ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
«Προειδοποιήσεις» για τις «κόκκινες γραμμές» της Τουρκίας...

Η Τουρκία που στηρίζει τους τζιχαντιστές, πρώτα ξεσπιτώνει το συριακό λαό και μετά τον ...σώζει στους προσφυγικούς καταυλισμούς
Η Τουρκία που στηρίζει τους τζιχαντιστές, πρώτα ξεσπιτώνει το συριακό λαό και μετά τον ...σώζει στους προσφυγικούς καταυλισμούς
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Περίπου τρεις βδομάδες μετά την ανακατάληψη της πόλης Ταλ Αμπιάντ από Σύρους Κούρδους μαχητές των Λαϊκών Μονάδων Προστασίας (YPG), η τουρκική πολιτική ηγεσία και η αστική τάξη εμφανίζεται αποφασισμένη να εμβαθύνει την επέμβασή της στο συριακό έδαφος, χρησιμοποιώντας, μεταξύ άλλων, ως μοχλό πίεσης τη μειονότητα των Τουρκμένων της Συρίας και των προσφύγων που μετακινούνται από τη μία πλευρά των συνόρων στην άλλη.

Σχετικό με αυτά τα σχέδια είναι αποκαλυπτικό έγγραφο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που επικαλείται χτεσινό ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής έκδοσης της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ» και στο οποίο σημειώνεται πως «η Τουρκία δε θα επιτρέψει να παραβιαστούν οι δικές της κόκκινες γραμμές στη βόρεια Συρία», ειδικά μετά την ανακατάληψη της βόρειας συριακής πόλης Ταλ Αμπιάντ από Κούρδους μαχητές των Λαϊκών Μονάδων Προστασίας (ΥPG). Στο έγγραφο, μεταξύ άλλων, αναφέρεται το «Ισλαμικό Κράτος» (ΙΚ) ως «τρομοκρατική οργάνωση», την οποία οι τουρκικές δυνάμεις τάχα «θα συνεχίζουν» να την αντιμετωπίζουν εχθρικά, «άσχετα με τη στάση απέναντι στην ένοπλη πτέρυγα του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης (PYD)». Οι Κούρδοι της Συρίας φέρεται πως «έχουν ενημερωθεί σχετικώς στα ανώτερα κλιμάκιά τους» ότι προειδοποιήθηκαν να μην αλλάξουν τη δημογραφική σύνθεση της πόλης Ταλ Αμπιάντ και των περιοχών της Συρίας στα σύνορα με την Τουρκία, όπου κατοικούν Τουρκμένοι, να μη συνεργαστούν με την κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ και να μην παραβιάσουν την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Χαρακτηρίζεται ακόμη σαν «απαράδεκτο γεγονός» η απόφαση των Σύρων μαχητών να κλείσουν το μεθοριακό πέρασμα Ταλ Αμπιάντ - Ακτσάκαλε (από το οποίο οι τζιχαντιστές περνούσαν όπλα, πυρομαχικά, εφόδια και νέους μισθοφόρους).

Και νέο Κόμμα Τουρκμένων

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες της «Χουριέτ», οι τουρκικές αρχές φαίνεται πως δεν περιορίστηκαν στις προειδοποιήσεις περί αποτροπής των διώξεων σε βάρος Τουρκμένων και Αράβων κατοίκων της πόλης Ταλ Αμπιάντ. Τουρκμένοι (Σύροι τουρκικής καταγωγής) προχώρησαν χτες στη συγκρότηση δικού τους κόμματος στην επαρχία Οσμανίγε της νότιας Τουρκίας, αποκαλώντας το «Συριακό Τουρκμενικό Κόμμα Ανάπτυξης»...

Ενδιαφέρον προκαλεί, ωστόσο, η πληροφορία ότι χτες άνοιξε για λίγες ώρες το μεθοριακό πέρασμα Ταλ Αμπιάντ - Ακτσάκαλε, από το οποίο πέρασαν 500 Σύροι πρόσφυγες. Ωρες πριν, Κούρδοι μαχητές της πόλης είχαν ανακοινώσει πως εντόπισαν υπόγεια σήραγγα μήκους 400 μέτρων που είχαν φτιάξει τζιχαντιστές του ΙΚ στα σύνορα με την Τουρκία, για να περνούν, προφανώς πιο εύκολα, πολεμοφόδια και μισθοφόρους.

Ναρκοθέτηση της Παλμύρας

Παράλληλα, στην αρχαία πόλη Παλμύρα της Συρίας αναφέρθηκε πως το Σαββατοκύριακο οι τζιχαντιστές του ΙΚ τοποθέτησαν νάρκες και εκρηκτικούς μηχανισμούς σε διάφορα σημεία και μνημεία της περιοχής, μεταξύ των οποίων και ένα αρχαίο ρωμαϊκό θέατρο. Δεν αποσαφηνίστηκε εάν οι τζιχαντιστές ναρκοθέτησαν την περιοχή για να την καταστρέψουν ή για να εμποδίσουν δυνάμεις του συριακού στρατού να επιχειρήσουν την ανακατάληψη της.

Ειδική δύναμη της Europol κατά ΙΚ

Νέα μονάδα δράσης, με στόχο την ανάσχεση της διάδοσης της προπαγάνδας των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης στο διαδίκτυο, δημιούργησε η Europol.

Η νέα δύναμη θα απαρτίζεται από τουλάχιστον 15 αραβόφωνους ειδικούς, οι οποίοι θα συνεργάζονται με εταιρείες ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης και θα αναλάβει δράση 1η Ιούλη. Δημιουργείται με βάση απόφαση που είχαν πάρει οι υπουργοί Δικαιοσύνης της ΕΕ τον περασμένο Μάρτη, για να αποτρέψουν, υποτίθεται, τη στρατολόγηση νέων μελών και μισθοφόρων του ΙΚ μέσω διαδικτύου. Οι ειδικοί, που φέρεται πως έχουν εμπειρία στον εντοπισμό και την παρακολούθηση σελίδων ισλαμικής τρομοκρατίας, καλούνται να «κατεβάζουν» λογαριασμούς σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης μέσα σε δύο ώρες.

Η Europol εκτιμά ότι πάνω από 5.000 Ευρωπαίοι πολίτες, πολλοί από Βέλγιο, Γαλλία, Βρετανία, Ολλανδία, Γερμανία και Ρωσία, έχουν στρατολογηθεί από το ΙΚ σε Συρία και Ιράκ.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ορκίζεται σήμερα η νέα Βουλή

Αύριο ο Ερντογάν αναμένεται να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Νταβούτογλου

ΑΓΚΥΡΑ.--

Να «ανοίξουν τα χαρτιά» τους θα κληθούν μέσα στις επόμενες μέρες τα βασικότερα αστικά κόμματα της Τουρκίας, καθώς μετά την προγραμματισμένη για σήμερα ορκωμοσία της νέας Βουλής, αύριο ο Πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναμένεται να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον σημερινό ηγέτη του AKP, Αχμέτ Νταβούτογλου. Αυτό θα σηματοδοτήσει και «επίσημα» την έναρξη των διακομματικών επαφών με ζητούμενο την καλύτερη «λύση» για την τουρκική καπιταλιστική οικονομία, με σημαντική μερίδα της ντόπιας πλουτοκρατίας να εξακολουθεί να προκρίνει το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας παρά τη νέα προσφυγή στις κάλπες.

Ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωσης Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών, Ναΐλ Ολπάκ, δήλωσε στη «Χουριέτ» ότι «μια κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ AKP και MHP θα είναι ευκολότερο να σχηματιστεί. Κατά τη γνώμη μου, είναι πιο δύσκολο για το CHP και το AKP να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά τότε πάλι θα πρόκειται για μια πλατύτερη και πιο μακρόχρονη κυβέρνηση (...) Μια συνεργασία μεταξύ του AKP και του HDP δε θα πρέπει να παραβλεφθεί κατά τη συζήτηση των πιθανών σεναρίων».

Ως ένδειξη ότι μια συνεργασία (του ισλαμιστικού «συντηρητικού») AKP και (του ακροδεξιού) MHP είναι πολύ πιο εύκολη ερμηνεύουν πολλοί και την αντιμετώπιση που είχε πρόταση του «κοσμικού» - σοσιαλδημοκρατικού CHP προς το MHP να αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργίας αν τελικά σχηματίσουν κυβέρνηση τα δύο αυτά κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο ηγέτης του MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, απέρριψε επιδεικτικά θα έλεγε κανείς την πρόταση του CHP, σχολιάζοντας ότι «πρόκειται για παιχνίδι κινεζικής κατασκευής» και προσπαθώντας να παρουσιάσει το κόμμα του «αδιάφορο» απέναντι στα αξιώματα.

Ωστόσο, συνεχίζονται οι αντικρουόμενες συχνά δηλώσεις που κάνουν στελέχη ακόμα και από τον ίδιο χώρο, αναδεικνύοντας ότι είναι όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Ενώ και το πολυτασικό με κυρίαρχη τη σοσιαλδημοκρατική γραμμή HDP (που ονομάζουν και «τουρκικό ΣΥΡΙΖΑ»), δηλώνει διατεθειμένο να συμμετάσχει στο παζάρι.

Από τη μεριά του, ο Ρ. Τ. Ερντογάν υπογράμμισε ότι «περικυκλωμένη από έναν αληθινό δακτύλιο της φωτιάς, η Τουρκία πρέπει να είναι ισχυρή για να μην βλάψει και να βοηθήσει τους αδελφούς της, έτσι θα πρέπει γρήγορα να ολοκληρώσουμε τη μετεκλογική περίοδο». Αναφερόμενος στο χρονικό διάστημα που μπορεί να χρειαστεί για το σχηματισμό κυβέρνησης (μέχρι και 45 μέρες), ο Ερντογάν είπε ότι «η Τουρκία δεν μπορεί να υπομείνει ένα τέτοιο χάσιμο χρόνου, έτσι θέλω να δω να σχηματίζεται μία κυβέρνηση συνασπισμού το ταχύτερο δυνατό (...) Αν οι πολιτικοί δεν τα καταφέρουν, τότε ο λαός είναι η καταφυγή για την επίλυση αυτού του θέματος».

ΛΙΒΑΝΟΣ
Ισραηλινά πυρά σε... ισραηλινό κατασκοπευτικό

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Εκπρόσωποι της «Χεζμπολάχ» στο Λίβανο υποστήριξαν χτες ότι η επιδρομή ισραηλινού μαχητικού αεροσκάφους, που έγινε την Κυριακή στην περιοχή Μπεκάα του δυτικού τμήματος της χώρας, δεν είχε στόχο εγκαταστάσεις της σιιτικής ένοπλης οργάνωσης, αλλά κομμάτια ισραηλινού κατασκοπευτικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους που φέρεται πως είχε προηγουμένως συντριβεί.

Ωστόσο, κατά την πάγια τακτική τους, Ισραηλινοί αξιωματούχοι απέφυγαν να διαψεύσουν ή να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες.

ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ.--

«Εάν υπάρχει πολιτική βούληση μεταξύ των ενδιαφερόμενων πλευρών τότε υπάρχει καλή πιθανότητα για την επίτευξη μίας συμφωνίας έως την προθεσμία της 30ής Ιούνη ή λίγες μέρες μετά από αυτήν», δήλωσε χτες ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, στο Λουξεμβούργο, όπου είχε συναντήσεις με ομολόγους του από την ΕΕ.

Ο Ιρανός υπουργός μιλώντας σε δημοσιογράφους της ιρανικής τηλεόρασης, προέβλεψε ότι οι επόμενες μέρες θα είναι «πολύ έντονες», καλώντας παράλληλα όλες τις πλευρές να αποφύγουν «υπερβολικές απαιτήσεις» στα τεχνικά και πολιτικά ζητήματα.

Ενα 24ωρο νωρίτερα, στο ιρανικό Κοινοβούλιο, σε σύνολο 213 παρόντων βουλευτών, οι 199 ψήφισαν νομοσχέδιο που θα απαγορεύει την πρόσβαση επιθεωρητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, έγγραφα και Ιρανούς επιστήμονες στο πλαίσιο μελλοντικής συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα με τη λεγόμενη ομάδα των Εξι (πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Γερμανία). Στο ίδιο νομοσχέδιο υπάρχει άμεση αναφορά σε άρση των διεθνών και δυτικών κυρώσεων κατά του Ιράν.

ΙΑΠΩΝΙΑ - Ν. ΚΟΡΕΑ
Οι σχέσεις τους «απασχολούν» διάφορους

ΣΕΟΥΛ - ΤΟΚΙΟ.--

Ως βήμα «επαναπροσέγγισης» των δύο χωρών είδαν πολλοί την επιλογή των ηγετών της Ν. Κορέας και της Ιαπωνίας να παραβρεθούν σε εκδηλώσεις που έγιναν για την επέτειο των 50 χρόνων από την αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων.

Ο μεν Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε, συμμετείχε σε εκδήλωση της νοτιοκορεατικής πρεσβείας στο Τόκιο, όπου μεταξύ άλλων υπογράμμισε πως οι οικονομικές και άλλες σχέσεις που οι δύο χώρες ανέπτυξαν την τελευταία 50ετία έγιναν «ανεκτίμητα περιουσιακά στοιχεία». Η δε Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Παρκ Γκεούν χε, σε μήνυμά της ανέφερε ότι οι δύο χώρες πρέπει να εργαστούν από κοινού για να ανοίξει αυτή τη χρονιά μια νέα περίοδος στη συνεργασία τους, λύνοντας ιστορικά ζητήματα, που περιέγραψε ως το «μεγαλύτερο εμπόδιο» για καλύτερες σχέσεις.

Θυμίζουμε ότι η αντιμετώπιση των «προβλημάτων» στις διμερείς σχέσεις (εξαιτίας εδαφικών και άλλων διαφορών) απασχολεί μεταξύ άλλων και τις ΗΠΑ, καθώς πρόκειται για δύο από τους στενότερους συμμάχους τους στην περιοχή. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις των δύο χωρών συνεργάζονται σε πολλούς τομείς, κάτι που γεννά την ανάγκη και για συμβιβασμούς.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ