ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Μάη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετοιμάζει τις νέες ανατροπές

Συνάντηση Μακρόν - Τζεντιλόνι στο φόντο των ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών στην ΕΕ

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Π. Τζεντιλόνι με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμ. Μακρόν (δεξιά) στο Παρίσι

Copyright 2017 The Associated

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Π. Τζεντιλόνι με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμ. Μακρόν (δεξιά) στο Παρίσι
ΠΑΡΙΣΙ.- ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Η νέα γαλλική κυβέρνηση «σηκώνει τα μανίκια» για να επιταχύνει τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που απαιτεί η κερδοφορία του κεφαλαίου και στο πλαίσιο αυτό σήμερα ξεκινά συναντήσεις με τους «κοινωνικούς εταίρους», δηλαδή εργοδοτικές ενώσεις αλλά και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες της χώρας.

Βασική προτεραιότητα της «εναλλακτικής» ηγεσίας του πρώην στελέχους τραπεζών Εμανουέλ Μακρόν και του πρώην Ρεπουμπλικάνου Εντουάρντ Φιλίπ αποτελεί η νέα «μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας», όπου ιεραρχείται η ακόμα μεγαλύτερη διευκόλυνση συμβάσεων εργασίας κομμένων και ραμμένων στις ανάγκες της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Σε αυτή την κατεύθυνση συμβάλλουν και οι κατευθύνσεις που συνδιαμορφώνονται στην ΕΕ. Ετσι, με βάση τις οδηγίες που οι Βρυξέλλες έδωσαν χτες για καθεμιά χώρα - μέλος, η Ευρωένωση επικεντρώνει στη σημασία να βελτιωθεί «η πρόσβαση στην αγορά εργασίας για τους αιτούντες απασχόληση, ιδιαίτερα αυτούς που έχουν τη μικρότερη κατάρτιση και τα λιγότερα εφόδια, και τους μετανάστες», δηλαδή η διασφάλιση όρων ακόμα πιο ευέλικτων για την πρόσληψη και απόλυση, την ανακύκλωση γενικά του εργατικού δυναμικού. Ακόμα, επισημαίνεται η σημασία της «αναθεώρησης της επαγγελματικής κατάρτισης», ώστε να διασφαλιστεί σε αποτελεσματικότερη βάση άφθονο φτηνό εργατικό δυναμικό για τις εταιρείες. Προτεραιότητα ακόμα θεωρείται και η συνέχιση της άρσης των «περιορισμών» στην πρόσβαση επαγγελμάτων που θεωρούνταν πιο «κλειστά», όπως οι αρχιτέκτονες, οι οδηγοί ταξί, οι λογιστές κτλ., τομείς όπου η συγκέντρωση του κεφαλαίου δεν έχει προχωρήσει σε ικανοποιητικά για το ίδιο επίπεδα.

Τέλος, ειδική σύσταση γίνεται για την επανεξέταση του φορολογικού συστήματος και τη μείωση της φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων.

Βεβαίως, όλες αυτές οι συστάσεις γίνονται ενώ ταυτόχρονα δυναμώνει η αντιπαράθεση για το ποια τμήματα του κεφαλαίου θα βγουν περισσότερο ωφελημένα από τις ανακατατάξεις που επιφέρει η κρίση. Στη βάση αυτή δυναμώνουν οι διεργασίες και εντός ΕΕ. Το Σαββατοκύριακο, ο Μακρόν υποδέχτηκε στα Ηλύσια Πεδία τον Ιταλό πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι και μαζί συζήτησαν για τη δημιουργία μιας «οικονομικής και τραπεζικής ένωσης» στην ΕΕ. Στη συνάντηση υπογραμμίστηκε η αξία που έχει η διαμόρφωση «ενός κοινού προϋπολογισμού για την Ευρωζώνη» και «μίας οικονομικής και τραπεζικής ένωσης». Ο Μακρόν αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε έναν «οδικό χάρτη μακράς πνοής, που θα επιτρέψει τη δημιουργία μίας κοινής δημοσιονομικής δυναμικής, μίας πραγματικής Ευρώπης και μίας πραγματικής Ευρωζώνης επενδύσεων, που θα επιτρέψει τον περιορισμό των αποκλίσεων ανάμεσα στις οικονομίες μας» και σχολίασε ότι «αυτές οι αποκλίσεις δημιούργησαν τις χρηματοπιστωτικές εντάσεις που έπληξαν την Ιταλία τα τελευταία χρόνια». Σχετικά με την «προσφυγική κρίση», είπε ότι η Ευρώπη «δεν άκουσε εγκαίρως τις προειδοποιήσεις» της Ιταλίας.

Στο μεταξύ, το νεοσύστατο κόμμα του Μακρόν, REM («Republique en Marche!»), πρωτοστατεί και στις εντεινόμενες ενδοαστικές διεργασίες που επιταχύνονται και ενόψει των βουλευτικών εκλογών, που θα γίνουν στις 11 Ιούνη.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ζουρνάλ ντε Ντιμάνς», ο πρωθυπουργός Εντουάρντ Φιλίπ σημείωσε ότι «ο Πρόεδρος Μακρόν έκοψε τον "γόρδιο δεσμό" του γαλλικού κομματικού συστήματος, που είχε οδηγηθεί σε αδιέξοδο και ήταν αδύνατο να ξεμπλεχτεί». Υπογράμμισε ότι «τα δύο κόμματα που διαχειρίζονταν εναλλάξ τη Γαλλία αποκλείστηκαν από τον πρώτο γύρο», αλλά και ότι «δεν είναι τα κόμματα που είναι νεκρά, αλλά οι συνήθειές τους, οι πρακτικές τους που είναι ξεπερασμένες και έχουν οδηγήσει σε καθίζηση και απολίθωση». Στο μεταξύ, ο Φιλίπ μίλησε και για τη νέα «μέθοδο εργασίας» της κυβέρνησης Μακρόν, που ζητά από τα μέλη της μεταξύ άλλων «εμπιστευτικότητα» και «υποδειγματικότητα». Ο Φιλίπ είπε ότι υπάρχει «θέληση να οργανώσουμε την επικοινωνία με τέτοιο τρόπο ώστε να μην τροφοδοτείται μια μόνιμη πολυλογία». Την προηγούμενη βδομάδα, αντιδράσεις προκάλεσε η πρόθεση της νέας κυβέρνησης να έχει αυξημένο «λόγο» στην επιλογή των συντακτών που θα διαπιστευτούν για το κυβερνητικό ρεπορτάζ.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Προχωρά η συζήτηση για την «τραπεζική ένωση της ΕΕ»

Συνεχίζεται η συζήτηση για την ενίσχυση του «γαλλογερμανικού» άξονα - μετά και τον «οδικό χάρτη» που ανακοίνωσαν Μέρκελ και Μακρόν - στο πλαίσιο του ευρύτερου προβληματισμού για την ενίσχυση της ΕΕ και της Ευρωζώνης, θέμα για το οποίο διεξάγεται έντονη διαπάλη ανάμεσα στα μονοπώλια των δύο πιο ισχυρών ευρωπαϊκών καπιταλιστικών οικονομιών.

Η Γερμανία πρέπει να βοηθήσει τον νέο Γάλλο Πρόεδρο να επιτύχει και να τα καταφέρει στην καταπολέμηση της ανεργίας, δήλωσε χτες η καγκελάριος Αγκ. Μέρκελ, προσθέτοντας ότι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστούν οι λαϊκιστές είναι η επίλυση των προβλημάτων.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λε Μερ, και ο Γερμανός ομόλογός του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά από χτεσινές συνομιλίες στο Βερολίνο, ανακοίνωσαν τη σύσταση μιας ομάδας εργασίας προκειμένου να προχωρήσει «γρηγορότερα και μακρύτερα» η ενοποίηση της Ευρωζώνης, δηλαδή η «δημοσιονομική σύγκλιση», ο «συντονισμός των οικονομικών πολιτικών, των κοινών επενδύσεων». Οπως είπαν, «παρά τη σημερινή ενισχυόμενη οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, δεν έχουν ανακάμψει πλήρως όλα τα κράτη - μέλη από την τελευταία κρίση, και η Ευρωζώνη είναι οικονομικά ευάλωτη λόγω βασικών μακροοικονομικών ανισορροπιών, του χαμηλού δομικού πληθωρισμού και του σημαντικού κατακερματισμού του χρηματοπιστωτικού τομέα». «Γι' αυτό το λόγο, η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης είναι προτεραιότητα, όπως προβλέπεται στον Οδικό Χάρτη του Ecofin τον Ιούνιο του 2016», πρόσθεσαν.

Ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών και υποψήφιος καγκελάριος, Μάρτιν Σουλτς, δήλωσε ότι η νίκη του Μακρόν δείχνει ότι μια φιλοευρωπαϊκή εκστρατεία μπορεί να έχει αποτέλεσμα.

Μεγαλώνει το προβάδισμα της Μέρκελ

Στις 12 μονάδες έφτασε το προβάδισμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU - CSU) υπό την Αγκελα Μέρκελ έναντι των σημερινών κυβερνητικών τους εταίρων, των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) του Μάρτιν Σουλτς, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της «Emnid» ενόψει των βουλευτικών εκλογών στις 24 Σεπτέμβρη.

Οι Χριστιανοδημοκράτες παίρνουν το 38% των ψήφων, οι Σοσιαλδημοκράτες 26% και στην τρίτη θέση είναι το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Αριστερά» με 9%. Ακολουθούν το ακροδεξιό - ευρωσκεπτικιστικό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) με 8%, οι Πράσινοι και το φιλελεύθερο «Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα» (FDP) με 7%.

Στο μεταξύ, το SPD ακύρωσε την προγραμματισμένη για χτες το μεσημέρι εκδήλωση για την ανακοίνωση των γενικών κατευθύνσεων του προεκλογικού του προγράμματος. Αναλυτικά το πρόγραμμα των Σοσιαλδημοκρατών θα δοθεί στις 25 Ιούνη σε συγκέντρωση στο Ντόρτμουντ.

Σύμφωνα με στελέχη του κόμματος, η εκδήλωση αναβλήθηκε επειδή «υπάρχει μεγάλη ανάγκη για συζήτηση» και «η πληρότητα μπαίνει πάνω από την ταχύτητα», ενώ από την ηγεσία του κόμματος υπάρχουν πολυάριθμες τροποποιήσεις. Μετά τις εκλογικές ήττες του SPD στα κρατίδια Ζάαρ, Σλέσβιχ - Χόλσταϊν και Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία υπάρχουν έντονος προβληματισμός και διαφωνίες στο κόμμα.

Χτες το πρωί, πάντως, η γερμανική αστυνομία εκκένωσε την έδρα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στο Βερολίνο μετά τον εντοπισμό ενός ύποπτου αντικειμένου στην αίθουσα ταχυδρομείου για το οποίο λίγο αργότερα η αστυνομία ανακοίνωσε πως «δεν βρέθηκε τίποτα που θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο».

ΙΣΠΑΝΙΑ
Επανεκλογή Σάντσεθ στο Σοσιαλιστικό Κόμμα

Οι διεργασίες στο σοσιαλδημοκρατικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ισπανίας (PSOE) κορυφώθηκαν με επικράτηση, σε εσωτερικές εκλογές των μελών του, του Πέδρο Σάντσεθ με 50,2% (74.223 ψήφους) έναντι της Σουζάνα Ντίαθ, Προέδρου της Ανδαλουσίας, με 39,9% (59.041 ψήφους) και του Πάτσι Λόπεθ με 9,9% (14.571 ψήφους). Θυμίζουμε ότι τον Οκτώβρη του 2016 ο Σάντσεθ, ως τότε γενικός γραμματέας, είχε παραιτηθεί, αρνούμενος να συμπράξει στη διευκόλυνση σχηματισμού κυβέρνησης από τον Μαριάνο Ραχόι του Λαϊκού Κόμματος. Τότε, με απόφαση της ηγεσίας, στην οποία πρωτοστάτησαν και οι δύο συνυποψήφιοί του για την ηγεσία, αποφασίστηκε η αποχή από την ψηφοφορία στην Βουλή για το σχηματισμό κυβέρνησης και έτσι ο Ραχόι, με τη στήριξη και του φιλελεύθερου συνονθυλεύματος «Πολίτες» (κάτι σαν το Ποτάμι στη χώρα μας, με 32 βουλευτές) και ενός «ανεξάρτητου» βουλευτή (σύνολο 170), σχημάτισε κυβέρνηση μειοψηφίας στην 350μελή Βουλή. Τότε, σε αυτούς που καταψήφισαν τον Ραχόι ήταν και 15 βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Η αντιπαράθεση στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, που είχε εκφραστεί τότε, εξακολουθεί να υπάρχει και με την επανεκλογή Σάντσεθ, αφού εκφράζει τη βαθύτερη διαπάλη που γίνεται σε τμήματα της αστικής τάξης, με βασικό ζητούμενο την καπιταλιστική ανάκαμψη στην τέταρτη οικονομία στην ΕΕ και δεδομένη την φιλομονοπωλιακή πολιτική που χτυπάει τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Βεβαίως, αν και ο Σάντσεθ δεν θα είναι στην Βουλή, από την οποία παραιτήθηκε, αναμένεται να ανέβουν οι αντιπολιτευτικοί τόνοι ώστε να προβληθεί η δήθεν «αριστερή εναλλακτική» που αυτός εκφράζει. Είναι χαρακτηριστικές οι πρώτες δηλώσεις του: «Ολα αρχίζουν τώρα. Θα κάνουμε πράξη την εντολή της κάλπης, να γίνει το PSOE το μεγάλο κόμμα της αριστεράς και η δέσμευσή μου παραμένει ισχυρή: Να ενώσω το κόμμα». Πρόκειται βεβαίως για ένα δύσκολο εγχείρημα, καθώς υπάρχουν έντονες αντιπαραθέσεις με άλλα ηγετικά στελέχη, αλλά ο Σάντσεθ ευελπιστεί να επικρατήσει πλήρως και στο έκτακτο συνέδριο που προγραμματίζεται μέσα στον Ιούνη, και να ελέγξει και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους. Αναμένεται επίσης να δυναμώσουν οι διεργασίες αναμόρφωσης του σοσιαλδημοκρατικού χώρου, όπου και το σχήμα «Ποδέμος Ουνίδος» (η συνεργασία «Ποδέμος» και «Ενωμένης Αριστεράς», όπου συμμετέχει και το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας, το οποίο έχει 71 έδρες) θα επιδιώξει να σπείρει νέες αυταπάτες περί άλλου μείγματος διαχείρισης του καπιταλισμού, στο όνομα της «εκδίωξης της δεξιάς από την εξουσία». Ηδη οι «Ποδέμος» καλλιεργούν το κλίμα για πρόταση μομφής σε συνεργασία με τους Σοσιαλιστές κατά της κυβέρνησης Ραχόι, προβάλλοντας το ζήτημα της «καταπολέμησης της διαφθοράς».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ