7 το απόγευμα στην πλατεία της ΧΑΝΘ.

«Πάλη ταξική, μαζική, συνεχώς κλιμακούμενη, είναι το όπλο μας. Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε, να κρύψουμε. Το συλλαλητήριο αυτό είναι ένα βήμα προετοιμασίας για την υποδοχή της Συνόδου Κορυφής τον Ιούνη του 2003 στην πόλη μας», σημειώνει η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και γνωστοποιεί ότι θα πάρει πρωτοβουλίες για το συντονισμό της δράσης με φορείς και σωματεία της πόλης που προσανατολίζονται σε αυτή την κατεύθυνση. Η προκήρυξη της κίνησης που κυκλοφορεί ήδη στην πόλη έχει τίτλο «Περιμένοντας τους βαρβάρους» και αρχίζει με τους στίχους του Καβάφη: «- Τι περιμένουμε στην αγορά συναθροισμένοι; / Είναι οι βάρβαροι να φτάσουν σήμερα. / - Γιατί μέσα στη Σύγκλητο μια τέτοια απραξία; / Τι κάθονται οι Συγκλητικοί και δε νομοθετούνε; / Γιατί οι βάρβαροι θα φθάσουν σήμερα. / Τι νόμους πια θα κάμουν οι Συγκλητικοί; / Οι βάρβαροι σαν έρθουν θα νομοθετήσουν».

«Αυτοί οι στίχοι του Κ. Π. Καβάφη, σημειώνει η κίνηση, αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας της κίνησης, που από την ιδρυτική της ακόμη διακήρυξη ξεκαθάρισε ότι δεν είναι "συγκλητικοί σε απραξία", αλλά αγωνιστική συσπείρωση πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων. Με δεδομένο λοιπόν αυτό, και με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ, όπου η πολιτική της "νέας τάξης" θα είναι παρούσα στην πόλη και με το πρόσωπο του κυρίου πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του, η "Δράση: Θεσσαλονίκη 2003" καλεί το λαό να στείλει ξεκάθαρο το μήνυμα αντίστασης στην ουσία αυτής της πολιτικής που σχεδιάζεται να γίνει ακόμη πιο αντιδραστική με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του 2003 στη Θεσσαλονίκη».

Στην ανακοίνωσή της η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» αναφέρει: «Για άλλη μια φορά στη σκηνή της ΔΕΘ παρουσιάζεται το ίδιο έργο. Επίσκεψη του πρωθυπουργού, εξαγγελίες κατευθύνσεων, οικονομικών μέτρων, κοινωνικών παροχών και άλλα παρόμοια, για το καλό των εργαζομένων και της περιοχής.

Παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες και τους διθυράμβους η πραγματικότητα επιμένει πεισματικά να μη δικαιώνει κυβέρνηση και αντιπολίτευση ούτε και τις πολιτικές τους.

Στην πόλη, λοιπόν, των εξαγγελιών, τη Θεσσαλονίκη, η ανεργία καλπάζει. Είναι χαρακτηριστικός ο τίτλος τοπικής εφημερίδας "Στο "κόκκινο" η ανεργία στη Μακεδονία, κύρια αιτία η αποβιομηχάνιση της περιοχής. Η πραγματική ανεργία αγγίζει το 30%, χωρίς δουλιά μία στις τρεις γυναίκες κάτω των 25 ετών".

Οι βασικές υποδομές (μετρό, υποθαλάσσια, κάθετοι οδικοί άξονες, πάρκινγκ κ.ά.), απαραίτητες για μια ανθρώπινη λειτουργία της πόλης, εξακολουθούν ακόμα να εξαγγέλλονται και αποτελούν "πεδίο διαπάλης" των δύο μονομάχων της πολιτικής σκηνής, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για το "τις πταίει"».

Τα ψεύτικα τα λόγια...

Ειδικότερη αναφορά κάνει στις γνωστές ψεύτικες υποσχέσεις που επιστράτευσε η κυβέρνηση την τελευταία περίοδο για να κοροϊδέψει τους μικρομεσαίους αγρότες και να συγκαλύψει τις ολέθριες συνέπειες της αντιαγροτικής της πολιτικής. «Η πραγματικότητα όμως είναι ζοφερή για όλους τους μικρομεσαίους αγρότες και δεν αφήνει κανένα περιθώριο ελπίδας και επανάπαυσης. Οι τιμές του βαμβακιού, του λαδιού, του σταριού κ.ο.κ., έκλεισαν σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα, που δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής, ενώ σημαντικές ποσότητες έμειναν χωρίς επιδότηση, με αποτέλεσμα χιλιάδες μεμονωμένοι αγρότες να κινδυνεύουν με χρεοκοπία. Οι συνέπειες αυτές, που ήταν προδιαγραμμένες από το νέο κανονισμό που πρότεινε και ψήφισε η κυβέρνηση μαζί με την ΕΕ, δεν αφορούν μόνο στην περσινή χρονιά. Θα συνεχιστούν και στις σοδειές των επόμενων χρόνων αν οι αγρότες, σε συντονισμό με τους εργάτες και τα άλλα κοινωνικά στρώματα, με τον αγώνα τους, δεν ανατρέψουν αυτόν τον κανονισμό. Πέρα από την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ, οι πιο σκληρές αποφάσεις για το μέλλον της γεωργίας θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής το 2003, που θα γίνει στην πόλη μας».

Αναφερόμενη στις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό αλλά και διεθνώς η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» περιγράφει: «Η ακρίβεια καλπάζει, τα εργατικά νοικοκυριά "βογκάνε". Η υπόθεση της "17 Νοέμβρη" σε πλήρη εξέλιξη. Κυνηγάνε τους "τρομοκράτες" με στόχο να βάλουν το λαϊκό κίνημα στο γύψο. Αυτή είναι η ουσία.

Ο Μπους ετοιμάζεται να επιτεθεί στο Ιράκ και στην ευρύτερη περιοχή. Η γενοκτονία των Παλαιστινίων συνεχίζεται. Στα "λευκά κελιά" Τούρκοι αγωνιστές πεθαίνουν και η κυβέρνηση κωφεύει. Ο κουρνιαχτός της "κλοπής των όπλων" στην Κω συγκαλύπτει την ουσία ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας αναδιατάχθηκαν ήδη και προσαρμόστηκαν στο δόγμα της "νέας τάξης", που θέλει δυνάμεις ταχείας επέμβασης να επεμβαίνουν όπου Γης, σε βάρος των λαών και των κινημάτων τους.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα ο κ. πρωθυπουργός ανεβαίνει στη "μητρόπολη των Βαλκανίων" για να εξαγγείλει μέτρα "ανακούφισης των ασθενέστερων τάξεων". Πακέτα φοροελαφρύνσεων, ρυθμίσεις για τις κληρονομιές και πάει λέγοντας.

Από την άλλη, η ΝΔ ετοιμάζεται και αυτή πυρετωδώς για την άνοδο στην πόλη του κ. Καραμανλή, και σχεδιάζει την "αντεπίθεση" στις κυβερνητικές εξαγγελίες».

Εξαγγελίες συγκάλυψης

Αποκαλύπτοντας το στόχο των εξαγγελιών και τις αντιδράσεις της συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης ξεκαθαρίζει πως κυρίαρχη επιδίωξη έχουν «να αποκρύψουν την ουσία της πολιτικής τους. Πολιτική που την επεξεργάστηκαν τα ευρωπαϊκά επιτελεία με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και συνεχίζουν να την επεξεργάζονται με τις διάφορες Συνόδους Κορυφής, όπως θα γίνει άλλωστε και με την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του Ιούνη του 2003 στην πόλη μας». Και προειδοποιεί: «Ο πυρήνας αυτής της πολιτικής της ΕΕ, που τρέχει, αν δεν αντιδράσουμε, θα γίνει ακόμα πιο βάρβαρος. Η πολιτική αυτή είναι φανερά επιζήμια για τους λαούς, για τους εργαζόμενους. Με τις εξαγγελίες του ο κ. πρωθυπουργός αυτήν ακριβώς την πολιτική βαρβαρότητα θέλει να συγκαλύψει».

Οι επιπτώσεις δεν κρύβονται

Ομως, οι επιπτώσεις για τους εργαζόμενους και το λαό είναι καταστροφικές και δεν μπορούν πλέον να κρύβονται. Αλλωστε, τα ποσοστά ανεργίας στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης το μαρτυρούν: Ελευθέριο Κορδελιό 35%, Αγιος Παύλος 22,7%, Εύοσμος 22,4%, Συκιές 19,6%, Μενεμένη 18,5%, Τριανδρία 17,5%, Νεάπολη 17%, Ευκαρπία 13,5%, Αμπελόκηποι 12,9%, Σταυρούπολη 12,2%, Πολίχνη 10,1%.

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, λοιπόν, η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» καλεί το λαό να υποδεχτεί αγωνιστικά τους αρχιτέκτονες αυτής της πολιτικής. Να βρεθεί στους δρόμους και στις πλατείες του αγώνα, «με όνομα, διεύθυνση, με πρόσωπα και βλέμμα καθάριο, χωρίς μαντίλια και κουκούλες, με συνθήματα και προτάσεις ενάντια στο βάρβαρο αυτό σύστημα, τον καπιταλισμό, για μια κοινωνία στην οποία οι άνθρωποι θα έχουν μόνιμη σταθερή δουλιά, δημόσια δωρεάν Κοινωνική Ασφάλιση, Υγεία, Παιδεία.

Πάλη ταξική, μαζική, συνεχώς κλιμακούμενη, είναι το όπλο μας. Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε, να κρύψουμε».

Βήμα δυναμικής αντίθεσης στην κυβερνητική πολιτική

Στη μάχη για την επιτυχία του συλλαλητηρίου, οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις της Θεσσαλονίκης

Εργάτες, αγρότες, συνταξιούχοι, φοιτητές, αντιπολεμικό και αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, ανταμώνουν στις 7 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη. Στο παλλαϊκό συλλαλητήριο αντίστασης που οργανώνουν ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, και «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», μαζί με άλλους φορείς και θα γίνει στις 7μ.μ. στην Πλατεία της ΧΑΝΘ.

Χτες σε πλατιά σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ, αποφασίστηκε πως το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, στα εγκαίνια της ΔΕΘ, πρέπει να γίνει βήμα δυναμικής ταξικής αντίθεσης στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Ξεκαθαρίστηκε πως δε θα βάλουν πλάτη σε όσους συνεχίσουν να εμπαίζουν το λαό πως δήθεν αυτή η πολιτική παίρνει διορθώσεις. Στη σύσκεψη που έγινε στο ΕΚΘ, συμμετείχαν εκπρόσωποι από δεκάδες χώρους δουλιάς που συστρατεύονται κάτω από την παραπάνω θέση. Ηταν εκεί και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, που βρίσκονται σε πορεία ιδιωτικοποίησης, και δήλωσε την απόφαση των εργαζομένων να διαδηλώσουν το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη, δυναμικά και αποφασιστικά.

«Από σήμερα οι δυνάμεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, όλοι μας, πρέπει να ριχτούμε στη μάχη για την καλύτερη επιτυχία του συλλαλητηρίου. Να συγκαλέσουμε συνεδριάσεις ΔΣ, Γενικών Συνελεύσεων, να δώσουμε τη μάχη της ενημέρωσης σε κάθε χώρο δουλιάς», ανέφερε ο Σπ. Ράλλης Γραμματέας της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Εμφιαλωμένα Ποτά.

Στη διάρκεια της συζήτησης αναδείχτηκε ότι με την υποσχεσιολογία των ημερών των εγκαινίων της ΔΕΘ και το γνωστό σκηνικό της συναίνεσης που επιχειρείται να στηθεί κάθε χρόνο, στόχος είναι να αναδειχτεί αυτή η αντιλαϊκή πολιτική σαν η μόνη αναγκαία. «Την απάντηση πρέπει να τη δώσει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα με τη μεγαλύτερη μαζικότητα και συσπείρωση για την ανάδειξη των πραγματικών προβλημάτων στην κατεύθυνση της ρήξης με τη συνολική αντιλαϊκή πολιτική», σημείωσε ο Θ. Κυριακίδης στέλεχος του ΠΑΜΕ και γραμματέας του ΕΚΘ. Και διευκρίνισε πως απέναντι στο τρίπτυχο της κυβέρνησης που λέει «ανταγωνιστικότητα - παραγωγικότητα - επιχειρηματικότητα», οι εργαζόμενοι πρέπει να απαντήσουν αγωνιστικά ταξικά, πολιτικά και να ανοίξουν το δρόμο για την αλλαγή των συσχετισμών σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

Απέναντι, λοιπόν, στη νέα επίθεση που ετοιμάζεται να εξαπολύσει η κυβέρνηση, ενάντια στο δικαίωμα στη δωρεάν Υγεία και Παιδεία, ενάντια στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα με τη γενικευμένη εξάπλωση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, ενάντια στο εισόδημα (ανατιμήσεις) κλπ., οι εργαζόμενοι θα καταθέσουν τις δικές τους διεκδικήσεις.

Περιγράφοντας το βασικό πυρήνα του πλαισίου, ο Θ. Κυριακίδης μίλησε για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και την αύξηση του εργατικού εισοδήματος, για αντιπαράθεση στην ακρίβεια, στο μπαράζ των ανατιμήσεων, στα νέα φορομπηχτικά μέτρα. «Διεκδικούμε αύξηση αποδοχών και συντάξεων με βάση τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής οικογένειας, αφού πλέον το αίτημα για κατώτερο μισθό 300.000 δρχ. και κατώτερη σύνταξη 240.000 δραχμές ξεπεράστηκε από τις ίδιες τις εξελίξεις», είπε ενδεικτικά. Οι εργαζόμενοι καλούνται να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στη γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, των ελαστικών ωραρίων, των τοπικών συμφώνων απασχόλησης. Να συνεχίσουν την πάλη για ανατροπή των αντιασφαλιστικών νόμων και την υλοποίηση των προτάσεων για δημόσια καθολική υποχρεωτική ασφάλιση με δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας. Την πάλη για την υπεράσπιση των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών, την πάλη ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία στους χώρους δουλιάς.

  • Στη διάρκεια της χτεσινής σύσκεψης, συγκροτήθηκε και η τοπική γραμματεία του ΠΑΜΕ Θεσσαλονίκης, στην οποία συμμετέχουν οι πρόεδροι πρωτοβάθμιων Σωματείων και δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργάνων.
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΕΡΕΑΣ - ΕΥΒΟΙΑΣ
Κινητοποιούνται για τη ΔΕΘ

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).--

Στο «χορό» της προετοιμασίας για την παλλαϊκή κινητοποίηση βρίσκονται και οι εργαζόμενοι σε Στερεά-Εύβοια. Την ερχόμενη βδομάδα σε συνεδριάσεις οργάνων του συνδικαλιστικού κινήματος και συσκέψεις θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις. Συγκεκριμένα, την Τρίτη 27 του Αυγούστου συνεδριάζει η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας, ενώ στη συνέχεια διοργανώνει σύσκεψη σωματείων της δύναμής του.

Κάλεσμα συμμετοχής σε ευρεία σύσκεψη την Τετάρτη 28 του Αυγούστου, στις 7.30 το απόγευμα, στην αίθουσα συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, απευθύνει με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Εύβοιας, προκειμένου να οργανωθεί η συμμετοχή στην κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη, στα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Σε σωματεία και συνδικαλιστές του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, συλλόγους αγροτών και ΕΒΕ, συνταξιουχικές οργανώσεις, απευθύνεται η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» που έχει δημιουργηθεί στη Φθιώτιδα, και τους καλεί σε σύσκεψη που διοργανώνει την Κυριακή 25 του Αυγούστου, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο, στη Λαμία. Μέσα στην ερχόμενη βδομάδα αναμένονται και οι πρωτοβουλίες από τις Συντονιστικές Επιτροπές Σωματείων και συνδικαλιστών στη Λιβαδειά και στη Θήβα.

Στην Κρήτη

Αγωνιστική κινητοποίηση την Παρασκευή 6 του Σεπτέμβρη στα Λιοντάρια αλλά και περιοδείες ενημέρωσης των εργαζομένων για τα μεγάλα προβλήματα που βιώνουν, αποφάσισε η Τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ στο Ηράκλειο Κρήτης στην πρώτη της συνεδρίαση. Οπως σημειώνει και σε σχετική ανακοίνωση, «οι εργαζόμενοι θα εκφράσουν την αντίθεσή τους αγωνιστικά και δυναμικά ενάντια στην πολιτική της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, που καθηλώνει τους μισθούς και τα μεροκάματα, που σπρώχνει όλο και μεγαλύτερα τμήματα εργαζομένων στην ανεργία και στην υποαπασχόληση».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ
Ανησυχεί και προετοιμάζεται...

...να αντιμετωπίσει τις εξαγγελθείσες κινητοποιήσεις και την αυξανόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια

Προτεραιότητα στην ωραιοποίηση της εικόνας της κυβέρνησης και έμφαση στην άμβλυνση των αγωνιστικών διαθέσεων, δίνει το κυβερνητικό επιτελείο για το επόμενο διάστημα, έχοντας να αντιμετωπίσει τις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις των αγροτών, αλλά και των εργαζομένων στη διάρκεια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, καθώς και τη διογκούμενη λαϊκή δυσαρέσκεια και αγανάκτηση από την όξυνση των προβλημάτων, μεταξύ των οποίων και η νέα εφόρμηση από Σεπτέμβρη σε μισθούς, συντάξεις και εισοδήματα μέσω των ανατιμήσεων.

Αυτοί είναι οι κύριοι στόχοι της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ: να εξαπατήσει, να αποπροσανατολίσει τον ελληνικό λαό, να κλείσει ανώδυνα γι' αυτήν τα ανοιχτά μέτωπα και φυσικά να υφαρπάξει τη λαϊκή ψήφο στις επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Στη βάση αυτών των στοχεύσεων κύλησε και η χτεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που ασχολήθηκε με το θέμα των αγροτών, αλλά και με την τρομοκρατία, τους Ολυμπιακούς Αγώνες, την οικονομία, καθώς επίσης και με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ