ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Μάη 1996
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Επέτειοι
  • Ο Δήμος ΑΛΙΜΟΥ και το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ, την Κυριακή 26 - 5 - 1996 στις10 π.μ.,τελούν το καθιερωμένο χρονιάτικο μνημόσυνο του αρχηγού του ΕΛΑΣ, Στρατηγού ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΑΡΑΦΗ,στην παραλιακή Λεωφόρο Ποσειδώνος στον Αλιμο. Καλούνται οι αντιστασιακοί και οι φίλοι της Αντίστασης να πάρουν μέρος στην εκδήλωση, τιμώντας με την παρουσία τους τη μνήμη του Στρατηγού του ΕΛΑΣ.
  • Το Παράρτημα ΧΑΛΚΙΔΑΣ της ΠΕΑΕΑ, την Κυριακή 26 - 5 - 96, στις 11 π.μ., τελεί μνημόσυνο για τους 110 αγωνιστές (που ήταν και ανάπηροι του Αλβανικού Μετώπου) εκτελεσμένους από τους Γερμανούς στη Ριτσώνα. Αναχώρηση με πούλμαν από την Πλατεία Αγοράς (Χαλκίδα). Τα Κεντρικά Γραφεία συμμετέχοντας στην εκδήλωση δρομολογούν πούλμαν που αναχωρεί από την πλατεία Κάνιγγος στις 8 π. μ..Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 8225.407 - 3844.853 - 8234.296.
  • To Παράρτημα ΜΕΓΑΡΩΝ της ΠΕΑΕΑ σε πλήρη συνεργασία με το δήμο και τους συγγενείς των εκτελεσμένων τελούν επιμνημόσυνη δέηση την Κυριακή 26 - 5 - 96, στις 11 π.μ.,για τους ΔΕΚΑ πατριώτες που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς στις 17 - 5 - 1944, στη θέση "Ρέμα της Μπύρας" και για όλους τους Μεγαρίτες πατριώτες που εκτελέστηκαν από το 1941 έως το 1944.
  • Το Παράρτημα ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ (Κιλκίς) και οι συγγενείς των θυμάτων,τηνΚυριακή 26 - 5 - 96, στις 11. π.μ., τελούν επιμνημόσυνη δέηση, για τους 52 αγωνιστές που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς στις 25 - 5 - 1944.
Κάλεσμα της ΠΕΣΑΘΕΑ

Η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων Αναπήρων Θυμάτων Εθνικής Αντίστασης καλεί τα μέλη της κι όλους τους συνταξιούχους ανάπηρους, να πάρουν μέρος στη σημερινήπανελλαδική πασσυνταξιουχική συγκέντρωση και πορεία, ώρα 10 π.μ., στην Πλατεία Κάνιγγος.

Εκδρομές
  • Οι επιζώντες αγωνιστές του 34ου Συντάγματος και τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιούν την Κυριακή 26 - 5 - 96,εκδρομή - προσκύνημα στο 51ο και 60ό χιλιόμετρο της οδού Γραβιάς - Αμφιλοχίας. Αναχώρηση στις 7.30 π.μ. από την πλατεία Κάνιγγος. Πληροφορίες: Μαυροματαίων 12, τηλ: 8225.407 - 8831.368 - 5445.613.
  • Η Κίνηση Αντιστασιακών Εκπαιδευτικών οργανώνει ημερήσια εκδρομή την Κυριακή 26 - 5 - 96 στην Επίδαυρο. Αναχώρηση στις 8.30 π.μ. από τη γωνία Χαλκοκονδύλη και Πατησίων. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6426.672.
  • Το Παράρτημα ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ την Κυριακή 26 - 5 - 96 διοργανώνει εκδρομή στη Νάουσα. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ: 225.250.
Αποφάσεις του 7ου Συνεδρίου ΠΕΑΕΑ
  • Οι Νομαρχιακές Επιτροπές Α και Β ΠΕΙΡΑΙΑ της ΠΕΑΕΑ καλούν τις Διοικήσεις των Παραρτημάτων τους σε σύσκεψη για την ανάλυση των αποφάσεων του 7ο Συνεδρίου, τη Δευτέρα 27 - 5 - 96, στις 6μ. μ.,στην αίθουσα συνελεύσεων (Λυκούργου 10).

Επίσης τα Παραρτήματα:

  • ΙΛΙΟΝ (Λιόσια)σήμερα στις 6 μ. μ.,στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου.
  • ΤΟΥΜΠΑΣ (Θεσ/νίκης) την Πέμπτη 30 - 5 - 96 στις 6 μ.μ..
Ανακοίνωση ΠΕΕΠΠ
  • Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΠΕΕΠΠ γνωστοποιεί εκδρομικό πρόγραμμα, περιόδου Ιούνη - Οκτώβρη '96, που θα γίνει σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, ξεκινώντας από τη διήμερη (8 - 9 Ιούνη) στη Θεσσαλία, περιοχή Κόζακα (λίμνη Μέγδοβα). Ολες οι εκδρομές είναι αφιερωμένες στα 50 χρόνια του ΔΣΕ.

Επίσης, στο πρώτο δεκαήμερο του Ιούνη διοργανώνεται ταξίδι στην Τασκένδη. Επιθυμίες για ταξίδια σ' άλλες πρώην σοσιαλιστικές χώρες να δηλωθούν στα γραφεία της ΠΕΕΠΠ. Πληροφορίες στα γραφεία της Ενωσης (Σωκράτους 79 - 81 3ος) τηλ: 5230.526 - 5230.534.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Αποφασισμένοι οι υπάλληλοι

Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Παιδείας και πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποίησαν χτες οι υπάλληλοι της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Παιδείας, στο πλαίσιο της τρίωρης στάσης εργασίας τους από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 3 μ.μ., κλείνοντας έτσι τον κύκλο των κινητοποιήσεών τους, με βασικό αίτημα τη μισθολογική εξίσωσή τους με τους υπαλλήλους των άλλων υπουργείων.

Το ΔΣ του συλλόγου υπαλλήλων επέδωσε ψήφισμα με τα αιτήματα του κλάδου στους υπεύθυνους του γραφείου του πρωθυπουργού. Σύμφωνα με το ψήφισμα, οι εργαζόμενοι στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας καταγγέλλουν "την κατάφωρη σε βάρος του κλάδου αδικία με την αδιάλλακτη στάση του υπουργού Οικονομικών, που αρνείται να μας ικανοποιήσει το αίτημά μας για ίση μεταχείριση με τους υπαλλήλους των άλλων υπουργείων και την εξίσωση των μισθών".

Οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Παιδείας ζητούν τη μισθολογική εξίσωσή τους με τους υπαλλήλους των άλλων υπουργείων, ουσιαστικές αυξήσεις στις αποδοχές τους, μηνιαίο επίδομα παραγωγικότητας από 35.000 μέχρι 60.000 δραχμές, εξαίρεση των υπηρεσιών Παιδείας από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, άμεση προώθηση των νέων οργανισμών και ουσιαστική συμμετοχή στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.

Οι υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας κατά τη χτεσινή διαμαρτυρία τους επαναλάμβαναν το σύνθημα "Οι εξετάσεις έρχονται, το υπουργείο κλείνει, κατέβα κάτω υπουργέ, να δούμε τι θα γίνει", δηλώνοντας έτσι ότι είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους αν δεν ικανοποιηθούν άμεσα τα αιτήματά τους και δεν αποκλείουν απεργιακές κινητοποιήσεις ακόμα και κατά την περίοδο διεξαγωγής των γενικών εξετάσεων, τονίζοντας παράλληλα ότι, αν δε γίνουν οι εξετάσεις, η ευθύνη δε θα είναι δική τους, αλλά θα φταίει το υπουργείο, που παραμένει αδιάλλακτο απέναντι στα αιτήματά τους.

Προφεστιβαλική εκδήλωση

Με θέμα την ανεργία και το δικαίωμα κάθε νέου ανθρώπου στη δουλιά, θα πραγματοποιηθεί αύριο, στις 10 το βράδυ, η προφεστιβαλική εκδήλωση, που διοργανώνει η ΟΒ των Νυχτερινών Μαθητών Αμπελοκήπων και που θα γίνει στον πεζόδρομο έξω από το Νυχτερινό Σχολείο Αμπελοκήπων. Μετά τη συζήτηση, θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα από ερασιτεχνικά συγκροτήματα.

ΤΕΙ
Αντιδράσεις για τη συζήτηση στο ΣτΕ

Να κηρυχτεί παράνομο το Προεδρικό Διάταγμα 227/1995, με το οποίο αυξήθηκε από έξι σε οχτώ εξάμηνα ο χρόνος σπουδών στα τμήματα των ΤΕΙ (Διοίκησης και Οικονομίας, Γεωπονίας και Τεχνολογικών Εφαρμογών) ζήτησε, κατά τη χτεσινή συζήτηση στο ΣΤ Τμήμα του ΣτΕ, ο σύμβουλος Επικρατείας Σ. Ρίζος.

Ο εισηγητής ήταν σαφής και επισήμανε πως κανένας νόμος και Προεδρικό Διάταγμα δεν μπορούν να καθορίσουν τη διάρκεια των σπουδών στα τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα μεγαλύτερη των τριών ετών, επικαλούμενος το άρθρο 16, παράγραφο 7 του ισχύοντος Συντάγματος, όπου ρητά γίνεται διαχωρισμός στο χρονικό διάστημα εκπαίδευσης μεταξύ των ΤΕΙ και ΑΕΙ.

Στο μεταξύ, η εξέλιξη αυτή προκαλεί έντονες αντιδράσεις από το χώρο των ΤΕΙ. Με ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας Δ. Νίνος αναφέρει ότι το θέμα είναι κορυφαίο για την ακαδημαϊκή κοινότητα των ΤΕΙ και επισημαίνει τις τεράστιες ευθύνες του ΥΠΕΠΘ για την εξέλιξή του. Υστερα από 14 χρόνια λειτουργίας και ανοδικής πορείας, τονίζει, τίθενται υπό αμφισβήτηση βασικά κατοχυρωμένα χαρακτηριστικά των ΤΕΙ.

Στην κατάσταση που δημιουργήθηκε αντιδρούν επίσης ο πρόεδρος της ΟΣΕΠ - ΤΕΙ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών του ΤΕΙ Αθήνας, αλλά και Ενώσεις Αποφοίτων και των Διοικητικών Συμβουλίων των σπουδαστών. Τις απόψεις των παραπάνω φορέων πρόκειται να μεταφέρει ο πρόεδρος του ΤΕΙ στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Γ. Πανάρετο και, όπως τονίζεται στο δελτίο Τύπου, θα ζητήσει τη δημόσια παρέμβαση του υπουργού Παιδείας για το θέμα.

Στάσεις εργασίας στον ΟΣΚ

Ημίωρες στάσεις εργασίας πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στον ΟΣΚ από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή, 31 Μάη, ζητώντας αναβάθμιση των αποδοχών τους και εξίσωσή τους με τις άλλες τεχνικές υπηρεσίες του δημόσιου τομέα.

ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
Ζητούν αναβάθμιση του θεσμού

Σε κοινούς αγώνες με εκπαιδευτικούς και γονείς για ουσιαστική αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν οι σχολικοί σύμβουλοι, θεωρώντας ότι η υποβάθμιση του ρόλου του σχολικού συμβούλου βρίσκεται σε απόλυτη σύμπνοια με την πολιτική υποβάθμισης της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Η Επιτροπή Αγώνα των σχολικών συμβούλων είχε προγραμματίσει για χτες κατάληψη του γραφείου του υπουργού Παιδείας, η οποία τελικά αναβλήθηκε, λόγω της στάσης εργασίας των υπαλλήλων του υπουργείου Παιδείας. Σε ψήφισμά της η Επιτροπή εκφράζει την έντονη αντίδραση του κλάδου στις πολιτικές υποβάθμισης της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης και των λειτουργών της και ζητά τη θεσμική και οικονομική αναβάθμιση των σχολικών συμβούλων. Συγκεκριμένα καλούν την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας να προχωρήσουν άμεσα στη νομοθετική ρύθμιση για την ουσιαστική λειτουργία του σχολικού συμβούλου και στην κάλυψη των εκατό και πλέον κενών, σε θέσεις συμβούλων, με αντικειμενικά προβλήματα που όρισαν οι εκπαιδευτικοί. Ζητούν επίσης αποδοχές επίκουρου καθηγητή ΑΕΙ, επίδομα βιβλιοθήκης κ.ά.

ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΥΧΤΕΡΙΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Απέσπασαν νέες δεσμεύσεις

Αναστολή στράτευσης μέχρι τον Ιούλη, για τους μαθητές των νυχτερινών σχολείων που παρουσιάζονταν στα κέντρα εκπαίδευσης στις 27 του μήνα, δύο μέρες δηλαδή πριν δώσουν τις προαγωγικές εξετάσεις, κατάφεραν και απέσπασαν από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας οι εκπρόσωποι των μαθητών των νυχτερινών σχολείων.

Συγκεκριμένα, έπειτα από συνάντηση που είχαν προχτές το βράδυ οι εκπρόσωποι των μαθητών των νυχτερινών σχολείων με τον υφυπουργό Παιδείας Γ. Πασχαλίδη, απαίτησαν για άλλη μια φορά την επίλυση των πιο άμεσων προβλημάτων τους, όπως αυτό της εργασιακής άδειας με αποδοχές στις εξετάσεις και αναστολή στράτευσης μέχρι να ολοκληρωθούν οι προαγωγικές εξετάσεις.

Την επόμενη μέρα, χτες δηλαδή, πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση αυτή τη φορά και με την παρουσία του υπουργού Εργασίας, Ε. Γιαννόπουλου, και εκπροσώπου της ΓΣΕΕ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο υπουργός δεσμεύτηκε να ικανοποιήσει το αίτημα του συντονιστικού των νυχτερινών σχολείων για άδεια με αποδοχές στις εξετάσεις. Παράλληλα, υπήρξε και η απάντηση από την πλευρά του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, το οποίο δέχτηκε το αίτημα του συντονιστικού για αναστολή της κατάταξης μέχρι τον Ιούλη, για τους μαθητές των νυχτερινών γενικών λυκείων, ΤΕΛ και ΤΕΣ, όχι όμως και για τους μαθητές των γυμνασίων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ