ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Μάη 1996
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΙΟΘΕΣΙΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ
Τα θετά παιδιά θα γνωρίζουν την καταγωγή τους

Στα χέρια του υπουργού Δικαιοσύνης βρίσκεται το σχέδιο νόμου για τις υιοθεσίες και σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή

Στα χέρια του υπουργού Δικαιοσύνης Ε. Βενιζέλου βρίσκεται το τελικό κείμενο του σχεδίου νόμου για τις υιοθεσίες και σύντομα αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Με το νέο νομοσχέδιο, επέρχονται αλλαγές στο θέμα της μυστικότητας της υιοθεσίας και κατοχυρώνεται το δικαίωμα στα θετά παιδιά να μπορούν να πληροφορηθούν τις ρίζες της καταγωγής τους, μετά την ενηλικίωσή τους.Μάλιστα, με μεταβατική διάταξη, όπως είπε χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης, εξασφαλίζεται το δικαίωμα να γνωρίσουν την καταγωγή τους και τα θετά παιδιά για υιοθεσίες που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν.

Με το ίδιο νομοσχέδιο, που έχει επεξεργαστεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή υπό τον καθηγητή Ι. Δεληγιάννη, προβλέπεται η σύσταση στα δικαστήρια ειδικού τμήματος, που θα έχει ως αποκλειστική αρμοδιότητα την εκδίκαση υποθέσεων του Οικογενειακού Δικαίου. Το τμήμα αυτό θα στελεχώνεται από δικαστές με ειδική επιμόρφωση σε θέματα Οικογενειακού Δικαίου και θα επικουρείται από στελέχη της Κοινωνικής Υπηρεσίας. Τέλος, προβλέπεται και ο θεσμός αναδοχής ανηλίκου, σε περιπτώσεις που οι θεσμοί της γονικής μέριμνας και επιτροπείας δε λειτουργούν και δεν εγγυούνται τη φροντίδα του ανήλικου τέκνου.

Σχετικά με το επίμαχο θέμα των "ιδιωτικών υιοθεσιών" και κατ' επέκταση της εμπορίας βρεφών, που απασχόλησε έντονα τον τελευταίο καιρό την κοινή γνώμη και τα μέσα ενημέρωσης, η νομοπαρασκευαστική επιτροπή δεν προχώρησε στην απαγόρευσή τους, επικαλούμενη πως η κατάργηση των "ιδιωτικών υιοθεσιών" θα οδηγήσει σε εικονικές κυοφορίες και τοκετούς. Με το νέο νομοσχέδιο, αυξάνονται στο διπλάσιο οι ποινές που προβλέπονται στο ισχύον Δίκαιο για την εμπορία βρεφών.

Αναλυτικότερα, στο σχέδιο νόμου καθορίζονται οι εξής ρυθμίσεις στις υιοθεσίες των ανηλίκων:

  • Καθιερώνεται η ανώτατη διαφορά ηλικίας των 45 χρόνων, ανάμεσα σ' αυτόν που υιοθετεί και τον υιοθετούμενο, καθώς και ανώτατο όριο ηλικίας για τον υιοθετούντα, που είναι το εξηκοστό έτος.
  • Προκειμένου να πραγματοποιηθεί υιοθεσία παιδιού, είναι απαραίτητη η συναίνεση του ανηλίκου, εφόσον έχει συμπληρώσει το δωδέκατο έτος της ηλικίας.
  • Εισάγεται ο θεσμός της συναινετικής λύσης για την υιοθεσία μετά την ενηλικίωση του παιδιού, ενώ περιορίζονται σημαντικά οι δυνατότητες ανατροπής της υιοθεσίας και της δικαστικής λύσης, λόγω ελαττωμάτων κατά την τέλεσή της.

Το νομοσχέδιο επιφέρει αλλαγές και στο θεσμό της επιτροπείας ανηλίκου.Ο θεσμός αυτός λειτουργεί στις περιπτώσεις που έχουν πεθάνει οι δύο γονείς του ανηλίκου, αλλά και στις περιπτώσεις που δε λειτουργεί ομαλά η γονική μέριμνα. Παράλληλα, με το νομοσχέδιο, παρέχεται η δυνατότητα στο δικαστήριο να κινεί αυτεπάγγελτα το διορισμό επιτροπείας ανηλίκου.

Στις περιπτώσεις που οι θεσμοί της γονικής μέριμνας και της επιτροπείας ανηλίκου αδυνατούν να λειτουργήσουν ικανοποιητικά, έχουμε το θεσμό της αναδοχής ανηλίκου.Η πραγματική φροντίδα του ανηλίκου και της επιμέλειάς του ανατίθεται σε ανάδοχους γονείς. Με το σχέδιο νόμου, τίθεται ο όρος ότι αυτή η ανάθεση θα γίνεται, όταν δε συμφωνούν οι φυσικοί γονείς στην επιμέλεια του παιδιού τους και κατόπιν προηγούμενου δικαστικού ελέγχου.

Σε περίπτωση που δε βρίσκεται κατάλληλη οικογένεια, συγγενική ή φιλική, να αναλάβει τη φροντίδα του ανηλίκου, το δικαστήριο θα μπορεί να απευθύνεται στο υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, για να μεριμνήσει μέσω των φορέων που εποπτεύει για την τοποθέτηση του ανηλίκου σε μια από τις οικογένειες των προγραμμάτων ανάδοχων οικογενειών, που τελούν υπό τον έλεγχο και την εποπτεία του.

Γ. ΓΕΩΡΓΟΥΒΙΑΣ

Στους δρόμους τα ... σαγόνια της ΕΛ.ΑΣ.

Μετά το πρόγραμμα εξοικείωσης των πολιτών στην ιδέα και στο θέαμα περιπολίας με αστυνομικά σκυλιά, που εφαρμόστηκε τον περασμένο Δεκέμβρη, το μέτρο αυτό εφαρμόζεται τελικά από χτες. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, "έπειτα από απόφαση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης θα διενεργούνται από σήμερα πεζές περιπολίες αστυνομικών με συνοδεία εκπαιδευμένων σκύλων, στην ευρύτατη περιοχή Αθηνών και Πειραιώς. Σκοπός του μέτρου είναι η αποτελεσματικότερη αστυνόμευση των συγκεκριμένων περιοχών". Το "μαλλί" που πληρώνει ο πολίτης για τα ...σαγόνια της ΕΛ.ΑΣ. είναι 3.000 δολάρια το τετράποδο. Συνολικά 15 αστυνομικά σκυλιά θα περιπολούν στους δρόμους.

Οταν το 1977 δημιουργήθηκε η υπηρεσία σκύλων, οι εκάστοτε αρμόδιοι "έσκιζαν τα ρούχα" τους ότι δεν πρόκειται ποτέ να χρησιμοποιηθούν στους δρόμους. Από χτες, όμως, περιπολούν και ίσως αύριο χρησιμοποιηθούν και ενάντια στον "όχλο", όπως χαρακτηρίζονταν στα παλιά αστυνομικά εγχειρίδια οι διαδηλώσεις και οι λαϊκές κινητοποιήσεις.

Παλιότερα, ο νόμος 1024/80 απαγόρευε και την απλή παρουσία των αστυνομικών σκύλων "εις χώρους πάσης συναθροίσεως, μέχρι της οριστικής διαλύσεως αυτής". Σύμφωνα, όμως, με το νόμο 2018/92, "η χρήση αστυνομικών σκύλων επιτρέπεται για τον εντοπισμό και τη δίωξη ναρκωτικών, την ανακάλυψη εκρηκτικών υλών, την αναζήτηση εξαφανισθέντων ατόμων και τη φύλαξη προσώπων και πραγμάτων". Με τη "διασταλτική" ερμηνεία του νόμου το υπουργείο Δημόσιας Τάξης έβγαλε τους σκύλους σε δρόμους, πάρκα και πλατείες, στο ... πλευρό του πολίτη. Με ανάλογη "διασταλτική" ερμηνεία στο μέλλον τα αστυνομικά σκυλιά θα χρησιμοποιηθούν στην καταστολή διαδηλώσεων και σε κάθε φύσης ανθρωποκυνηγητό. Οι λαθρομετανάστες "προσφέρονται", μάλιστα, και ως κινούμενοι στόχοι.

Τα συγκεκριμένα σκυλιά είναι εκπαιδευμένα σε σιωπηρές ενέδρες, μπορούν να βρουν τα πειστήρια ενός εγκλήματος σε κάποιο χώρο, αλλά όμως η εκπαίδευσή τους περιλαμβάνει και τη "συγκράτηση πλήθους". Είναι ράτσας μαλινουά (διασταύρωση του βελγικού ποιμενικού γκρίνενταλ με λυκόσκυλο).

ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ
Καμπανάκι και στα βόρεια προάστια!

Πρωτοφανής αναλγησία του ΥΠΕΧΩΔΕ, που εξακολουθεί να αδιαφορεί επιδεικτικά...

Σε κατάσταση ασφυξίας έζησαν για άλλη μια μέρα χτες τα 3,5 εκατομμύρια των κατοίκων της πρωτεύουσας, εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που επιμένει να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα. Το όζον έφτασε πάνω από τα όρια επιβολής εκτάκτων μέτρων για τρίτη συνεχόμενη μέρα!

Μαζί, όμως, με τους δηλητηριώδεις ρύπους του νέφους, στην ίδια "φαρμακερή" τακτική της αδράνειας και πλήρους αδιαφορίας επιμένει και η κυβέρνηση και κυρίως το αρμόδιο ΥΠΕΧΩΔΕ.

Το εντυπωσιακό στοιχείο και των χτεσινών μετρήσεων του ΠΕΡΠΑ (όπως άλλωστε και των προηγούμενων ημερών) είναι ότι το νέφος έχει πια εγκατασταθεί για τα καλά στα βόρεια προάστια, αποδεικνύοντας ότι δεν αποτελεί θλιβερό "προνόμιο" των υπολοίπων υποβαθμισμένων συνοικιών.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία του ΠΕΡΠΑ το όζον σημείωσε χτες τη μεγαλύτερη τιμή στη Λυκόβρυση, όπου στη 1 το μεσημέρι έφτασε στα 335 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, με όριο επιβολής εκτάκτων μέτρων τα 300. Ακριβώς το όριο επιφυλακής (200 μικρογραμμάρια) έπιασε στις 11 το πρωί στην οδό Πατησίων ο ρύπος του διοξειδίου του αζώτου.

Τα μηνύματα είναι δυστυχώς δυσοίωνα για τους Αθηναίους, καθώς, με βάση τις προβλεπόμενες μετεωρολογικές συνθήκες και σήμερα αναμένεται να επικρατήσει η ίδια αποπνικτική κατάσταση. Η κυβέρνηση, όμως, φαίνεται να τους θεωρεί περίπου πειραματόζωα και να δοκιμάζει την αντοχή τους στους δηλητηριώδεις ρύπους. Δε θα περίμενε κανείς ασφαλώς περιβαλλοντική ευαισθησία και τη λήψη ριζικών μέτρων καταπολέμησης του νέφους από μια τέτοια κυβέρνηση, που οδηγεί στην καταστροφή κάθε ίχνους αστικού και περιαστικού πρασίνου σε αγαστή συνεργασία με τα μεγάλα συμφέροντα (απτό παράδειγμα το Πάρκο Ελευθερίας) και θεσπίζει ζώνες υποδοχής πρόσθετου συντελεστή δόμησης περιοχές όπως το Μαρούσι, που ταλανίζονται από το νέφος για την εξυπηρέτηση κάποιων Βωβών. Κανείς, όμως, δε θα μπορούσε να φανταστεί ότι θα έφτανε στο σημείο μιας τόσο επιδεικτικής αναλγησίας και να μην τολμά να λάβει τα θεσπισμένα έκτακτα περιοριστικά μέτρα - ασπιρίνες ή έστω να ανακοινώσει συστάσεις προς το κοινό για περιορισμό της κυκλοφοριακής κίνησης!..

Ο Αρειος Πάγος γνώριζε για τις απειλές Λυκουρέζου

Μείζον θέμα έχει δημιουργήσει στο χώρο της Δικαιοσύνης το πρωτοφανές επεισόδιο μεταξύ του δικηγόρου Αλέξανδρου Λυκουρέζου και της προέδρου του Μικτού Ορκωτού Κακουργιοδικείου Χαλκίδας Χριστοφόρης Μπακατσέλου.Ολοι οι παράγοντες της Δικαιοσύνης έχουν αντιδράσει έντονα, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι κατηγορίες περί απειλών που διατύπωσε η πρόεδρος του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Χαλκίδας για απειλές ήταν γνωστές στον Αρειο Πάγο. Πάντως, αναμένεται ότι εντός των ημερών η ηγεσία του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα ζητήσει να διερευνηθούν οι καταγγελίες που έχουν γίνει για απειλή της προέδρου του δικαστηρίου.

Τη δυσαρέσκειά του εξέφρασε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Βενιζέλος ο οποίος σε χτεσινές δηλώσεις είπε ότι "η προχτεσινή σκηνή τού προκάλεσε δυσάρεστη έκπληξη". Ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι αναμένει από τα αρμόδια όργανα την άμεση και σε βάθος διερεύνηση των καταγγελιών της προέδρου και σε περίπτωση που οι διαδικασίες δεν κινηθούν, επιφυλάχτηκε να παρέμβει ο ίδιος.

Δηλώσεις για το ίδιο θέμα έκανε και ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Β. Κόκκινος,ο οποίος τόνισε ότι αυτά τα φαινόμενα πρέπει να αντιμετωπιστούν νομοθετικά από την πολιτεία και να προστατευτεί το κύρος της Δικαιοσύνης και η αξιοπρέπεια των δικαστών της. Την προστασία αυτή, συνέχισε ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου, την παρέχουν όλες οι νομοθεσίες των πολιτισμένων χωρών.

Τη λύπη του εξέφρασε και ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Α. Ρουπακιώτης ο οποίος είπε ότι τέτοιου είδους επεισόδια δεν εναρμονίζονται με τον Κώδικα περί Δικηγόρων και τις παραδόσεις του δικηγορικού σώματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ