ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Μάη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προβληματισμοί για τη συνέχιση των συνομιλιών

Στο πλαίσιο ευρύτερων διεργασιών και ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη χτεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη χτεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Προβληματισμοί για πιθανό αδιέξοδο στις συνομιλίες που συνεχίζονται με στόχο τη νέα διχοτομική λύση στο Κυπριακό εκφράστηκαν μετά τη χτεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου (συμμετέχουν οι πρώην πρόεδροι της Δημοκρατίας και οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων) στην Κύπρο.

Στη συνάντηση, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενώ αργότερα το βράδυ σε τηλεοπτικό διάγγελμά του αναφέρθηκε στην πρότασή του στην πρόσφατη συνάντησή του με τον ηγέτη των Κατεχόμενων, Μ. Ακιντζί. Αυτή αφορούσε την άμεση μετάβαση στη Γενεύη για συζήτηση του κεφαλαίου της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων. Οπως είπε, μετά την ολοκλήρωση αυτής της συζήτησης θα μπορούσαν να συνεχίσουν με τα κεφάλαια της εσωτερικής διακυβέρνησης και του Εδαφικού. Ταυτόχρονα, έσπευσε να ζητήσει τη συναίνεση όλων των κομμάτων, ενώ σημείωσε ότι η Κύπρος θα συνεχίσει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της και δεν θα τους αναστείλει όπως ζητήθηκε, λέγοντας ότι είναι προς το συμφέρον και της τουρκοκυπριακής πλευράς, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι το παζάρι που γίνεται αφορά συμφέροντα μονοπωλιακών ομίλων.

Από τη μεριά του, μετά την πρωινή συνάντηση, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, είπε ότι «όσο περνά από το χέρι μας, θα στηρίξουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να μην υπάρξει αδιέξοδο» και ότι «θα προσπαθούμε να κρατάμε ανοικτό το παράθυρο της ελπίδας».

Από τη δική του πλευρά, ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι οι συνομιλίες δεν πρέπει να σταματήσουν για «διαδικαστικά θέματα» και ότι «θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για λύση στο Κυπριακό», χαρακτηρίζοντας «πολιτική αφέλεια» τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων μετά τις προεδρικές εκλογές του 2018 αν «καταρρεύσει σήμερα η διαδικασία». Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τη «Χαραυγή», ο Κυπριανού είπε ότι δεν θεωρεί ότι η εκ περιτροπής Προεδρία με διασταυρούμενη και σταθμισμένη ψήφο είναι παράλογη, αλλά αντίθετα είναι «η μόνη έξοδος σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της εκτελεστικής εξουσίας».

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, είπε ότι «έχουμε ζητήσει συγκεκριμένη ενημέρωση, την οποία δεν λάβαμε σήμερα» και ότι «βρισκόμαστε ενώπιον κινδύνου ενός αδιεξόδου και να κατηγορηθεί η πλευρά μας».

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, ζήτησε συνέχιση της Διάσκεψης στη Γενεύη με συμμετοχή των πέντε μόνιμων μελών του ΣΑ του ΟΗΕ, εκφράζοντας ανησυχία ότι αν συνεχιστεί η διαδικασία ως έχει, τότε ίσως να πάμε σε ναυάγιο.

Ο πρόεδρος της «Συμμαχίας Πολιτών», Γιώργος Λιλλήκας, είπε ότι η νέα Διάσκεψη θα οδηγήσει σε αδιέξοδο εάν δεν τύχει προετοιμασίας, ενώ ζήτησε να ληφθούν προληπτικά μέτρα σε περίπτωση αδιεξόδου.

Ο αντιπρόεδρος της «Αλληλεγγύης», Πόλυς Παλλίκαρος, επίσης εκτίμησε ότι υπάρχει πρόβλημα κατάρρευσης των συνομιλιών, ενώ ο Γιώργος Περδίκης εκ μέρους των «Οικολόγων» είπε ότι η πρόταση του Κύπριου Προέδρου ήρθε πάρα πολύ αργά και ενώ έχει ήδη υποστεί υπόσκαψη.

Η «ειδική σχέση» με την Αγκυρα

Στο μεταξύ, την ενίσχυση της τουρκικής επιθετικότητας προανήγγειλε με συνέντευξή του στο «Φιλελεύθερο» ο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τονίζοντας ότι για την Αγκυρα δεν υπάρχει «λύση» χωρίς τουρκικά στρατεύματα και υποστήριξε ότι «οι υφιστάμενες συνθήκες Εγγύησης και Συμμαχίας παρέχουν ένα ισχυρό πλαίσιο για τη διασφάλιση της μελλοντικής σταθερότητας», αλλά και ότι «σε ένα μελλοντικό κράτος εταιρικής σχέσης, όσο θα είναι σεβαστή η συνταγματική τάξη και η πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων, δεν θα υπάρχει τίποτα που να φοβάστε από την Τουρκία». Επίσης, συνέδεσε την παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο και με τις «προκλήσεις ασφάλειας» που συνεχίζονται στην Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας ότι «η τουρκική στρατιωτική παρουσία στο νησί θα συνεχίσει να παρέχει την απαιτούμενη ασφάλεια για ολόκληρο το νησί από εξωτερικές απειλές».

Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, «όπως και η Ελλάδα, θα έχουμε πάντα μια ειδική σχέση με την Κύπρο. Και οικονομικά το νέο συνεταιρικό κράτος θα ωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από τη φιλία και τη συνεργασία της Τουρκίας». Ταυτόχρονα, όλο νόημα εξήγησε ότι «όταν θα ανοίξουν τα τουρκικά λιμάνια στα ελληνοκυπριακά πλοία, θα αναδυθούν νέοι δρόμοι ναυτιλίας και θα αυξηθούν οι όγκοι των συναλλαγών. Ελπίζω ότι η σημασία και τα οφέλη από τη φιλία της Τουρκίας θα γίνουν καλύτερα κατανοητά».

ΤΟΥΡΚΙΑ
«Επιστροφή» Ερντογάν στην ηγεσία του ΑΚΡ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Πρόεδρος του ισλαμοσυντηρητικού ΑΚΡ (που σήμερα κυβερνά την Τουρκία) ανέλαβε ξανά ο Ρ. Τ. Ερντογάν, στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος που έγινε το Σαββατοκύριακο, μετά την άρση περιορισμών που υπήρχαν για την παραμονή του Προέδρου της χώρας στην ηγεσία κομμάτων.

Ο Ερντογάν ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία και εξελέγη με 1.414 ψήφους, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος του κόμματος Χαγιάτι Γιαζιτσί. Μετά την επικράτησή του, ο Ερντογάν είπε ότι το ΑΚΡ είναι το μόνο κόμμα που είναι προετοιμασμένο να μιλήσει για «δημοκρατία, μετασχηματισμό και μεταρρύθμιση». Πρόσθεσε ότι τίποτα δε θα μπορέσει να τον απομακρύνει από το συγκεκριμένο «μονοπάτι» και επιδοκίμασε ιδιαίτερα τον «αγώνα» που δίνεται ενάντια σε «τρομοκρατικές οργανώσεις» όπως το ΡΚΚ, η FETΟ (σ.σ. η οργάνωση του ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη Φετ. Γκιουλέν που η κυβέρνηση θεωρεί πρωτεργάτη της απόπειρας πραξικοπήματος του Ιούλη). «Ποτέ δε θα επιτρέψουμε να διακινδυνεύσει η εθνική ασφάλεια αυτής της χώρας», είπε ακόμα.

Στο συνέδριο αποτυπώθηκε η αποφασιστικότητα με την οποία το τουρκικό κεφάλαιο θα διεκδικήσει νέο αυξημένο μερίδιο στο μεγάλο πλούτο της περιοχής και τις ανακατατάξεις που προχωρούν. Οπως είπε ο απελθών ηγέτης του ΑΚΡ, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο «αγώνας» ενάντια στο ΡΚΚ και τη FETΟ «είναι ζήτημα που αφορά την ανεξαρτησία και το μέλλον» (για τη χώρα), ενώ συμπλήρωσε: «Κανένα τραπέζι (διαπραγματεύσεων) δεν μπορεί να διαμορφωθεί στην περιοχή χωρίς την Τουρκία. Καμιά πολιτική συμφωνία δεν μπορεί να γίνει (χωρίς την Τουρκία)».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε χτες τον Αμερικανό πρέσβη στην Αγκυρα, Τζον Μπας, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί λεκτικώς και εγγράφως για τις «επιθετικές και μη επαγγελματικές ενέργειες» Αμερικανών αστυνομικών, έξω από την κατοικία του Τούρκου πρέσβη στις ΗΠΑ, σε βάρος Τούρκων σωματοφυλάκων που συνόδευαν τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την περασμένη βδομάδα, κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον. Οι προκλητικές διαμαρτυρίες της Αγκυρας (όταν είναι φανερό ότι οι σωματοφύλακες ποδοπάτησαν διαδηλωτές) εμφανίζονται ως «απάντηση» στην πρότερη κλήτευση του Τούρκου πρέσβη στην Ουάσιγκτον από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Και ανάμειξη Στόλτενμπεργκ για το Ιντσιρλίκ

ΑΓΚΥΡΑ.- ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Εκφραση ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων αποτελεί η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση Γερμανίας - Τουρκίας για την αξιοποίηση της αεροπορικής βάσης στο Ιντσιρλίκ.

Θυμίζουμε ότι στο φόντο και της νέας άρνησης της Αγκυρας για επίσκεψη Γερμανών βουλευτών στο Ιντσιρλίκ (όπου η Γερμανία διατηρεί στρατεύματα, στο πλαίσιο και της συμμετοχής της στον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας»), το Βερολίνο εξετάζει «εναλλακτικές» για τη μεταφορά των δυνάμεών της σε άλλες περιοχές της ευρύτερης Ανατολικής Μεσογείου (π.χ. επικρατέστερη θεωρείται η Ιορδανία, αλλά υποψήφιες τοποθεσίες είναι και η Σούδα της Κρήτης). Μάλιστα, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντικαγκελάριος και ΥΠΕΞ της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επέκτεινε τις γερμανικές «προειδοποιήσεις» για απόσυρση των ΝΑΤΟικών γερμανικών στρατευμάτων και από τη βάση στο Ικόνιο. Πάντως, ο ίδιος ο Γκάμπριελ εμφανίζεται (ενόψει και των εκλογών του φθινοπώρου) στον γερμανικό Τύπο να διαφωνεί με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην κόντρα με την Τουρκία, κατηγορώντας την Αγκελα Μέρκελ και τους Γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες για διάθεση «αποκλιμάκωσης». «Ειδικά σε δύσκολους καιρούς πρέπει να δείχνουμε ότι παραμένουμε πιστοί στις αρχές και τις αξίες μας, αλλιώς αυτές δεν αξίζουν τίποτα», φέρεται να δήλωσε την Πέμπτη το βράδυ.

Την ίδια στιγμή, η τουρκική «Χουριέτ» αναμετέδωσε ότι ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως είναι σε επαφή με Βερολίνο και Αγκυρα και πως «επικεντρώνεται» στην «εξεύρεση λύσης» για το θέμα, προσθέτοντας ότι «δεν θα κάνει συλλογισμούς πάνω σε υποθέσεις».

Να σημειωθεί, ακόμα, ότι το θέμα του Ιντσιρλίκ συζητήθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν στην Ουάσιγκτον οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ - Γερμανίας. Εκεί, η γερμανική πλευρά φέρεται να ανέφερε ότι «οι Αμερικανοί θα χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους για να μιλήσουν στην τουρκική πλευρά για το ότι χρειάζεται μια διαφορετική σχέση από τη σημερινή».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ