ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ - ΒΙΛΕΡΜΠΑΝ 77 - 70
Στα μέτρα του Ολυμπιακού

Οι Καταλανοί πήραν δύσκολα την πρόκριση

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Μπαρτσελόνα θα βρεθεί στον τελικό και απέναντί της θα βρει μια ακόμη ελληνική ομάδα. Πέρσι ήταν ο Παναθηναϊκός που κέρδισε το τρόπαιο, φέτος ο Ολυμπιακός και όλοι εύχονται να "σταυρώσει" τους Καταλανούς την Μ. Πέμπτη. Οι παίκτες του πάντα χαμένου σε τελικούς Αϊτο Ρενέσες νίκησαν με την ψυχή στο στόμα τη "σκληρή" Βιλερμπάν που αν ήταν πιο ψύχραιμοι στο τέλος θα μπορούσε να πάρει το ροζ φύλλο αγώνα. Το τελικό 77 - 70 (ημίχρονο 38 - 36) κρίνεται δίκαιο, αφού οι "μπλαουγκράνα" αν μη τι άλλο είχαν την πρωτοπορία στο σκορ από την αρχή του αγώνα με μοναδική εξαίρεση στο 36' όταν οι Γάλλοι πέρασαν μπροστά για ελάχιστα δευτερόλεπτα με 63 - 62. Πάντως οι Ισπανοί κάθε άλλο παρά... τρόμαξαν τον Ντούσαν Ιβκοβιτς, αφού είναι μια ομάδα αργή και αν "σιγήσουν" Τζόρτζεβιτς, Καρνισόβας, λογικά οι ερυθρόλευκοι έχουν κάθε λόγο να έχουν το πάνω χέρι στον μεγάλο τελικό. Η Μπάρτσα έχει ψηλούς παίκτες κάτω από το καλάθι περίπου... κατσέρ όμως και οι "πύργοι" των Πειραιωτών και δύναμη έχουν αλλά και κλάση μεγαλύτερη.

Από τη νικήτρια "κλειδί" ήταν ο Ξαβιέ Φερνάντεζ που ήταν ψύχραιμος στα... μπλακ άουτ των κυανέρυθρων. Ο Ντιλέινι Ραντ στο πρώτο μέρος και ο Μπράιαν Χάουαρντ στην επανάληψη έφτασαν τη Βιλερμπάν στην πηγή όμως... σαμπάνια δεν ήπιαν.

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Χιμένεθ 15, Ζοφρέσα 2, Εστεγέρ 6, Ρίβας 7, Αντρέου 4, Φερνάντεζ 17 (3τρ.), Τζόρτζεβιτς 17 (1τρ.), Καρνισόβας 7 (2τρ.), Ντουένας 2, Μπος.

ΒΙΛΕΡΜΠΑΝ: Ραντ 20 (2τρ.), Ντιγκμπέ 9, Χάουαρντ 20 (1τρ.), Ρίπερ 9, Ανταμς 9 (1τρ.), Σμιθ 3, Πλιβί, Νεμπό.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΟΛΙΜΠΙΑ 74 - 65
Ρωμαλέος ο θρύλος

Με ηγέτη τον Ρίβερς, πήρε δίκαια τη νίκη και πήγε στον τρίτο τελικό του

ΡΩΜΗ (του απεσταλμένου μας Γ. ΓΕΩΡΓΑΚΗ).-

Αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, τότε ο Ολυμπιακός δικαίως θα πρέπει να περηφανεύεται ότι χτες έκανε το πρώτο βήμα για τον στόχο του μετά τη μεγάλη νίκη του στον ημιτελικό επί της Ολίμπια με 74 - 65 και φιγουράρει πλέον στον τελικό της Ευρωλίγκα.

Αυτή είναι η τρίτη φορά που οι Πειραιώτες φιγουράρουν στον τελικό της μεγαλύτερης συλλογικής ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Αλλωστε η χτεσινή απόδοση των παικτών του Ολυμπιακού προϊδεάζει ευχάριστα τους υπεύθυνους και τους οπαδούς της ομάδας.

Παίζοντας ομαδικά, χωρίς να πέφτουν σε λάθη, με σωστές επιλογές στην επίθεση, αλλά και άμυνα γρανίτη, οι παίκτες του Ντούσαν Ιβκοβιτς βρέθηκαν από την αρχή μπροστά στο σκορ και δεν κινδύνεψαν ακόμα και όταν οι Σλοβένοι κατάφεραν να μειώσουν αισθητά στο σκορ.

Το βαρύ πυροβολικό στη μεγάλη νίκη του Ολυμπιακού ήταν για άλλη μια φορά ο Ντέιβιντ Ρίβερς που πραγματοποίησε εκπληκτική εμφάνιση παίρνοντας στις πλάτες του τον Ολυμπιακό, ιδιαίτερα στα κρίσιμα σημεία του αγώνα. Δεινός σκόρερ πέτυχε 28 πόντους (2τρ) και πήρε έτσι με τον καλύτερο τρόπο τη ρεβάνς για τις άσχημες εμφανίσεις του πριν δυο μήνες.

Ο Μίλαν Τόμιτς όταν ο Ρίβερς αποχώρησε με 5 φάουλ στο 36 τον αντικατέστησε επάξια, πετυχαίνοντας 8 πόντους στα τελευταία 4 και μάλιστα όταν οι Σλοβένοι είχαν καταφέρει να μειώσουν σε 66 - 63 3 περίπου πριν το τέλος.

Μαζί τους ξεχώρισαν ο Δημήτρης Παπανικολάου που τα πήγε άριστα τόσο στη θέση "3", όσο και ως τεσσάρι, αλλάζοντας ουσιαστικά τη μορφή του παιχνιδιού όταν άρχισε να γίνεται ντέρμπι, ο Γιώργος Σιγάλας με την εκπληκτική άμυνα και οι ψηλοί Φασούλας και Τάρλατς ιδιαίτερα στο Β μέρος.

Ο Ολυμπιακός αν και ξεκίνησε με ένα ιδιαίτερο ψηλό σχήμα, εντούτοις έδωσε γρήγορο ρυθμό στο παιχνίδι αιφνιδιάζοντας του Σλοβένους. Η ελληνική ομάδα πήρε από την πρώτη στιγμή προβάδισμα στο σκορ φθάνοντας τη διαφορά στους 10 πόντους 26 - 16 στα μισά του πρώτου μέρος. Οι Σλοβένοι μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες να παίξουν κάτω από το καλάθι, γύρισαν το παιχνίδι στην περιφέρεια και κατάφεραν να μειώσουν στους 5 πόντους στην ανάπαυλα 37 - 32. Με την έναρξη της επανάληψης ο Ολυμπιακός με τους Φασούλα και Τάρλατς έλεγξε τα ριμπάουντ και πήρε μια διαφορά 6 πόντων (51 - 45).

Από του Σλοβένους οι μόνοι που κατάφεραν να ξεχωρίσουν ήταν ο Χάουπμαν και Μακ Ντόναλντ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Σιγάλας 7, Παπανικολάου 6, Νάκιτς 10, Φασούλας 6, Τόμιτς 8, Τάρλατς 10, Βελπ, Ρίβερς 28 (2).

ΟΛΙΜΠΙΑ: Χόρβατ 4, Στεπάνια 12 (1), Ντανέου 11 (1), Νεστέροβιτς 3, Κράλιεβιτς, Χάουπμαν 10 (1), Τούσεκ 8, Μίλιτς 5, Μακ Ντόναλντ 7 (1), Χένρι 6 (2)

ΛΕΖΑΝΤΑ

Ηγέτης στη χτεσινή επιτυχία του Ολυμπιακού ο Ντέιβιντ Ρίβερς

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ
Επιτυχία Πολυδώρου

Η 15χρονη Ελληνίδα πρωταθλήτρια της ρυθμικής γυμναστικής Ε. Πολυδώρου κατέλαβε τη 12η θέση στο σύνθετο ατομικό του διεθνούς γκραν πρι που έγινε στη Γερμανία (Λούντβισμπουργκ).

Πραγματοποιώντας πολύ καλή εμφάνιση, συγκέντρωσε σε όλα τα όργανα υψηλή βαθμολογία (στεφάνι 19,233, σχοινάκι 18,907, κορδέλα 18,683 και κορύνες 18,907) με σύνολο 75,272 βαθμούς.

Την πρώτη θέση στην κατάταξη και στα όργανα κατέλαβε η Ρωσίδα αργυρή Ολυμπιονίκης Γ. Μπατίρτσινα.

  • Ο Γιώργος Ελλησιάδης στους άνδρες και η Βάσω Τσαβδαρίδου στις γυναίκες επικράτησαν στο σύνθετο ατομικό της προκριματικής φάσης του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ενόργανης Γυμναστικής που έγινε στη Θεσσαλονίκη.Τις καλύτερες βαθμολογίες συγκέντρωσε στους άνδρες ο Δημοσθένης Ταμπάκος στους κρίκους με 9,700 βαθμούς, ενώ στις γυναίκες την υψηλότερη βαθμολογία συγκέντρωσε η Βάσω Τσαβδαρίδου στις ασκήσεις εδάφους με 9,675 βαθμούς.
ΜΠΑΝΤΜΙΝΤΟΝ

Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα αντιπτέρισης (ΜΠΑΝΤΜΙΝΤΟΝ) είχαμε τα εξής αποτελέσματα: Στο απλό ανδρών, πρωταθλητής αναδείχθηκε ο Β. Βέλκος, ενώ στο διπλό ο ηττημένος του απλού, Χ. Τσαρτσίδης και ο Π. Πακάιζερ ήταν οι πρώτοι της κατηγορίας. Στο απλό γυναικών, πρώτη ήταν η Ε. Κέντη και στο διπλό πρωταθλήτριες είναι η Σ. Ρουθ και η Ε. Χατζάρα.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΟΥΕΦΑ
Με θριαμβευτικό τρόπο πήρε την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ

Παρά την ήττα με 0-1 στο Μονακό η Ιντερ πήρε τηνπρόκριση στο τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, αφού στο πρώτο παιχνίδι είχε επικρατήσει με 3-1. Το γκολ της Μονακό πέτυχε ο Ικπέμπα στο 69.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ