ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Απρίλη 2021
Σελ. /28
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Στις 6 Μάη οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ απεργούν με όλη την εργατική τάξη

Απάντηση στις πιέσεις που ασκούν η κυβέρνηση και η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ για αναστολή της απεργιακής κινητοποίησης

Τις πιέσεις της κυβέρνησης, πρωταγωνιστικό ρόλο στις οποίες παίζει η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, με σκοπό τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ να αναστείλουν την απεργία που έχουν προκηρύξει για τις 6 Μάη και τον γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του το Συνδικάτο θυμίζει την απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση στις 6 Μάη, που πήραν τα επιχειρησιακά σωματεία της ΛΑΡΚΟ, σε συνεδρίαση του Συντονιστικού τους. Μια απόφαση που αποτελεί συνέχεια του πολύμηνου αγώνα των εργαζομένων ενάντια στη συνεχιζόμενη απαξίωση της ΛΑΡΚΟ και για να τιμήσει τους νεκρούς της εργατικής τάξης, αποτελώντας αφετηρία για την αγωνιστική απάντηση ενάντια στο αντεργατικό έκτρωμα που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση για ψήφιση στη Βουλή.

«Στις 6 Μάη οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ ενώνουν τις φωνές τους με αυτούς που αντάμωσαν στους μεγάλους αγώνες τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Με αυτούς που με την αλληλεγγύη τους μας κράτησαν όρθιους. Με τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες και τα Σωματεία όλης της χώρας που αυτήν τη μέρα τιμούν την Πρωτομαγιά, βάζοντας μπροστά την υπεράσπιση του 8ωρου, της πληρωμένης υπερωρίας, των Συλλογικών Συμβάσεων, του δικαιώματος να έχουμε σωματεία, να αγωνιζόμαστε και να διεκδικούμε συλλογικά. Τιμάμε τους νεκρούς του Σικάγου, που έπεσαν παλεύοντας γι' αυτά που θέλει να μας πάρει πίσω η κυβέρνηση 135 χρόνια μετά, τιμάμε τους νεκρούς εργάτες στη Θεσσαλονίκη το Μάη του '36, τιμάμε τους 80 νεκρούς συναδέλφους μας στη ΛΑΡΚΟ», τονίζει το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας.

Κάνοντας αναφορά στις πιέσεις που ασκούνται από διάφορες πλευρές για την αναστολή της απόφασης για απεργία στις 6 Μάη, το Συνδικάτο σημειώνει: «Η κυβέρνηση έχει βάλει "θεούς και δαίμονες" να πιέζουν έτσι ώστε να αναστείλουν τα σωματεία την απεργία στις 6 Μάη. Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτές τις πιέσεις παίζει η ηγεσία της ΓΣΕΕ, μια ηγεσία που ένα χρόνο τώρα στους αγώνες της ΛΑΡΚΟ δεν έχει βγάλει ούτε ένα δελτίο Τύπου, δεν παραχώρησε ούτε την αίθουσα Τύπου για να δώσουν συνέντευξη τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ. Μια ηγεσία που δεν παρουσιάστηκε ούτε μία φορά στα μεγάλα συλλαλητήρια, που είναι άφαντη σε όλη την κοινωνία», τονίζει το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας στην ανακοίνωσή του. Και προσθέτει: «Βάζοντας μπροστά τα συμφέροντα των βιομηχάνων που υπηρετούν, προσπαθούν να πιέσουν τίμιους συνδικαλιστές, που μέχρι σήμερα, ανεξάρτητα από ποιο χώρο προέρχονται, έχουν σταθεί με αγωνιστικό σθένος απέναντι στην επιδίωξη της κυβέρνησης να παραδώσει τη ΛΑΡΚΟ στους επιχειρηματικούς ομίλους».

Σημειώνει επίσης ότι οι πιέσεις αυτές δεν ήρθαν τυχαία τη συγκεκριμένη στιγμή. «Η ενότητα των εργαζομένων τούς ενοχλεί. Τους ενοχλεί που είμαστε ακόμη όρθιοι. Πιέζουν με στόχο να μας διασπάσουν, να κάνουμε πίσω, να απογοητευτούν εργαζόμενοι, να γίνουμε εύκολη λεία και να μη δημιουργούμε προβλήματα στην κυβέρνηση από δω και πέρα. Πιέζουν με στόχο "να τελειώσουμε με τη ΛΑΡΚΟ και τους εργαζόμενους"».

Παράλληλα, το Συνδικάτο επισημαίνει ότι η προκήρυξη απεργίας στις 6 Μάη και η κατεύθυνση συντονισμού με όλα τα σωματεία που αγωνίζονται αυτήν τη μέρα, ανάγκασαν την κυβέρνηση να απαντήσει στα αιτήματα των σωματείων για συναντήσεις. «Εκεί που δεν μας απαντούσαν στα τηλέφωνα, ξαφνικά δεν σταματούν να χτυπούν. Εκεί που μας πήγαιναν από Δευτέρα σε Παρασκευή, ξαφνικά, μέσα σε μια βδομάδα, πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με το ΥΠΕΚΑ και έχουν υποσχεθεί τηλεδιάσκεψη με τρία υπουργεία μέσα στο Μεγαλοβδόμαδο».

Τονίζει επίσης ότι η πολιτική που εφαρμόζουν η κυβέρνηση η και ειδική εκκαθάριση έχει οδηγήσει τη ΛΑΡΚΟ σε περαιτέρω απαξίωση, σε εγκατάλειψη του εργοστασίου και των μεταλλείων, συρρίκνωση της παραγωγής, τεράστιες περικοπές στις αποδοχές των εργαζομένων και στα μέτρα ατομικής προστασίας. Δεν έχουν δοθεί οι αποζημιώσεις στους εργαζόμενους που είναι προς συνταξιοδότηση. Εχει διακοπεί το ασφαλιστήριο ζωής με ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία. Δεν έχουν καταβληθεί οι εισφορές στον ΕΦΚΑ που έχουν παρακρατηθεί από τους εργαζόμενους. Επισημαίνει ότι παρ' όλη αυτήν την κατάσταση, η ειδική εκκαθάριση παρουσιάζει το κόστος παραγωγής πάνω από 20.000 ευρώ, ύψος πρωτοφανές για τα επίπεδα της ΛΑΡΚΟ.

Στο πλαίσιο αυτό, το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ για μαζική συμμετοχή στον απεργιακό γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς στις 6 Μάη και συνέχιση του δίκαιου αγώνα. «Με τη δύναμη της αγωνιστικής ενότητας που έχουμε κατακτήσει, σας καλούμε, ενωμένοι μια γροθιά, όπως περπατήσαμε μέχρι σήμερα, να μην κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Να συνεχίσουμε μέχρι το τέλος, μέχρι τη νίκη».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ